Александар Милојков Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 И после сам ја у заблуди када кажем да држиш монопол на догматске теме .smesko.. Не држим монопол већ водим рачуна као администратор. Пљуваонице и свађе нећу толерисати. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Са тим се слажем. Али не знам како је ширење тема ,,пљување и свађање"? Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Свим митрополитовим критичарима у покушају: Изнад онтологије и етиеке Људи који су постојали изнад етике и онтологије и који су већ увелико седели за трпезом Царства Божијег и наслађивали се благодатним плодовима, били су апостоли Јован Богослов Христомљубљени и Павле Христомбитијни, свети Василије Велики небомјављени, Симеон Нови Богослов благодатно сунце и свети Григорије Палама просветљени. Сви они са живљењем вечнодобробитијним у Христу. Желимо да верујемо да је човек наших дана, митрополит Јован Зизијулас, нови апостол и нови богослов, надмашио етику и онтологију, да живи вечнодобробитијно и да окуша плодове Царсзва Небеског. Епископ Давид Крушевачки, Пројаве хришћанског етоса, стр. 78 Balthasar, Milan Nikolic and Марјанн је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Амин! Потпуно се слажем! Исто се може рећи и за владике Атанасија и Давида! Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Са тим се слажем. Али не знам како је ширење тема ,,пљување и свађање"? Па ено, видео си како. Имамо сигурно двојицу увређених и, у неку руку, завађених - о.Александра и брата Лазара. Ја такве дискусије не волим, не учествујем у њима, а као администратор их просто гушим и онемогућавам. Не интересује ме таква теолошка дијалектика, а као админ не дозвољавам исту. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Па ено, видео си како. Имамо сигурно двојицу увређених и, у неку руку, завађених - о.Александра и брата Лазара. Ја такве дискусије не волим, не учествујем у њима, а као администратор их просто гушим и онемогућавам. Не интересује ме таква теолошка дијалектика, а као админ не дозвољавам исту. Извини, али то није последица ширења теме. То је последица начина на који се води дијалог, који се ни мени ту није свидео јер сам осетио да је острашћен (нека ми опросте обојица саговорника, није ништа лично, свима се дешава то). Боже мој, живи смо људи, дешава се, није то разлог сада да од комарца правимо магарца. И не видим зашто би било ко био увређен или завађен, мало су севнуле варнице у дијалогу и то је то, идемо даље. Ако од свега будемо тако правили озбиљне ситуације, где ће нам крај бити... Колико се сећам, Лазар се и извинио оцу Александру за свој оштар наступ, мислим да би било лепо обавестити човека о томе, ако већ не буде читао сам. И наравно да никоме нормалном не прија таква дискусија, али само треба стати на лопту мало и проблем је решен. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 @@Александар Милојков, Брате, идеализујеш ствари везане за професора догматике на ПБФ-у, да немам речи. Таквог те нисам познавао. Ове твоје речи о твом администрирању су тек комичне, јер овде није било никаквог пљувања нити вређања, ни са чије стране. То си учитао из теби знаних потреба. Једино се је отворено говорило и без маски. Жао ми је што то тако смета. Но, то не сме да буде изговор што ниси дао ни један теолошки аргумент о вољеном професору, осим патетичних позивања на његову доброту и остало. Друго, чим нешто загусти или засмета или немаш аргумената, ти се позиваш на своје мастер звање. Па чекај, имам и ја мастер и више од тога, завршио сам прво годину докторских студија. Позиваш се на мастер о Зизјуласа. Па ја сам дипломирао исто на њему. Чему све то? Да би твоја позивија била исправнија, тежа или како? Па ево, има и других мастера и доктораната који не мисле као ти и виде проблем који треба да се реши, а не да се гура под тепих. Ја даље не могу на тај начин да разговарам, жао ми је. Покушао сам да будем уљудан, да верно објасним своју позивију, али ти ми не даш простора. Не држиш се онога што сам те замолио и ту је крај наше приче на овој теми. Тачка. ... Бојим се да се овај форум (ШТО СЕ ТИЧЕ ТЕОЛОШКИХ ТЕМА - !!!) претвара у обрнуту перспективу Ихтуса и компаније, са изразито идеолошким приступом. И секташким. А то је тужно. Толико од мене на овој теми. Хвала и пријатно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Није проблем да неко критикује теологију епископа Игнатија. Међутим, то треба да буде аргументовано. Потешкоћа је у томе што за такву критику треба много труда - успињање на висине богословља. Разуме се да је ту потребна зрелост, а нарочито велико смирење. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Ја даље не могу на тај начин да разговарам, жао ми је. Покушао сам да будем уљудан, да верно објасним своју позивију, али ти ми не даш простора. Па изволи објасни. До сада нисмо чули никакву објашњење, нисмо видели никакву анализу, само прозивке и оптужбе. Бојим се да се овај форум (ШТО СЕ ТИЧЕ ТЕОЛОШКИХ ТЕМА - !!!) претвара у обрнуту перспективу Ихтуса и компаније, са изразито идеолошким приступом. И секташким. А то је тужно. Још сад испадосмо и секташи...Благо нама. Хајде барем нам објасни шта ти значи тај "идеолошки приступ"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Слика говори хиљаду речи. О идеологији и секташком менталитету појединих теолога који пишу на ЖРУ, те претварању форума Живе речи утехе у "Милојкове речи утехе", ћу на другој, посебној, теми, ако ЖРУ има снаге да себи погледа у очи и прихвати патологије које су узеле маха. Ако не, хвала лепо, али ја више не желм да учествујем у таквом пројекту. На срећу, брате Александре, тебе не идентификујем са целим форум, па се немој крити иза овог "ми". Твоја неутјажива адвокатура идолизованих личности је само твоја. Извињавам се Балтију што сам му спамовао ову тему. И сад је стварно крај. Завршио сам на овој теми. Ведран је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 @, Лаки, а да ти се не чини да си мало искључив и да си себе ставио на пиједестал непогрешивог, свеправославног судије и доктора за све остале (који су болесници)? Није ли то мало гордо? Те квалификације, "патологија", "идеологија", "секташтво"...мени је то неприхватљиво. Не знам зашто овакав тон и зашто оваква острашћеност? И зашто таква реакција ако се ја слажем са оним што владика говори? Јесам ли због тога секташ и патолошка личност? Ја, који браним. Али си ти који нападаш зато правоверан и здрав. Секташ сам и патолошка личност само зато што се не уклапам у твој теолошки концепт, по свим питањима? Извини, онда је боље да дискутујемо о спортској прогнози. И какав сад мој мастер помињеш? Ја сам се на то позивао у дијалогу са људима који су, ето тако, успут ,мало свратили да причају о теологији, Зизијуласу и сл. А иначе, нису теолози. Мада воле да суде о правој и кривој теологији. Њима сам то говорио. Нисам хвалисавац и не волим пуно да причам о себи. Мене, драги брате, много више забрињава твој наступ, тако са висине, са том докторском маском у аватару - то много говори. Бојим се да ћеш са таквим наступом допринети не развоју српске теологије и јачању Цркве, већ свађама и раздору. Оптужио си 99% српских теолога да су плагијатори, наспрам тебе који то ниси.....Страшно, драги брате. А ако мислиш да су ово "Милојкове речи утехе", ево изволи, преузми обавезе администратора, а мени дај да будем обичан члан. Склон си, драги брате, да својим речима повређујеш. Сви смо некада склони, наравно. Али и ти си. И то у дијалозима где тога не би требало да буде (разговараш са својом братијом, неке од њих и лично познајеш, а не са анонимним провокаторима). Можда грешим. Дај Боже да грешим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Александре, патетичан си. arahne је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Александре, патетичан си. Можда. Можда ја нисам навикао на бокс-теологију. Мени је то страно. Зато ми је ово твоје писање чудно. Можда и треба тако разбијачки ићи. Ја то не умем. Такав сам, шта да радим. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Ретко читам ову преписку,сматрам да је најбоље да се разговара лицем к лицу. Лазаре Нешићу,"осетио " сам те својом свештеничком интуицијом још поодавно.Немој све свештенике у исти кош. Не потежем ја аргументе ад хоминем ,већ потежем оно што је у теологији битно. Лични однос , поштовање и коначно- љубав. Волим Митрополита Јована још од 1991. а Добривоја Мидића од 1990. те потом, Игњатија од 1991. Станујем у Пожаревцу. Владика Игњатије ме је венчао, рукоположио за ђакона и презвитера, поштујем га и волим искрено.Из љубави према њима - Зизиуласу и Игњатију сам зидао цркву Св.Максима у Костолцу ВЕОМА мучно и ТЕШКО,те знам шта је теологија и у пракси ПАРОХИЈСКОЈ. Убоо си ме у ЉУБАВ а не у ИДЕОЛОГИЈУ, г. Лазаре Нешићу те ти зато тако и одговарам.Част твојим преводима Шмемана, Е.Жилсена и теолошкој поетици, није баш све ни у знању,имам га и ја,ниси једини са знањем,али си зато надобудан ,незрео и са гомилом предубеђења.Уђи у Литургију, тамо ћеш још више "осетити" Шмемана и Зизијуласа и Игњатија, као истомишљену Браћу и Оце, те ћеш стећи ширину и свеобуватност и за поетику и за онтологију и за етику.Смири ту твоју сиктећу надобудност према "простим" парохијским свештеницима,Црква је широка,многи по парохијама живе шмемановски а да га нису ни свесни,те многи зизјуласовски и не на уштрб своје моралне чистоте и честитости.Овим и ја завршавам,виртуелну свађу и он лајн "теологију".Поштовање теби Лазаре,са жељом да растеш у Духу. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2012 Уђи у Литургију Морам да се насмејем, ово је урнебесно Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука