Јадранка-Дервента Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Zamislite draga braćo i sestre pravoslavci-ladju! I na ladji kapetana Sladju (dobro, nije Sladja al se rimuje) Ta ladja je Crkva Božija koja nas prevozi u večnost! I zamislite sad nas, crve zemaljske kao skakućemo oko te ladje, mašemo ručicama natovareni gumama za spasavanje i pojasima ali nikako da u nju udjemo... A kapetan, Sladja- gleda sve to, osmehuje se blagorazumno, još lepše priča i izbacuje pouke ali nikako da kaže- Ulazite, CRNI KUKAVCI! Šta ste se razmahali... Elem, da prevedem. Arhijerejska liturgija... služba na otvorenom a služi se na mestu gde skoro 1500 godina nije služena liturgija... episkop poziva- Braćo i sestre, neka pridje onaj ko želi da se pričesti... Od stotinak ljudi-niko ne prilazi... ove nedelje se nije postilo! Oganj koji spaljuje! Zar ja sam činim Crkvu...Imaš ili nemaš blagoslov! Šta će svet da kaže... i još mnogo toga počelo je da lebdi oko nas, u vazduhu U glavi mi reči brata Evgenika- Све докле буде постојала свијест да може бити Цркве без причешћа (анти-светотајинско богословље) дотле неће бити препорода народног нити здраве духовне перспективе. Стање једног болесног елитизма и манихејства никако да се превазиђе - а времена немамо... https://www.pouke.org..._96#entry364524 Moje pitanje i nedoumica glasi... Da li se pričestiti sa dvojicom i kakva je to Crkva (mada Gospod kaže-gde su dvojica i trojica sabrana u moje ima...) ili se ne pričestiti i smirivati sebe podvigom koji mi je lično mnogo teži... nisam se pričestio al mi je posle bilo malo krivo jer je ipak bila arhijerejska liturgija a inače se u ovakvim situacijama ne pričešćujem... Šta mislite i da li je ovo samo problem episkopa i poslušnosti episkopu ili svih nas... tj. to jeste prooblem svih nas ali treba li o tome govoriti neko od nas ili samo episkop Требао си да се причестиш,ти си на литургији због Господа Бога и због себе а не због осталих. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Требао си да се причестиш,ти си на литургији због Господа Бога и због себе а не због осталих joj,brate, pa nece biti da je tako... itekako je i zbog drugih... crkva je zajednica vernih, gde svi trebamo biti jedno, a ne skup individua. C.A._R.I.A., malina :) and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 joj,brate, pa nece biti da je tako... itekako je i zbog drugih... crkva je zajednica vernih, a ne skup individua. хтео је да му каже да он није тамо због других и да његово причешћивање не зависи од тога да ли ће се и неко други причестити. Јадранка-Дервента and Resistance is futile је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Требао си да се причестиш,ти си на литургији због Господа Бога и због себе а не због осталих. ma ok, nije nikakva frka-jedno pričešće gore-dole... znam da će neke ove reči sablazniti ali zaista-čemu pričešće ako nismo svi jedno u Hristu... pričestili se popovi i vladika koji se inače uvek pričešćuju ali najporazniji od svega su bili komentari bogoslova, veroučitelja itd. koji su skoro roptali na to što se niko nije pričestio a nije se čak ni postilo te nedelje... i ja sam se slično osetio a najveća ironija je što je vladika 2 puta pitao ima li nekog za pričešće i niko ne pridje osim jednog... na kraju dolazim do zaključka da šta god radio probaću da ostanem smiren a do sada sam skoro uvek nakon sličnih situacija u sebi osećao gorčinu i nedorečenost... p.s. inače mi je mnogo krivo što se na ovakvim performansima uglavnom sveštenici sa vladikom upute na ručak ili doručak a ljudi poneli sendviče ili se razbeže kući... voleo bih da možemo sa vladikom da ćaskamo a da sveštenike pošalje kući... makar jednom godišnje lol milan. and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339359963' post='656766] хтео је да му каже да он није тамо због других и да његово причешћивање не зависи од тога да ли ће се и неко други причестити. to da: ne treba nase prilazenje caši da zavisi od prilazenja drugih.. ali mi idemo u liturgiiju jer zelimo zajednicu ljubavi sa svioma, a ne samo zbog nase koristi... tako da smo u crkvi i zbog drugih... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Чувена недоумица: сукоб једног против мноштва и сукоб мноштва против једног То је зато што не желимо да живимо животом Цркве, тј. онако како постоји Света Тројица где тај сукоб не постоји. Бог јесте Један и ако су Три божанске Личности- Отац, Син и Свети Дух. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 joj,brate, pa nece biti da je tako... itekako je i zbog drugih... crkva je zajednica vernih, gde svi trebamo biti jedno, a ne skup individua. Да сви требамо бити једно али у Христу,а не у оговарању једни других и у посматрању током цијеле литургије ко шта ради.Сви сабрани око Христа у молитви и причешћу. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339350258' post='656546] опет трулиш по форуму о моралу? класика, Адамов Пад - прво да постанем "достојан" па ћу онда да се Обожим. удостојен си за вечност крштењем, а без светог причешћа нећеш ни постати обожен нити свет. Nabrojano nema bas nikakve veze sa moralom... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1339354107' post='656596] јел покајање долази као последица (редовног) причешћивања или је (редовно) причешћивање последица покајања? Право,"велико" покајање долази незнано.....како,на који начин -то је само Богу познато. И зове се у суштини не обично покајање већ - преумљење. Ових обичних,"малих" покајања смо,надам се сви свесни,али су и они пројава благодати Божје која делује у нама,а не (логичка) последица тога што смо учинили једно или друго. nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Чувена недоумица: сукоб једног против мноштва и сукоб мноштва против једног То је зато што не желимо да живимо животом Цркве, тј. онако како постоји Света Тројица где тај сукоб не постоји. Бог јесте Један и ако су Три божанске Личности- Отац, Син и Свети Дух. Ko igra za raju zanemaruje taktiku... pink panter је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 ma ok, nije nikakva frka-jedno pričešće gore-dole... znam da će neke ove reči sablazniti ali zaista-čemu pričešće ako nismo svi jedno u Hristu... pričestili se popovi i vladika koji se inače uvek pričešćuju ali najporazniji od svega su bili komentari bogoslova, veroučitelja itd. koji su skoro roptali na to što se niko nije pričestio a nije se čak ni postilo te nedelje... i ja sam se slično osetio a najveća ironija je što je vladika 2 puta pitao ima li nekog za pričešće i niko ne pridje osim jednog... na kraju dolazim do zaključka da šta god radio probaću da ostanem smiren a do sada sam skoro uvek nakon sličnih situacija u sebi osećao gorčinu i nedorečenost... p.s. inače mi je mnogo krivo što se na ovakvim performansima uglavnom sveštenici sa vladikom upute na ručak ili doručak a ljudi poneli sendviče ili se razbeže kući... voleo bih da možemo sa vladikom da ćaskamo a da sveštenike pošalje kući... makar jednom godišnje lol Како где је ово, углавном је истинито али није увек тако. Просто, та подвојеност се протеже и на агапе, те не сме да чуди што је и на Литургији тако. Мене то такође нервира али ко сам ја, рећи ће неко, да се нешто ту питам... или ти... или онај тамо... или још један... и тако... Душко Дугоушко and milan. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 ma ok, nije nikakva frka-jedno pričešće gore-dole... upravo tako. meni je ovakav stav ispravan. fora je u tome da svi verni prilaze čaši, i da svi imamo zajednicu sa hristom i medjusobno... tek tada pricescivanje dobija onaj pravi smisao, a dok se to ne desi sve se svodi na individualizam. to je kao ono koliko puta da se pricescujem: 2,4,8,16,20,100 puta godisnje... nije fora u broju, to je pogresan pristup jer onda evharistiju izdvajamo iz liturgije ko zaseban cin... treba se pricestiti uvek kad si u liturgiji, ukoliko nemas neku epitimiju... Јадранка-Дервента, Милан Меденица :) and laetitia је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Читам шта Милан пише и могу да кажем да сам одушевљен сваком поруком Само напред, одлично размишљаш. malina :), Јадранка-Дервента and milan. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 upravo tako. meni je ovakav stav ispravan. fora je u tome da svi verni prilaze čaši, i da svi imamo zajednicu sa hristom i medjusobno... tek tada pricescivanje dobija onaj pravi smisao, a dok se to ne desi sve se svodi na individualizam. to je kao ono koliko puta da se pricescujem: 2,4,8,16,20,100 puta godisnje... nije fora u broju, to je pogresan pristup jer onda evharistiju izdvajamo iz liturgije ko zaseban cin... treba se pricestiti uvek kad si u liturgiji, ukoliko nemas neku epitimiju... Значи и ако се само ти и поп причешћујете, а остатак људи у цркви статира? То рекоше и ови горе са којима се ниси сложио... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Право,"велико" покајање долази незнано.....како,на који начин -то је само Богу познато. И зове се у суштини не обично покајање већ - преумљење. Ових обичних,"малих" покајања смо,надам се сви свесни,али су и они пројава благодати Божје која делује у нама,а не (логичка) последица тога што смо учинили једно или друго. јел си крштен под старе дане? које покајање имаш пред крштење, поготово ако ни не знаш да имаш катехизацију, пост и којешта испред себе пред сам чин? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука