Apis Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Umesto da uzmemo Boga za ruku stavili smo djavola na grbacu. Nema goreg balasta od beznadja ateizma. Crveni Baron and nirvanashop је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Још ако би из цркве искључили 90% садашњих верника, то би све било реално. Таман би свештеник онда и мога да буде још и пекар, лекар, апотекар...Pa tih 90% sadasnjih "vernika" su ionako iskljuceni iz Crkve - nisu se nikada pricestili u zivotu, o Hriscanstvu uce iz americkih serija i filmova, liturgiju neretko nazivaju misom, a u hram su usli eventualno kada su isli na neko vencanje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Umesto da uzmemo Boga za ruku stavili smo djavola na grbacu. a uskoro i na ruku i/ili celo Apis је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Pa ne znam, jedini izlaz koji vidim je da da se klir snalazi kako zna i ume (posao, licni biznis itd.) Naravno da postoji zajednica kao sto ne postoji, ona bi se pobrinula za svakog svog losije-stojeceg clana (bez obzira da'l je laik ili klirik). Ja jesam hriscanin, i nisam tu nekakva komunjara da vicem unaokolo kako su "popovi lopovi i neradnici", ali ipak mislim da je naplacivanje Svetih Tajni huljenje i greh, prosto simonija. Sto se tice manje crkveniuh "vernika" mislim da oni gaje veliki, ogroman antagonizam prema kliru, a da uzimanje novca za vodice (jedan od glavnih prihoda parohijskog klira) nece pomoci da oni postanu verniji, stavise povecavace taj antagonizam (a vidjao sam i otvorenu mrznju)... Овај почетак "па не знам..." не би требао да постоји, ако већ имаш решење... Лични бизнис или посао (кажи ми који посао и који бизнис) би многе свештенике одвојио од какве такве мисије. Дакле, предлог није добар, чак је лош... замисли да на пример мора да радим (јер тако газда перионице где сам се запослио хоће), а треба да се служи Литургија. Како ћемо сада то да решимо? Иначе, потпуно сте нереални госн Трад. И симонија није исто што и награда свештенику за чнодејство. Мешаш ствари другар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Pa tih 90% sadasnjih "vernika" su ionako iskljuceni iz Crkve - nisu se nikada pricestili u zivotu, o Hriscanstvu uce iz americkih serija i filmova, liturgiju neretko nazivaju misom, a u hram su usli eventualno kada su isli na neko vencanje... Нису искључени, већ долазе у оној мери колико им је дато. Вера је и дар, није свако добио исте таленте. Поента је у укључивости, а не у искључивости. nirvanashop, R.Žiskar, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Govorili smo o MINIMALISTICKOJ, a ne minimalnoj drzavi. Uostalom Srbija i nije drzava ve banana republika. Па ако није држава, шта онда има да је минимализујеш? Минималистичка државе је најобичније либерално лицемерје. Као не треба нам држава али је ипак хоћемо. Анархизам је у том погледу искренији, ако је држава насиље, онда је насиље у свему и као такву је треба укинути. Нисам анархиста, али су анархисти искренији и доследнији од либерала, који кукају на државу, а не могу без ње. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Nema goreg balasta od beznadja ateizma. Jedini ko je u beznadju si ti. Apis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Овај почетак "па не знам..." не би требао да постоји, ако већ имаш решење...Лични бизнис или посао (кажи ми који посао и који бизнис) би многе свештенике одвојио од какве такве мисије. Дакле, предлог није добар, чак је лош... замисли да на пример мора да радим (јер тако газда перионице где сам се запослио хоће), а треба да се служи Литургија. Како ћемо сада то да решимо? Иначе, потпуно сте нереални госн Трад. И симонија није исто што и награда свештенику за чнодејство. Мешаш ствари другар. Pa ja imam resenje, samo sam pretpostavio da nece da Vam se svidi.Imao sam prilike da vidim mnoge svestenike sa licnim biznisom. A sto se tice litrugije, sta je sa narodom koji treba da je prisutan na njoj? Laos kao ne treba da radi? Kako cemo to da resimo? Ima cak i ljudi koji moraju da rade i subotom i nedeljom... Vreme sluzenja liturgije je reseno tipikom, tako da je ovo lazna dilema. Postoje jutarnje liturgijske forme (ova koja se kod nas jedino i sluzi), ali isto tako postoje i podnevne i vecernje liturgijske forme, tako da taj problem zapravo i ne postoji. Ali koga je jos briga za tipik i forme, kod nas se cak i predjeosvecena sluzi ujutru... Simonija je naplacivanje blagodati. A postoje i kanoni koji strogo zabranjuju uzimanje "nagrade", naravno samo u odredjenim slucajevima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ne ateizma nego totalitarne ideologije. Ateizam nije ideologija. Ni teizam nije ideologija. ali nije bilo reci o tome da li je ideologija ili ne vec o tome da narodi koji finansiraju Crkvu zive bolje od onih koji to ne cine i o oslobadjanju od balasta finansiranja Crkve. A drzave koje su se oslobodile tog "balasta" su zavrsile u blatu, kao ove ex komunisticke, dok one koje su se drzale "balasta" se zovu svedska, austrija, nemaska, luxemburg ... a ne albanija, rumunija, belorusija, vijetnam ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Jedini ko je u beznadju si ti. Ovim si samo potvrdio ono sto sam prethodno napisao... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Pa ja imam resenje, samo sam pretpostavio da nece da Vam se svidi. Imao sam prilike da vidim mnoge svestenike sa licnim biznisom. A sto se tice litrugije, sta je sa narodom koji treba da je prisutan na njoj? Laos kao ne treba da radi? Kako cemo to da resimo? Ima cak i ljudi koji moraju da rade i subotom i nedeljom... Vreme sluzenja liturgije je reseno tipikom, tako da je ovo lazna dilema. Postoje jutarnje liturgijske forme (ova koja se kod nas jedino i sluzi), ali isto tako postoje i podnevne i vecernje liturgijske forme, tako da taj problem zapravo i ne postoji. Ali koga je jos briga za tipik i forme, kod nas se cak i predjeosvecena sluzi ujutru... Simonija je naplacivanje blagodati. A postoje i kanoni koji strogo zabranjuju uzimanje "nagrade", naravno samo u odredjenim slucajevima. Реално је све то једино ако би се СПЦ трансформсила у неку конгерацију протестантског типа, са свештеником и десетак верника око ње у свакој парохији. Онда то може да функционише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Па ако није држава, шта онда има да је минимализујеш?Zato sto je ovo zapravo MAKSIMALISTICKA drzava, ali korumpirana, pa otuda banana republika. Anarhija je utopija i nazalost ne moze da funkcionise kao sistem, jer je zasnovana kao i svaka utopija na ljudima; medjutim kada je sistem dobar nebitni su ljudi koju su u njemu, nema korupcije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Људи су најбитнији, јер људи праве систем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trad Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Реално је све то једино ако би се СПЦ трансформсила у неку протестантску конгерацију, са свештеником и десетак верника око ње у свакој парохији. Онда то може да функционише.Kako si samo to zakljucio? Stvarno mi nije jasno sta tu ima protestantsko??? Mada priznajem da se ti protestantski sektasi ponekad ponasaju hriscanskije nego neki pravoslavci... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ништа лоше- Мислио сам на њихов начин организовања, а не протестантизам као учење. Тако може да функционише Баптистичка или Адвентистичка црква у Србији и функционише тако, али не и Православна. Из пазлога огромног броја верника. Пођи само од броја сахрана у Београду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука