Jump to content

Утицај форума на преображај форумаша

Оцени ову тему

51 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте икада променили своје мишљење? (на форуму)

• Да
    • Не
    • Немам чврсте ставове ни мишљења
    • Нисам сигуран/на

Препоручена порука

Nakon dosta vremena na forumu mislim da je fer da se osim svega ostalog i upitamo - šta smo naučili na forumu...

evo mog preseka

- odlično mi je pojašnjeno pitanje smrtnosti tj. besmrtnosti duše i da naš večni život zavisi pre svega od odnosa sa Bogom (za to najviše hvala Aci)

- shvatio sam šta je identitet pravoslavnog hrišćanina (hvala Nikoli) identitet je ono što smo izabrali da bude nosilac naše ličnosti ... tj. centar našeg postojanja

- naučio sam da Liturgija predjeosvećenih darova nije liturgija (hvala Obiju)

- naučio sam puno o tome šta ili ko je Crkva a šta je jeres, sekta, parasinagoga... (hvala svima a posebno ocu Agapiju koji se bavi ovom tematikom)

- naučio sam da je motivacija u pravoslavlju slična liturgiji - deluje samo u zajednici gde jedni druge motivišemo svojim talentima

- naučio sam i to da mnogo ozbiljne stvari zvuče mnogo bolje ako ih iznesemo u šali

toliko za sad...

Daće Bog da stradanje Gospodnje i Njegovo Vaskrsenje dočekamo molitveno i radosno uz Hrista na liturgiji i u životu-sa svakim bližnjim jer bližnji i jesu Hristos

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја нисам дуго на форуму али...

-научио сам да Литургија није "само један од обреда" већ целокупан наш Живот

-упознао сам Шмемана што је за мене невероватан провод

-схватио да велики део монаха данас не живи као у "Лествици"

-срушио још неке идоле.

Идемо даље.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Након доста времена проведеног по форумима...

- Нисам ништа научио.

- Изгубио сам много живаца.

- Стекао сам много непријатеља.

- Изашо сам у новине.

- Пар пута сам моро реинсталирати комп због вируса.

- Морао сам отворити још два мејла

- Упознао сам пууууноооо виртуелних пријатеља , неке сам и упозно.

- и сватио сам да човек не долази на неки форум ако му тамо није добро.

Подели на овим сајтовима

још једно ''браво'' за тему...

научила сам много тога а између осталог :

- колико је важна присутност на литургији и наравно само причешће

- колико је важна заједница за спашавање појединца - не можемо се спасавати сами

- како да не будем неофит . тј.како се спашавати у овом свету у коме живимо са свим постојећим искушењима, а не удаљавати се од њега; и да постоје и друге ствари које могу да нас интересују без обзира што смо хришћани...

- постала сам'' малкице '' толерантнија у односу на друга мишљења

- знам да је још веома дуг пут испред мене који треба да пређем али се ипак радујем што сам на ту...

- и још по нешто...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Moci, odlicna tema (kao i uvek). :)

-naucio sam da ekumenizam nije nikakav bauk

-shvatio da je zivot u Hristu sloboda a ne ispunjavanje milijardi pravila i uz to se resio mnogih "zilotskih" stavova koje sam imao

-odbacio kreacionizam

-shvatio koliko je pravoslavlje otvoreno za razlicita misljenja

-dobio odgovore na pitanja najrazlicitije prirode koja su mi svojevremeno zadavala muku

-i naravno, kao sto su i ostali rekli, uvideo koliki je znacaj evharistije za nase spasenje

Ima jos mnogo toga, ovo je samo ono sto mi je prvo palo na pamet.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Мислим да је највећи значај сајта и форума ЖРУ у разоткривању важности литургијског сабрања за православну Цркву и духовност.

Друга велика и веома важна заслуга је сведочење реалног и остваривог живота у Христу које се пројављује кроз радост, љубав, слободу и креативност.

Овоме је највише заслужна личност о. Ивана (која све ово поседује!), затим Моцарта и других.

Подели на овим сајтовима

Ja sam od skoro na forumu, i, da tako kažem, početnik sam u veri.

Ipak, i za to kratko vreme naučila sam puno toga o pravoslavlju (da ne nabrajam konkretno, da se ne sablažnjavate i dalje ogromnim neznanjem), o važnosti zajednice, toleranciji, širini i slobodi koju pruža pravoslavlje.., ali je za mene ključno da se više interesujem, više me zanima, više pratim, više mislim i promišljam..., nadam se da je razumljivo. A za to ste zaslužni svi vi :group111:

Za mene su ovo doslovce Žive Reči Utehe i osećam da sam na pravom mestu. Jer, kako reče Željko, čovek ne dolazi na forum ako mu tamo nije dobro 0442_feel

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Подели на овим сајтовима

na forum sam došao slučajno, a ničeg slučajnog nema (nje bivajet...što kažu Rusi)

dobio sam veliko olakšanje po jednoj temi, dobio nove virtuelne a u stvari realne prijatelje,voleo bih da se upoznamo i uživo

opustio se malo više po pitanju vere i ljubavi

izgubio poneki strah

dobio po neku novu motivaciju za život, stvaranje i sve što se zove uspeh, a pre bih rekao život punim plućima

ni jedan forum nije ovoliko pozitivan, smislen

.hvala.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Ne znam da li ima ovakva tema.
Kako je forum uticao na vas,od vremena pa do sada? :)
Da li i koliko menjate svoje stavove o religiji,politici,nauci...pod uticajem pisanja drugih forumasa ovde?
Da li ono sto procitate-naucite na forumu pokusavate da primenite i u realnom zivotu ili na kraju sve ostane izmedju vas i ekrana?

Aj,da vas vidim sad... :)

Подели на овим сајтовима

Evo,ja cu prvi,kako i dolikuje.

Sto se tice uticaja foruma na mene i moje stavove,najvise je naravno,uticao na moje poimanje i "znanje" o religiji.
Svasta sam zanimljivog i korisnog ovde procitao,usvojio i sklopio neku pricu u glavi.Nadam se da je na korist.
Svidja mi se sto je forum sirokog tipa(nije samo religijski),sto svako ima pravo da iskaze svoje misljenje i sto je dosta prilagodjen nama,"nestrucnim" ljudima.
Inace,ovo je prvi i jedini forum na kome aktivno ucestvujem,nikad me to nije privlacilo.Mislio sam da cu ovde ostati samo na kratko ali,svidele su mi se Pouke te sad ne mogu bez njih. :)

Подели на овим сајтовима

Forum je ok,ako zanemarimo par provokatora.

Konstruktivan je,nudi sirok izbor tema,diskusiju sa razlicitim tipovima ljudi,moze se saznati mnogo cega,kao na svakom portalu-forumu al' ne utce na mene u smislu da ce promenti moje stavove. A mislim da i vecina forumasa tako razmislja.

Подели на овим сајтовима

On 20. 6. 2014. at 17:48, feeble рече
Mene su malo zatrovali ovi libertarijanci, mada se trudim da ne uticu previse na mene

I meni se to desava brate ali cim primetim da se zanesem malo vise,odmah odem na ytube,poslusam nekoliko "u boj ustani Srbine moj" pesama i vratim se u normalu... :D

Подели на овим сајтовима

On 20. 6. 2014. at 17:31, Deki992 рече

Da li ono sto procitate-naucite na forumu pokusavate da primenite i u realnom zivotu ili na kraju sve ostane izmedju vas i ekrana?

Као да је форум о кувању или борилачким вештинама :)

Мислим да нема разлике између форума, било ког другог медија или приче директно, лице у лице. Човек ако хоће нешто да научи, он учи било где и било када, као и што може нешто да му промени мишљење, ако је реалан и без сујете, када увиди да можда неки његови ставови или размишљања нису добри.

А са друге стране имамо и људе који на сваки секунд мењају мишљење, али њима не вреди ништа и нема им помоћи :)

Има и затуцаних, па неће из ината да промене мишљење и ако нису у праву.

Шалу на страну, сигурно сам научио многе ствари које нисам знао и добро ми је дошло. Да ли сам променио ставове, па нисам :)

И ово је могло под "Ваше мишљење о форуму" :)

• Волим 1

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...