RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Moguce da nesto ne vidim da mi nesto promice. Ali dok ja ne vidim sta konkretno unutar samog Foksona spreceva druge firme ne vidim gde je ta alternativa. Osim ako nije u pitanju, kao sto veoma cesto jeste, neki otovreno poluzatvornei dil Fokskona i Kineske vlade. Ali to ne govori u prilog jakih institucija nego bas naprotiv. Хајде само, да бисмо се разумели, реци ми шта ти подразумеваш под "јаким" институцијама? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Dobro. Sta podrazumevas pod jakim institucijama? Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Да се нађемо на ракији? Добра, домаћа лоза, кокаинка? Мора да видим са шефа, можда ако убацимо неке тајне састојке... Ми смо ти јака институција. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Dobro. Sta podrazumevas pod jakim institucijama? Најбоље да узмемо пример. Суд је једна институција. И док суд ради као независна институција, он ће доследно да спроводи закон, да успостави механизме контроле тако да не буде корумпираних судија, да спречава запошљавање преко везе и без потребе, и генерисаће даљу стабилност. Доносиће пресуде које ће да успостављају хармонију и владавину права. Међутим, када утицај извршне власти ојача и пренесе се и на суд, и суд изгуби своју самосталност, доносиће се одлуке које немају везе с правом, запошљаваће се нестручне судије преко везе, запошљаваће се и ко треба и ко не треба, и на тај начин имаш једну слабу и болесну институцију која даље рађа нестабилност и нове аномалије. Е, сад, то важи за све институције, па и за оне које на тржиште утичу у мањој или у већој мери него што то суд утиче као крајња инстанца за решавање неправилности: Централна банка, агенције, коморе, разне службе при министарствима, итд. Да ли сам разјаснио на шта мислим? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Хајде само, да бисмо се разумели, реци ми шта ти подразумеваш под "јаким" институцијама? Efikasan i brz sud i policiju koji ce uzeti u zastitu slobodnog pojedinca od nasilja drugo/ih pojedinca fizicki ili kome ce ih moci tuziti u slucaju da prekrse potpisani ugovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 ДА, ево га горе одговор, мислимо отприлике на исто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Могу ли сада даље, поступно да објасним какве то везе има са Кином, или треба још нешто да разјасним пре тога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Objasni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Е, сад, имамо институције које су, у смислу редовног и нормалног функционисања тржишта, регулаторне институције. То су већ поменути суд, централна банка, владина тела, дирекције при министарствима или разне агенције, привредне коморе, и тако даље. Неке од тих институција баве се правима радника, друге се институције баве регулисањем или подстицањем раста тржишта. Када је институција која се бави правима радника јака, а то значи и независна од утицаја централне власти у мери у којој је то могуће, она ће да се труди да спроводи закон, без обзира на то шта на пример ради агенција за подстицај улагања. Она је ту да се брине о правима радника и о њиховој добробити и да се стара о спровођењу закона који регулишу не само плате и смештај, него и услове рада у смислу изложености буци, разним честицама, испарењима, повредама на раду, и тако даље. ДАкле, уколико је независна и јака, она ће да оде у Фокскон и рећи ће им да унапреде услове заштите на раду, да унапреде права радника, да им дају одређене паузе, да побољшају смештај радника, и да све то МОРАЈУ да ураде, иначе ће их затворити. Међутим, пошто су све институције слабе, онда ће неко из институције за заштиту радника да позове некога из институције за промоцију привредног раста и да узме његово "мишљење" о томе колико би било добро за целокупну кинеску економију да се Фокскон притисне. Онда му тај неко каже "Јес да су услови рада такви и такви и да ће нам радници масовно цркавати или се убијати, али ако би ти пристиснуо Фокскон, то би им доста повећало цену коштања и ко зна шта би било. Овако они дају какав таква посао тим јадницима, макар су их нама скинули са грбаче. Пусти ти Фокскон, добар нам он посао завршава." И онда тај са мишљењем оде у своју агенцију и не такне Фокскон. Са друге стране, тамо где су институције јаке, у Хонг Конгу, који је независан од кинеског система, и који има заоставштину британских јаких институција, тај неко неће да иде по било какво мишљење (углавном), него неће да дозволи да се фабрика подигне ако није испунила све потребне услове. И то је довело до тога да је опет неко нашао интереса да ради у том хонг Конгу, али на здравим основама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 ДАкле, уколико је независна и јака, она ће да оде у Фокскон и рећи ће им да унапреде услове заштите на раду, да унапреде права радника, да им дају одређене паузе, да побољшају смештај радника, и да све то МОРАЈУ да ураде, иначе ће их затворити. Pa onda 95% radnih mesta u Kini ne ispunjava standard. Mašiš poentu Aco, nije uopšte do toga. Zašto ne bismo mi mogli npr. da donesemo zakon da poslodavac mora da plaća bar 600 evra radniku i da uslovi moraju biti optimalni, da ima 13 plata godišnje, da se mesec dana odmara etc. ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Pa onda 95% radnih mesta u Kini ne ispunjava standard. Mašiš poentu Aco, nije uopšte do toga. Zašto ne bismo mi mogli npr. da donesemo zakon da poslodavac mora da plaća bar 600 evra radniku i da uslovi moraju biti optimalni, da ima 13 plata godišnje, da se mesec dana odmara etc. ? Па да, 95% радних места у Кини не испуњава стандард. Али није то само њихова специјалност, погледај и нас. Зато што закон, да би се могао спровести, морају да се склопе два елемента: Да је реалан и спроводљив (није реално забранити некоме да дише, на пример), и да има институције довољно јаке да га спроведе. А верујем да ти закони и у Кини, као и код нас, постоје, али се тамо не спроводе, као што се ни код нас не спроводе (мислим на законе о условима рада), јер не постоје здраве и јаке институције. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Па да, 95% радних места у Кини не испуњава стандард. Али није то само њихова специјалност, погледај и нас. Зато што закон, да би се могао спровести, морају да се склопе два елемента: Да је реалан и спроводљив (није реално забранити некоме да дише, на пример), и да има институције довољно јаке да га спроведе. А верујем да ти закони и у Кини, као и код нас, постоје, али се тамо не спроводе, као што се ни код нас не спроводе (мислим на законе о условима рада), јер не постоје здраве и јаке институције. Pa šta čekamo, zašto ne bismo doneli zakon da je minimalna zarada 600 evra, da propišemo bajne uslove rada i onda dosledno i efikasno sprovodimo zakon? Zar to ne bi bilo sjajno i ne bi li rešilo većinu ovdašnjih problema? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Зато што није реалан и спроводљив. Том логиком бисмо исто тако могли да донесемо закон да је забрањено да дишеш, али није реалан и спроводљив. Није законодавац нешто имагинарно, одвојено од света и окружења, закони се доносе из потребе, не из обести (мада има и таквих примера, који служе репресији). Гледај, да имаш јаке институције, имао би, на пример Пеј Пел, или далеко јефтинију робу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Септембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Зато што није реалан и спроводљив. Том логиком бисмо исто тако могли да донесемо закон да је забрањено да дишеш, али није реалан и спроводљив. Није законодавац нешто имагинарно, одвојено од света и окружења, закони се доносе из потребе, не из обести (мада има и таквих примера, који служе репресији). Гледај, да имаш јаке институције, имао би, на пример Пеј Пел, или далеко јефтинију робу. Čitava rasprava polazi od tvojih netačnih iskaza, dakle apsolutno je besmislena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 14, 2012 Ајд сад, који је то исказ нетачан, и због чега је нетачан? Овде се убих од објашњавања, мислим да би било поштено, кад сам се стварно потрудио, само да ми кажеш који је део конкретно нетачан? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука