nedeljko Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Da su turci bili mongoli mi bi smo bili istrebljeni. Sa srecom turci su bili koliko toliko civilizavano carstvo pa su nam dozvoljavali da ostanemo svoji. To da smo ostali neporazeni sine.. mi smo bili zgazeni. Ko mravi otprilike, to su sirili te nacionalne mitive devedesetim godinama ali nekima je izgleda tesko da se pomire sa realnoscu da smo nacija kao i svaka druga sa svojim manama i vrlinama, da nismo posebni junaci, niti da smo po necemu mnogo posebni u odnosu na druge nacije. Svaka zemlja bez izuzetka je imala pokrete otpora. Gde smo mi to u drugom svetskom ratu imali "slobodnu" teritoriju? Tuzno je koliko se ti lozish. PRosto mi zao. Vodis polemiku sa ljudima koji ne nasedaju na propagande. Ono sto ti ocigledno ne umes. I koji vole po malo i da razmisle o necemu sto im se kaze ne da sve prihvataju sakom i kapom samo ako im se svidja. Ти, балавче, нешто знаш о историји народа ........................? Ево, шта један велики пријатељ Срба каже о народу................: " Народ вам је поносан , али не и охол. Тај понос није мана, већ врлина. Она је нужна сваком заиста добром човеку јер га спречава да подлегне злим утицајима или искушењима. Тај понос је, напросто, поштовање сопствене личности. Лоши људи га немају. Они су само охоли. Најзад, ви сте бистар народ, један од најбистријих које сам за живота видео. Схватате брзо и правилно. Са својом интелигенцијом и природним богатствима тла, морали бисте имати једну од главних улога у Европи. Ваше мане, поготово мане оних које ви називате својом " интелигенцијом " спречавају вас да то постигнете. " Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Кхм... Други круг гласања? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 SNS obećao SAD:Nećemo u vladu s DSS IZVOR: BLIC Beograd -- SNS neće ulaziti u koaliciju sa DSS. To je, kako Blic nezvanično saznaje, novoizabrani predsednik Srbije u utorak potvrdio ambasadorki SAD u Srbiji Meri Vorlik. Tomislav Nikolić (Beta, arhiva) Odmah nakon završetka drugog kruga predsedničkih izbora, Nikolić je počeo da prima čestitke i da razgovara sa stranim ambasadorima. Na poziv Vorlikove dojučerašnji predsednik SNS je sa saradnicima došao u američku ambasadu, gde se zadržao nekoliko sati. On je, kako saznaje Blic, sagovornici potvrdio svoje evropsko opredeljenje, kao i da će se tokom mandata zalagati za nastavak i završetak saradnje sa Haškim tribunalom, iako je među međunarodnim zvaničnicima postojala bojazan od eventualne promene stava po dolasku naprednjaka na mesto predsednika Srbije. Na direktno pitanje Meri Vorlik da li će naprednjaci praviti vladu sa strankom Vojislava Koštunice, Nikolić je odgovorio odrično. Strane diplomate u Srbiji i pre izbora nisu imale problem s Nikolićevim dolaskom na vlast, svi su jedino pitali da li će se u eventualno promenjenom odnosu snaga naći mesto za DSS. Iako smo juče pokušali da dobijemo potvrdu toga da je SNS zaista odustao od saradnje sa DSS i da je to rekao i Vorlikovoj, Nikolić i još nekoliko visokih funkcionera naprednjaka na naše pozive i poruke ostali su nemi. Nije tajna da međunarodni zvaničnici u Briselu, Vašingtonu i Berlinu ne gledaju blagonaklono na mogućnost da DSS ponovo dođe na vlast u Srbiji. Najveća zamerka na račun Koštunice odnosi se na njegovu odlučnost da Srbija ne treba nastaviti evropske integracije, na nepokolebljiv stav prema statusu Kosova i NATO. Još jedna stvar koja frustrira Zapad jeste njegova isključivost da Srbija treba da bude okrenuta prvenstveno Ruskoj Federaciji. I u depešama koje su obelodanjene na Vikiliksu a ticale su se Srbije jedna od najčešćih tema odnosila se na Vojislava Koštunicu i njegovo tvrdo nacionalističko ubeđenje, a nije tajna ni da je Koštunica za strane zvaničnike upravo zbog takvog svog odnosa nezahvalan sagovornik. "Ambasadorka i drugi zaposleni u ambasadi redovno se sastaju sa političkim liderima, predstavnicima Vlade, civilnog društva i poslovnog sektora sa kojima razgovaraju o pitanjima od zajedničkog interesa. Naša je politika da javno ne komentarišemo te sastanke“, rečeno je Blicu u Ambasadi SAD u Beogradu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Извор: Ђилас & цо nedeljko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 ЕУ очекује брзо формирање владе ПОЛИТИКА | 24. МАЈ 2012. | 18:46 БЕОГРАД – Залажем се за брзо формирање Владе Србије, која ће имати задатак да се што пре ухвати у коштац са проблемима са којима се суочавају грађани Србије, и инсистираћемо на наставку европског пута Србије, рекао је Томислав Николић, новоизабрани председник Србије, у разговору са Мирославом Лајчаком, министром спољних послова Словачке и специјалним изаслаником високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. - Инсистираћу на стварању националног консензуса за решење проблема Косова и Метохије, на борби против корупције и криминала, и пружаћу сваку потребну помоћ влади при отварању нових радних места – рекао је Николић и додао да ће му циљ бити стабилизација економских и социјалних прилика, како би Србија могла да постане нормална и модерна европска земља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aна Хранисављевић Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Видим да је реч о локалним изборима у Смедереву. Будући да сам одатле, сматрам да је апсурдно поништити глас на овакав начин, јер је можда баш захваљујући овом НЕ-гласачу неко добио, а народ изгубио! Разумем када неко жели да искаже своје незадовољство, али то се чини на другачији начин, а не овако! Свака част на слици, али ја не подржавам овакве апсурдије! Или изађи и гласај, реци шта имаш, или уопште немој излазити! feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ти, балавче, нешто знаш о историји народа ........................? Ево, шта један велики пријатељ Срба каже о народу................: " Народ вам је поносан , али не и охол. Тај понос није мана, већ врлина. Она је нужна сваком заиста добром човеку јер га спречава да подлегне злим утицајима или искушењима. Тај понос је, напросто, поштовање сопствене личности. Лоши људи га немају. Они су само охоли. Најзад, ви сте бистар народ, један од најбистријих које сам за живота видео. Схватате брзо и правилно. Са својом интелигенцијом и природним богатствима тла, морали бисте имати једну од главних улога у Европи. Ваше мане, поготово мане оних које ви називате својом " интелигенцијом " спречавају вас да то постигнете. " Nedeljko, vodi racuna! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Nedeljko, vodi racuna! Водим ја, итекако, рачуна................... Када ми се неко који је млађи од детета које имам код куће обрати са " сине " - нема друге него да му, из фундамента, скренем пажњу - на понашање.......( ! ) - ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ти, балавче, нешто знаш о историји народа ........................? O mudri starche voleo bih da mi povezes kakve veze ima broj godina sa poznavanjem istorijskih cinjenica. Voleo bih da cujem tvoju logiku u ome. " Народ вам је поносан , али не и охол. Тај понос није мана, већ врлина. Она је нужна сваком заиста добром човеку јер га спречава да подлегне злим утицајима или искушењима. Тај понос је, напросто, поштовање сопствене личности. Лоши људи га немају. Они су само охоли. Narod nam je glup. Onako generalno. Ko tamna noc. To da nam narod nije ohol svedoci nase stanje u zemlji i stanje devedesetih. Narod nam je itekako ohol. Ima humanih ljudi ali u zemlji vlada sveopsta oholost. To moze da vidimo iz toga kako se ophodimo jedni prema drugima. Најзад, ви сте бистар народ, један од најбистријих које сам за живота видео. Схватате брзо и правилно. Са својом интелигенцијом и природним богатствима тла, морали бисте имати једну од главних улога у Европи. Ваше мане, поготово мане оних које ви називате својом " интелигенцијом " спречавају вас да то постигнете. " Prirodnih bogastva. ))) A cuj tek bistar. :P Ko nisava u prolece.... Norveska iam prirodna bogastva, ne mi. Mi imamo prosechan prirodna bogastva. Када ми се неко који је млађи од детета које имам код куће обрати са " сине " - нема друге него да му, из фундамента, скренем пажњу - на понашање.......( ! ) - ? Nedeljko to sto si ti napravio dete, i sto si proso odredjeni broj godina ne znaci ama nista. Medjutim posto je nas narod bistasr, pa ti kao jedan klasican predstavnik istog, nisam siguran koliko to mozes da shvatis. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Извор: Ђилас & цо Voleo bi ti vidim ja. Al sta da ti kazem, zavuko vam Toma. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Видим да је реч о локалним изборима у Смедереву. Будући да сам одатле, сматрам да је апсурдно поништити глас на овакав начин, јер је можда баш захваљујући овом НЕ-гласачу неко добио, а народ изгубио! Разумем када неко жели да искаже своје незадовољство, али то се чини на другачији начин, а не овако! Свака част на слици, али ја не подржавам овакве апсурдије! Или изађи и гласај, реци шта имаш, или уопште немој излазити! Па рекао човек шта има, шта мисли и о изборима и о предложеним партијама и кандидатима? Овакви потези нису претерани, а сатира и овакав начин показивања мишљења има ефекта, не тренутних али на дуже стазе...На који начин би ти исказала незадовољство? laetitia је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ево, шта један велики пријатељ Срба каже о народу................: Ево шта је Крилов писао о историји и слави у својој басни. На енглеском је , нисам могао да нађем на српском, а мрзи ме да преводим . A PEASANT, with a long rod in his hand, was driving some Geese to a town where they were to be sold ; and, to tell the truth, he did not treat them over-politely. In hopes of making a good bargain, he was hastening on so as not to lose the market-day (and when gain is concerned, geese and men alike are apt to suffer). I do not blame the peasant ; but the Geese talked about him in a different spirit, and, whenever they met any passers-by, abused him to them in such terms as these : " Is it possible to find any Geese more unfortunate than we are? This peasant harasses us so terribly, and chases us about just as if we were common Geese. The ignoramus does not know that he ought to pay us reverence, seeing that we are the noble descendants of those geese to whom Rome was once indebted for her salvation, and in whose honour even feast-days were specially appointed there." "And do you want to have honour paid you on that account ? " a passer-by asked them. '^ Why, our ancestors " " I know that — I have read all about it ; but I want to know this — of what use have you been yourselves ? " " Why, our ancestors saved Rome ! " " Quite so : but what have you done ? " "We? Nothing." " Then what merit is there in you ? Let your ancestors rest in peace — they justly received honourable reward; but you, my friends, are only fit to be roasted ! " It would be easy to make this fable still more intelligible ; but I am afraid of irritating the Geese. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 O mudri starche voleo bih da mi povezes kakve veze ima broj godina sa poznavanjem istorijskih cinjenica. Voleo bih da cujem tvoju logiku u ome. Narod nam je glup. Onako generalno. Ko tamna noc. To da nam narod nije ohol svedoci nase stanje u zemlji i stanje devedesetih. Narod nam je itekako ohol. Ima humanih ljudi ali u zemlji vlada sveopsta oholost. To moze da vidimo iz toga kako se ophodimo jedni prema drugima. Nedeljko to sto si ti napravio dete, i sto si proso odredjeni broj godina ne znaci ama nista. Medjutim posto je nas narod bistasr, pa ti kao jedan klasican predstavnik istog, nisam siguran koliko to mozes da shvatis. Џавид паша, турски заповедник Битоља, у телеграму упућеном у Цариград каже: "Српски војник је непобедив. Не можемо ништа против Срба. Српски сељак је без порока, нежан и великодушан. Српски војник стално односи победу зато што је финији и интелигентнији, дисциплинован и високог морала." Дневна заповест немачког цара Вилхелма, својим војницима пред полазак на Србију: "Јунаци! Шаљем вас у рат против једног малог, али веома храброг народа. То су Срби, који су за време три недавна и врло тешка окршаја са Турском, Бугарском и Аустро-Угарском пружили свету доказа о најубедљивијим врлинама и сјајним војничким способностима, и који су, на својим заставама, упрсканим крвљу, уписали током четири године само ненадмашне и славне победе." Немачки генерал, фелдмаршал Аугуст фон Мекензен, 1915, својим војницима пред полазак на српски фронт: "Ви не полазите ни на италијански, ни на руски ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе." Аустријски принц и мађарски маршал, надвојвода Јосиф Хабсбуршки, обраћајући се Јовану Дучићу: "Српска војска је прва и најхрабрија војска у Европи. Ја то знам из сопственог искуства, јер сам против ње пошао да ратујем на Дунаву. Господо, шта сте ми учинили тога дана; после борбе која је трајала свега пола сата, ви сте уништили моју дивизију. Моји батаљони били су просто збрисани вашом ужасном ватром..." Норвешки пуковник Карстен Ангел, учесник напада на Србију у I светском рату: "Дошли смо са мало поштовања за њих, а враћамо се пуни дивљења. Видели смо народ миран, самопоуздан, родољубив. Нашли смо најбоље војнике на свету, храбре, послушне, трезвене, издржљиве, вољне да жртвују живот за земљу и националну идеју". Ханс Фогел, немачки војни лекар: "У сваком рату и свакој војсци има забушаната, али у част српске војске морам рећи да у њој кукавичлук и дезертација на фронту пред непријатељем беху потпуно непознати". Француски историчар Ернест Дени - "Велика Србија"; 1915: "Српски успеси се објашњавају научном надмоћношћу њихових виших официра и моралном вредноћом њихових војника." Емил Оман, сорбонски професор, 28. јуна 1915; започиње предавање речима: "Говорићу вам о Србији. Могао бих вам говорити о војничкој Србији, о победама које су задивиле Европу. Аустријске провокације, увод у садашњи рат, провокације у којима су се дипломате и професори универзитета такмичили износећи лажне документе, биле би исто тако интересантна тема. Али, макар вас и разочарао, ја ћу се вратити даље у прошлости потражити у прошлости одговор на питање које нам поставља свака српска победа. Како је било могуће, у садашњем времену великих државних скупина, да се та мала држава могла родити, живети и уздићи дотле да игра важну улогу у драми која данас потреса добру трећину човечанства? Која је то вила дала овој држави - чим се појавила на карти - толико енергије, да може - као Херкул из колевке - да одбије налете чудовишта, двоглавог хабзбуршког орла? То је српска вера." Мадлен де Беноа - Сигоаје - "Српска отаџбина"; Париз 1917: "И поред толиких несрећа српска нација није мртва. Она је прошла кроз највеће патње, али није изгубила своју животну снагу. Млада крв ври у њеним жилама. Ускоро ће процветати красан цвет слободе. Тирани је вековима нису могли да подјарме; она је увек кидала своје ланце. Велике силе, љубоморне на њену младост, старе немоћне силе, могу покушати да је заробе; она ће порушити зидове своје тамнице. Сан о Великој Србији јасније се очитава за време искушења. Јака и већа Србија цела ће васкрснути. Противнички народи покушаваће узалудно да она заборави свој сан; она има снагу младости, снагу која ће одбити границе немогућег." Француска књижевница Женина Клапје - "Легендарна Србија"; Париз 1918: "И српска душа је такође у знаку мистичности. Она измиче светском методском испитивању и бунтовно се одупире, недајући се анатомском сецирању. Она има нагле скокове који збуњују, и само дубоко познавање српске историје може је објаснити. Српска душа је толико јака, да је ништа неможе сломити. Она има тако висок осећај части, да он у њој живи патрифициран. Срби су поносити. И у највећим мукама они не плачу. О, где се срце човечје лакше не отвори и разнежи него у болу и тузи? Па ипак, ма како страно изгледало, ретко ћете видети Србина да плаче." Француски маршал и српски војвода, Франше д Епере: "Ко су ти јунаци који могу да се подиче да су заслужили једно од највећих одликовања на свету? То су сељаци, скоро сви, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломљиви, то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива. Окупљени око свог краља и заставе за слободу земље; ти сељаци, без напора, претворили су се у војнике најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих." Феликс Каниц: "Као и данас, тако је и по византијиским изворима који су увек Словене строго оцењивали, храброст је била истакнута врлина Срба. Историја прича о многим српским људима који су се снагом, храброшћу и пожртвованошћу показали достојним места поред хероја свих народа." Рене Пинон, француски публициста: "Природно је било да сва српска срца вибрирају кад слушају о славним делима своје браће која су обновила подвиге легендарних хероја, прослављене у народним песмама које стари барди опевају жалосним гласом уз гусле, и која су осветила, после толико векова, хероје умрле на Косову око краља Лазара. Али овог пута не беху епска приповедања песмом улепшана, која су текла од уста до уста; до су биле аутентичне вести о хероизму и победама српским, потврђене са 300 заробљених турских топова поређаних у Београду уздуж старе тврђаве." Јозеф Холочек: "Српски народ, одричући се царства земаљског, а остајући верно при царству небеском, показује нам се тако богато нагомилан силама идеализма, да ми, који се надамо да ћемо убудуће очистити народ од срамоте и неправде царства земаљскога, морамо у српском народу видети и поштовати народну праматерију, која ће тек у будућности одиграти часну улогу, коју му је провидност уделила, да би обезбедио ту улогу мора бити приправан на даље муке и патње, даља одрицања и жртвовања." Ернест Дени: "Срби имају једну достојну дивљења врлину, која је уосталом сасвим честа код Словена, они верују у снагу разлога и права, према речима апостола они се надају противно свим надама." RYLAH, nedeljko, Михајло and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 Ljudi dzabe se raspravljate Велика коалиција „спасава“ Србију… 25. 05. 2012 14:24 | Курир Ако нас ови не спасу... (Фото: Курир) Београд – ДС и СНС увелико преговарају о формирању владе, о чему је Курир јуче писао, јер желе да у што краћем року извуку земљу из кризе, каже за наш лист извор из врха ДС. Како сазнајемо, Тадић и Николић у влади желе да виде и Дачићеве социјалисте, па су се на састанку пре два дана начелно договорили о уравнотеженој расподели моћи. - Како је Николић изабран за председника, одлучено је да место премијера припадне ДС, а да социјалисти добију Скупштину Србије. Тако сви добијају по једну јаку функцију, али и равномерну поделу одговорности. Разговори са СНС су започети како би земљу што пре поставили на ноге, али и избегли уцењивање и нереалне захтеве малих странака. Заједно имамо и више него комотну већину, 184 посланика – каже извор Курира из ДС. Напредњаци и демократе су се окупили око идеје да би великом коалицијом могли да привуку више страних инвестиција, да би били чвршћи и темељнији у борби против корупције и да би очували радна места, али и обезбедили нова. - Кампања јесте била прљава, али сујети нема места, у питању је спас земље. Предност је и то што ће сви надгледати једни друге – каже наш извор и појашњава: - Договорено је да постоји међусобна контрола власти. Ако министар буде из једне странке, заменик ће бити из друге, а помоћник из треће. Дојучерашњи лидер СНС Томислав Николић каже да се неће мешати у рад странке, док Александар Вучић тврди да ће, иако је ДС водио окрутну кампању против њих, пружити руку свима. - Мислим да то не би било идеално решење за Србију – кратко је рекао Вучић. Према речима аналитичара Милана Николића, ова влада би донела стабилност и кохабитацију између Николића као председника и Тадића као премијера. - Брже би се спремили за почетак преговора са ЕУ, које би добили до краја године, допринели би бржем развоју земље и боље би дочекали нови талас кризе. У тој влади би сигурно било места и за СПС, имали би комотну већину, а можда им се прикључе и мањине – тврди Николић. Филе звао Тому Како Курир сазнаје од извора у Европској комисији, новоизабрани председник Србије Томислав Николић чуо се недавно и с комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом. - Филе и Николић су разговарали и док је он био у опозицији, јер је обавеза комесара да буде у контакту са свим политичким чиниоцима у Србији. Филе је након победе на изборима позвао Николића и честитао му. Уједно, он је рекао да се нада да ће Николић, али и будућа српска влада, наставити европски пут Србије – каже наш извор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Мај 25, 2012 Пријави Подели Написано Мај 25, 2012 "Частан, храбар и слободарски народ" мало морген... То ти је неки фиктивни народ из јуначких народних песама, у реалности ми смо - слабићи, лопови, улизице, завидни, покварени, неодговорни, лењи и још много шта друго. Потруди се да прочиташ макар шта душмани мисле о твом народу. Они сигурно немају интерес, фикције ил' митоманије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука