Jump to content

Света Тројица - један Бог?

Препоручена порука

Nema ni potrebe da trazis to da je Sin komunicirao sa Ocem pre ovaplocenja....imas tekstove koji na to ukazuju...

I sad proslavi Ti mene, Oče, u Tebe samog slavom koju imadoh u Tebe pre nego

svet postade.

Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gde sam ja; da vide slavu moju

koju si mi dao; jer si imao ljubav k meni pre postanja sveta.

hvala to sam i hteo i pitao sam onoga koji drugacije govori da mi kaze odakle mu to ali padobranaca koliko hoces i ogradio se ako igde postoji . a da ja to ne znam. Pitanja sam adresirao da ne bude zamene. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 677
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Sine Bozji vere Davidove,Sine Dovidov kukaju kad neko napadne Svete Oce a sami pri tom pricaju kako Sveti Oci nisu uvek bili u pravu. Potezu Mac istine Tvoje no se drznu i udaraju macem istine svoje.

Revnitelj do revnitelja Pricali bi ulazili u dijalog a Molitvu Tvoju ostavili jer bi pomocu Molitve nekoga koji je njima mrzak Ti Gospode mogao da Spasis.

Каква нарикача! :)

Подели на овим сајтовима

@@Volim_Sina_Bozjeg,

Само да ти кажем да синоћ нађох једног уваженог средњовековног теолога који је, попут тебе, тврдио да се "Оче наш" односи на Свету Тријицу, а не на личност Оца. То је Тома Аквински (изволи, ако не верујеш, провери: Suma Teologia III, 23, 2). :) Оно што је заиста интересантно, људи који највише критикују екуменски дијалог, контакте православних и римокатолика, који страхују да их неко не поунијати - испостави се да су сасвим "у духу" са средњовеквовним, римокатоличким теолозима. Чудно, зар не? Као латентна хомосексуалност, која се испољава као жестока хомофобија. 

Aleksandre a tebi sam rekao nadam se da se ta homoseksualnost nie odnosila na mene i moj nik.

Подели на овим сајтовима

Два питања; како ти то разумеваш да, како цитираш(прафразираш), "из таме засијаће светлост"?

Ако је све што знамо и можемо сазнати тама, како онда можемо препознати светлост ако је никад нисмо видели или опазили или искусили? Другим речима, твојим, ако је та погрешна наука тама и ми у њој обитавамо, како у њој која је сушта тама може бити светлост?

Mozda je tama nastala samo zbog pada tj. covekove greske greha dosao je Hristos preuzeo greh ljudski na sebe i obecao Carstvo Bozje tj. Njegovu vecnu svetlost

Подели на овим сајтовима

Aleksandre a tebi sam rekao nadam se da se ta homoseksualnost nie odnosila na mene i moj nik.

Не капираш шта сам хтео да кажем. Нема везе, заборави. Не односи се на твој ник. 

Подели на овим сајтовима

Када доживљавамо свет и догађаје ми то чинимо корз наша уверења, кроз искуство које смо стекли, кроз школу наших земаљских родитеља и учитеља којима смо поклонили своје поверење, И кад видимо нешто лепим ми то видимо јер је неко обликовао наш укус па је то нама лепо. а истина је да је све лепо што је Бог створио. Јер је све на својначин лепо и непоновљиво. Та школа у нама којанам говори ште је лепо а шта не су плодови са дрвета познања добра и зла. Св. Павле говори да ништа није погано само по себи већ ако ко мисли да је нешто погано онда је њему погано. Ако нам на нове црне панталоне пане прах од брашна ми ћемо за брашно рећи да је прљавштина.

Тако ни пчела није добра а осица зла већ ми то тако видимо јер од пчеле имамо корист.  Ми светлост неби могли да схватимо  без таме, зато је тама ти да кроз њу спознамо светлост.

Подели на овим сајтовима

Оног тренутка када поверујемо да живимо у тами за коју мислимо да је светлост, упитаћемо се; а каква је онда светлост ако је ово тама!

Дакле просто питање; ако ово што ја мислим да је светлост није светлост, каква је светлост! нам открива да је светлост увек супротно од онога што смо мислили да је светлост. Тако се из таме рађа светлост. Јер Синови Божји се рађају у телу претходно добро нађубљеном светскомнауком.

Питање и даље стоји; како знаш да је светлост баш светлост само на основу тога што си схватио да је нпр. досадашње знање, искуство и сл. тама? Је ли по теби светлост апсолутно одсутна из нашег искуства и да једино можемо бити и познати таму, па се триповати да је та тама светлост док не схватимо да је тама? И опет, и кад схватимо, како можемо знати да је светлост светлост ако је не знамо? Не можемо то тврдити само на основу супротности.

Исувише механике у твом тврђењу.

Није ми јасна твоја реченица да се "Синови Божији" рађају у телу претходно добро нађубреном светском науком?

Мој утисак твога писања је или да желиш да искажеш нешто за шта не налазиш речи, нешто слично писању отаца који праве те супротности, антитезе да би описали мистична искуства или уопште нагласак између постојања овога света и постојања Бога које осликавају кроз однос светлости и таме. Где при том, они јасно говоре о томе да, колико год овај свет себе бацао у таму, у суштини је прожет божанском светлошћу и човек успињући се у богопознању созерцавајући нестворену светлост, тј. благодат Божију бива слеп за све осим за Бога. А да је предуслов тога орђење од Бога кроз крштење које ти желиш да опишеш исто тако сликовито наглашавајући несводивост тога искуства и тајне.

Или имаш дуалистички поглед на свет. Мада пре мислим да је ово прво у питању, а не дуализам. Тако да ок. Капирам.

А сад нешто сасви другачије: у којој релације све ово што пишеш са расправом о једноме Богу - Св. Тројици?

Подели на овим сајтовима

Питање и даље стоји; како знаш да је светлост баш светлост само на основу тога што си схватио да је нпр. досадашње знање, искуство и сл. тама? Је ли по теби светлост апсолутно одсутна из нашег искуства и да једино можемо бити и познати таму, па се триповати да је та тама светлост док не схватимо да је тама? И опет, и кад схватимо, како можемо знати да је светлост светлост ако је не знамо? Не можемо то тврдити само на основу супротности.

Исувише механике у твом тврђењу.

Није ми јасна твоја реченица да се "Синови Божији" рађају у телу претходно добро нађубреном светском науком?

Мој утисак твога писања је или да желиш да искажеш нешто за шта не налазиш речи, нешто слично писању отаца који праве те супротности, антитезе да би описали мистична искуства или уопште нагласак између постојања овога света и постојања Бога које осликавају кроз однос светлости и таме. Где при том, они јасно говоре о томе да, колико год овај свет себе бацао у таму, у суштини је прожет божанском светлошћу и човек успињући се у богопознању созерцавајући нестворену светлост, тј. благодат Божију бива слеп за све осим за Бога. А да је предуслов тога орђење од Бога кроз крштење које ти желиш да опишеш исто тако сликовито наглашавајући несводивост тога искуства и тајне.

Или имаш дуалистички поглед на свет. Мада пре мислим да је ово прво у питању, а не дуализам. Тако да ок. Капирам.

А сад нешто сасви другачије: у којој релације све ово што пишеш са расправом о једноме Богу - Св. Тројици?

Баш ових дана размишљам како да избегнем то неразумевање на које наилазим. Јер видим да људи никако не каче шта то ја причам. Ти си једини приметио да ту има нешто. 

Када човк постави себи једно такво питање; шта је онда светлост ако је ово тама? Интелект му не може дати одговор на то питање, јер је парадокс. Десиће се да ће ипак добити одговор, можда ће му оговор бити неприхватљив па га одбаци, Али ако смгне снаге да се мало више посвети одговору који је добио видеће да то није дошло од њега самог, већ да је просветљен. Неко му је са стране дошапнуо одговор. То искуство је искуство Бога који живи у нама и жели да прича с нама. Овде сам причао са људима који интелектуално покушавају да спознају божанско биће и његова три лица. Док кроз Божја откровења ја имам искуство три лица Божја у самоме себи. 

Вама је све то чудно и услед немогућности да то интелектуално схватите, лакше је да кажете да сам ја у прелести.

Ја би највише волео да сви људи имају таква искуства, тада би и они јели плодове са дрвета живота. Моја једина жеља је да бар неко покуша, Зато сам и написао Размишљанку описујући у њој како до тога доћи. Како доћи до Божјих откровења и искуства Бога у себи и себе као Божанског Бића. Да се људи роде као Синови Божји а не да живе као створења.  Читајући Св. Оце, стално сам се питао како они долазе до откровења, како то њима бог открива?

И почео са да примећујем да се они труде да и остали људи схвате како то иде, али ми је свеједно то било несхватљиво. Имао сам ја откровења, али нисам препознавао да то Бог говори са мном. Трагајући за тимкако Оци долазе до откровења Божјих схвати сна да ја већ имам то и да имам разговор са Богом, Јер он с нама прича кроз наш живот, а ми не примећујемо његов говор. Временом сам се извештио у слушању Божјег говора. Мој Бог је мој Живот и он ми се кроз Живот и обраћа.

Подели на овим сајтовима

Nista nije skriveno od Oca sto nije kroz Sina. Ne moze se bozanstvo shvatiti bez stvorenog,prosto je to ljudskom umu nepojmljivo. A neko uzme pa sa lakocom smislja dijaloge bestelesnog Logosa sa Ocem. napr. i da se Sin Bozji nije ovaplotio rekao bi Ocu ono sto je ovaploceni Sin Bozji govorio. E pa nije tako to je rekao samo Gospod Isus Hristos ovaploceni Sin.

Подели на овим сајтовима

Nista nije skriveno od Oca sto nije kroz Sina. Ne moze se bozanstvo shvatiti bez stvorenog,prosto je to ljudskom umu nepojmljivo. A neko uzme pa sa lakocom smislja dijaloge bestelesnog Logosa sa Ocem. napr. i da se Sin Bozji nije ovaplotio rekao bi Ocu ono sto je ovaploceni Sin Bozji govorio. E pa nije tako to je rekao samo Gospod Isus Hristos ovaploceni Sin.

Извини брате што ти скрећем пажњу, Видим да је твој одговор упићен SHADOWS OF THE LIGHT у вези приче са неке од претходних страница.

Видим да овде људи имају обичај да скрену пажњу коме пишу тако што напишу @ Испред имена саговорника

Као рецимо @SHADOWS OF THE LIGHT 

мАДА ОВО ШТО СИ РЕКАО СЕПРИРОДНО НАДОВЕЗУЈЕ НА ОНО ШТО ЈА ПРИЧАМ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...