Jump to content

Aktivisti 100 dana kućnog pritvora zbog vređanja episkopa Irineja

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Pa dobro, epitimija je izuzetak. I pokajanje moze doci posle . Ali ispovest je obavezna pre oprastanja.

A sto se tice oprastanja ustasama, jednako kako nemam pravo da ne oprostim, nemam pravo ni da oprostim.

исповест је обавезна да је неопходно обавити је неколико пута годишње, и то не ради задовољавања правила већ због личности која је оптерећена грехом, али нигде не пише колико и кад и такође није услов за причешћивање пошто је молитва пред причешће више него јасна - "Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни. "

нигде се не помињу исповеђени греси, јер се обухватају и они неисповеђени, а укупно сви од прошлог причешћивања.

што се тиче опраштања неправди, бићеш утешен тек за Судњи Дан, а до тад си позван овако: "И опрости нам дугове наше

Као што и ми опраштамо дужницима својим" да те не подсећам целог текста Оченаш молитве, јер "не судите, и неће вам судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се." :)

зато и постоје оквирно три ступња вере - роб Закона, купац благодати (најамник) и обожен син, онај који живи ради љубави према ближњем и Богу а не зарад користи или муке.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1346782666' post='704313]

исповест је обавезна да је неопходно обавити је неколико пута годишње, и то не ради задовољавања правила већ због личности која је оптерећена грехом, али нигде не пише колико и кад и такође није услов за причешћивање пошто је молитва пред причешће више него јасна - "Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни. "

нигде се не помињу исповеђени греси, јер се обухватају и они неисповеђени, а укупно сви од прошлог причешћивања.

што се тиче опраштања неправди, бићеш утешен тек за Судњи Дан, а до тад си позван овако: "И опрости нам дугове наше

Као што и ми опраштамо дужницима својим" да те не подсећам целог текста Оченаш молитве, јер "не судите, и неће вам судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се." :)

зато и постоје оквирно три ступња вере - роб Закона, купац благодати (најамник) и обожен син, онај који живи ради љубави према ближњем и Богу а не зарад користи или муке.

помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни.

Prvo ide "oprosti mi", a zatim, "да се неосуђено причестим"...

zatim

И опрости нам дугове наше

Као што и ми опраштамо дужницима својим

( svojim duznicima - ne tudjim, jer lako je tudje nesrece oprastati i tudje obraze okretati)

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ok, sledeći put nazoveš episkopa Irineja sujetnim, imaćeš opomenu...

To nije nikakva uvreda...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни.

Prvo ide "oprosti mi", a zatim, "да се неосуђено причестим"...

zatim

И опрости нам дугове наше

Као што и ми опраштамо дужницима својим

( svojim duznicima - ne tudjim, jer lako je tudje nesrece oprastati i tudje obraze okretati)

мислим да ниси схватио написано: прво сам обратио пажњу на твој коментар око обавезе исповести, па сам одвојио новим редом следећи пасус баш да не би повезао са другом причом која се односила на неправду начињену другом, "бићеш утешен тек за Судњи Дан", па сам обратио пажњу шта је до тебе у наставку, пошто си изјавио да су неки људи твоји дужници, јер си им ти замерио кад си покушао да се оправдаш да ти не можеш да им опростиш.

тако да нисам ни помињао опраштање туђе несреће.

што се тиче неосуђеног приласка путиру, док год не хулиш на Бога/Цркву и кајеш се, достојно прилазиш, већ си удостојен чином крштења па ти је и такав позив - да редовно прилазиш - а само те неокајани греси спречавају.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1346785449' post='704348]

шта да радим, боље да научи кад и другог погрешно учи :)

Tebra, napravi malo mesta u postanskom sanducetu ... ne moze ti se poslati poruka ...

Otisli smo ....

Ja sam na komentar tipa "pa hriscanski je oprastati ..." odgovorio da treba prvo zatraziti oprostaj da bi se dobio isti... pa sam u tom kontekstu napisao da je potrebno pokajanje, ispovest itd. Pa sad da li licno izvinjenje, ispovest, kajanje itd manje je vazno.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Prvo ste rekli da je kleveta, pa je evo Avokado (pravnik) objasnio da je tuzba za uvredu...

Al jos uvek mi nije jasno gde i kada se desilo "pozivanje na nasilje" koje instalirate u ovu raspravu od pocetka teme?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Причајте уста да нисте пуста :)

Isto sam pomislio kada sam ovu izjavu prvi put cuo u originalu, zato je skroz zgodna da je preinacim u ovaj kontekst ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Заштитни објект код кривичног дела увреде је част, као скуп свих вредности неког лица (интелектуалних, карактерних, моралних, физичких и других особина и вредности) и углед, као одраз тих вредности у друштву, па радњу извршења кривичног дела у питању представља свако поступање којим се напада било која од тих вредности, њиховим порицањем, омаловажавањем или потцењивањем, којим радњама се у суштини изражава непоштовање или понижавање достојанства личности. При том, карактер тих радњи као увредљивих цени се са становишта општеусвојених друштвених ставова и мерила. (...) По правилној оцени другостепеног суда, предметна изјава објективно није могла проузроковати код приватног тужиоца осећање омаловажености његове личности и таква изјава код другог лица коме је упућена евентуално може изазвати само осећај узнемирености, љутње или беса, а код сујеверних лица и страха од наступања зла које је предмет изјаве која чини клетву.

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД

Кзз 39/11

25.05.2011. године

Одавно је судска пракса на том становишту што се тиче увреде. Ово је само једна од пресуда коју сам нашао на суво, јер сам заборавио шифру за Прописе.ком :)

Kanda si propustio da procitas u mojoj poruci da je potrebno da budu ispunjena OBA elementa: i subjektivni i objektivni????

Samo subjektivni (recimo neko se zaista oseca uvredjenim zato sto si mu rekao da nije najlepsi na svetu)

ili

samo objektivni (recimo svom drugaru kazes: "gde si majmune" a tako se stalno medjusobno oslovljavate)

nije dovoljan.

Taj subjektivni deo se ne racuna uciniocu, odnosno ne mozes svima da govoris "majmune" pa da tvrdis da ti tako inace pricas sa ljudima bez namere da vredjas, ali svakako se racuna prema ostecenom jer ne moze neko da odgovara za uvredu ako se osteceni nije osetio uvredjenim.

Dakle, nisam tvrdio da je potreban samo subjektivni element pa ne znam ni sto mi sve ovo napisao... a ako si mislio da je dovoljan samo objektivni element onda si u teskoj zabludi...

Ako je potrebna praksa:

Да би поступање окривљеног имало обележје кривичног дела увреда, потребно је да, између осталог, има увредљив карактер и то како са субјективног становишта приватног тужиоца, тако и са становишта општег схватања. С тим у вези, речи "Муслиманко, Шиптарко", које је окривљени упутио приватној тужиљи, имале су са њеног субјективног становишта увредљив карактер, али те речи, којима се указује на припадност одређеној нацији или пак националној мањини или некој другој заједници, као и поређење њихових припадника са припадницима других нација или заједница, са општег становишта немају вредносну садржину и самим тим немају увредљив карактер, сходно чему окривљеног, применом одредбе чл. 355 ст. 1 тач. 1 ЗКП, треба ослободити од оптужбе, јер дело за које је оптужен по закону није кривично дело. (Пресуда Општинског суда у Врњачкој Бањи, К.бр.96/09 од 19.10.2010. године и пресуда Апелационог суда у Крагујевцу, Кж1 бр. 5208/10 од 09.11.2010)

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...