grigorije22 Написано Фебруар 23, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2015 Takvo bogoslovlje se danas treba pojednostaviti. Samo da bude razumljivije. U pravu si,zamisli da gornji tekst pokazes nekom muslimanu? Mislim da bi se pogubio nacisto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 23, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2015 Otud sto ce ti isti ljudi sutra da mi zabrane da vakcinisem dete, ili da izvrsim abortus ili da se ozenim s drugim muskarcem samo zato sto sto niko nece da im kaze da je njihovo vidjenje hrasicanstva bolesno. Ето, и ако ће те то чинити срећним, ја ћу ти одмах "zabraniti izvrsis abortus". Који би рецимо био разуман разлог да то оставим за "sutra"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Фебруар 23, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2015 Otud sto ce ti isti ljudi sutra da mi zabrane da vakcinisem dete, ili da izvrsim abortus ili da se ozenim s drugim muskarcem samo zato sto sto niko nece da im kaze da je njihovo vidjenje hrasicanstva bolesno. Ставови према свему што си навео немају извор у вери, или немају извор само у вери. У сваком друштву постоје одређени делови који су конзервативни. Уосталом, не треба ствари трпати у исти кош јер су доста различите, Црква и хришћанство наравно немају ништа против вакцина, чак напротив и немаш ниједан једини истпу било кога из Цркве у неком супротном смислу. Абортус са друге стране јесте грех и то нико не може да порекне, а и мимо религијске перспективе знаш да ја сматрам да је изузетно неетичан. Ботомлајн је да шта год хришћанство учило, колико се год ти или било ко други проналазио у томе, треба да буде слободно другима који нису хришћани да живе другачије. Дакле, залагање за секуларност. Е сад, ако погледаш ко су највећи противници промена у друштву, ја мислим да то ипак није Црква и хришћани већ просто традиционалисти, без обзира у шта верују. Тако да питање забрана нема везе са било чијим виђењем хришћанства, већ са виђењима секуларности, односа цркве и државе, слобода појединца и њихових граница, са виђењем демократије, владавине већине итд. Много ствари. kako? Zubic i VSB rekose da ja nikad ne bih mogao da se pricestim, tj. nema tog svestenika koji bi mene pricestio... pa sta je to po tebi? Па рекли су (ако су уопште рекли, нисам пажљиво испратио сваки пост) да те не би нико причестио уколико се декларишеш (што је истина) као атеиста који не верује у постојање Бога, Исуса, Цркву итд. Уколико би хипотетички желео да потражиш Бога, да пробаш да живиш онако како хришћанство проповеда, нико не би имао проблем да те причести. Ни ја лично, да сам сведштеник, не бих причестио некога ко се отворено и изричито декларише као атеиста, осим уколико тај човек не би желео да покуша да постане хришћанин, у смислу да се макар заинтересује "има ли ту нечег". зеленизуб, Kaludjerovic Sreten and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Ето посла за твоју струку Иначе, одличан је онај приказ, сличица, што си поставио на почетку теме са Давидовом звездом. То, уз објашњење које сам нашао код Григорија Ниског ("Разлика суштине и ипостаси"), као и оно Владике Данила што је Дуња поставила, мени даје јасну представу. Mislim da je potrebno više nas da radimo na tome. Godinama boravim ovde prvenstveno radi toga. Za početak imam ideju da se napiše jedna knjiga. Prva tema bi bila o objedinjenju Trojice i suštine. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Pazi, svako ko nije rukopoložen pripada laicima. Akademski autoritet nije dovoljan jer bi onda i ateisti mogli biti teolozi. Treba da se oslobodimo savremenog jarma ''hard disk teologije''. Ono što nam treba to je blagoslov za teološki rad. U vezi sv.Grigorija Bogoslova, mislim da nisam do sada čitao o ovome od njega. Čini mi se da od kapadokijaca sv.Grigorije Niski prednjači u tome. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 То ни мало није лак подухват. У принципу, лаици ту могу помоћи некаквим идејама, да иницирају и усмере можда неко размишљање теолога, али је на теолозима да дају последњу реч, наравно уз консултацију и дискусију са лаицима. Рецимо, нисам читао много Григорија Богослова, врло мало. Да ли ти је познато какав је његов одговор на ово питање? Meni je onaj tvoj postavljeni tekst potpuno jasan. Чак би могао и у дневну молитву да уђе Наравно да не можемо очекивати јаснију поставку, ако то не долази од неког савременог светог човека. Св. Палама о овом питању је инспирисао и владику Амфилохија и владику Атанасија. Имаш и снимљене материјале на јутјубу. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Како, мислим којим текстом? Јел има на нету? Имаш на нету иди директно на јутјуб и упиши Света Тројица по св. Палами. Имаш тумачења владикиних на ту тему. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Od Palame ima knjiga Trijade. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Od Palame ima knjiga Trijade. Мени је он јако добар. Што би се рекло уме да стави тачку. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Рецимо, како владика Амфилохије гледа на Божју суштину, он говори да су Божанске енергије сами самцати Бог. Што потпуно обогаћује Личност по мени. Занимљива су ми и тумачења о прожимању Три Личности, где је свака Личност потпуни Бог а уједно не постоји сама, него све време заједничари. (колико сам ја успео то да укачим) Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Рецимо, како владика Амфилохије гледа на Божју суштину, он говори да су Божанске енергије сами самцати Бог. Што потпуно обогаћује Личност по мени. Gde si tačno to čuo od vladike (mitr.)Amfilohija? To je sjajno i to se treba potvrđivati i razvijati. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Gde si tačno to čuo od vladike (mitr.)Amfilohija? To je sjajno i to se treba potvrđivati i razvijati. И мени је фасцинантно. Мислим да сам чуо на једном предавању, па можда баш о Светој Тројици по св. Палами. имаш на јутјубу сигурно. Прегледај и владику Атанасија, управо и његово тумачење обогаћује и допуњује. (такође се ради о погледу св.Паламе на Свету Тројицу. Ту сам колико се сећам наишао и на израз прожимање, што доводи до јако лепих мисли. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Prožimanje je već ustaljen pojam, jako bitan i treba ga znatno razviti. Što se tiče ovoga što sam te pitao, vidi šta sam zapisao sredinom 2013.g.: ,,Логоси бића/твари и енергије Божије су од Божанских личности. Потребно је објаснити немогућност постојања нечега другог што није од личности код самих Божанских личности. Логоси су нацрти, идеје, мисли – које личности Тројице вечно поседују унутар самих личности и који су од самих личности. Енергије пак ни не могу бити ништа друго до способност личности.'' Volim_Sina_Bozjeg and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Prožimanje je već ustaljen pojam, jako bitan i treba ga znatno razviti. Što se tiče ovoga što sam te pitao, vidi šta sam zapisao sredinom 2013.g.: ,,Логоси бића/твари и енергије Божије су од Божанских личности. Потребно је објаснити немогућност постојања нечега другог што није од личности код самих Божанских личности. Логоси су нацрти, идеје, мисли – које личности Тројице вечно поседују унутар самих личности и који су од самих личности. Енергије пак ни не могу бити ништа друго до способност личности.'' Ја сам у почетку имао проблем око израза прожимање, некако је то мени стално сливало Личности тако да није био Тројица. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Prožimanje je već ustaljen pojam, jako bitan i treba ga znatno razviti. Što se tiče ovoga što sam te pitao, vidi šta sam zapisao sredinom 2013.g.: ,,Логоси бића/твари и енергије Божије су од Божанских личности. Потребно је објаснити немогућност постојања нечега другог што није од личности код самих Божанских личности. Логоси су нацрти, идеје, мисли – које личности Тројице вечно поседују унутар самих личности и који су од самих личности. Енергије пак ни не могу бити ништа друго до способност личности.'' Zar nisu Logosi bica-tvari od Boga Logosa kroz koga je Otac stvarao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука