Balthasar Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 У свом делу ,,Заједница и другост - даље студије о личности и Цркви" (енг. ,,Communion and Otherness - Further Studies in Personhood and the Church") митрополит Јован Зизиулас на више места уместо устаљене фразе ,,Волим, дакле јесам" каже ,,Вољен сам, дакле јесам". Николас Лудовикос тврди да се овде ради о ,,пасивној другости"... Шта ви мислите о томе? Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 нисам чито, нити желим да губим време на таква надумљавања са самим собом и нечијим интелектом. ал мислим да је исто рећи "Господе спаси ме" и "Господе спаси нас". једина пасивност је да те неко измоли а ти да не прихватиш и то је и највећа туга - не бити свет. свет се само постаје другим, не собом. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 17, 2012 Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Ličnosna ličnosnost koja proizilazi iz drugosti drugog, ali se ne završava u samom drugom. Mislim da je to hteo da kaže.Šta god to značilo. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 оваа е убава тема за љубовната екстатична онтологија... пишаните зборови на митрополитот Јован Зузиулас и нивниот трансфер од востановеното „Љубам, значи сум“ во „Љубен сум, значи сум“, ми се компатибилни со испеаните стихови на романскиот поет Никита Станеску „Колку е убаво што си, колку е чудесно што сум.......“, се разбира во Него, Кој Е Љубов! arahne, Balthasar and Марјанн је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 оваа е убава тема за љубовната екстатична онтологија... пишаните зборови на митрополитот Јован Зузиулас и нивниот трансфер од востановеното „Љубам, значи сум“ во „Љубен сум, значи сум“, ми се компатибилни со испеаните стихови на романскиот поет Никита Станеску „Колку е убаво што си, колку е чудесно што сум.......“, се разбира во Него, Кој Е Љубов! Да, одличан стих, баш потврђује митрополитов став, а тема је и више него важна и мислим да је баш она најбоља веза Зизиуласа и Јанараса, екстатична онтологија... arahne and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јул 19, 2012 Пријави Подели Написано Јул 19, 2012 У свом делу ,,Заједница и другост - даље студије о личности и Цркви" (енг. ,,Communion and Otherness - Further Studies in Personhood and the Church") митрополит Јован Зизиулас на више места уместо устаљене фразе ,,Волим, дакле јесам" каже ,,Вољен сам, дакле јесам". Николас Лудовикос тврди да се овде ради о ,,пасивној другости"... Шта ви мислите о томе? nije mi jasno sta se podrazumeva pod: pasivna drugost. moze pojasnjenje? Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 то је неверојатно...од када су Васке и Лазар отворили тему о теопоетици, почео сам препознавати нашу аутентичну богословску мисао, код неких светских еминентних песника, који су дали пјеснички израз оних речи, које ми препознајемо као слова наших Отаца..... ово откривање светоотачког духа, код других је мој лични изазов..... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 nije mi jasno sta se podrazumeva pod: pasivna drugost. moze pojasnjenje? Пасивна другост подразумева себично ишчекивање и очекивање да те други воли без тога да ти први заволиш њега, тј. да ти је битно да други тебе воли а ти како ти се ћефне јер си ти своје постојање исцрпео из другог и сад ти је кулијана :smile: w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 то је неверојатно...од када су Васке и Лазар отворили тему о теопоетици, почео сам препознавати нашу аутентичну богословску мисао, код неких светских еминентних песника, који су дали пјеснички израз оних речи, које ми препознајемо као слова наших Отаца..... ово откривање светоотачког духа, код других је мој лични изазов..... Да, тога има на претек и више је него занимљиво Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Пасивна другост подразумева себично ишчекивање и очекивање да те други воли без тога да ти први заволиш њега, тј. да ти је битно да други тебе воли а ти како ти се ћефне јер си ти своје постојање исцрпео из другог и сад ти је кулијана :smile: hm! pa ne znam, ako ovako uzmemo, ona sto se mene tice, mislim da je bolje reci: volim i voljen sam, dakle jesam. mislim da treba biti obostrano. da bi na primer vecno ziveo moram voleti boga, ne mogu ziveti ako odgovorim negativno na njegovu ljubav. isto tako ne mogu biti potpuno srecann ni ako me neko voli ako ja njega ne volim. bitno je da budemo u zajednici ljubavi, a ne jedan da voli a drugi da kulira. sad, ne znam da li je zizi hteo da kaze da je dovoljno da smo voljeni, i da jesmo samo zahvaljujuci drugome, a nas odgovor nije bitan... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 hm! pa ne znam, ako ovako uzmemo, ona sto se mene tice, mislim da je bolje reci: volim i voljen sam, dakle jesam. mislim da treba biti obostrano. da bi na primer vecno ziveo moram voleti boga, ne mogu ziveti ako odgovorim negativno na njegovu ljubav. isto tako ne mogu biti potpuno srecann ni ako me neko voli ako ja njega ne volim. bitno je da budemo u zajednici ljubavi, a ne jedan da voli a drugi da kulira. sad, ne znam da li je zizi hteo da kaze da je dovoljno da smo voljeni, i da jesmo samo zahvaljujuci drugome, a nas odgovor nije bitan... Па видиш, ја мислим да Зизиулас такве ствари не доводи у питање јер ако си вољен значи и да тај други постоји, исто тако, ако ти волиш значи да постојиш, класична дијалошка ствар, рекао овако или онако то је двоједна реалност, једна неизбежно подразумева другу. Нифада је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Ho'oponopono! :lol: https://www.pouke.org...ki-hooponopono/ Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Па видиш, ја мислим да Зизиулас такве ствари не доводи у питање јер ако си вољен значи и да тај други постоји, исто тако, ако ти волиш значи да постојиш, класична дијалошка ствар, рекао овако или онако то је двоједна реалност, једна неизбежно подразумева другу. ako sam ja voljen, znaci da postoji drugi. ali sta je uzrok njegovog postojanja(ako sam ja pasivan,tj ne volim)? ako ja volim, znaci da postojim. ali u zizijulasovom iskazu ja sam pasivan, tako da ne volim... postojim samo jer sam voljen.... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Јул 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 ako sam ja voljen, znaci da postoji drugi. ali sta je uzrok njegovog postojanja(ako sam ja pasivan,tj ne volim)? ako ja volim, znaci da postojim. ali u zizijulasovom iskazu ja sam pasivan, tako da ne volim... postojim samo jer sam voljen.... Па да, али то што си вољен подразумева да постоји неко ко те воли е па тај неко можеш да будеш баш ти, зато то не може да се одваја, свеједно је како кажеш. Зизиулас овда каже ,,Вољен сам" искључиво да би показао и другу страну фразе ,,Волим, дакле јесам", тј. хоће да каже да није битно само да волиш већ и да си вољен. Обе ствари имају потпуно исту тежину. milan. је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Па да, али то што си вољен подразумева да постоји неко ко те воли е па тај неко можеш да будеш баш ти, зато то не може да се одваја, свеједно је како кажеш. Зизиулас овда каже ,,Вољен сам" искључиво да би показао и другу страну фразе ,,Волим, дакле јесам", тј. хоће да каже да није битно само да волиш већ и да си вољен. Обе ствари имају потпуно исту тежину. slazem se da obe stvari imaju istu tezinu, i da su jednako bitne. zato sam i rekao da mislim da je ispravno:volim i voljen sam, dakle jesam. zato jer mi se ucinilo da ako kazemo samo:voljen sam dakle jesam, onda se stvara problem slobodne volje, tj:bog me voli, i ja postojim bez obzira na to sto mu nisam odgovorio pozitivno na njegovu ljubav. u tom slucaju mi bi postojali samo zato jer bog nas voli, a ne jer i mi njega volimo i zelimo zajednicu sa njim... tako da bi onda doveli u pitanje slobodnu volju covekovu... odoh na pajkim... pa mozda sutra nesto dodam. poz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука