Jump to content

Да ли ми умишљамо ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340546907' post='666084]

све је то кул, ал Христа има и ван Цркве, а деца се рађају и другде јер је Бог Отац Творац, Дух Свети Животодавац ...

дакле, шта је то што Цркву одваја, или разликује, од свега осталог, што је основана од самог Бога, зашто је Христос поставио на своја плећа и плећа 12 људи који су добили заповест - идите и крстите, усељавајте људе?

Слажем се, али какве везе има то кад говоримо да се спашавају и други, ван светотајниског живота у Цркви?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Слажем се, али какве везе има то кад говоримо да се спашавају и други, ван светотајниског живота у Цркви?

несумњиво је да се људи спасавају и ван Цркве, него питам због других који очигледно не разликују Цркву од остатка :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340546746' post='666082]

што би рекло, нема разлике између Цркве и кафане, овај пећине? :)

Znaš ti dobro šta sam htela reć' :D

naravno, pogotovo ako u toj kafani sede produhovljeni ljudi ;)

Подели на овим сајтовима

Znaš ti dobro šta sam htela reć' :D

naravno, pogotovo ako u toj kafani sede produhovljeni ljudi ;)

немој погрешно да ме схватиш, није ми намера да ти импутирам нешто што ниси рекла, већ да решимо што је Црква овде а не тамо, или барем шта је то уствари Црква и зашто практично постоји а да није елитни клуб, уобразиља или нешто треће :)

пс. кад смо већ код окупљања:

https://www.pouke.org/forum/topic/18570-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D1%87%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%B6%D1%80%D1%83-%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%83%D1%98%D0%B5%D0%BC-2012/page__st__132#entry666074

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340547290' post='666093]

несумњиво је да се људи спасавају и ван Цркве, него питам због других који очигледно не разликују Цркву од остатка :)

Несумњиво, Црква се битно разликује од остатка, јер Црква је посљедица Христовог оваплоћења. Да није било оваплоћења, не би Бог сишао на земљу, и не би било ни Цркве. Ако Бог није сишао с неба, нико се не би могао спасити. Значи може да се каже да без Цркве нема спасења, али то треба онда разликовати од оног фундаменталистичког брјанчаниновског да се спашавају само крштени и то само православни, јер су крштени и јер су православни.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Несумњиво, Црква се битно разликује од остатка, јер Црква је посљедица Христовог оваплоћења. Да није било оваплоћења, не би Бог сишао на земљу, и не би било ни Цркве. Ако Бог није сишао с неба, нико се не би могао спасити. Значи може да се каже да без Цркве нема спасења, али то треба онда разликовати од оног фундаменталистичког брјанчаниновског да се спашавају само крштени и то само православни, јер су крштени и јер су православни.

ок :)

а по чему препознајемо да је Црква или деноминација у питању?

како идентификујемо и зашто тај аршин има смисла а не неки други?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340548279' post='666118]

ок :)

а по чему препознајемо да је Црква или деноминација у питању?

како идентификујемо и зашто тај аршин има смисла а не неки други?

Па испитујући историју и предање Цркве све до апостолских времена. Мада мислим да је то тешко објаснити неким јаким аргументима. Да је лако, онда не би било размирица између православних, католика и оријенталних православаца. Свако од њих мисли да је у праву.

Подели на овим сајтовима

Па испитујући историју и предање Цркве све до апостолских времена. Мада мислим да је то тешко објаснити неким јаким аргументима. Да је лако, онда не би било размирица између православних, католика и оријенталних православаца. Свако од њих мисли да је у праву.

аха, долазимо до чувеног проблема идентитета Цркве, како препознати лево од десно :)

ајд да видимо барем шта су то идентификације пошто је теже одма идентитет васпоставити ...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340549774' post='666170]

аха, долазимо до чувеног проблема идентитета Цркве, како препознати лево од десно :)

ајд да видимо барем шта су то идентификације пошто је теже одма идентитет васпоставити ...

Па рецимо саборни принцип којег његују православни сасвим је другачије од римокатолика гдје папа возглављеује комплетну паству. Тамо прво без папе нема Цркве, па тек онда и без народа. У православних је бар, да нема Цркве ни без епископа, али богами ни без народа.

Али све то постоји и код дохалкидонаца, па опет се дијелимо.

Подели на овим сајтовима

Па рецимо саборни принцип којег његују православни сасвим је другачије од римокатолика гдје папа возглављеује комплетну паству. Тамо прво без папе нема Цркве, па тек онда и без народа. У православних је бар, да нема Цркве ни без епископа, али богами ни без народа.

Али све то постоји и код дохалкидонаца, па опет се дијелимо.

ма пусти ту тешку дубиозу, како препознати јабуку од крушке? :)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1340550552' post='666186]

ма пусти ту тешку дубиозу, како препознати јабуку од крушке? :)

Шта ти мислиш како?

Подели на овим сајтовима

- justinijan imas jako lepe komentare

- grozim se hriscanske misli koja zapocinje od "uvlacenja" drugih u crkvu. zivi ti iskreno, Hristom i u Hristu, pa ces "uvuci" i onog sto te pito kolko je sati na ulici

- poimanje definicije da je crkva telo hristovo, se povezuje sa svim i svacim, ali retko sa obozenjem coveka (sto je inace realno jedina kakva-takva "obaveza" na koju nasa vera upucuje, ili bi bar trebala da upucuje)

malo sam uzdrzan od komentarisanja znajuci da je sve ovo danas Bozija milost i promisao, ali ove "krstaske" insinuacije su me malo potakle (tipa "ja cu te spasiti iako ti to neces jer ces mi kasnije biti zahvalan" .....)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Шта ти мислиш како?

па гледаш да проникнеш шта је суштина.

мене је занимао однос према личности и једна једина истина, нешто што пије воду и није се искварило током времена.

људи се лако кваре и имају ту деструктивну тенденцију према свима и свему а ја сам пожелео нешто конструктивно - што неће ни мене деконтруисати.

тако сам и одабрао, тек после сам заиста укапирао шта сам и одабрао.

није као да се рађамо са осећајем за будућност, ал се барем с неким осећајем за логику и конструктивност рађамо, љубав пре свега.

е сад, широко је то поље па га сведеш на једну реченицу и све ти се каже.

на крају, ја сам успео да сведем цео свој живот на две, три речи, на тај дан сам и крштен и то ми је сва потврда коју сам тражио. додуше, реченица се проширила само за још две-три речи временом, и само у конструктивном смеру :)

дакле, Бог прилази појединачно, ал кроз заједницу.

одатле и потреба за Црквом, ал то није пука група људи већ нешто сасвим ... божанствено, без имало претенциозности.

Подели на овим сајтовима

mini offtopic, taj "gods helmet" me asocirao na ovaj glupi film sto sam gledo jutros na pinku

na 1:00 i 8:00

http://www.youtube.com/watch?v=7J4Hd_p0hmU

http://www.imdb.com/title/tt0202236/

film je ocajan al tema je zanimljiva i mogli su da naprave super film

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...