Благовесник Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 @@Веља, Да, постоји отклоњива брачна сметња, када су степени сродства у питању. Морао бих да проверим, али мислим да седми степен као сметњу може да расзреши епископ, а пету и шесту Синод. Нисам сигуран, морам да проверим Pošto su brat i sestra u 2. stepenu krvnog srodstva, namakao je tako na 6. stepen, ako nisam negde u računci pogrešio, tako da može da se nada, naravno uz sindoski blagoslov ili blagoslov episkopa. Hajde pogledajte, daj da pomognemo čoveku. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
javor Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 E sad nema vrdanja i napada na tradiciju . Alo Veljo, pa taj deda je i tom tvom N.N. deda. Da mu ne odmognemo ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Сестрином брату сам ја у истом степену сродства као и рођена сестра. Мој брат је са њим у трећем степену двородног сродства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Pošto su brat i sestra u 2. stepenu krvnog srodstva, namakao je tako na 6. stepen, ako nisam negde u računci pogrešio, tako da može da se nada, naravno uz sindoski blagoslov ili blagoslov episkopa. Hajde pogledajte, daj da pomognemo čoveku. Ајде понови о каквим се конкретно рођацима ради, молим те. Па ћемо заједно да избројимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ja sam se sad setio iz bogoslovije da se to crta sa onim kružićima i trouglovima . Morao bih to gradivo da ponovim davno sam to učio.Ispalo mi je da je u pitanju 6. stepen. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 A dobro bi doslo i da se objasni racunanje stepena srodstva i onda nema vrdanja i napada na tradiciju . Била је већ тема о томе, броји се колико има "рођења" од једне до друге особе. Моји родитељи су ме родили - једно рођење, ми смо у "првом степену сродства". Ја и брат смо "други степен" - два рођења. Моје дете и мој брат су у "трећем степену" - три рођења. Моје дете и дете мог брата су у четвртом степену итд. Александар Милојков, javor and Arsenija је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 od N.N.-a baba i njen brat su rodjeni od istih roditelja. Taj njen brat ima cerku koja ima žensko dete. Da li N.N. može da stupi u crkveni brak sa tom devojkom? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 od N.N.-a baba i njen brat su rodjeni od istih roditelja. Taj njen brat ima cerku koja ima žensko dete. Da li N.N. može da stupi u crkveni brak sa tom devojkom? Зајенички предак су родитељи дитични баке и деке. Бројимо до њих: женско дете-родитељи(1)- деда женског детета(2)-његов отац и мајка (3)....сад се пењемо до конкретног рођака: сестра од деде женског детета(4)-њена деца (5)-мушко дете које би да ступи у поменути брак (6). Дакле, шести степен крвног сродства. Представља уклоњиву брачну сметњу. Распитај се да ли је надлежан епископ или Синод. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 То је негде пето колено, ако се не варам, значи не може . Ни у црквени, а верујем ни у грађански. ? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 13, 2013 Пријави Подели Написано Август 13, 2013 Духовно сродство и сродство по усвојењу. Данашње грађанско законодавство не познаје духовно сродство; U građanskom pravu se odnosi uređuju dispozitivnim normama, znači svojevoljno u porodičnom nije tako. Od 2005 godine se dosta promenilo od kada je prihvaćeno načelo da porodica nije nukleus a pod uticajem prihvatanja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. U današnjem srpskom pravu nema ni jedne norme čiji je izvor supsidijaran, odnosno običajni pa da upućuje da je recimo iz nekog crkvenog kanona. Srodstvo je uvek pravni odnos, znači ne postoji krvno srodstvo ako nije zakonom potvrđeno. Primer, rodi se dete i sve dokle god ga otac ne prizna za svoje nije krvni srodnik ili na primer dete je komšijino, poštarevo isl... a prizna ga bračni drug, (nema čovek pojma šta mu radi žena dok je on na poslu) ono je automatski krvno srodstvo. Pravo u principu poznaje krvno srodstvo, srodstvo po usvojenju i tazbinsko srodstvo, ali je normalno da se ne odbacuje duhovno srodstvo kao predmet izučavanja jer ono je prisutno u Crkvi od Justinijana i nekad se smatralo za važnijim nego krvno. Odatle ona izreka "kum nije dugme". U srpskom narodu ono se nekad jako poštovalo pa i danas, nije bilo tolika sramota ubiti kuma, al kad kuma "pobegne" sa kumom ili kad hoće nekog da "nagrde pa kažu: "to je onaj što se švaleriše sa rođenom kumom" eeee to je bruka i sramota. Porodično pravo u Srbiji ne poznaje tazbinsko srodstvo između srodnika jednog supružnika i srodnika drugog za razliku od crkvenog ali poznaje i isto je princip računanja kao kod krvnog srodstva među supružnicima pa su tašta i zet u prvom stepenu srodstva ali tazbinskog. Dalje treba imati u vidu da je napredovala i medicina pa tako za sklapanje braka među "srodnicima" nije redak slučaj da biskup traži na uvid medicinske nalaze, danas je to relativno jednostavna metoda utvrđivanja genoma i isključivanja posledica po potomke koji treba da se rode iz takvog braka. U svakom slučaju treba imati u vidu da mi na ovoj temi ne govorimo o biologiji nego o pravu a to je jako složeno. Meni se lično najviše sviđala praksa da iz istog sela u šumadiji oni koji slave istu slavu ili su njihovi preci slavili nisu se ženili i udavali međusobno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
javor Написано Август 13, 2013 Пријави Подели Написано Август 13, 2013 У бре Завиша, што си тако задрт око куме, к'о неки окорели Шумадинац, у мајке јединац... Твој став facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Мало сам прелиставао Никодима Милаша, подсећања ради, и овако ствари стоје. У главној лози није дозвољен брак ни у једном степену (главна лоза је она која нас везује са прецима, почев од родитеља па редом, и са потомцима, почев од деце па редом). У побочној лози (то су рођаци почев од стрица, тетке, ујака, дакле они са којима имамо заједничког претка у властитој главној лози) брачну сметњу представља сродство закључно са седмим степеном. Међутим, како Милаш пише, то је тако у свим помесним Црквама осим код Грка и Руса. Код Грка је забрана до шестог степена (податак је из 1873. године, не знм да ли се шта у међувремену променило) а код Руса само до четвртог степена (податак из 1810. гоине). У двородном сродству (пример: моја родбина и родбина моје жене међусобно). И ту исто постоји главна лоза: ја и родбина моје супруге и обрнуто, моја супруга и моја родбина. Важи исто правило као и горе, забрањени су бракови у свим степенима главне лозе. Дакле, удовац (или удовица) не сме узимати никога из главне лозе за мужа/жену (на пример, као што је у СЗ постојао левиратски брак). У побочној лози брачну сметњу представља сродство до петог степена. У трородном сродству (моја родбина и родбина мог пашенога, међусобно), брачну сметњу представља сродство до трећег степена. Коначно, одговор зашто је то тако, а то је и било питање ове теме, Никодим Милаш одговара: "Основу православног црквеног права у опредељивању степена сродства, као сметње браку, саставља то, да у браку, који се има склопити између два лица, која су у сродству, не буде смесе имена, а то значи, да се услед брака не поремете . називи и природни и родбински односи између два лица, те да старији рођаци не заузму место млађих, и млађи да се не ставе у права, која им по сродству не припадају и дакле да не запреме места старијих. Основу ову положио је својим 87. каноном Василије Велики, и иста је затим била прихваћена од законодавца свију каснијих времена." Никодим Милаш, Православно црквено право, стр. 651. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lila Написано Новембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2013 I ja bih volela da pitam nesto !! Ako su njen deda i njegova baka rodjeni brat i sestra koje je to koleno? Jel takav brak u crkvi dozvoljen? Unapred vam hvala na odgovoru! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2013 Шести степен крвног сродства, други рођаци, није дозвољено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lila Написано Новембар 4, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2013 Шести степен крвног сродства, други рођаци, није дозвољено. To je veliki greh biti sa takvom osobom u vezi zar ne? Ne planiraju brak jer su oboje razvedeni i vec imaju decu iz prvog braka ali.....su ipak zajedno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука