Jump to content

Опорезовати извоз софтвера и рад од куће

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa evo sad si me zainteresovao i malo guglam i izgleda da NBS tvrdi da nema prepreka za dolazak Paypala...

http://www.blic.rs/V...-moguc-u-Srbiji

doduse, moguce je da bi im bilo neisplativo usled nekih kretenskih propisa...

Осим ако у тој компанији нема неки главни и одговорни који баш мрзи Србе и то више него што воли паре, не верујем народној банци апсолутно ништа.

Подели на овим сајтовима

Јоооој, ако нешто направим и просто продајем, како могу да доспем у дугове? У најгорем случају могу да будем на нули! Не постоји минус.

Pa... imas da platis porez... sebi doprinose za PIO, zdravstveno i za slucaj nezaposlenosti... taksu za isticanje firme (a moras da je istaknes, tj. placas i ako ne istaknes)... naknadu za koriscenje gradjevinskog zemljista (iako ti je sediste zapravo u tvom stanu)... i razne druge dazbine... moze da ti dodje neka kazna za neki prekrsaj... zatim, moze da te tuzi neko kome si nesto prodao i slicno...

Пардон, нисам питао колики је тај паушални порез?

Као што сам рекао, до сад сам од оне продаје зарадио неких 150 долара, па сад...

Zavisi od delatnosti, lokacije na kojoj ti je sediste, i slicno... imaju oni neke svoje parametre u poreskoj... otprilike izmedju 8000 i 15000 mesecno...

И на чему сам онда?

Да молим рођаке по иностранству да узму паре за мене?

Uh, mnogo me pitas a obzirom na profesiju, ne bi trebalo da ti dam konkretan savet ako ne znam sve cinjenice... narocito ne savet koji nije 100% legalan... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Pa... imas da platis porez... sebi doprinose za PIO, zdravstveno i za slucaj nezaposlenosti... taksu za isticanje firme (a moras da je istaknes, tj. placas i ako ne istaknes)... naknadu za koriscenje gradjevinskog zemljista (iako ti je sediste zapravo u tvom stanu)... i razne druge dazbine... moze da ti dodje neka kazna za neki prekrsaj... zatim, moze da te tuzi neko kome si nesto prodao i slicno...

Па порез и доприносе плаћам кроз редовну плату, а ово остало нећу да коментаришем...

Zavisi od delatnosti, lokacije na kojoj ti je sediste, i slicno... imaju oni neke svoje parametre u poreskoj... otprilike izmedju 8000 i 15000 mesecno...

пфффффффф...

што значи морао бих да плаћам да бих се бавио, што значи да ми се не исплати, што значи боље да се не бавим, а и боље и да нисам покушавао

Подели на овим сајтовима

Скоро сам купио неки софтвер преко нета и стигао ми у повећој коверти, али ми нико није тражио порез, тј. кад траже зову те на царину да узмеш робу, а мени донео поштар.

Претпостављам да бих требао и то да пријавим

Подели на овим сајтовима

Осим ако у тој компанији нема неки главни и одговорни који баш мрзи Србе и то више него што воли паре...

Тако је, они раде искључиво по интересу, као и сваки бизнис на овом свету

Подели на овим сајтовима

Скоро сам купио неки софтвер преко нета и стигао ми у повећој коверти, али ми нико није тражио порез, тј. кад траже зову те на царину да узмеш робу, а мени донео поштар.

Претпостављам да бих требао и то да пријавим

То је тек прича за себе. Цариници немају систематску методу за крађу. Ладно су пустали ствари вредне неколико хиљада евра без икакве царине, јер је паковање било мало (нека електрода, сензор и слично), па су помислили да су у питању неке ситне трангулије, док су царинили неке заиста ситнице за личну употребу (реквизити за вежбање) које коштају око сто или мање, јер је паковање било кабасто. Схвати, живимо у једној од најлоповскијих земаља на свету и то је толико тачно да боде очи, не виде само они који неће да виде. Ја се скоро умало нисам шлогирао кад сам прочитао да без регистроване фирме не смеш да унесеш више од неколико (не знам тачан број, али је јако мали) примерака неке робе, чак и ако уредно платиш царину. На пример, одем у Америку и хоћу да купим двадесет идентичних панталона за себе (јер је неколико пута јефтиније). Е не може, јер морончине и дебичлчнине највишег степена то сматрају за шверц. Мени је будала хтела да оцарини бузуки кога сам носио на сервис у Грчку и нисам пријавио. А кад сам се враћао из Америке, носио сам шест торби, јер сам селио мене и жену. Све је било пуно књига и гомиле других крајње личних ствари. Једва су ме пустили после детаљног скенирања и психичког малтретирања.

Подели на овим сајтовима

drumski razbojnici... sta ces takav im poso gringrin

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

То је тек прича за себе. Цариници немају систематску методу за крађу. Ладно су пустали ствари вредне неколико хиљада евра без икакве царине, јер је паковање било мало (нека електрода, сензор и слично), па су помислили да су у питању неке ситне трангулије, док су царинили неке заиста ситнице за личну употребу (реквизити за вежбање) које коштају око сто или мање, јер је паковање било кабасто. Схвати, живимо у једној од најлоповскијих земаља на свету и то је толико тачно да боде очи, не виде само они који неће да виде. Ја се скоро умало нисам шлогирао кад сам прочитао да без регистроване фирме не смеш да унесеш више од неколико (не знам тачан број, али је јако мали) примерака неке робе, чак и ако уредно платиш царину. На пример, одем у Америку и хоћу да купим двадесет идентичних панталона за себе (јер је неколико пута јефтиније). Е не може, јер морончине и дебичлчнине највишег степена то сматрају за шверц. Мени је будала хтела да оцарини бузуки кога сам носио на сервис у Грчку и нисам пријавио. А кад сам се враћао из Америке, носио сам шест торби, јер сам селио мене и жену. Све је било пуно књига и гомиле других крајње личних ствари. Једва су ме пустили после детаљног скенирања и психичког малтретирања.

Подсвјесни страх узрокован дугогодишњим испирањем мозга "невидљивим непријатељем", "шпијуном" или просто руштиељем "социјаљистићког самоуправног система", јер откуд теби да имаш 20 панталона, шта ће теби 20 панталона кад други немају толико...Тако ладно пусте ЦД који вриједи можда 2000 евра, а малтретирају те за неку безвезну ствар од 100 евра, али у кабастом паковању....примитивци заостали у времену када су веће ствари биле вриједније због неразвијене технолгије од мањих. Не умеју ни да се осавремене у крађи.

Мени је сваки пут са ибеја кад наручим вриједнију ствар од цијене која се нецарини, прође због малог паковања. Плаву коверту шаљу само када је кабастије паковање.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ovi izbori nisu doneli nikakve promene. Kakav se od nas patriotizam očekuje kada ova zemlja nije dostojna da je iko ko ima gram mozga u glavi voli?

Ko može voleti zemlju koja na svakom koraku vreba da ga opelješi?

I treba napraviti offshore kompanije i plaćati porez onima koji ga više zavređuju i treba otići iz ove zemlje.

Ako vaš Bog ima ikakav uvid u našu situaciju, znaće da Srbiju ne treba da ispira vodom nego zapaljenim napalmom.

Закони су такви какви су. И свако има избор - или ће радити легално или неће радити легално или неће никако. Ја нисам ни знао да све ово треба да се плаћа, до скора. Најгоре ако крену сад у контроле и неку ретроактивну наплату + казне. Биће ту свашта онда. А и доста људи ће одустати од посла.

Подели на овим сајтовима

@Avocado

Једно питање, ако можеш да одговориш без наплате консултантских услуга :)

Колико сам схватио за сваку уплату физичком лицу из иностранства, физичко лице мора да уплати 20% пореза. И још остало за ПИО и здравствено и у случају незапослености.

Ако то физичко лице отвори фирму или агенцију која ће плаћати паушални порез (до 20.000 дин месечно изађу сви трошкови, ПИО и остало) да ли и даље мора да плаћа тих 20% за уплате које стижу на име фирме или је од тога ослобођен пошто ће плаћати овај паушални порез?

Подели на овим сајтовима

Жељко како ти се да понављати једне те исте не тачне тврдње. Не постоји капиталистичка држава. Капитализам је економска доктрина која брани слободно тржиште и приватну својину - капитал. С тога капитализам и капиталистичка држава се међусобно искључују. Посједовање капитала од стране државе је одлика социјалистичких држава, попут бивше Југославије или СССР. Скандинавске земље исто тако посједују велик буџет, али тај буџет није капитал јер се он не користи да се обрне, већ само за социјалне програме и развој инфраструктуре којом управља држава. Може да се каже да данас држава која краде преко пореза, то представља неки савремени облик феудализма. То исто може бити социјализам, јер социјализму требају паре у буџету, који се пуни или порезима или доштампавањем, али капитализам везе са тим нема.

Pa ovako, da objasnim posto izgleda da se ne razumemo.

Ja sam odskolovan na "komunisticki" nacin tako da je to ostavilo posledice a jedna je da sam ubedjen da je Marks u slucaju drzave "ubo u centar".

Ovako nekako to ide , koliko se secam ...

Zemlja, vazduh, voda, sume, rudna bogatstva... sve je to potpuno besplatno i covecanstvo to ima na raspolaganju a da nije ulozilo ni tren svoga truda u stvaranje toga. Dal je to stvorio Bog ili Big Bang je druga tema ...

Elem, posto je sve to dzabe ne moze se posedovati. Po komunistima prirodno bi bilo da to pripada svima ali nije tako. I ja verujem da to treba pripadati svima. E sada posto to ne pripada svima vec pojedincima, u slucaju zemlje na primer, kako je taj dosao u posed te zemlje? Odgovor je - silom. To je jedini nacin. Neko je nekada na osnovu upotrebe sile zaposeo deo zemlje, veci ili mani i samo silom on opstaje kao vlasnik te zemlje. da nema sile koja brani njegovo "pravo" na tu zemlju ne bi mogao da se postavlja kao vlasnik. Zamislite latifondiste po latinskoj americi ili porodicu Dundjerski u Vojvodini koja je posedovala valjda pola Vojvodine. da bi to mopglo da opstaje moras imati silu koja to stiti. A to je drzava. I osnovna uloga drzave je upravo to, silom braniti vlasnistvo pojedinaca koji su dosli u posed necega sto im ne pripada.Pominjem zemlju ali manje vise je ista stvar i sa industrijalcima i oni ono sto poseduju je ono sto su uzeli od radnija, profit, extraprofit itd.

Tako da je drzava ono sto treba "posednicima" kapitalistima, odnosno drzava je ono sto treba svakom sistemu koji se zasniva na privatnom posedu. Robovlasnistvo, feudalizam, kapitalizam...

Komunisti su napravili iskorak i pokusali da stvore sistem u kome nece biti privatnog vlasnistva i u kome ce se uspostaviti prirodan i pravedan popredak. Znaci zemlja ce biti vlasnistvo svih a ne pojedinaca. Isto kao i vazduh ili voda ili rude ili builo sta drugo. I u komunizmu ti ne bi imao drzavu jer ne bi bilo potrebe za silom da brani pravo poseda nekoga jer ne bi ni imao privatne imovine.A socijalizam je prelazni period u kome bi drzava lagano odumirala , ljudska svest se unapredjivala i na kraju svi ljudi bi bilio vlasnici svega, ne bi bilo privatne imovine, naravno svi ljudi bi bilo posteni i vredni i radili koliko mogu a uzimali koliko im je potrebna ane preko toga. tako nekako su oni to zamislili.

Tu ima kojekakvih budalastina ali jedno su uboli. Drzava je sredstvo sile koje sluzi za zastitu prava svojine. I zato ja kazem da je "kapitalisticka drzava", i da je porez ono sto odrzava drzavu. A sve su drzave kapèitalisticke danas, komunisticka revolucija je bila prilicno neuspesna...

Tako da ljudi, ako zelite trzisnu privredu i modernu drzavu placajte porez, jer je to jedini nacin da drzava opstaje i funkcionise. Pitanje je samo koliki porez i slicno ali definitivno svi, pa i programeri ga trebaju placati. jer zasto one snajke po trafikama da ga placaju a programeri ne?

;)

Eto, toliko ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

1. Svi prihodi rezidenata Srbije koje ostvare u zemlji ili inostranstvu su predmet poreza na dohodak u iznosu od 10% do 20%, (zavisno od vrste prihoda) i to na bruto vrednost po odbitku normiranih (ili stvarnih troskova). Takodje, ovi prihodi su i predmet placanja doprinosa za PIO (22%) i doprinosa za zdravstveno, ako lice nije zaposleno (mislim da je oko 13.7%)...

Sve u svemu, porezi su IZUZETNO i NEOPRAVDANO veliki. Zato se ljudi, logicno, odlucuju da pokusaju da ih utaje.

2. Pausalno moze biti oporezovan samo preduzetnik koji ne ostvaruje godisnje prihode vece od 3.000.000.

3. Ukoliko lice ima status rezidenta u vise drzava, ili ostvaruje prihode u inostranstvu, primenjuju se ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja ukoliko postoje. U suprotnom, porez placen u inostranstvu priznaje se rezidentu Srbije kao poreski kredit u nasoj zemlji do iznosa njegovog dugovanja za poreze na isti taj prihod u Srbiji.

Dakle, ovo je ukratko zakonska regulativa relevantna za naplatu poreza na dohodak.

Moje licno misljenje je da je planirana "akcija" poreskih vlasti, s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, u najmanju ruku SRAMOTA iako je moram priznati u skladu sa Zakonom! Iskreno bih volela da se javi neki bankar i informise nas na koji nacin se vrsi kontrola prihoda iz inostranstva od strane NBS-a. Da li komercijalne banke imaju neki limit vrednosti transakcija fizickih lica koje moraju prijaviti NBS-u ili? Koji je uopste sistem kontrole prihoda iz inostranstva za fizicka lica ?

Подели на овим сајтовима

Само још додатно разјашњење, Ако предузетник плаћа паушалан износ пореза, да ли онда ставка из тачке 1. не иде на опорезивање? Да не буде да се плаћа и паушални порез и 20% и остало на приливе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...