nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 @nishizawa Но комент...сад си се као шалио... убудуће ћу те игнорисати ти наравно слободно можеш да опструишеш све теме која ја покренем , било теолошке , било националне било шаљиве, било животне, свако добро . Па ставио сам смајлија, не видим у чему је проблем... Шта се дуриш ко шипарица... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Шта сада? Шта ја знам - можда би могао, евентуално, да изнесеш нешто што поткрепљује твоју тврдњу? Можда неки аргумент, или нешто слично? Или је превише надати се тако нечему? Ти, човече, речи Господа Исуса Христа ( уз позивање на разне ауторитете ) доводиш у питање, тврдиш како је Он рекао једно, а мислио друго - јер, побогу, људи тога времена ( Апостоли ) нису били способни да разумеју........итд. Да не залазим превише у твоју логику - није здраво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ти, човече, речи Господа Исуса Христа ( уз позивање на разне ауторитете ) доводиш у питање, тврдиш како је Он рекао једно, а мислио друго - јер, побогу, људи тога времена ( Апостоли ) нису били способни да разумеју........итд. Да не залазим превише у твоју логику - није здраво. Понекад се запитам умеш ли ти да читаш... Где сам ја то довео у питање речи Христове, где сам рекао да је Христос мислио једно, а рекао друго?! Нису људи тога времена били неспособни да разумеју речи Христове - напротив. Неспособни да разумеју речи Христове су управо људи овога времена, које је нациЈонализам толико заслепио да више нису способни да разликују нацију и државу од Цркве. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Да, добар је текст , гледаћу да га преведем. Што би га преводио? "Беседа" издала цео документ на српском још пре неколико година. Само га нема на интернету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Како није постојао национализам? Јудејац да постане Самарјанин...то би било равно убиству, срамоти и бесчашћу. Из Јеванђеља се види колика је мржња била међу појединим регионима, а и међу народима. На другој страни имаш једне Хиндусе који су и до данас затворено друштво и задржали су тај прастари начин организовања друштва унутар једне групе гдје си Хиндус по рођењу. Оно што тад није постојало, онај национализам из 19 вијека, гдје народ не постиже своју пуну афирамцију док не направи своју државу, и створи административне границе исте. Тај национализам влада и данас, и јако је изражен у Европи, а на Балкану посебно.А то што је речено у јеванђељу "идите и научите све народе" мислим да је због карактера проповједи. Христос је најприје и сам говорио маси, а не појединцима. Имао је он личне разговоре и са самим појединцима, али када је говорио с намјером да учи о вјери, говорио је скупини људи. Тако су требали и апостоли радити, проповједати са кровова, на трговима на улицама гдје има људи нда се скупе. А то се тад, а и данас назива народом. А ако ћемо релано, људи је исто што народ. Јер коријен ријечи народ, је род што значи да народ представља нешто што се народило, намножило, дакле људе. Данс такођер кад видимо групу индивидуда на неком јесту, употребимо или израз и онај народ тамо што стоји, или они људи тамо што стоје....или колико људи...колико народа...све је то исто. Па то није национализам. Јудеји и самарјани су један те исти народ, чак су били и исте вере, само што су били такорећи "у расколу", сматрали су једни друге јеретицима (између осталог, нису се слагали ни где треба да стоји Храм, јудеји су сматрали да треба да стоји тамо где је и стајао - у Јерусалиму, док су самарјани сматрали да треба да стоји на брду). Хиндуси су затворени такође због религије, која пропагира кастни систем, а да би кастни систем опстао морају да буду затворени. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Па то није национализам. Јудеји и самарјани су један те исти народ, чак су били и исте вере, само што су били такорећи "у расколу", сматрали су једни друге јеретицима (између осталог, нису се слагали ни где треба да стоји Храм, јудеји су сматрали да треба да стоји тамо где је и стајао - у Јерусалиму, док су самарјани сматрали да треба да стоји на брду). Хиндуси су затворени такође због религије, која пропагира кастни систем, а да би кастни систем опстао морају да буду затворени. Да али прије римског царства, људи су углавном жијвели у истој племенској заједници. Дакле није било мјешања народа као данас. Људи су углавном живјели сепарисано, свако на својој старни, није било мултиетничких заједница. А религија је наравно играла велику улогу исто. Исти је однос Јудејаца био и према околним народима, египћанима, хананејцима, халедјцима, асирцима већ који су тад били. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Што би га преводио? "Беседа" издала цео документ на српском још пре неколико година. Само га нема на интернету. За интернет Marjanovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Понекад се запитам умеш ли ти да читаш... Где сам ја то довео у питање речи Христове, где сам рекао да је Христос мислио једно, а рекао друго?! Нису људи тога времена били неспособни да разумеју речи Христове - напротив. Неспособни да разумеју речи Христове су управо људи овога времена, које је нациЈонализам толико заслепио да више нису способни да разликују нацију и државу од Цркве. Сада се сетих : " Те укоснице и шналице - продај неком другом ". То што стварно постоје људи који, на жалост, нису способни, за сада, да разликују нацију и државу од Цркве - неоправдава твоје непрекидно оптуживање сваког који искаче из твог уског поимања - свега. Где си довео у питање речи Христове..........? Преображење Господње. Исцељење дјечака са нечистим духом. Друго предсказивање страдања, смрти и васкрсења. О првенству међу апостолима. О чудесима у име Исусово и саблазни. Да, напоменем, Нови Завет је превела комисија Светог архијерејског синода - приметићеш да, одмах по Преображењу Господњем - преведено и.... Исцељење дјечака са нечистим духом......- ниђе помена о епилепсији - како ти то, преводиш. И не само то : 23. А Исус му рече : Ако можеш вјеровати, све је могуће оном који верује. 24. И одмах повикавши отац дјетета са сузама говораше : Вјерујем Господе, помози мојему невјерју ! 25. А Исус видјевши да се стјече народ, запријети духу нечистоме говорећи му : Душе нијеми и глухи ја ти заповедам, изиђи из њега и више не улази у њега ! 26. И повикавши и изломивши га врло, изиђе ; и би као мртав тако да многи говораху: умрије. 27. А Исус, узевши га за руку, подиже га и устаде. 28.И кад уђе у кућу, питаху га ученици његови насамо : Зашто га ми не могасмо истјерати ? 29. И рече им : Овај се род ничим не може истјерати до молитвом и постом. У твом преводу - дечак је боловао од епилепсије - ни помена о нечистом духу. Ту си ти рекао да је Христос мислио једно, а рекао друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 da, ali nije poenta i smisao dal je necisti duh ili epilepsija, nego kako se to stanje leci Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Тема ми је упропаштена... DYNABLASTER and nedeljko је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Сада се сетих : " Те укоснице и шналице - продај неком другом ". То што стварно постоје људи који, на жалост, нису способни, за сада, да разликују нацију и државу од Цркве - неоправдава твоје непрекидно оптуживање сваког који искаче из твог уског поимања - свега. Па изволи, изнеси смислене аргументе да нисам у праву. Још увек их не видесмо. А све ми се чини да ни нећемо... Где си довео у питање речи Христове..........? Да, напоменем, Нови Завет је превела комисија Светог архијерејског синода - приметићеш да, одмах по Преображењу Господњем - преведено и.... Исцељење дјечака са нечистим духом......- ниђе помена о епилепсији - како ти то, преводиш. У твом преводу - дечак је боловао од епилепсије - ни помена о нечистом духу. Ту си ти рекао да је Христос мислио једно, а рекао друго. Побогу, Недељко, да ли је могуће да не успеваш да разликујеш превод од тумачења? Где сам ја рекао да би у тексту Светог Писма требало да стоји да је младић боловао од епилепсије?! Објаснио сам ти већ јасно и гласно да се ради о тумачењу и разумевању тог догађаја. Никако о тексту. И да у питању није моје тумачење и разумевање, већ оца Лазара Милина, које ја само преносим. Дакле - није Исус рекао једно, а мислио друго, него је Црква пренела догађај на начин који ти разумеш на један, а О. Лазар и ја на други начин. И још једна ствар - какве то везе има са овом темом?! Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Тема ми је упропаштена... shuntavilo2 nedeljko and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Просто неверојатно да народи још постоје када су тако небитни, а не само људи, појединке. То по мало подсећа на урнебесну тезу да су речи мама и тата превазиђене, када могу бити било ко и да је најпрактичније преименовати их у родитељ један и два. Ако је тако зашто је Христос онда поменуо да спасење долази од Јудеја, откуд оне тешко схватљиве речи Хананејки када је молила да јој исцели ћеркицу? Зашто је најпре апостолима рекао да не иду међу незнабошце и Самарјане, него да радије иду изгубљеним овцама дома Израиљева, да би их после васкрсења позвао да науче све народе? Дакле теза да су те речи можда погрешно пренете до нас не стоји. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Није брате нико рекао да је народ "небитан". Само кажемо да није "света тајна". Црква би постојала и да нема народа. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Није брате нико рекао да је народ "небитан". Само кажемо да није "света тајна". Црква би постојала и да нема народа. Народ се може посматрати на два, можда и више начина. Један је да је народ група људи која живи у административним областима такозваним границама неке државе која се зове по том народу и у коме је службени говорни језик тог народа, и у коме су предоминанти обичаји тог народа и још по могућности ако је Црква тог народа, његова народна Црква....без таквог народа Црква сигурно може постојати. Народ се може у другом смислу посматрати, а то је множина индивидуа, група индивидуа, кад видиш групу људи на улици да се скупила око истог интереса, они су народ, кад се група људи скупи на литургији они су народ, кад група људи дође на концерт Дивне Љубојевић они су народ. Дакле група људи која дијели заједничке интересе представља народ. У најпростијем случају, без човјека, нема ни Цркве. Ево сви чланови на форуму су људи, присаједињени удови тијелу Цркве преко св.Тајне крштења, без њих не може Црква. Милан Меденица :) and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука