nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 А народ Српски је наравно народ ђавољи ? Глупости. Ја нигде тако нешто нисам рекао. А то што ти не можеш да схватиш и прихватиш да се Црква као Народ Божији окупља око Христа, а не око Србије, отачаства, нације, државе, или било чега другог, је твој проблем. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Глупости. Ја нигде тако нешто нисам рекао. А то што ти не можеш да схватиш и прихватиш да се Црква као Народ Божији окупља око Христа, а не око Србије, отачаства, нације, државе, или било чега другог, је твој проблем. Od kud ti tako glupa ideja da ja ne znam šta je Crkva ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Има у докуметну Основи социјалне концепције Руске православне цркве (штета што је нема на нету српском) лепо разјашњена ова проблематика. Верујем да би Жељко био задовољан одговром који ту стоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ја то нисам рекао. Ја само кажем да си ти одговарајући на моје тврдње заборавио да постоји Свето Предање, или да га, у најбољем случају, погрешно разумеш и доживљаваш. Ја ништа не релативизујем - управо је обрнуто. Ствари су више него јасне - то што се теби не свиђа како ствари стоје, то је друга прича. Ти си тај чији је најјачи аргумент то што кажеш да ја релативизујем ствари. У сваком разговору самном ти превише анализираш мене уместо оно што пишем . Не знаш ти мене. Причаш напамет и по предрасудама. Ову тему си окренуо у лични сукоб мене и тебе . Зато што дајеш личну анализу онога што ја пишем. И то је твој "најјачи аргумент" у свим дискусијама са мном, притом не знаш с ким говориш и пун си предрасуда о мени. На основу чега си дошао до закључка да ја погрешно разумем предање? Или мислиш да једино ти имаш неприкосновено право као уредник форума да тумачиш предање, или си можда умислио да си просвећен Духом Светим ...заиста причаш којештарије. Никакве ствари нису јасне, нема тога шта се мени свиђа или не свиђа, постоји само оно што мене занима или не занима. Црква је јасан одговор на дилему мноштво /једно, колективизам/индивидуализам , и то је суштина онога што ја закључујем. Ти међутим закључујеш низ небулоза , на основу онога што се теби несвиђа у ономе што ја говорим. То је пак твој проблем и лечи га сам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Има у докуметну Основи социјалне концепције Руске православне цркве (штета што је нема на нету српском) лепо разјашњена ова проблематика. Верујем да би Жељко био задовољан одговром који ту стоји. Ако имаш линк на руском радо бих га прочитао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Od kud ti tako glupa ideja da ja ne znam šta je Crkva ? А одакле теби да сам ја тако нешто рекао? Читаш ли ти уопште шта ја пишем, или ми стављаш речи у уста онако како ти се свиди? Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 А одакле теби да сам ја тако нешто рекао? Читаш ли ти уопште шта ја пишем, или ми стављаш речи у уста онако како ти се свиди? А то што ти не можеш да схватиш и прихватиш да се Црква као Народ Божији окупља око Христа, а не око Србије, отачаства, нације, државе, или било чега другог, је твој проблем. Молим те престани да ми тролујеш тему и да анализираш мене. Шта се мени свиђа или не свиђа и слично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ако имаш линк на руском радо бих га прочитао. http://www.mospat.ru/ru/documents/social-concepts/ii/ Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 У сваком разговору самном ти превише анализираш мене уместо оно што пишем . Није истина. Колико се сећам, дао сам веома јасан, аргументован и исцрпан одговор на свако питање које си поставио, како на овој теми, тако и на другим темама. Не знаш ти мене. Причаш напамет и по предрасудама.Ову тему си окренуо у лични сукоб мене и тебе . Зато што дајеш личну анализу онога што ја пишем. И то је твој "најјачи аргумент" у свим дискусијама са мном, притом не знаш с ким говориш и пун си предрасуда о мени. Боже сачувај. Једино место на којем сам поменуо тебе лично јесте био полушаљиви коментар "Да те не знам, можда бих ти и поверовао." А односио се на то да сумњам да је твој мотив за покретање теме било решавање дилеме јединство/мноштво на егзистенцијалном нивоу, и да, познавајући тебе, у питању није ништа друго него још један покушај да се на основу цитата истргнутог из контекста националност на мала врата уведе као конститутивни елемент Цркве, на шта се, мање-више, највећи део твојих писанија на овом и другим форумима и своди а што, како год да окренеш, не пије воду. Ништа лично. На основу чега си дошао до закључка да ја погрешно разумем предање? На основу твоје тврдње да на овај начин можемо да релативизујемо све речи Христове из Јеванђеља. Или мислиш да једино ти имаш неприкосновено право као уредник форума да тумачиш предање, или си можда умислио да си просвећен Духом Светим ...заиста причаш којештарије. Ја нигде нисам потезао своја администраторска овлашћења као аргумент. Наравно да не сматрам ништа слично - ја само, за разлику од тебе, аргументујем своје тврдње, и не измишљам ствари које моји саговорници нису рекли. Никакве ствари нису јасне, нема тога шта се мени свиђа или не свиђа, постоји само оно што мене занима или не занима. И оно што одбијаш да видиш - зато што ти се не свиђа, и зато што се не уклапа у твоју националистичку идеологију. Црква је јасан одговор на дилему мноштво /једно, колективизам/индивидуализам , и то је суштина онога што ја закључујем. Наравно да јесте, али то не значи да су Црква и СрБство једно исто. Ти међутим закључујеш низ небулоза , на основу онога што се теби несвиђа у ономе што ја говорим. Изволи па покажи да су небулозе. Томе форуми и служе. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Битно је разумети време у коме је дато речено. У то време национализам није постојао, народ и раса нису означавале националну припадност и могле су бути промењене. Тако је неки нпр. етиопљанин могао постати јудеј, јудеј могао постати јелин итд. Сви држављани Римског царства сматрани су римљанима, без обзира на своје порекло и то је ишло толико далеко да су чак и Κοινή грчки крстили са Ῥωμαιϊκή - римски језик (када је, у 7. веку Κοινή заменио латински као званични језик Римског царства), а реч грк (јелин) је још од Јулијана Апостата постала синоним за реч паганин... Ведран је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 @nishizawa Но комент...сад си се као шалио... убудуће ћу те игнорисати ти наравно слободно можеш да опструишеш све теме која ја покренем , било теолошке , било националне било шаљиве, било животне, свако добро . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 16, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 http://www.mospat.ru...al-concepts/ii/ Да, добар је текст , гледаћу да га преведем. Но ипак не даје одговор на моје питање са почетка ове теме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Битно је разумети време у коме је дато речено. У то време национализам није постојао, народ и раса нису означавале националну припадност и могле су бути промењене. Тако је неки нпр. етиопљанин могао постати јудеј, јудеј могао постати јелин итд. Сви држављани Римског царства сматрани су римљанима, без обзира на своје порекло и то је ишло толико далеко да су чак и Κοινή грчки крстили са Ῥωμαιϊκή - римски језик (када је, у 7. веку Κοινή заменио латински као званични језик Римског царства), а реч грк (јелин) је још од Јулијана Апостата постала синоним за реч паганин... Како није постојао национализам? Јудејац да постане Самарјанин...то би било равно убиству, срамоти и бесчашћу. Из Јеванђеља се види колика је мржња била међу појединим регионима, а и међу народима. На другој страни имаш једне Хиндусе који су и до данас затворено друштво и задржали су тај прастари начин организовања друштва унутар једне групе гдје си Хиндус по рођењу. Оно што тад није постојало, онај национализам из 19 вијека, гдје народ не постиже своју пуну афирамцију док не направи своју државу, и створи административне границе исте. Тај национализам влада и данас, и јако је изражен у Европи, а на Балкану посебно. А то што је речено у јеванђељу "идите и научите све народе" мислим да је због карактера проповједи. Христос је најприје и сам говорио маси, а не појединцима. Имао је он личне разговоре и са самим појединцима, али када је говорио с намјером да учи о вјери, говорио је скупини људи. Тако су требали и апостоли радити, проповједати са кровова, на трговима на улицама гдје има људи нда се скупе. А то се тад, а и данас назива народом. А ако ћемо релано, људи је исто што народ. Јер коријен ријечи народ, је род што значи да народ представља нешто што се народило, намножило, дакле људе. Данс такођер кад видимо групу индивидуда на неком јесту, употребимо или израз и онај народ тамо што стоји, или они људи тамо што стоје....или колико људи...колико народа...све је то исто. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ја само кажем да си ти одговарајући на моје тврдње заборавио да постоји Свето Предање, или да га, у најбољем случају, погрешно разумеш и доживљаваш. Постоји Свето Писмо које ти, иако теолог, погрешно разумеш и доживљаваш. И шта сада ? Причати глувом, и показивати слепом - је залудан посао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Постоји Свето Писмо које ти, иако теолог, погрешно разумеш и доживљаваш. И шта сада ? Причати глувом, и показивати слепом - је залудан посао. Шта сада? Шта ја знам - можда би могао, евентуално, да изнесеш нешто што поткрепљује твоју тврдњу? Можда неки аргумент, или нешто слично? Или је превише надати се тако нечему? Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука