Благовесник Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 @@Веља, + raj je najidealnija zajednica, pa se ono cuveno: Carstvo Nebesko je u vama - moze prevesti i kao: Carstvo Nebesko je medju vama, samo ja bih pre rekao da je ovo prvo, ali ono ne iskljucuje i drugo, odnosno Carstvo Nebesko iliti raj predstavlja slobodnu zajednicu koja nastaje od slobodnih pojedinaca i to ''odozdo'', dakle ne ''odozgo'' ... ,,Niti ce se reci: Hej, evo ovde je, ili eno tamo je, jer Carstvo Božije je unutra u vama" (Luka 17, 20, 21). Svakako, van evharistijsko-svetotainskog života u Svetoj Crkvi, nije moguće postati bogonoscem tj. hristonoscem, o čemu i govori Hristova reč, Svete apostolske poslanice i Žitija Svetih. Kada su hrišćani u Crkvi, na Svetoj Liturgiji (koja se neprekinuto nastavlja sa otpustom u svet - u miru (Božjem) izidjimo), oni su u Hristu, ali je i Hristos u njima. "Kao što sam ja u Ocu i Otac u meni, tako i vi da budete jedno s nama"... "U onaj cete vi dan doznati da sam ja u Ocu svojemu, i vi u meni, i ja u vama"... Apostoli odgovaraju - Ne živimo više mi nego živi Hristos u nama. A gde živi i caruje car tamo je i njegovo carstvo. ИгорМ and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 ,,Niti ce se reci: Hej, evo ovde je, ili eno tamo je, jer Carstvo Božije je unutra u vama" (Luka 17, 20, 21). Svakako, van evharistijsko-svetotainskog života u Svetoj Crkvi, nije moguće postati bogonoscem tj. hristonoscem, o čemu i govori Hristova reč, Svete apostolske poslanice i Žitija Svetih. Kada su hrišćani u Crkvi, na Svetoj Liturgiji (koja se neprekinuto nastavlja sa otpustom u svet - u miru (Božjem) izidjimo), oni su u Hristu, ali je i Hristos u njima. "Kao što sam ja u Ocu i Otac u meni, tako i vi da budete jedno s nama"... "U onaj cete vi dan doznati da sam ja u Ocu svojemu, i vi u meni, i ja u vama"... Apostoli odgovaraju - Ne živimo više mi nego živi Hristos u nama. A gde živi i caruje car tamo je i njegovo carstvo. Svaka ti je bratska. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 ,,Niti ce se reci: Hej, evo ovde je, ili eno tamo je, jer Carstvo Božije je unutra u vama" (Luka 17, 20, 21). Svakako, van evharistijsko-svetotainskog života u Svetoj Crkvi, nije moguće postati bogonoscem tj. hristonoscem, o čemu i govori Hristova reč, Svete apostolske poslanice i Žitija Svetih. Kada su hrišćani u Crkvi, na Svetoj Liturgiji (koja se neprekinuto nastavlja sa otpustom u svet - u miru (Božjem) izidjimo), oni su u Hristu, ali je i Hristos u njima. "Kao što sam ja u Ocu i Otac u meni, tako i vi da budete jedno s nama"... "U onaj cete vi dan doznati da sam ja u Ocu svojemu, i vi u meni, i ja u vama"... Apostoli odgovaraju - Ne živimo više mi nego živi Hristos u nama. A gde živi i caruje car tamo je i njegovo carstvo. Da, upravo na to mislim. Zato i naziva Carstvom, moze da je nazove Bozja zajednica, Zajednica Nebeska, Zajednica Bozja itd. A i sam Bog je zajednica tri Licnosti, sto znaci da je poenta upravo na tome, na toj zajednici koja predstavlja raj (Carstvo Nebesko). Ono sto mi treba da uradimo ako hocemo u tu zajednicu jeste da postanemo hristoliki, da postojimo da nacin na koji je on postojao, da zivimo Njegov zivot u ljubavi i slobodi. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 Ne moze meni neko drugi da namece svrhu. Pa ni ne namece ti, imas slobodu da biras sebi svoju svrhu zar ne? NinaD је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 Da se vratimo na polaznu analogiju, ja nikada ne bih trazio od Boga da ispunjava moje zelje. Trazio bih samo da me pusti da odem i da ih sam ispunjavam, a on da me sasvim zaboravi. Pa to i radis. NinaD, Kaludjerovic Sreten and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 Nase zakonodavstvo funkcionise po sistemu bozije slobodne volje. Imas slobodu da sam biras dal ces da opljackas banku ili ne. Ako opljackas ides u zatvor ali inace imas svu slobodu ovog sveta da biras koliko ti dusa iste :-D пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 Onda analogija sa roditeljima i njihovom prinudom pada u vodu, ali hajde, odgovoricu i na nju. Zamisli da imam roditelje kojima je jedini cilj da me nateraju da zavrsim medicinu, da budem doktor, a ja necu da idem u skolu, hocu da budem obican drvoseca. Pobegnem od njih, ne uspeju da me nadju i tako ceo radni vek obaram i testerisem stabla i zivim bez briga i problema koje imaju doktori. Da se vratimo na polaznu analogiju, ja nikada ne bih trazio od Boga da ispunjava moje zelje. Trazio bih samo da me pusti da odem i da ih sam ispunjavam, a on da me sasvim zaboravi. Ali niko ti ne brani da ides da cepas drva. Uostalom nije svaki roditelj Hitler koji te tera da studiras medicinu, neki ce reci: Idi, siroko ti polje. Tebi kad se stavi analogija sa roditeljima izgleda prvo pada na pamet ovo sto si napisao? Ajd zamisli sebe da imas dete ako vec nemas. Pretpostavljam da bi voleo da ti sin/cerka sutra postanu pravi, odrasli, sposobni ljudi koji ce znati i operisati coveka i nacepati drva, koji ce se osamostaliti od tebe i ziveti svoj zivot sto bi se reklo. Ali pretpostavljam da ne bi voleo da te to dete napusti potpuno, da ti se vise nikad ne javi, da ti ne dodje, da te zaboravi, da ga ne vidjas vise jer je postalo svoj covek ili da ste se pokacili i ne pricate vise, sigurno se ne bi lepo osecao? Dakle, taj pravi odnos je odnos slobode, da mozete da budete samostalne licnosti, da ne zavisite jedni od drugih, ali isto tako da budete zajedno u dobrim, porodicnim odnosima. To je ljubav. E na slican nacin sa Bogom, dakle imas potpuno slobodu da se osamostalis i odes i zivis svoj zivot. Ali ako nemas nikakve odnose sa tim Bogom, ako si postojanje zasnovao samo na svom zivotu, da cepas drva i to je to, da li si ostvario pravi odnos? Da li si sebe ostvario? Zapravo u takvoj situaciji i ne postojis, jer tvoje postojanje kao licnosti zavisi od drugih licnosti. I nije to nikakvo nametanje, nego cista logika. Kad se posvadjas sa roditeljima, verujem da nema tu niceg lepog kao ni posle, zar ne? Verujem da ne zelis da budes sam na svetu i cepas drva i da nemas nikakav kontakt sa roditeljima, prijateljima, devojkom. Prosto nisi asocijalno bice, jer da jesi ne bi visio na ovom forumu prvo. Uostalom citava ta analogija se moze zameniti kao analogija prijateljstva. Mozes Boga da posmatras kao ortaka, potpuno je svejedno. ivanaika, NinaD and ИгорМ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 11, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2015 Meni je npr zanimljivo pitanje kako ce u raju da bude reseno pitanje nejednakosti (posto kazete da su tamo svi jednaki i svuda je ljubav). Npr. kad se zapodene razgovor na temu bivseg zivota i smrti: (Situacija- grupni razgovor) - Nego Zoki, kako ti bese umro? - Ma ujeo me neki komarac na safariju pa posle eksplozivna dijareja i ekstremna dehidracija. Muka... Al bogu fala vredelo je (kucne u drvo) - A ti Sreto? - Ja sam se udavio u septickoj jami... - auuuf, bre Sreto... - A ti Mile? - Ja? Ja sam poginuo u armagedonu... Drmnule me dve munje odjednom, onda se ispod mene otvori vulkan i eksplozija me izbaci u orbitu... Posle sam sagoreo prilikom ulaska u atmosferu i moj pepeo je sa zemlje izgledao kao kisica meteora. Kazu ljudi da je bilo predivno... - (svi) auuuuu Mile... Koja si ti faca jbt! (Sreta postidjeno napusti objekat) - kraj - пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Ja takvog Boga nikada ne bih prihvatio i sa zadovoljstvom bih odbacio to carstvo koje nudi. Ne moze meni neko drugi da namece svrhu. Ako je hteo nesto cemu moze da namece svrhu, onda je trebalo da pravi stvar, a ne coveka. Baš me nasmeja. Kao pravo buntovno dete. Sigurno nisi roditelj pa nije ni za očekivati da shvatiš usporedbu, ako je uopšte moguće poređenje. Suština je da živiš i uzrastaš, a slobodna volja ti je data da biraš šta ćeš i kako ćeš. Da li si čuo nekad onu pričicu o blizancima u maminom stomaku pa jedan veruje u mamu, a drugi ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 A sta ako ljudi koji su meni bliski odu u pakao, a ja kao u raju? Kako onda da se opustim u raju ako je to tako? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 A sta ako ljudi koji su meni bliski odu u pakao, a ja kao u raju? Kako onda da se opustim u raju ako je to tako? Питај Бога. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 A sta ako ljudi koji su meni bliski odu u pakao, a ja kao u raju? Kako onda da se opustim u raju ako je to tako? Никако, зато многи и верују да ће љубав наша и Љубав Божија спасити све(т)... ivanaika and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Никако, зато многи и верују да ће љубав наша и Љубав Божија спасити све(т)... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 ово је хипнотишуће Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 12, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2015 Nase zakonodavstvo funkcionise po sistemu bozije slobodne volje. Imas slobodu da sam biras dal ces da opljackas banku ili ne. Ako opljackas ides u zatvor ali inace imas svu slobodu ovog sveta da biras koliko ti dusa iste :-D Da! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука