obi-wan Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/315639/Naucnici-napravili-gluvu-sobu-u-kojoj-covek-poludi-posle-45-minuta ... Povremeno svima prija potpuna tišina. Međutim, u SAD je napravljena soba u kojoj posle kratkog vremena boravak postaje nepodnošljiv. Najduže vreme koje je neko ostao u mraku u "sobi bez eha" u Orfild Laboratoriji u Južnom Mineapolisu jeste samo 45 minuta. Gluva soba upija 99,99 odsto zvuka, i ujedno drži Ginisov rekord za najtiše mesto na planeti. Međutim, duži boravak u njoj izaziva halucinacije. Stiven Orfild u "gluvoj sobi": Ovde vi postajete zvuk Napravljena je od blokova od fiberglasa debljine jednog metra, ova soba ima duple zidove od čelika i betona debljine 30 santimetara. Osnivač kompanije i njen direktor, Stiven Orfild kaže da se od ljudi traži samo jedna stvar - da sede u sobi u mraku. - Do sada je jedna osoba uspela da izdrži 45 minuta. Kada vlada tišina, uši se naviknu. Što je tiša soba, više stvari čujete. Čujete otkucaje sopstvenog srca, ponekad pluća, čujete kako vam radi stomak. U gluvoj sobi vi postajete zvuk - kaže Orfild. On dodaje da je reč o vrlo neugodnom iskustvu i objašnjava da je boravak u sobi toliko uznemiravajući da jednostavno u njoj ne možete da hodate ili stojite, već morate da sedite. - Kad hodate, orijentišete se prema okolnim zvucima. U gluvoj sobi, ne primate nikakve informacije. Oduzeta vam je moć percepcije i vaše čulo sluha je "izgubljeno". Ako ste u sobi pola sata, morate da sedite u stolici. On lično može da boravi unutra pola sata, uprkos tome što mu je ugrađen veštački srčani zalistak koji u gluvoj sobi postaje izuzetno glasan. Gluvu Orfildovu sobu koriste mnoge kompanije širom SAD, uključujući Nasu, koja u njoj vrši testiranja astronauta koji plutaju u bazenu s vodom, da bi se videlo “koliko vremena je potrebno pre nego što počnu da haluciniraju i da li mogu da rade u takvoj atmosferi”. Orfild objašnjava da je svemir poput džinovske gluve sobe, tako da je ključno da u takvoj situaciji astronauti budu sposobni da ostanu pribrani. Gluvu sobu, takođe, koriste mnogobrojni proizvođači, koji u njoj testiraju koliko su njihovu uređaji glasni. - Koristi se za obično testiranje proizvoda, za proučavanje zvuka različitih izvora - na primer, srčanih zalistaka, zvuka displeja mobilnog telefona, zvuka paljenja svetla na instrument tabli automobila - kaže Orfild, koji će zajedno sa svojim timom pomoći i kompaniji poput “Virpula”, proizvođača mašina za pranje sudova i veša. Proizvođač motorcikala “harli dejvidson” koristio je njegovu laboratoriju kako bi napravio tiše motore, ali koji će i dalje zvučati kao “harli dejvidson.” "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 ne kazu kake halucinacije? tu metnes nekog narkitja sto voli LSD i ima da obori sve rekorde bgpj and Manolis је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pantera Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Открио је топлу воду! Најстрашнија је ћутња и седети сам у мраку. То јесте подвиг, али не у смислу какав он приказује. Позивам га да дође у милу нам земљицу и види колико је људи оборило рекорде. Ко овде не полуди, тај више није нормалан Manolis, Name, Dragi and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Видео сам исту овакву собу на сликама тајног скровишта у Енглеској где су прављене ,,шифре'' за време 2. све. Рата. Иначе, глува соба се користи и за музичку продукцију. Мени баш таква соба треба. Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Можда неко издржиш и читав дан, али поента је да неће проћи више од 45 минута, да не почну халуцинације. Е сад различити људи, са јачом или слабијом психом и живцима вјероватно могу ову границу помјерити, али овдје ради обична физика. Не ради се о никаквом дизању цијене. Ми мислимо да кад смо у некој средини гдје нема уобичајене буке да је то као мирно мјесто, али рачунај да је шапутање у читаоници библиотеке рецимо једнако 30 децибела јачине звука. Значи у некој најтишој пештери неког молитвеника, могао би измјерити бар 20 децибела буке коју наше уши не региструју. Нормална конверзација између људи је 60 децибела. Што значи да је наш мозак привикнут и развијен за одеђен ниво вибрација и буке и да тако може да функционише нормално. У овој соби 99% било какве буке и вибрација се елиминише, практички ствара се једно неприродно стање за мозак и због тога слиједе халуцинације. Мика је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Интересантно. Вероватно је "забрањено" певати или говорити унутра онима који би хтели да оборе рекорд. Мада знам неке који само због тога не би издржали дуже од пет минута, мислим да не говоре дуже од пет минута... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Након неких дана проведених са мојим ђацима, а богами и са мојом децом, би ми и те како пријало да проведем неко време у тој соби... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Још да може да се малко опружи у хоризонталу уместо седења... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Баш им хвала што су зверским изродима человјечества омогућили још један метод истјазавања bgpj је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Уплаши се човјек самог себе,сигурно....мада чини ми се да оби ни који су дубоко интроспективни могли много више да издрже. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Николa Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Meni je pre neki dan počeli da zuji u levom uhu, primetio sam čim sam se probudio. I ne prestaje već nekoliko dana. Sve vreme čujem neki visok ton. Preko dana skoro da i ne primećujm jer je svuda buka, ali kad sam negde gde nema buke ili kad začepim levo uvo čuje se. Čitao sam po internetu, žale se ljudi, kažu neki da im godinama zuji. I niko ne zna zbog čega. Sinoć pre nego što sam legao da spavam je odjednom počela da se menja visina tona, a ceo dan je bio isti ton. Ionako je čudan osećaj, a kad je počelo da se menja malo sam se poplašio. Negde sam pročitao da ustvari svim zuji, ali da je manje izraženo, i kažu da bi u gluvoj sobi skoro svi mogli da čuju to zujanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Meni je pre neki dan počeli da zuji u levom uhu, primetio sam čim sam se probudio. I ne prestaje već nekoliko dana. Sve vreme čujem neki visok ton. Preko dana skoro da i ne primećujm jer je svuda buka, ali kad sam negde gde nema buke ili kad začepim levo uvo čuje se. Čitao sam po internetu, žale se ljudi, kažu neki da im godinama zuji. I niko ne zna zbog čega. Sinoć pre nego što sam legao da spavam je odjednom počela da se menja visina tona, a ceo dan je bio isti ton. Ionako je čudan osećaj, a kad je počelo da se menja malo sam se poplašio. Negde sam pročitao da ustvari svim zuji, ali da je manje izraženo, i kažu da bi u gluvoj sobi skoro svi mogli da čuju to zujanje. Провери крвни притисак и покушавај мање да бринеш. Еее, шта би Димитрије Пантић дао за ту глуву собу... :о) Николa је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Провери крвни притисак и покушавај мање да бринеш. Еее, шта би Димитрије Пантић дао за ту глуву собу... :о) Дефинитивно притисак али не обичан, крвни него мождани притисак, постоји разлика. Треба да покуша што мање, колико може, да напреже очи, да правилно држи главу приликом спавања и писак ће се смањити. Николa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Шта бре 45 минута, мене вата криза када 10 минута не чујем зујање компјутера... :lol: sleki, sqny, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 17, 2012 Пријави Подели Написано Мај 17, 2012 Мени стално зуји у ушима, али мислим да је ко мене у питању оштећење слуха изазвано прегласном музиком... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука