Jump to content

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи ЖРУ теолог?

Оцени ову тему

Ко је по вама највећи ЖРУ теолог?  

86 члановâ је гласало

1. 1. Ко је по вама највећи ЖРУ теолог?

• Александар Милојков
    • Лазар Нешић
    • Милан Николић
      0
    • Васке
    • marko_13
    • obi-wan
    • w. a. mozart
    • о. Агапије
    • Ведран
    • Нико од наведених

Препоручена порука

Јулија Видовић .smesko..

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 79
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

када би он био бар ђакон у њој и са нормалним епископом то би била најрадоснија епархија :)

Samo mala nota uvaženom prezviteru Cvetkoviću.

Svaka eparhija ima blagodat ko god da joj je od vladika načalnik. Ovim stičem verovatno pogrešan utisak da postoji podela na normalne i nenormalne episkope, ali to sam ja -I.H. pa verovatno ne razbiram kako treba.

Komentar na listu...

Uvaženi Milojkov je po utjecaju i po priznanjima ako gledamo teologiju kao nauku na prvom mestu bez premca.

Po htenju i po trudu je visoko uvaženi prezviter Cvetković (koga nema na listi)

Po načinu na koji nauku približava prostom puku je Mocart.

Po ljubavi koju ima u svojim rečima je Apeks.

Po znanju i nepokolebljivosti da se tuče sa podlim napadima sa leđa, tu je Akvilio.

Po tvrdoj veri i po ljubavi koja u svemu tome ne manjka, tu je prva popadija Srbije i ŽRU, Vaki.

U principu svaki ŽRU-ovac koji je dao doprinos da reč Ješuina dođe do svesti nekoga ko je van crkve ili u crkvi se traži, je valjan teolog.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Гости

@, добро знаш шта сам мислио...

Џаба све ако Епископ због разних препрека (читај предрасуда, лоше обавештености, полуобавештености, разних смицалица појединих људи око њега...) не спозна колико му неки епархиот вреди и шта може да значи Епархији и Цркви. Када кажем НОРМАЛНИМ мислим на оне који не бране својим епархиотима да завршавају богословске школе (факултете, докторате, друге факултете...), који им не бране да износе богословске тезе и размишљања, не исмејавају се са њима... има епархија где уопште није "in" да будеш образован и школован. А сад био бих лицемер када бих рекао да тога нема.

О томе причам... а сада нека свако тумачи како хоће..

Подели на овим сајтовима

Памтим са Верујем форума громаду звану Богослов. Да ли је присутан и овде?

"Свуда пођи, себи дођи." - Владимир М. Миливојевић  deka.gif

Подели на овим сајтовима

Nije... bar za sad...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Када је реч о девојкама/женама које се баве теологијом,не знамо још са сигурношћу како се оне зову,да ли теолози,теологице,теолошкиње и сл.Некако је прихваћено вероучитељица,а нешто не чујемо теологица,да ли је вероучитељица=теологица/теолошкиња,или је то неизвесно?Или је вероучитељица теологица у покушају?Односно,да ли је вероучитељица примењена теологица?Хвала онима који подсећају,провоцирају,са мушке стране.Када се говори о књижевности,неко помене постојање тзв."женског писма",мада није јасно да ли је то вредносна,стилска...категорија,односно да ли се уопште може говорити о "женском писму"?Да ли би неко могао препознати,ако не зна ко је аутор,односно кога је пола,када прочита књижевно дело,било које форме,да ли је аутор жена или мушкарац?Постоји ли женски поглед на свет,женски сензибилитет,и како се он манифестује у књижевности,односно да ли би имао своју препознатљивост на плану теологије?Тема је занимљива,у сваком случају.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

не знамо још са сигурношћу како се оне зову,да ли теолози,теологице,теолошкиње и сл.Некако је прихваћено вероучитељица,а нешто не чујемо теологица,да ли је вероучитељица=теологица/теолошкиња,или је то неизвесно?

Јој немој само то феминистичко иживљавање са језиком, молим те! Зови је како хоћеш, само немој то "теолошкиња", повраћа ми се.

Подели на овим сајтовима

Памтим са Верујем форума громаду звану Богослов. Да ли је присутан и овде?

Е, да, то је наш колега Пеца!

Нема га овде ...

На верујем.орг је био још један сјајан лик, звао се Клодовик.

Постоји ли женски поглед на свет,женски сензибилитет,и како се он манифестује у књижевности,односно да ли би имао своју препознатљивост на плану теологије?

Да, сигурно!

Када читам Иринине текстове (на пример), види се тај женствени сензибилитет.

Она не покушава да копира мушкарце и зато је аутентична.

Подели на овим сајтовима

Када је реч о девојкама/женама које се баве теологијом,не знамо још са сигурношћу како се оне зову,да ли теолози,теологице,теолошкиње и сл.Некако је прихваћено вероучитељица,а нешто не чујемо теологица,да ли је вероучитељица=теологица/теолошкиња,или је то неизвесно?Или је вероучитељица теологица у покушају?Односно,да ли је вероучитељица примењена теологица?Хвала онима који подсећају,провоцирају,са мушке стране.Када се говори о књижевности,неко помене постојање тзв."женског писма",мада није јасно да ли је то вредносна,стилска...категорија,односно да ли се уопште може говорити о "женском писму"?Да ли би неко могао препознати,ако не зна ко је аутор,односно кога је пола,када прочита књижевно дело,било које форме,да ли је аутор жена или мушкарац?Постоји ли женски поглед на свет,женски сензибилитет,и како се он манифестује у књижевности,односно да ли би имао своју препознатљивост на плану теологије?Тема је занимљива,у сваком случају.

Нифада, нисам сигурам дали сам индиректно прозван у вези т.з. „женско писмо“, ради оно моје поменуто „женско богословско перо“ које у мом исказу, нема родову назнаку већ чисто атрибутивну....иначе да будем јасан, поборник сам да не постоји мушко или женско писање већ личностно и то не само у књижевности него и у теолошким сферама.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Има и жена епископа код протестаната, које могу да буду надахнуте. :)

Снимак са комеморације Нила Армстронга:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Јој немој само то феминистичко иживљавање са језиком, молим те! Зови је како хоћеш, само немој то "теолошкиња", повраћа ми се.

И мени је то невиђени трип,али боље теолошкиња него теологица.Српскије је.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Александар Милојков дефинитивно. Оби ван има лепих текстова, само што нажалост ретко пише или ја ретко налетим. Што се Лазара тиче, на његовим темама се некако осећам као Флојд у кинотеци greengrin

http://www.youtube.com/watch?v=TU-2iE7XR8w

волео бих да видим како би изгледала његова беседа на литургији.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

волео бих да видим како би изгледала његова беседа на литургији.

Требао би да чујеш Лазара како поје на Литургији. То би те сигурно оставило без текста. Није све у беседама. :) Теологија је и појање Богу.

Подели на овим сајтовима

Ја сам дао глас Лазару, мада сматрам, уствари, да је тешко одлучити се за једног човека, кад не поједина мишљења, већ читаве дискусије (и онда кад се ради о супростављена мишљења) чине једну теологију која је богата и богословском науком, тако рећи, и у традиционалну смислу, и богословском науком у конкретног историјског контекста...

Подели на овим сајтовима

što znači da nema šanse LOL

dvoumio sam se izmedju Lazarusa i oca Agapija pošto poznajem obojicu pa sam na kraju glasao za Lazara zbog nekih konkretnih odgovora na forumu u poslednje vreme mada je zaista vrlo nezahvalno kliknuti na jednog ... možda možemo govoriti o tome ko nam je najbliži po senzibilitetu, mimo onoga što piše

Apeksa svrstavam u posebnu kategoriju - dobrovoljnih prognanika iz Tamnice LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...