nishizawa Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 On 27. 5. 2012. at 13:44, Ивановић рече Нисам неко ко треба да учи црквене оце, али рецимо у РПЦ-и постоји 21 синодски одсјек који се бави разним питањима црквеног живота. Зашто тако нешто није могуће и у СПЦ-и? Ово је линк одјељења за питања монашког живота: http://monasterium.ru/ Немамо ресурсе - ни људе, ни организацију, ни инфраструктуру, а пре свега - немамо свест о томе да је тако нешто уопште потребно... И не само то - свако ко потегне причу о томе да би било шта слично требало да се уради, или, не дао Бог, самоиницијативно нешто покуша, буквално ставља главу у торбу и ризикује свој положај, углед и егзистенцију... C.A._R.I.A., Јанко and Марио Токовић је реаговао/ла на ово 3 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Овде треба рећи и о једном другом проблему. Наиме, очигледно да у овом начину васпитавања и узрастања монаштва, као и духовне деце међу мирјанимау том крају, (и Стјеник је одатле, сећамо ли се и те чињенице?) има пуно везивања за материјалне ствари (одатле прича о кашикама. А колико је било бројаница, и колико бројаница се похабало творећи Исусову молитву? Ах, да, то се у већини наших манастира не практикује као редовно молитвено правило...) као и за личност духовника, а не за Христа. Попут оног боготражитеља који се везао за Писмо, а не за молитву... Имам утисак да код већине овдашњих верника постоји нека чудна идеја да "Светиња спасава", а не да Христос спасава. На такав начин се везују за тај и тај манастир, тог и тог духовника...А ови се после као жале да немају мира и времена за молитву од навале мирјана. Па просто се накачи дневни ред на капију и готово за 5 минута... Међутим та светиња-ако духовно опустимо-може и сама опустети. Ово да Светиња спасава је малтене магијски приступ. Просто, мирјани иду по манастирима да нађу спасење "негде тамо, у Светињи", не осећајући да "гле, Царство Божије је ту у вама", да је Светиња "где су двоје или троје окупљени у Моје име", јер је ту и Христос (Литургија у свакој цркви). Зато имамо и чудновате констатације неких артемита да у "тој и тој цркви где се служи по новом нема благодати" (дакле форма је битна, ако се отшкринуше врата или не зазвони прапорац 3 пута на Епиклези и не поклонисмо се 3 пута уз "и молимтисја Боже наш" нема благодати Духа Светога, па нек је и 300 окупљених у Христово име), а истовремено кажу да су чланови те исте Цркве (критеријум провере чланства-знају да су у праву и у Истини! И да се не причешћујемо сваки час. Дакле јединство у Истини, али не и у Христу=Причешћу. Мени мало схизофрено...) Кажу, нема озбиљног и истинског покајања код тих што се тако често причешћују. Може бити. Ево мени првом зазвоне у ушима пред причешће речи "да грешнике спасеш, од којих сам први ја". Јесам, заиста јесам и даље грешан, можда и више него пре... Ал` ако код так`их (`ваких) нема покајања, а код њих све врца од покајања и живљења по канонима-онда би по Светим Кољиварима они први сами трчали пред путир! (извини Медо, мор`о сам да их поменем, а првог ћу Св. Серафима Саровског, јер многима од њих правило овог Светитеља служи као молитвени основ-само без бројаница између!!! А то онда уопште није то правило...). Нешто ми се у тој причи не слаже... И.стојковић, nishizawa, C.A._R.I.A. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 До свега овога у СПЦ је морало доћи због огромне гордости над католичким и протестантским западом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Правило у духовном животу је да осуђивач постаје још гори од осуђеног. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Цитат Испричале су ми и како су се понашали свештеници у манастиру. Иако је био петак они су јели мрсну храну а и пили ракију која је била у манастиру, тако да су попијен цео балон ракије. Препознале су и свештенике који су их највише малтретирали Са једне од истинитих група са Фејсбука Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Нешто ми је ово познато. Чини ми се да су овако описивали свештенике и приликом побуне ондашњих монахиња у манастиру Стјеник. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Попови пију ракију петком а они четвртком, и то на Вазнесење, иду у раскол. Баш су грешници ти попови.. Јанко and nishizawa је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 On 27. 5. 2012. at 17:29, feeble рече Са једне од истинитих група са Фејсбука Све ми се чини да ће врло брзо од "истинитих" да прерасту у "истинске". Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Да се само потсетимо а ко не зна и да прими к знању... Артемије , и док је био епископ СПЦ, НИКАДА НИЈЕ СЛУЖИО У ХИЛАНДАРУ.. нити у било ком другом Манастиру на Светој Гори изузев ''чувеном'' (знамо по чему) Есфигмену. Не што није желео него је ИМАО ЗАБРАНУ..од Васељенског Патријарха - Због отвореног непризнавања Вартоломеја Царигрдаског и противљења његовим контактима са Католичком Црквом.. - Због отвореног подржавања Старокалендараца по истим тим питањима и сарадњи са њима... - Због растурања и промовисања старокалендарске литературе и материјала по својој епархији, манстирима и црквама исте - Чак су и сами старокалендарци радо примали Артемија ко свога, а небројено пута су му узвараћали посете по Рашко-призренској током деведесетих.. Чак се дошло и надомак давања једног од манастира у Рашко-призренској, једном старокалендарском братству..али је ствар у последњем тренутку пропала.. (крајем 1998. године..) А оно што је најгоре... БЕОГРАД НИЈЕ ПРСТОМ (КОНКРЕТНО) мако, да се то стање промени.. Осим поменутих и за све прозиваних Тасе и Амфија, као и Паје блаженопоичившег... и дошли смо где смо дошли... просто ко пасуљ... nishizawa, Марио Токовић, Александар Милојков and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Браво Валтере. Он је васкрсао,вазнео се,демистификовао природу, расцепао Завесу и храмовну и смртну.ПОЛОМИО двери. Јавно се обраћао Оцу и народу.Све је говорио ЈАВНО. Никада ништа тајно.И са Јеврејима и не-Јеврејима разговарао. Причестио Петра који га је пар сати након тога издао.Три пута. Послао Дух Свети на СВЕ нас. А ми... Гледали смо Валтере који бране причешће.Чувају утамниченог Христоса. И дају народу да га "виде" само када су тамничари расположени. Углавном по неки викенд,ту и тамо,ваља се. И сада имамо Валтера који се брани од Валтера.А од толико Валтера боли глава. А једног дана ће нам бити жао што нисмо препознали Гоустбастерсе... Када се упокоје и замиришу.А ко су гостбасреси. Препознаће се у лику Атанасија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 On 27. 5. 2012. at 18:49, Walter рече Да се само потсетимо а ко не зна и да прими к знању... Артемије , и док је био епископ СПЦ, НИКАДА НИЈЕ СЛУЖИО У ХИЛАНДАРУ.. нити у било ком другом Манастиру на Светој Гори изузев ''чувеном'' (знамо по чему) Есфигмену. Не што није желео него је ИМАО ЗАБРАНУ..од Васељенског Патријарха - Због отвореног непризнавања Вартоломеја Царигрдаског и противљења његовим контактима са Католичком Црквом.. - Због отвореног подржавања Старокалендараца по истим тим питањима и сарадњи са њима... - Због растурања и промовисања старокалендарске литературе и материјала по својој епархији, манстирима и црквама исте - Чак су и сами старокалендарци радо примали Артемија ко свога, а небројено пута су му узвараћали посете по Рашко-призренској током деведесетих.. Чак се дошло и надомак давања једног од манастира у Рашко-призренској, једном старокалендарском братству..али је ствар у последњем тренутку пропала.. (крајем 1998. године..) А оно што је најгоре... БЕОГРАД НИЈЕ ПРСТОМ (КОНКРЕТНО) мако, да се то стање промени.. Осим поменутих и за све прозиваних Тасе и Амфија, као и Паје блаженопоичившег... и дошли смо где смо дошли... просто ко пасуљ... Управо тако. Цела ствар од почетка смрди на старокалендарштину, и коме није било јасно о чему се ради чак ни после "сабора" у Сопоћанима, никад му неће ни бити јасно... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 On 27. 5. 2012. at 19:26, Марио Токовић рече Браво Валтере. Он је васкрсао,вазнео се,демистификовао природу, расцепао Завесу и храмовну и смртну.ПОЛОМИО двери. Јавно се обраћао Оцу и народу.Све је говорио ЈАВНО. Никада ништа тајно.И са Јеврејима и не-Јеврејима разговарао. Причестио Петра који га је пар сати након тога издао.Три пута. Послао Дух Свети на СВЕ нас. А ми... Гледали смо Валтере који бране причешће.Чувају утамниченог Христоса. И дају народу да га "виде" само када су тамничари расположени. Углавном по неки викенд,ту и тамо,ваља се. И сада имамо Валтера који се брани од Валтера.А од толико Валтера боли глава. А једног дана ће нам бити жао што нисмо препознали Гоустбастерсе... Када се упокоје и замиришу.А ко су гостбасреси. Препознаће се у лику Атанасија. Шта рећи... ово што си поставио у ''Желите нешто да кажете''.. је кључ... Незнам колико сам пута поновио ту реченицу ..боље да кажем мисао.. у разговорима о стању у ''ондашњој Ра(скол)шко-призренској''.. исто важи и за Виловског... Декија, ..ко да сам саам изговорио.. : Цитат ..Ја још нисам видео бившег Николај да се насмејао.Тај као да није чуо за Васкрсење. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 "Ја још нисам видео бившег Николаја да се насмејао" Елита се не смеје. Елита све зна, разуме, прожима... Елита је озбиљна... Елита је високо! ...а онда дође једна среда и ЦАП, к`о дудиња! http://www.engineeringradio.us/blog/wp-content/uploads/2009/11/far-side.jpg Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 на којег Николаја мислите? Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 27, 2012 Пријави Подели Написано Мај 27, 2012 Вероватно на оног црноречког бившег игумана. Само нека паника, брига, страх, опасност - мене то подсећа на оне калуђере из романа Браћа Карамазови, који су били против старца Зосиме. Видите, невероватно да је Достојевски тако дубоко препознао и описао корен ,,корова'' којег има по манастирима. w.a.mozart, nishizawa and мирођија је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука