Jump to content

Брачне сметње по црквеном праву

Оцени ову тему

Препоручена порука

Не, не, нисам мислио на тебе конкретно већ уопште, кад се човек нађе у таквој ситуацији.

Па и ја сам мислио на то.

Ово друго нећу да коментаришем. :)

И не треба. :)

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

Ја не знам што се љутите? Питано је за мишљење. Ја изнесох своје (без претензије да будем непогрешиви папа) и, ето, напљуван сам. Стварно не разумем... ОК, нећу више о овоме. Нек други пишу.

Подели на овим сајтовима

Нек други пишу.

Е тако, пун погодак! :aplauz:
  • Волим 1

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

Kolko shvatih,  bračnu zajednicu između krvno nevezanih srodnika (lingvistička zavrzlama), crkva ne odobrava da ne bi došlo do zabune i haosa u odnosu i oslovljavanju (ujna-tetka, jetrva-sestra, ujak-tetak...i da ne nabrajam dalje) i to  nazvaste "Dinasija sindrom".

Koliko mi se čini, crkva odobrava bračnu zajednicu između krvno vezanih srodnika nakon petog koljena.

E sad...

Na jednoj strani krvno nevezivi - ne odobrava se brak zbog  haosa u bračnim i generacijskim odnosima (hajde da to nazovem rođačkim relacijama )

Na drugoj strani krvno vezani – nakon petog koljena odobrava se brak.

Kontradiktorna situacija i nadasve nepravedna.

Подели на овим сајтовима

Kolko shvatih,  bračna zajednica između krvno nevezanih srodnika (lingvistička zavrzlama), crkva ne odobrava da ne bi došlo do zabune i haosa u odnosu i oslovljavanju (ujna-tetka, jetrva-sestra, ujak-tetak...i da ne nabrajam dalje) i to se nazvaste "Dinasija sindrom".

Чекајте, значи ове забране важе само за СПЦ, пошто у многим другим језицима никакве забуне нема?

Подели на овим сајтовима

Чекајте, значи ове забране важе само за СПЦ, пошто у многим другим језицима никакве забуне нема?

Evo...i ja čekam odgovor.

Nije da ne želim da prihvatim objašnjenje, ali da bi se neko lišio ljubavi zbog neodobravanja bračne zajednice, potrebno  je više od - tako mora i ne odobrava se.  

Подели на овим сајтовима

Evo...i ja čekam odgovor.

Nije da ne želim da prihvatim objašnjenje, ali da bi se neko lišio ljubavi zbog neodobravanja bračne zajednice, potrebno  je više od - tako mora i drugačije se ne odobrava.  

Ја сам покушао да дам неко логично објашњење - због преклапања родбинских веза (не видим шта би друго могло да буде?). Е сад, да ли ћемо се сложити да је то и добар разлог, друго је питање. Мени лично (и наглашавам МЕНИ ЛИЧНО, да не будем схваћен као "папа") је то добар разлог. А треба се мало распитати па видети, како горе рекох, да су наши људи по овим стварима још строжији од црквених канона (уз постојање изузетака, наравно). Брачну сметњу, ако се добро сећам, представља крвно сродство до седмог степена (с тим што је до четвртог неотклоњива, а од петог до седмог отклоњива брачна сметња, значи може уз благослов епископа или више инстанце). У пракси нашег народато иде и много даље. Јер, моја деца и деца мог брата од стрица су у шестом степену сродства (ако сам добро избројао). Значи да то представља отклоњиву брачну сметњу, могу се венчавати по одобрењу епископа (до четвртог, значи ја и моја сестра од стрица, је немогуће, то је неотклоњива брачна сметња). Међутим, сви епископи овога света не би могли да ме убеде да наша деца требају да ступе у брак. Сад, интересантно је испитивати која су начела водила Цркву у креирању канонских правила а која пак етос конкретно нашег народа. Зато, мишљења сам, овај део канонског предања није непроменљив. У СЗ су се венчавали негде у четвртом-петом степену крвног сродства. Све се то мења од народа до народа, од културе до културе. Зато, неће исто о томе размишљати један просечни Србин, Енглез, Мађар или Кинез.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Само се запиткујем сваки пут када налетим на нешто што ти пишеш или коментаришеш:

1. Одакле ти тај конзервативно приступ у коме служиш тезама и оправдаваш традиционално квази аргументима?

2. Ко те постави и прогласи овде на форуму за тата - мату човече? Извини, али ти се не састављаш са теологијом, само верглаш набубано и развијаш то у неком затвореном кругу да би на крају опет дошао на исто.

3. Непојмљиво ми је како људи не виде (или виде али си се одомаћио овде па ћуте) да ти не знаш ни да читаш? Ово је не знам која већ расправа у којој твој саговорник каже једно а ти тераш своје даље и даље без икакве везе са оним што ти се прича.

Извињавам се свима што уништавам тему, само сам морао да кажем неке ствари које изгледа нико други неће.

Господине Милојков, ослободи се окова у којима ,,мислиш", научи да читаш шта пише а не оно што се теби чини да пише, научи се основној култури поштовања саговорника и још много тога, па ћемо онда причати као људи, до тада, не видим плодотворан дијалог са тобом.

Млади, горди, безобразни и неуки,

Марко Ђурђевић

Не видим шта је лоше у консервативном приступу. Консервативизам сам по себи није лош као ни добар.

Не бих рекао да се Милојков не саставља са теологијом, чак и кад би била истина да "вергла набубано".

Човек је рекао своје мишљење, ти си рекао своје, не видим чему разлог за сукоб.

Мало ми је твоје мишљење по питању слободе нејасно, нисам баш најбоље разумео. Да ли мислиш да је слобода важнија од послушања, или ти се појам послушања такав какав је у Цркви коси са твојим поимањем слободе?

Рецимо, да те не бих довео у недоумицу, мени  је слобода намбр ван у животу и често сам се конфронтирао са својим духовником око поимања послушања.

Подели на овим сајтовима

Ко те постави и прогласи овде на форуму за тата - мату човече? Извини, али ти се не састављаш са теологијом, само верглаш набубано и развијаш то у неком затвореном кругу да би на крају опет дошао на исто.

Aj` ne pricaj... nema veze sto covek upravo treba da brani doktorski rad, a? Sram ih bilo kad nisu prvo tebe pitali u vezi toga...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Aj` ne pricaj... nema veze sto covek upravo treba da brani doktorski rad, a? Sram ih bilo kad nisu prvo tebe pitali u vezi toga...

Е мој пријатељу, кад би знао ко све брани докторски рад на ПБФ-у чудио би се чудом...

Па нема шта мене да питају кад сам ја питао овде.

Ако хоћеш да браниш Милојкова као што ми Дејан Бићанин прети у инбоксу, мораћеш то мало аргументованије...

Подели на овим сајтовима

od N.N.-a  baba i njen brat su rodjeni od istih roditelja. Taj njen brat ima cerku koja ima žensko dete.

Da li N.N. može da stupi u crkveni brak sa tom devojkom?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

@Balthasar

Vidi, dovoljno je da malo prelistas ozbiljne teme, pa da vidis sta i kako pise brat Aca. Samo sto ti to neces, jasno, nego ti vise odgovara da ga diskreditujes, jer te ocigledno zulja njegovo prisustvo na ovoj temi.

I ja se ne slazem sa njim u svemu, normalno, ali da se ne sastavlja s teologijom, e to moze da kaze samo zlonameran covek...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

Грешиш, врло добро познајем шта пише Милојков. Раније смо више пута имали врло исцрпне и растегнуте расправе. Само што ти нећеш да погледаш то јер те очигледно жуља моја критика твог гуруа. :Viannen_loungelizard:

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

Грешиш, врло добро познајем шта пише Милојков. Раније смо више пута имали врло исцрпне и растегнуте расправе. Само што ти нећеш да погледаш то јер те очигледно жуља моја критика твог гуруа. :Viannen_loungelizard:

Доста је било, заиста. Иди своје фрустрације истресај на другом месту. Банован.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...