Jump to content

Опорезовати извоз софтвера и рад од куће

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па макроекономија и нема смисла... :)

Не можеш да упоређујеш. Једино што би заиста дало одговор је да упоредиш Норвешку са социјализмом са Норвешком без социјализма у истом историјском тренутку. Или да прочиташ нешто о проблему економске калкулације у социјализму...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па макроекономија и нема смисла... :)

Jaooo... :)

Pa onda je kvalitet slobodnog trzista samo politicki ideal ne praktichno proverena ekonomska teorija.

:P

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Фридман је био монетариста, он је делимично веровао у макроекономске мере. Аустријанци имају другачији приступ том питању, али је вероватно изван оквира теме... :)

Ако вас баш интересује, већ сам постављао ово предавање па погледајте:

Или прочитајте: http://library.mises.org/books/Roger%20W%20Garrison/Austrian%20Macroeconomics%20A%20Diagrammatical%20Exposition.pdf

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Фридман је био монетариста, он је делимично веровао у макроекономске мере. Аустријанци имају другачији приступ том питању, али је вероватно изван оквира теме... :)

E bas me smoris kad pomesas makroekonomske mere sa makroekonomijom kao naucnom disciplinom.....

Подели на овим сајтовима

Па у томе ти је кључна разлика... Макроекономија код Кејнза је, не могу да нађем праву реч, "активна" у смислу да се подразумева да је њен циљ да нам каже "шта да радимо" да би "поправили" ствари. И то је уобичајено значење те речи. У том смислу сам рекао да "макроекономија нема смисла" или како сам се већ изразио.

Са друге стране, аустријска "макроекономија" је само "дескриптивна", она само објашњава шта се дешава и зашто. Њена суштина је да у ствари не треба да радиш ништа. Зато и није "макроекономија" у кејнзијанском смислу. Често ћеш да чујеш кејнзијанце да приговарају аустријској школи да "нема макроекономију", тј. они под тим мисле "не каже нам шта да радимо".

Сироти... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Читаш ли ти? У одступању од идеалног капитализма имаш малу државу и порези постоје, али су нужно зло и што су мањи, то је боље. С друге стране, није тачно да у социјслитичким државама немаш порезе, погледај Норвешку. Није једини социјализам СФРЈ, има разних других облика.

Ma Norveska nije socijalisticka drzava. Revolucija, jednopartijski sistem, diktatura proleterijata, streljanje kulaka, goli otok .... to je socijalisticka drzava a ne Norveska ,,,,

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Nuzno ili ne, tako se finansira kapitalisticka drzava. Od poreza. A sada kolika je stopa zavisi ...

Ali ja mislim da ti brkas pojmove i da porezom nazivas doprinose, penzione, zdravstvene itd koji se placaju uz platu. To nisu porezi. Porez je ono ceka nije bilo za radnika u bivsoj jugi a ovde u italiji placam svake godine.

Жељко како ти се да понављати једне те исте не тачне тврдње. Не постоји капиталистичка држава. Капитализам је економска доктрина која брани слободно тржиште и приватну својину - капитал. С тога капитализам и капиталистичка држава се међусобно искључују. Посједовање капитала од стране државе је одлика социјалистичких држава, попут бивше Југославије или СССР. Скандинавске земље исто тако посједују велик буџет, али тај буџет није капитал јер се он не користи да се обрне, већ само за социјалне програме и развој инфраструктуре којом управља држава. Може да се каже да данас држава која краде преко пореза, то представља неки савремени облик феудализма. То исто може бити социјализам, јер социјализму требају паре у буџету, који се пуни или порезима или доштампавањем, али капитализам везе са тим нема.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не, то сам дописао горе. Али мислим да има неки лимит шта се третира као поклон или ако је фреквентно онда више није поклон :)

Ako se ne varam, poklon je do 30.000 din

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

A da li možda Srbija nešto uloži u IT sektor, pa da ima obraza da kaže da je nešto izgubila?

Heh, doabr si lik, ali kad se ispalis ovako... bez da si uopste razmislio... ajd ovako.... ko placa obrazovanje studentima na budzetu? :)

Odgovori na to pitanje i odgovorio si na to sta je Srbija ulozila u IT sektor :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...