Jump to content

Глумљење Христовог распећа - пара"бого"служење

Оцени ову тему

Препоручена порука

pise se: "...potkrepis ni sa cim"

i "...u vezi sa njom"

:D

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

bibicu samo sam jednom u ovih nekoliko godina poslao prijavu administratorima (cini mi se za onog Borisa), naterao si me da to uradim po drugi put.

zahtevam od moderatora da reaguju na ove LAZI koje podmeces pravoslavnoj tradiciji a ako ne prestanes sa tim da te primereno kazne.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

ama sajt tog manastira uopste nije relevantan.

znaci da rezimiramo:

ti si svoje krajnje neprijatno i gordo izlaganje ovde na temi, o tome kako mi nista ne znamo i nismo u pravu, NEMAS DA POTKREPIS NICIM.

mislim da je time sve receno. sledeci put proveri sta pricas u vezi tradicije koju ne poznajes a jos hoces nekog da poducavas u vezi nje.

E ovako to rezimiramo i završimo a vi si o tom mislite šta hoćete.

JA IMAM VIDEO NA KOJEM VJERNICI I SVEŠTENICI SPC

UPRIZORNJUJU PAŠIJOVE SLAVNOSTI: IMAM GA SAD I U PC.

A pokažem i pošaljem ga svakom koga bude zanimalo ili mi ne bude

vjerovao na riječ o tom kako se Pašijove slavnosti proslavljaju u SPC.

Jel sad jasno? Za mene je relevantno ono što ja mogu POKAZATI.

Ne zanima me šta za vas nije relevantno ili jeste relevantno.

Jer vi ste toliko slijepi kod očiju da kad vam neko pokaže i video

još tvrdite, nije to ovako nego je onako. Sad to imamo tako riješeno!

Sad bi od mene još napravili i lažova, fantastu

i mistifikatora i kraj svih onih tolikih slika i videa!

E to tako NE MOŽE!

A i slike ću sve što ih nađem tamo preuzet u svoj

PC i arhivirati, da ne govorite poslije kako sam i njih ja izmislio

Подели на овим сајтовима

E ovako to rezimiramo i završimo a vi si tom mislite šta hoćete.

JA IMAM VIDEO NA KOJEM VJERNICI I SVEŠTENICI SPC

UPRIZORNJUJU PAŠIJOVE SLAVNOSTI: IMAM GA SAD I U PC.

A pokažem i pošaljem ga svakom koga bude zanimalo ili mi ne bude

vjerovao na riječ o tom kako se Pašijove slavnosti proslavljaju u SPC.

Jel sad jasno? Za mene je relevantno ono što ja mogu POKAZATI.

Ne zanima me šta za vas nije relevantno ili jeste relevantno.

Jer vi ste toliko slijepi kod očiju da kad vam neko pokaže i video

još tvrdite, nije to ovako nego je onako. Sad to imamo tako riješeno!

nemao reseno nego si ti lazov koji se pozivao na Jerusalimsku patrijarsiju loja to isto "izvodi" vec "1000 a mozda i 1500 godina"!!!!!! a sada se vidi da za to nemas ni jedan dokaz!!!!

Подели на овим сајтовима

Imam utisak da su se ipak drugi, a ne Josip Bibic, poneli neprijatno i gordo, kada vam je izlozio tacne podatke u vezi evandjelsko-prosvetiteljskog znacaja ovkvih komada u Srednjem veku (pozorisni komadi koji su bili u slavu Hrista, obrazovanog karaktera, pokazujuci Krsni put Hristov, a postojali su i komadi koji su u celosti prikazivali istoriju spasenja od Adama i Eve, i odigrali veliki znacaj u hristijanizaciji sirokih narodnih masa),

neki su ovde okarakterisali kao izrugivanje Bogu.

To nije neprijatno i gordo?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Imam utisak da su se ipak drugi a ne Josip Bibic poneli neprijatno i gordo kada vam je izlozio tacne podatke u vezi evandjelsko prosvetiteljskog znacaja ovkvih komada u Srednjem veku (pozorisni komadi koji su bili u slavu Hrtista, obrazovanog karaktera, pokazujuci Krsni put Hristov, a postojali su i komadi koji su u celosti prikazivali istoriju spasenja, od Adama i Eve, i odigrali veliki znacaj u hristijanizaciji sirokih narodnih masa), neki su ovde okarakterisali kao izrugivanje Bogu.

ja ne pricam o prosvetiteljskom i evandjelskom uticaju "pozorisnih komada iz Srednjeg veka".

ja polemisem o iznetoj tvrdnji da se ti "komadi iz Srednjeg veka" danas izvode u Pravoslavnoj crkvi na Veliki Petak i navodnoj LICENCI ( fmqmtx ) Jerusalimske Patrijarsije (sve zajedno sa izmisljanjima kako nije dozvoljeno snimanje i slikanje fmqmtx fmqmtx fmqmtx ).

Подели на овим сајтовима

nemao reseno nego si ti lazov koji se pozivao na Jerusalimsku patrijarsiju loja to isto "izvodi" vec "1000 a mozda i 1500 godina"!!!!!! a sada se vidi da za to nemas ni jedan dokaz!!!!

To je apsolutno tačno, problem je što ti i uz najbolju volju ne mogu odmah dati na to link jer je to činjenica koju sam pročitao u ozbiljnom teološkom diskursu. Potrajaće malo vremena dok ne nađem a glavno dok se sjetim gdje sam to tačno pročitao. Iz tih Jerusalimskih Pašija se razvio naš Križni put, Via crucis ili Via dolorosa.

Подели на овим сајтовима

Imam utisak da su se ipak drugi, a ne Josip Bibic, poneli neprijatno i gordo, kada vam je izlozio tacne podatke u vezi evandjelsko-prosvetiteljskog znacaja ovkvih komada u Srednjem veku (pozorisni komadi koji su bili u slavu Hrista, obrazovanog karaktera, pokazujuci Krsni put Hristov, a postojali su i komadi koji su u celosti prikazivali istoriju spasenja od Adama i Eve, i odigrali veliki znacaj u hristijanizaciji sirokih narodnih masa),

neki su ovde okarakterisali kao izrugivanje Bogu.

Da, već sam našao mnogo članaka o tome, Pašijove slavnosti su bile samo jedan tip takvih igara a bilo ih je neprebrojno mnoštvo i oko dvadesetak tipova, koje su se onda izvodile u skladu s liturgijskim kalendarom i aktualnim blagdanom. Na češkom su pa valjda stignem prevesti taj najzanimljiviji. To je bio reklo bi se čitav pedagoško-obrazovni sistem nazorne nastave i očevidnog učenja i evangelizacije a razvili su ga benediktini.

Подели на овим сајтовима

ja ne pricam o prosvetiteljskom i evandjelskom uticaju "pozorisnih komada iz Srednjeg veka".

ja polemisem o iznetoj tvrdnji da se ti "komadi iz Srednjeg veka" danas izvode u Pravoslavnoj crkvi na Veliki Petak i navodnoj LICENCI

razumijem ja tebe, razumij i ti mene

ako je SPC još uvijek pravoslavnom Crkvom i ako taj manastir Stuble još uvijek pripada SPC onda su Pašijove igre tamo bile, da li na Veliki petak tačno ili na neki drugi dan nije sad to najbitnije, valjda su bile na Veliki petak a to istovremeno znači da su se

1. kao prvo odigrale u samoj SPC na teritoriju i na tlu Republike Srbije

2. kao drugo isključeno je da bi se odigravale svake godine jer tamo je to objašnjeno da monopol na njihovo odigravanje U PRAVOSLAVLJU ima Jerusalimska patrijaršija. To znači da iz definicije već ne mogu biti odigravane svake godine jer Jerusalimska patrijaršija daje to pravo samo vrlo iznimno! Što također znači da bi to morala biti VELIKA POČAST da vam je uopšte to bilo dozvoljeno pa makar i jednom prirediti te takve Pašijove igre u Srbiji. A to je istovremeno i razlog zašto se na njih nisre mogli naviknuti niti upoznati s njima u samoj Srbiji jer se jednostavno odigravaju izvan Jerusalima samo IZNIMNO RIJETKO!

3. A možda se taj koji je postavio tu izjavu o monopolu izrazio nespretno, valjda je tamo trebao napisati kako se radi o BLAGOSLOVU, dakle dozvoli Jerusalimske patrijaršije da se te Pašijove slavnosti odigraju u Srbiji tj. van jerusalima i valjda je bio to i razlog što su taj nespretno sročeni natis upravo danas izgleda i sklonili. Dakle radi se o blagoslovu i dozvoli a ne o nikakvoj licenci ili monopoli ili patentu.

4. I na kraju, to što su se te Pašijove igre odigrale u Srbiji pa makar i taj JEDAN PUT u Stublu to ne znači da nisu pravoslavnom tradicijom, pa vašom srpskom to ne može biti baš zbog toga što Jerusalim to ne dozvoljava i ne mogu se nigdje u drugim pravoslavnim Crkvama odigrati bez blagoslova i dozvole jerusalimske patrijaršije pa makar kad biste to i ne znam kako htjeli. Kod nas je to sasvim drugačije, svako ih može prirediti i pozvati ljude da ih gledaju, priređuju ih kako Crkva tako i necrkvene kulturne ustanove, pozorišta itd. Vjerovatno nad tim Pašijovim igrama Jerusalimska patrijaršija drži podignutu zaštitnu ruku kako bi ih imala pod kontrolom i sačuvala njihov spiritualni značaj od eventualne profanacije. Šta sada na tom svemu što sam ja ovdje iznio u ove ČETRI tačke je laž, neistina, izmišljotina ili da vam još nije jasno?

Подели на овим сајтовима

cudo ste vi latini.

sve cetiri tacke su izmisljotina dok ih ne potkrepis dokazom. pokazi link ili bilo sta relevantno za te svoje cetiri izmisljene tacke.

Hajde, kako bi ti mogao da se upoznaš s Pašijovim slavnsotima u SPC kad tamo piše i ti monasi vaši sami tvrde da Jerusalimska patrijaršija na to daje vrlo rijetko dozvolu? A izgleda da je ovo prvi put u SPC da se tako nešto priredilo. Po čemu bi ti onda mogao zaključit da je to pravoslavnom tradicijom ili nije kad se jednostavno u Srbiji to ne praktikuje a opet iz istog tog razloga koji je tamo naveden, ta dozvola za priređivanje tih slavnosti izvan Jerusalima se dobija veoma rijetko. Šta ti je sad tu tako nelogično? Šta tu ne štima? Za ostalo moraš pričekati, reference ću sigurno nekakve o tom pronaći, nejde sve odmah najednom.

Подели на овим сајтовима

Još samo da dodam i to kako s tim gore rečenim u posljednja dva moja posta ispred sasvim otpada i primjedba o "zavlačenju" tuđih običaja pa makar i kad bi oni isti bili zasita pravoslavnim u SPC. Kako je tamo rečeno a već po nekoliko puta ponovljeno i tu na Forumu tokom rasprave da je to JEDNOKRATNI, UNIKATNI događaj to onda znači da se tu u o nikakvom zavlačanju tuđih običaja ni ne može radit. To ste vidjeti sada a ko zna kada ćete ponovo, za 20, 30, 50 ili 100 godina. Treba čestitati tim monasima na sjajno izvedenim Pašijama i uloženom trudu i volji u objašnjavanje jer tamnošnji narod je kako se to može vidjeti na videu, bio već upoznat i pripremljen, informisan i sasvim dobro razumio o čemu se radi i dostojno učestvovao i pratio tu Pašiju bez ikakvih neprimjerenih reakcija, ometenja ili demonstracija da je to novotarstvi ili slično time. Istina bilo je tamo nekih malih početničkih grešaka ali zanemarljivih u odnosu na ono sve u cjelini što je odlično urađeno. Pri tim Pašijovim slavnostima se pazi i na takve scenografske detalje, Hristos, apostoli, učenici, žene ne bi trebali nositi ručne satove, modernu odjeću, teniske, trenerke, preporučuje se da svi hodaju u sandalama, a Hristos sasvim bosonog ukoliko može itd. Neko je tamo spomenuo neki točak od kontejnera, ja bih tamo uveo onaj aluminijski komplet kao postament Krsta i ljestvice isto valjda od aluminijuma, to je trebalo izbjeći i staviti nešto od drveta, no ko radi taj i griješi. S obzirom na to da nikakva veća pređašnja iskustva nisu imali je to sve odlično u cjelini urađeno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...