Walter Написано Мај 23, 2012 Пријави Подели Написано Мај 23, 2012 Пошто их ти већ унапред називаш ФАНТАЗМАГОРИЈАМА, теби не вреди ни објашњавати. Такође, твоје искуство није једино искуство, нити је овај форум сва Црква.А даља прича на ову тему би поново подразумевала моје позивање на тврдње оца Ивана, а ја више не желим да се упуштам с њим у расправу.Он је ипак свештеник а ово је форум. Па ти ваљда не пишеш на овом ''ипак само форуму'' - мене ради..? Јел да ? Ја сам изнео тврдњу.. и кажем - документуј брајко мој своје тврдње.. А ти их документуј због осталих читалаца од којих неки можда и теби верују.. а ипак их има.. док овако ... незнам зашто и пишеш осим ако то заиста не чиниш ''само због мене'' У супротном, само постајеш још провиднији а и безмало смешан у својим исказима.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 23, 2012 Пријави Подели Написано Мај 23, 2012 Коме се не указују психоделичне фантазмагорије као теби - схватио је шта сам хтео да кажем.Сматрам да сам био сасвим јасан. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Коме се не указују психоделичне фантазмагорије као теби - схватио је шта сам хтео да кажем.Сматрам да сам био сасвим јасан. Jesi.. i to sam napisao na postu.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Muka mi je vise. Potresate ne samo Srbiju vec dobrano i dijasporu. Do juce smo ko ljudi ostajali posle liturgije i razgovarali o obicnim, manje ili vise bitnim, stvarima o desavanjima i u Srbiji i ovde na severu Evrope, a sad odmah se prelazi na pitanje. -Ti za koga si? Idu ljudi i pitaju: Ti za koga si? Jesi li za novotarce i ekumeniste ili raskolnike? Obicno kazem da sam za one trece. - Koje pa sad trece? Ko su ti treci? Sta kazu? E vidis, kazem, treci su oni koji ce kad im sve ove podele dozlogrde, a uskoro ce, uzeti i motiku, i g.....vu motku pa se dobrano iskaliti i na jedne i na druge. Za one sam koje ce sam narod i svrgnuti i proterati, i vratiti Crkvu Gospodnju u svoj vodotok. Za te sam. Ako politicare ne mozemo da bijemo, a ono cemo sve ove koji do ovih podela i dovode. Motku u ruke... a Bog neka prasta. Toliko ste uskogrudi i jedni i drugi. Vi rascinjeni. Borite se za predanje, za Svetosavlje, revnujete do krvi. Pokazite mi samo jedan primer iz istorije Srbije gde su se rascinjeni udruzivali i isli kontra Patrijarhu. Toga nema. Ne moze se to tako. Zar ja da vas ucim sta je poslusnost, vas koji se u poslusnosti zakleste, i i na sebi nosite znak poslusanja. Zar narod da vas uci sta je trpljenje, kad svojim recima spasavaste ljude koji vam dolazise, uceci ih trpljenju. Vi ekumenisti. Evo vam ploda ekumenskog. Razdor. Koju ce sve zrtvu podneti ovaj napaceni narod, da bi mi "svedocili" pravoslavlje medju onima koji citaju sve ovo i koji nas gledaju kao naivne i mizerne, lukavo se smeseci? Dosta vise. Dosta vise braco. Dosta vise Sveti oci. Muka mi je vise. Verujem da je narodu vec muka od svega ovoga. Ne znam gde cu. Necu da gledam svog vladiku da nekom nepravoslavnom ljubi ruku i satvara molitvu sa njim, a necu ni u Crkvu rascinjenih. Objavite pokajni, sedmodnevni post. Molitvu celog naroda. Prizovimo Gospoda, svi zajedno, svim srcem, da se umilostivi, i umudri srca nasa. Molitvu za ujedinjenje i oprost i da postavimo dobri pocetak. KYRIE ELEISON! Донекле, али само донекле, си у праву. Тј био би у праву да постоји стварна подела у црквеном народу. Овако постоји једна група људи која иде по црквама и покушава да одвоји народ од цркве лажним причама о римоцентричном екуменизму у нашој цркви. Од њих и стижу питања за кога си. Јер да ниси за СПЦ, не би био у храму СПЦ, већ би био у њиховом храму. Ја кад видим те људе у нашој цркви, питам их, од куд ви овде, зар сте се окренули екуменизму, или сте дошли да спасавате заблуделе овце, да их зла СПЦ не одвуче у пропаст, и тако разобличавам њихову мисију, и лукавство. Што је најгоре, причешћују се и тамо, и у цркви, и покушавају што више људи да одведу на извор благодати (у расколничку цркву). Типа, дођи, а после ако ти се не свиди, можеш увек долазити овде у СПЦ. А тамо их чека жестоко испирање мозга, и веома велика љубазност, и пажња, коју често не могу добити у нашим храмовима. И тако добијају симпатизере, људе који су у предворју секте, кандидате за ученике. Ма ужас... nishizawa and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Донекле, али само донекле, си у праву. Тј био би у праву да постоји стварна подела у црквеном народу. Овако постоји једна група људи која иде по црквама и покушава да одвоји народ од цркве лажним причама о римоцентричном екуменизму у нашој цркви. Од њих и стижу питања за кога си. Јер да ниси за СПЦ, не би био у храму СПЦ, већ би био у њиховом храму. Ја кад видим те људе у нашој цркви, питам их, од куд ви овде, зар сте се окренули екуменизму, или сте дошли да спасавате заблуделе овце, да их зла СПЦ не одвуче у пропаст, и тако разобличавам њихову мисију, и лукавство. Што је најгоре, причешћују се и тамо, и у цркви, и покушавају што више људи да одведу на извор благодати (у расколничку цркву). Типа, дођи, а после ако ти се не свиди, можеш увек долазити овде у СПЦ. А тамо их чека жестоко испирање мозга, и веома велика љубазност, и пажња, коју често не могу добити у нашим храмовима. И тако добијају симпатизере, људе који су у предворју секте, кандидате за ученике. Ма ужас... Јесте у праву. На страну артемите, секташе и остале расколнике, Они су се показали ко су и шта су. Али и ова друга страна, до када ће у празно екуменисати? До када ће екуменизам бити дипломатија, до када ће Црква играти улогу чувара националних интереса, има ли неко да упозори наше владике да је наступио 21 вијек, вијек слободе и технолошког развоја, глобалног умрежавања људи, сасвим другачије политике од средњевјековне и да та испразна прича о екуменизму и стицању наклоности запада ради неке користи више не пије воду. Црква има да се повуче из политике окрене својој пастви, она нема више шта да игра улогу неке десне руке Цара који не постоји. Кад један владика Игнатије каже да више не види неке користи од дијалога са римокатолицима, шта више има да се онда ради? Енде, завршена прича. N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Видим да сам ових дана људе, од којих си један и ти, који раде на замешатељству у Цркви на свм фронтовима, да још више увуку људе у мутнило, много, много наљутио. Не могу да кажем да ми је то драго, наравно да није, али је добро да знате да има оних који ће увек рећи да то што радите није ништа на помоћ Цркви а ни Артемију. Напротив, још дубље га увлачите у раскол (читај смрт) и тиме показујете да вама он ништа не значи сем, код појединих, личне користи јер раскол је добар бизнис (сатански). Свакако нисмо учили хришћанство на истом месту. Човек који позива на ратове, на прекидања литургија (подражавањем организације "Образ" и осталих тог типа), на пљување по свештеницима, на слања лажних порука Епископу који је благословио рад, писањима по другим православним (или"православним") сајтовима где пљујеш по људима са ЖРУ-а апосле имаш образ да опет пишеш и као нешто нас учиш.. онда свакако нисмо учили хришћанство на истом месту. А верујем да те овоме није учио ни Владика Јефрем и немој њега да узимаш у овом контексту. То што покушаваш да се сакријеш иза ауторитета мени много тога говори. Управо, човек који је овде администратор је чтец Владике Јефрема, па од њега не чух све ово што сам чуо од тебе. У сваком случају, твој покушај брањења цркве расколнице и расколничких актера и организатора је постало толико провидно, али то неће проћи кроз сито ЖРУ-а. Стварно нема смисла са острашћеним човеком о било чему расправљати... да сам ја позивао на све што кажеш до сада би се ти већ жалио мом Владици... теби на част.. пред Бога ће мо оба... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Јесте у праву. На страну артемите, секташе и остале расколнике, Они су се показали ко су и шта су. Али и ова друга страна, до када ће у празно екуменисати? До када ће екуменизам бити дипломатија, до када ће Црква играти улогу чувара националних интереса, има ли неко да упозори наше владике да је наступио 21 вијек, вијек слободе и технолошког развоја, глобалног умрежавања људи, сасвим другачије политике од средњевјековне и да та испразна прича о екуменизму и стицању наклоности запада ради неке користи више не пије воду. Црква има да се повуче из политике окрене својој пастви, она нема више шта да игра улогу неке десне руке Цара који не постоји. Кад један владика Игнатије каже да више не види неке користи од дијалога са римокатолицима, шта више има да се онда ради? Енде, завршена прича. А шта то мене брига, како се то мене тиче? Нисмо задовољни како се води црквена политика, па их нећемо гласати на следећим изборима? Пре свега демократија је велика глупост, тј да маса људи одлучује о стварима о којима појма нема, као што је вођење државе, или вођење цркве. Немам ја шта да се удубљујем како иде спољна политика наше цркве, према инославнима, било до скора православним (новонастале православне секте), или оним који већ имају свој идентитет вековима. Свако треба да се бори да у области којом је решио да се бави усавршава и напредује, а да остави другима да се баве својим пословима. Постоје велики проблеми и недостаци у организационом функционисању цркве, али није наше да о томе бринемо, већ да нудимо помоћ, колико смо у могућности, да се побољша функционалност наше црквене заједнице. Дакле, иако је ово "21 вијек, вијек слободе и технолошког развоја, глобалног умрежавања људи", додао бих и век демократије, црква функционише како је функционисала и до сада. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 А шта то мене брига, како се то мене тиче? Нисмо задовољни како се води црквена политика, па их нећемо гласати на следећим изборима? Пре свега демократија је велика глупост, тј да маса људи одлучује о стварима о којима појма нема, као што је вођење државе, или вођење цркве. Немам ја шта да се удубљујем како иде спољна политика наше цркве, према инославнима, било до скора православним (новонастале православне секте), или оним који већ имају свој идентитет вековима. Свако треба да се бори да у области којом је решио да се бави усавршава и напредује, а да остави другима да се баве својим пословима. Постоје велики проблеми и недостаци у организационом функционисању цркве, али није наше да о томе бринемо, већ да нудимо помоћ, колико смо у могућности, да се побољша функционалност наше црквене заједнице. Дакле, иако је ово "21 вијек, вијек слободе и технолошког развоја, глобалног умрежавања људи", додао бих и век демократије, црква функционише како је функционисала и до сада. Одлично...Свако треба да се бори у области којим је решио да се бави. То нарочито важи за Цркву, којој није мјесто у политици нити рјешавању националних интереса, нити моралисању. Црква није чувар националног бића данас, можда је то некад била, али данас није потребно да има такву улогу. Монахократија је некад можда била потребна, данас не треба, међу мирјанима има јако много људи који би могли да шију многе епископе у вођењу црквене политике. Цркви треба једна свеобухватна реформа хијерархије и организације у складу са временом у коме живи. Данас је јако важно и преко потребно да се Црква искључи из политике, одвоји од државе и прибилижи својој пастви на духовном плану, јер данас никад више прилике за зближавање, а никад мање близине према народу. Кад је кренула реформа литургијског живота, када је кренуло са екуменисањем, нико није ништа питао народ. А народ није као некад необразован, без школе, а ексклузивно знање, и најобразованији слој друштва су били црквењаци. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Одлично...Свако треба да се бори у области којим је решио да се бави. То нарочито важи за Цркву, којој није мјесто у политици нити рјешавању националних интереса, нити моралисању. Црква није чувар националног бића данас, можда је то некад била, али данас није потребно да има такву улогу. Монахократија је некад можда била потребна, данас не треба, међу мирјанима има јако много људи који би могли да шију многе епископе у вођењу црквене политике. Цркви треба једна свеобухватна реформа хијерархије и организације у складу са временом у коме живи. Данас је јако важно и преко потребно да се Црква искључи из политике, одвоји од државе и прибилижи својој пастви на духовном плану, јер данас никад више прилике за зближавање, а никад мање близине према народу. Кад је кренула реформа литургијског живота, када је кренуло са екуменисањем, нико није ништа питао народ. А народ није као некад необразован, без школе, а ексклузивно знање, и најобразованији слој друштва су били црквењаци. Не бих се сложио. Народ по мени јесте необразован, без школе. Имаш само појединце, стручњаке у својим областима. Да ли је народ образован ако је прочитао пар црквених књига и да ли му то "образовање" даје за право да учи свештенике како се служи литургија? Полуобразовање је горе од необразовања, зашто што први мисли да је образован и да зна, да треба да буде питан, а овај други је свестан свог незнања. Истински образован, упућен у неку област, је веома свестан ограничености свог знања, и колико још има да учи. И стога кажем да теолози, владике, немају шта да питају народ, ни како треба да служе литургију, ни како треба да воде политику. Црква мора да води политику, и да има свој однос са државом. Тако да то није питање да ли треба, или не треба. При томе не мислим на страначку политику. Јер ако ти се најави неки политичар, и да га примиш, и да га не примиш је политичка одлука. Просто не можеш да побегнеш од тела у духовне висине. Е сада питање је како водити политику, шта одлучити? А какву црква треба да води политику, стварно мало знам да бих о томе могао да кажем било шта. Свака одлука има своју цену, и не постоје идеална решења. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Не бих се сложио. Народ по мени јесте необразован, без школе. Имаш само појединце, стручњаке у својим областима. Да ли је народ образован ако је прочитао пар црквених књига и да ли му то "образовање" даје за право да учи свештенике како се служи литургија? Полуобразовање је горе од необразовања, зашто што први мисли да је образован и да зна, да треба да буде питан, а овај други је свестан свог незнања. Истински образован, упућен у неку област, је веома свестан ограничености свог знања, и колико још има да учи. likefaceeeeeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Јесте у праву. На страну артемите, секташе и остале расколнике, Они су се показали ко су и шта су. Али и ова друга страна, до када ће у празно екуменисати? До када ће екуменизам бити дипломатија, до када ће Црква играти улогу чувара националних интереса, има ли неко да упозори наше владике да је наступио 21 вијек, вијек слободе и технолошког развоја, глобалног умрежавања људи, сасвим другачије политике од средњевјековне и да та испразна прича о екуменизму и стицању наклоности запада ради неке користи више не пије воду. Црква има да се повуче из политике окрене својој пастви, она нема више шта да игра улогу неке десне руке Цара који не постоји. Кад један владика Игнатије каже да више не види неке користи од дијалога са римокатолицима, шта више има да се онда ради? Енде, завршена прича. Vatikan je pokusao da svim pravoslavnim Crkvama proturi to da ce one u nekoj ujedinjenoj ekumenskoj crkvi, imati pocasno mesto i cak, zasto da ne, imati za papu pravoslavca iz svojih redova. Te ce biti u tadasnjem sinodu, te ce moci ovo, te ce moci ono. U svojoj dobrodusnosti mnoge vladike videse dobar nacin da se pomogne i ojaca svoja maticna Crkva i polako pristajahu na te razgovore. Medjutim sada se sve iskomplikovalo. Ono sto se sad moze videti, da su Grci ipak prvi shvatili tu laz i zamku Vatikana i dobrano se vade iz vrzinog kola. Jednostavno ne moze Vatikan podmetnuti Trojanskog konja onima koji su ga izmislili. Zato recimo i nema mitr. Zizjulasa na Atinskom Teoloskom fakultetu, a i da ne kazem sad kako Grcki teolozi smatraju njegov rad. Sam govorim odlicno grcki jezik i imam veliki broj prijatelja medju svestenstvom u Grckoj, sa kojima se cesto cujem narocito u atinskoj Mitropoliji. Pogledajte samo ovde na forumu. Ne moze se jedna tema otvoriti, a da se ne pomenu ti dijalozi jer je sam raskol je sam po sebi rak rana nase crkve a ekumenizam gnojni cir koji se svakog trenutka moze pretvoriti u neizlecivu ranu. Zato i apelujem da svi stanemo malo na loptu i dobrano pogledamo gde smo i sta nam je raditi. Varaju se oni koji misle da ce se broj ljudi oko rascinjenih lica smanjivati. Zacudili bi ste se kakve sve komentare cujem oko sebe od ljudi koji nemaju bas nista zajednicko sa njima, za sada. A i varaju se oni koji misle da ce Bozja blagodat pocivati na raskolnickoj Crkvi ili da ce ostati na SPC ako se nastavi sa sablaznjavanjem naroda i gazenjem svetootackog predanja. Nema vise mesta za nikakva prepucavanja, nego da apelujemo na obe strane da se sedne i u miru razgovara. Ne o tome sta je bilo vec sta nam je ciniti. A istorija jasno pokazuje da su Srbi najjaci kada se sklopi mir sa onima sa kojima se do juce svadjalo. To i jeste jedna velicanstvena duhovna sila koja je krasila i koja jos uvek krasi srpsku dusu. Braco i sestre. Zapocnimo jedan miran dijalog medju sobom i izvrsimo ono sto slusamo na svakoj liturgiji: GORE IMAJMO SRCA... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Nažalost i vi obrazovani evidentno ne dopirete do Hristocentričnosti i Ikumeničnosti Pravoslavne Crkve na pravi način,zato onda ne čudi ako se nepismeni Spski narod bude u većem broju okupljao oko raščinjenih ljudi.. Макрина, Пг and Марио Токовић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Nažalost i vi obrazovani evidentno ne dopirete do Hristocentričnosti i Ikumeničnosti Pravoslavne Crkve na pravi način,zato onda ne čudi ako se nepismeni Spski narod bude u većem broju okupljao oko raščinjenih ljudi.. Икуменично, екуменично...све једно, једна је јасна ствар од екуменизма нема никакве вајде, тј духовно приближавање неће бити никад могуће. То знају врапци на грани, а један од најјачих доказа за то су саме изјаве из Католичке цркве гдје они себе сматрају једином правом Христовом црквом. Дакле они не мисле да су у заблуди. С тога наша прича како ми екуменизмом свједочимо њима истину не пије воду, јер они себе не сматрају заблуделим. Од екуменизма може бити само политичке користи, ништа више. Макрина је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 24, 2012 Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Da,prvi je to rekoa mitropolit Zizjulas... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Мај 24, 2012 Стварно нема смисла са острашћеним човеком о било чему расправљати... да сам ја позивао на све што кажеш до сада би се ти већ жалио мом Владици... теби на част.. пред Бога ће мо оба... Ништа ниси побио од онога што сам изнео. Људима који су у Цркви је свакако јасно о свему што сам говорио. Ако ти нешто није јасно или ниси начисто са неким стварима, позабави се православном еклисиологијом и надам се да ће ти ствари бити јасније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука