Срђан Шијакињић Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Bog kaznjava.Sta je po tebi bilo kad je Adam bio prognan iz raja,kad je Bog potopio(citaj pobio-i poslao u pakao) sav svet sem Noja i njegove porodice...Sta znace reci Gospodnje "dace preseci na pola nemarnog slugu"? Jos jedan vid Bozije ljubavi?Evo i slikovita prica o bogatasu i Lazaru http://www.youtube.com/watch?v=Ud9pQ1bgQc4 Не бисмо далеко стигли када бисмо прихватали све што пише у Писму здраво за готово. Како можеш да узимаш као чињенице речи људи који су живели у потпуно другачијем свету у односу на нас, чије су представе, начин изражавања и сам језик толико различити од нашег. Како рече Звонко у једном посту морамо раздвојити "вечне истине" од онога што је у речима Писма и светитеља ехо времена у којем су живели и њих самих као обичних људи. Елем, не знам како се може један савршени Бог може замишљати као неко ко кажњава. Бог можда може утицати на нас на начине које ми видимо као казну, али то нипошто не може бити казна, као средство задовољења некакве правде или чега већ, него само начин на који Бог покушава да нам укаже на избор који стоји пред нама, да нас освести да постоји више путева у животу, а не само онај којим идемо. Што се мене тиче, све приче Старог завета, могу а не морају бити дословно истините. Моја представа Бога је мало суптилнија, верујем да је Он све време пушта човека да Га доживљава како може и жели, да Га себи и другом човеку такође слободно представља, и да се тек када је налазио за сходно, на божанствено елегантан начин који не дира у људску слободу, који не намеће извесности, мешао у људска посла, исправљајући оно што су људи сами учинили, у том смеру да људи увиде да могу, уколико желе, да остваре и нешто више од онога што се чини природним, једну заједницу суштински различиту од свега што нам је познато, заједницу са Богом и другима у љубави, У таквој представи Бога, нема места за паклове, вечна проклетства, казне и освете. Ако погледаш човека, људе, они - бар мени - делују тако слабо да ни бољи човек а камоли савршени Бог, не би могао да им узме за вечно зло било шта што ураде. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Друга ствар, колико ја знам, СПЦ признаје РКЦ као Цркву, признаје РКЦ крштење и све остало што из тога следи. Мислим, ово су једноставне и добгро познате чињенице, не капирам на чему темељиш своје инсистирање да РКЦ није Црква и све остало, са којим покрићем. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Bog ne kaznjava ovde je izgleda nenamerno stvar sa Adamom postavljena naglavacke. Adam je isteran iz raja ne po kazni nego zato sto je uzeo plod sa drveta poznanja koji covek ne moze da nosi u vecnosti. Nije kaznjen nego je isteran iz Raja jer takav nije mogao prici drvu Zivota jer bi onda bio rob sopstvene greske citav vecni zivot. Midrash је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Што се мене тиче, све приче Старог завета, могу а не морају бити дословно истините. У таквој представи Бога, нема места за паклове, вечна проклетства, казне и освете. Sta sve nece procitati ovde covek pa to je strasno.Znaci i stari zavet je dobrim delom izmisljen?Ti i Anastasija pricate o protstantizmu,a najpriblizniji ste njemu.Bog definitivno ne bi bio Bog,kad bi bio budala kakvom ga vi pravite.Kakvog bi smisla imao trud,podvig ako nema kazne i nagrade? Pazi covek ce radi svojih reci biti opravdan il' osudjen.Ono sto je Zvonkec pisao stoji,al on nije pisao o sv Pismu kako je pisano za neka druga vremena ,vec o svetim ocima,kako svi njihovi stavovi nisu primenjivi u dansnje vreme.Napravi razliku.Pismo stoji za vek vekova.I tesko onima koji bi da ga menjaju i drugacije uce ljude. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Што се приче о Адаму тиче, наравно немам никакве теолошке аргументе, вероватно грешим у размишљању, али ја лично видим могућност да никада никаквог пада није било, јер никада није било времена у коме је неки човек био у "рају", одакле би могао да падне. Можда је Бог човека стварио оваквог какав сад јесте, слободног, можда је први човек или први људи који су корачали Земљом био подједнако удаљен од Бога као и сви после њега и ми данас, јер је то једини начин био да се човеку да слобода, да сам одлучи где ће на крају припасти, да самостално искуси аутентично искуство људског живота, аутентично искуство слободе и неизвесноти, живота у коме је све могуће а ништа није сигурно, за шта би све био ускраћен да никада није напустио присуство Творца. А прича о паду је можда само прича која је дата човеку, изражена на древни, сликовити начин древних народа, ради Божје поруке човеку да га чека уколико он то пожели, као одјек божанског у човеку... Лазар Нешић, malina :) and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Bog ne kaznjava ovde je izgleda nenamerno stvar sa Adamom postavljena naglavacke. Adam je isteran iz raja ne po kazni nego zato sto je uzeo plod sa drveta poznanja koji covek ne moze da nosi u vecnosti. Nije kaznjen nego je isteran iz Raja jer takav nije mogao prici drvu Zivota jer bi onda bio rob sopstvene greske citav vecni zivot. A sta je isterivanje,nego prokletsvo,a prokletvo nego kazna?Cek ,to mu bila nagrada,jer ako nije kazna,moguce da je iz ljubavi bio nagradjen mukama,hahahaha.Znaci,Bog nagradjuje "mukom",al ne kaznjava...... :D Strava i Uzas na Poukama.Vreme je da se Dilan Dog uloguje. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Да поставим овај клип по ко зна који пут ivanaika and Ivan1 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Sta sve nece procitati ovde covek pa to je strasno.Znaci i stari zavet je dobrim delom izmisljen?Ti i Anastasija pricate o protstantizmu,a najpriblizniji ste njemu.Bog definitivno ne bi bio Bog,kad bi bio budala kakvom ga vi pravite.Kakvog bi smisla imao trud,podvig ako nema kazne i nagrade? Pazi covek ce radi svojih reci biti opravdan il' osudjen.Ono sto je Zvonkec pisao stoji,al on nije pisao o sv Pismu kako je pisano za neka druga vremena ,vec o svetim ocima,kako svi njihovi stavovi nisu primenjivi u dansnje vreme.Napravi razliku.Pismo stoji za vek vekova.I tesko onima koji bi da ga menjaju i drugacije uce ljude. Види, када дете од 5, 6 година препричава неки догађај којем је присуствовало, та прича не мора никако одговарати ономе што се заиста догодило, али то не значи да дете измишља, већ само препричава оно што се десило на начин на који је оно способно. Тако и са Писмом, човек је у тренутку у ком је писано Писмо, нашао себе пред стварима које је могао да разуме само у оквиру искуства које је до тад поседовао и да искаже само у оквиру појмова којима је тада баратао. Зашто је неприхватљива идеја да је Божја порука човеку пренесена кроз алегорије? Да ли би то променило суштину те поруке? Верујем да не би. Бесмислено је питање труда и подвига гледати кроз награду и казну. Човек који осети Бога или крене према Њему, из било ког разлога, не труди се због страха од казне, већ јер му само живот испуњен тим трудом има смисла, просто не може другачије него да се труди... Непостојање казне то ништа не мења, за човека који воли (живот, Бога, ближње небитно) сама идеја раздвојености од оних које воли или пролазности те љубави је највећа казна. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 A sta je isterivanje,nego prokletsvo,a prokletvo nego kazna?Cek ,to mu bila nagrada,jer ako nije kazna,moguce da je iz ljubavi bio nagradjen mukama,hahahaha.Znaci,Bog nagradjuje "mukom",al ne kaznjava...... :D Strava i Uzas na Poukama.Vreme je da se Dilan Dog uloguje. Ajde molim te razmisli jos jednom! Kazne nije bilo cak sta vise tu je i pocelo u neku ruku spasenje covecanstva tj.Adama i Eve jer takvi zli buduci svojom greskom nisu smeli jesti sa drveta zivota tj.vecnosti jer bi sebe osudili da ostanu prokleti citav zivot vecno u svojoj greski. Procitaj malo svete oce kako govore na ovu temu ja vidim jako puno Ljubavi Bozje sto je zastitio Adama i Evu i nije im dopustio da budu prokleti. Ne znam koji deo ti je ovde smesan ali ajde i ja da se nasmejem jer ipak vidim Ljubav Bozju sto gresnike ljubi i ne dozvoljava im da poginu na vecne muke. Tj. da se buduci zli a zlo je svako odricanje od Boga late i uberu plod sa drveta vecnog zivota i postanu robovi sopstvenog greha u vecnosti. Ja vidim jako puno Ljubavi Bozje ovde. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 A sta je isterivanje,nego prokletsvo,a prokletvo nego kazna?Cek ,to mu bila nagrada,jer ako nije kazna,moguce da je iz ljubavi bio nagradjen mukama,hahahaha.Znaci,Bog nagradjuje "mukom",al ne kaznjava...... :D Strava i Uzas na Poukama.Vreme je da se Dilan Dog uloguje. Брате, то што ми нешто доживљавамо као муку или као срећу не мора бити тако из Божје перспективе! Не мора бити заиста објективно мука или срећа. Човеку је - нека буде и тим "протеривањем" - дата слобода, а то што је човек види као муку, што се плаши те слободе и што се плаши живота, не чини те ствари казном. Ајде да разграничимо доживљај неке ствари од тога што та ствар јесте, биће нам лакше да наставимо. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Berkut Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Ajde molim te razmisli jos jednom! Kazne nije bilo cak sta vise tu je i pocelo u neku ruku spasenje covecanstva . Od cega spasenje?Izgonom Adama iz raja pocelo spasenje covecanstva?Od cega?Od Boga.... greengrin greengrin Nema potreba da mi se dele etikete o nenacitaosti .Ni svi sveti oci ne govore,i ne tumace na isti nacin. Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Od cega spasenje?Izgonom Adama iz raja pocelo spasenje covecanstva?Od cega?Od Boga.... greengrin greengrin Nema potreba da mi se dele etikete o nenacitaosti .Ni svi sveti oci ne govore,i ne tumace na isti nacin. Pocinje spasenje od njihove sopstvene greske a ne od greske Boga koji im je to dopustio ili nedopustio. Kako ne vidis da gresni vise ne smeju da jedu sa drveta Zivota. Tada bi bili vecno prokleti brate moj drvo zivota je vecnost i postoji mogucnost da svoj greh poneses sa sobom u vecnost i ne znam sto naklapam kad sam ranije vec bio jasan bla bla.. Polako ovde smo ragovaramo ne cudi se na svaki drugaciji pogled. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Што се приче о Адаму тиче, наравно немам никакве теолошке аргументе, вероватно грешим у размишљању, али ја лично видим могућност да никада никаквог пада није било, јер никада није било времена у коме је неки човек био у "рају", одакле би могао да падне. Драго ми је што је неко ово написао, хвала ти. Мени су ова размишљања јако блиска, да не кажем да скроз делим мишљење. Иако код Отаца ово скоро нећемо наћи, мислим да се може и тако резоновази. Кажем "скоро нећемо наћи", јер се чини да има један отац који је готово експлицитно причао о овом истом, наиме свети Максим Исповедник. Ја нисам много проучавао овог светог оца - јер мислим да још немам тај ниво знања и воље потребне да се он чита и разуме, те да ће ми требати године да се позабавим њиме - и боље би био да се јави неко други и посведочи ову моју слутњу о Максиму. Наравно, до овога нисам дошао сам, већ сам прочитао код пар теолога - добрих познавалаца светитељевог опуса - да Максим готово и каже да је време стварања човека (дакле његово доласка у биће) раван и почетку постојања историје оваквом какву је знамо, а то је "неутрална историја", дакле ни "падна" ни "непадна", већ једноставно тварна, смртничка и са динамчком могућношћу која се даје човековој слободној вољи да се или пришести Животом (постојањем) или смрћу (псеудо-постојањем). Извињавам се што сам закомпликовао, али ето волео бих и остали да се јаве и исправе ме, или макар поделе још које мишљење. malina :), Срђан Шијакињић and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 27, 2013 Пријави Подели Написано Јун 27, 2013 Као лаик вероватно и немам шансе да схватим св. Максима Исповедника, али неко моје виђење ствари је да прича о Стварању и паду у грех има за циљ да објасни човеков положај у овом свету, у духовном смислу - независно од тога да ли је дословни историјски догађај или алегорија. Ако погледаш себе као смртно биће и свет око себе, ствари са којима се бориш, своје најдубље радости и страхове, видиш да прича о паду у грех савршено објашњава живот сваког од нас појединачно. Сви смо ми Адам (и Ева). Свако од нас у дубини негде осећа да је "прогнаник" из савршеног света у који безуспешно (својим силама) покушава да се врати. Јефимија Крунић, Дуња, Џуманџи and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука