Sir Oliver Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Како би некоме ко нема никаквог предзнања о философији нити теологији у пола сата, једноставним језиком објаснили светотројични догмат? 3006 је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 За сад најбоље што сам чуо је поређење са сунцем. Сунце је једно, маса као Отац, свјетлост као Син и топлота као Дух Свети. Ћириличар, Небојша Јовановић, 3006 and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Како би некоме ко нема никаквог предзнања о философији нити теологији у пола сата, једноставним језиком објаснили светотројични догмат? Mozes da iskoristis primer sa tri coveka koji su koristili Kapadokijci. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Јустинијан проблем: занемарује личности Св. Тројице као потпуна бића. Дакле у складу са теологијом личности сам мислио: "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Mozes da iskoristis primer sa tri coveka koji su koristili Kapadokijci. може ли линк ка тексту? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Јустинијан проблем: занемарује личности Св. Тројице као потпуна бића. Дакле у складу са теологијом личности сам мислио: То не може просто да се објасни. Како год, биће као да су три Бога. ЈЕл и ово са сунцем је само карикирање, јел топлота, свјетлост и маса сунца нису исте природе, а тек личности...Једино поређење што каже ПетарМ са три човјека, али опет није адекватно јер су то три човјека, без обзира што двојица имају једног оца. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Ako imas "Dogmatske teme" od Zizjulasa, to ti je na strani 137-140. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 20, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 20, 2012 ок "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 A imas i ovde moj odgovor koji se tice toga. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Ovdje je zanimljiva rasprava o tome. što se tiče mene a tako to izlaže i katolički nauk, Sv. Trojstvo je Tajna koja se ne može "objasniti", može se maximalno samo izložiti, interpretirati ono što o tom piše u NZ. Sva trinitarna teologija se svodi na izlaganje, nikako na "objašnjenje" šta je Sveto Trojstvo ili šta su Sveta Trojica, ustvari znamo ko su, znamo i mnogo toga o svakom od njih, ali kako su oni povezani itd. je već nama nedokučiva Tajna. To je stvar vjere a ne znanja, shvatanja ili razumijevanja. Sveto Trojstvo - šta je to??? http://www.klix.ba/f...php?f=6&t=43477 Nektarija and Иринеј је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Po meni Bog je jedno Saborno Bice Trojice ravnopravnih Licnosti.Boga Oca Boga Sina Boga Svetog Duha. Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Ovdje je zanimljiva rasprava o tome. što se tiče mene a tako to izlaže i katolički nauk, Sv. Trojstvo je Tajna koja se ne može "objasniti", može se maximalno samo izložiti, interpretirati ono što o tom piše u NZ. Sva trinitarna teologija se svodi na izlaganje, nikako na objašnjenje šta je Sveto Trojstvo ili ko su Sveta Trojica, ustvari znamo ko su, znamo i mnogo toga o svakom od njih, ali kako su oni povezani itd. je već nama nedokučiva Tajna. Sveto trojstvo - sta je to??? http://www.klix.ba/f...php?f=6&t=43477 Nije trojstvo vec Sveta trojica. kirios1 and Иринеј је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Како би некоме ко нема никаквог предзнања о философији нити теологији у пола сата, једноставним језиком објаснили светотројични догмат? Nikako. kirios1 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 Po meni Bog je jedno Saborno Bice Trojice ravnopravnih Licnosti.Boga Oca Boga Sina Boga Svetog Duha. Tačno, ali to je ex definitionem, taj koji je postavio ovu temu nije mislio valjda na to, to je poznato svakom. Trebalo bi to biti poznato svakom ko se smatra biti hrišćaninom. Valjda hoće čuti o nečem, nekakvoj paraboli, poređenju valjda koje bi to više rastumačilo. Meni se čini da te parabole možda mogu biti od koristi kad objašnjavamo to maloj djeci ili ljudima koji nikad za hrišćanstvo još nisu čuli (ako uopšte ima još negdje i takvih na svijetu) ali su neumjesne iz jednostavnog razloga što ipak na kraju ne objašnjavanju bitno ništa, maksimalno što valjda pojednostavljuju nešto što se ni tim pojednostavljivanjem objasniti ne može ali može se zato, na drugu stranu, iskriviti slika ustvari o toj stvarnosti postojanja Svete Trojice koja nam je objavljena i dana u Svetom Pismu. Na kraju krajeva, onako kako je to učinjeno tamo u NZ mislim da je učinjeno najbolje i najkompleksnije (najsvestranije i najopsežnije). Apis је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 20, 2012 Пријави Подели Написано Април 20, 2012 pa trazio je covek jednostavno objasnjenje a Tajna Svete trojice ostace do kraja nedokuciva.Ja mislim da je pre svega sustina Ljubav i ona vezuje te Tri Licnosti u svesavrseni Sabor Jednog Bica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука