Jump to content

Да ли ми умишљамо ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

У Цркви је пуноћа благодати неопходна за спасење човека.

Ми наравно немамо апарат за мерење благодати у Цркви и ван Цркве па не знамо шта се дешава ван Цркве и колика је то неопходна благодат за спасење.

У сваком случају Дух дише где оће , па то може бити и у амазонској прашуми , али ми то не знамо, то зна ОН.

Тако да је оно што је једино поуздано то да је пуноћа благодати у Цркви.

Значи могуће је и да будисти имају делић колачића и други, па чак и атеисти(можда и масони).

Такође ми знамо да се не спасавају ни сви који су у Цркви иако је ту пуноћа благодати. Шта ли се тек дешава ван Цркве ?

Значи ми знајући то треба да тежимо да људе привучемо Цркви за коју поуздано знамо да има пуноћу благодати и неможемо бити равнодушни према туђем спасењу.

Има једна прича из Хиндуизма где неки човек умре и оде у рај . Али после неког времена ражалости се веома. И дође му Брама и пита га шта му је . А овај вели моји рођаци су у паклу и зато сам тужан.

Значи нема равнодушности.

Други је мој рај, али ако је он у паклу , шта ћу ја у рају ?

А Црква је Царство Небеско на земљи , дакле рај.

Ако је други ван раја , мој је посао онда да га убацим у рај. Можда он има повремено шта да једе, али ја имам сваки дан и више него што ми треба , и зато је мој посао да га довучем у рај да и он има шта да једе( јер је то комунизам) .

Пусти ти то ја те јако просто питам да ли они ван цркве неће да буду спашени. Не видим чему толика дискусија када све решава један прост одговор.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

sa sigurnoscu se jedino moze reci da nece biti spaseni oni koji prime zig zveri, al ni tako ja mislim da ne mozemo da tvrdimo Boziju volju, ili mozda lupam?! .mislise.

ima ona narodna: ljudi pricaju a Bog gleda...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Пусти ти то ја те јако просто питам да ли они ван цркве неће да буду спашени. Не видим чему толика дискусија када све решава један прост одговор.

Пусти ово пусти оно...

Ствар је у томе што ту нема простог одговора, заправо ту нема одговора.

Јер ми то не знамо.

Ми знамо само за оно у Цркви .

Подели на овим сајтовима

Већином је то срећа и радост , испуњеност и задовољство.

Него би ја да ми то мало размотримо нако рационалистички , по могућности чак и са атеистичког становишта.

Дакле да ли се ми сви колективно добро трипујемо ?

Односно како је могуће да се трипујемо на исти начин , ја и ти кога(/коју) никад у животу нисам видео , нити пак знам где живиш и у коју цркву идеш ни како изгледаш , дакле једном речју ништа не знам о теби а ти имаш исти или сличан доживљај по причешћу ?

Kako je moguce da hiljade navijaca na stadionu oseti radost i zadovoljstvo, mnogi i ispunjenost, u trenutku kad lopta udje u gol (protivnickog tima)? Ne verujem da se bas svi navijaci medjusobno poznaju.

Kako je moguce da nas ostvarenje cilja ispunjava radoscu i zadovoljstvom?

Дакле дете од 2 или 3 године дође и причести се. Има исте ефекте као и ми одрасли.

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340550552' post='666186]

ма пусти ту тешку дубиозу, како препознати јабуку од крушке? :)

Kako prepoznati jabuku od kruske sa 10cm udaljenosti, sa 1m , pa sa 10m, pa 100m, pa 1000m, pa sa 10km... ili kako razlikujemo jabuku od kruske na 1mm ili 1μm ili da li postoji jabuka ili kruska na redu velicina od recimo 10−15 m?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340554226' post='666216]

па гледаш да проникнеш шта је суштина.

Sta je sustina jabuke/kruske?

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Пусти ово пусти оно...

Ствар је у томе што ту нема простог одговора, заправо ту нема одговора.

Јер ми то не знамо.

Ми знамо само за оно у Цркви .

To сам хтео да чујем. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati whackado

Подели на овим сајтовима

има претходних примера из живота Цркве да су се некрштени људи спасавали, али су се спасавали на одређени начин - жељом за крштењем које им је било ускраћено из неког разлога, дал нису стигли да се крсте или су мученички страдали за Христа, исповедајући веру.

за друге не знамо засигурно јер нисмо ми мерило нечијег спасења, ал се зна да не постоји индивидуално спасење, неког ко није део заједнице на овај или онај начин.

дакле, одговор се не може дати са да или не, зависи од ситуације.

најкраће речено је ово:

https://www.pouke.org/forum/topic/19779-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B8-%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%88%D1%99%D0%B0%D0%BC%D0%BE/page__st__60#entry666093

Подели на овим сајтовима

Kako je moguce da hiljade navijaca na stadionu oseti radost i zadovoljstvo, mnogi i ispunjenost, u trenutku kad lopta udje u gol (protivnickog tima)? Ne verujem da se bas svi navijaci medjusobno poznaju.

Kako je moguce da nas ostvarenje cilja ispunjava radoscu i zadovoljstvom?

Kako prepoznati jabuku od kruske sa 10cm udaljenosti, sa 1m , pa sa 10m, pa 100m, pa 1000m, pa sa 10km... ili kako razlikujemo jabuku od kruske na 1mm ili 1μm ili da li postoji jabuka ili kruska na redu velicina od recimo 10−15 m?

банализујеш, компензација живота еуфоријом није исто што и радост о којој ми причамо.

друго је менталитет масе а ми не стварамо социјални идентитет што би подразумевало дискриминацију свих осталих, терапеутику појединца те групе и слично, сем тога што се не гаје тако агресивне емоције па катарзични ефекат менталног или физичког оргазма изостаје.

треће, гледати тело под микроскопом није исто што посматрати личност или суштаственост оног што те чини човеком.

да је све то тако, били бисмо патолошка групица.

Подели на овим сајтовима

Sta je sustina jabuke/kruske?

с обзиром да је (хришћанска) егзистенција човека далеко различита од егзистенције воћке, не видим поенту питања.

то је као да ти упирем прстом у звезде а ти ме питаш о прсту.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340584462' post='666470]

с обзиром да је (хришћанска) егзистенција човека далеко различита од егзистенције воћке, не видим поенту питања.

u cemu se sastoji razlicitost egzistencije i sustine coveka i vocke? :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340584063' post='666469]

банализујеш, компензација живота еуфоријом није исто што и радост о којој ми причамо.

Nije banazlizacija, govorim o emocijma koje su pomenute u pitanju na pocetku.

Већином је то срећа и радост , испуњеност и задовољство.

Osim ako postoje i nekakve nademocije ili superemocije koje su totalno razlicite jer izazivaci nisu obicni, svakodnevni, zemaljsko-banalni uzrocnici.

друго је менталитет масе а ми не стварамо социјални идентитет што би подразумевало дискриминацију свих осталих, терапеутику појединца те групе и слично, сем тога што се не гаје тако агресивне емоције па катарзични ефекат менталног или физичког оргазма изостаје.

Dao sam primer da ljudi ne moraju da se poznaju da bi osetili iste ili slicne emocije u odredjenim, zajednickim okolnostima. Inace se ne lozim na fudbal ili navijanje, ali sam imao prilike da osetim neobican i neocekivano prijatan osecaj pripadnosti odredjenoj ideji tokom protesta 1996-1997. Ispostavilo se da je za prave-pravcijate emocije bilo dovoljno da verujem u ideju protesta i promene, bez obzira kakvo je bilo stvarno stanje stvari.

Moguce je da covek oseca najiskreniju ljubav, a da ga partner vara u potaji.

Moguce je propagandnim filmom izazvati bes i mrznju prema odredjenoj grupi, najiskreniju spremnost za zrtvovanje, bez obzira na cinjenicno stanje.

Za sve emocije mogu da se isfoliraju uzroci. Placu zene (i oni koji se tako osecaju) u bioskopu kao kisa, stvarno im zao nesrecne ljubavi izmisljenih likova!

Kao sto postoje culne (opticke, akusticne, olfaktorne, gustativne, hapticke) varke gde mozak pripisuje nadrazaje nepostojecim uzrocima, tako i najfinije emocije mogu da budu na nerealnim osnovama.

Crkva je nekada bila diskriminativna, nije oduvek dozvoljavala svima da prisustvuju Liturgiji. Nije valjda radost nekadasnjih vernika bila nekakva banalna radost (znatno drugacija od emocije radosti danas)?

треће, гледати тело под микроскопом није исто што посматрати личност или суштаственост оног што те чини човеком.

Ti si postavio pitanje razlikovanja jabuke i kruske, a onda ponudio odgovor koji se bavi sustinama. Razlikovanje jabuke i kruske moze da se obavi bez odgovaranja na pitanje njihovih sustina, sta god bile te sustine. Ako mogu da merim osobine necega sto se zove jabuka i osobine necega sto se zove kruska, onda mogu da napravim razliku medju njima. Sa razdaljine od 10km bez pomagala ne mogu da razlikujem jabuku od kruske jer ne mogu da vidim ni jednu ni drugu, a na submolekulskim velicinama jabuka i kruska ne postoje, pa nemam sta da merim.

Sve ovo sa merenjem, jabukama i kruskama je zbog ovoga

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340554226' post='666216]

па гледаш да проникнеш шта је суштина.

Shvatam da se hriscanstvo se nije bavilo vocarstvom i da je mnogo veca paznja na coveku nego na vocu.

Odgovor na pitanje sa pocetka teme "Da li mi umisljamo?" po hriscanstsvu svako (i verujuci i kaurin i fetus i retardiran, bas svako) dobije po difoltu kad umre. Pre toga, ako pokusa da dobije odgovor dok je ziv, suocava se sa problemom nemogucnosti provere istinitosti odredjenih tvrdnji. Da li hriscanin umislja da nekakav bestelesni entitet ulazi u testo i transformise ga? Ne umislja, to se stvarno desava, samo sto se ne moze nikako detektovati, nema nikakve

izmedju entiteta i testa nitit ikakvih promena, ali se ipak (nekako vitopereci fizicke zakone koje dosta dobro poznajemo) desava. Ako ne mozes da svaris taj odgovor, nisi hriscanin. OK, imam problem da svarim taj odgovor.

то је као да ти упирем прстом у звезде а ти ме питаш о прсту.

Sav materijal sto je u tom prstu, nekad je bilo u nekoj od zvezda slicnim onima u koje taj prst upire, tako da ne skrecem previse sa teme, pitajuci o prstu uprtim u zvezde! :)

Подели на овим сајтовима

mozda i nisu.

ozbiljno te pitam. ako znas ti mi odgovori, nije nikakav troll u pitanju.

:)

отвори тему о егзистенцији живог бића и неживе творевине па ћемо да расправљамо а сад се концентриши о оном о чему причамо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...