Natasa. Написано Јун 23, 2012 Пријави Подели Написано Јун 23, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340471631' post='665473] ја ич слуха немам и за себе мало мрмљам, ал има један брат који има фино слуха ал мало чудњикаво пева и има неки неуобичајен раскорак са свима осталима ... у почетку ми је баш раштимовано звучао јер се гласно чује пре или после свих и мало ми је сметао понекад кад бих био уморан и раздражљив толико да се окренем да видим где је и јел озбиљан, ал сад ми увек недостаје кад га не чујем на Литургији и гледам јел ту, бринем се што није дошао. не да ми више не смета, него ми недостаје Stokholmski sindrom greengrin greengrin greengrin Милан Меденица :) and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Има неколико питања на која нисам нашао одговор или ми нису јасна у потпуности, ако је неко вољан да помогне. Шта значи реч нефеш? Претпостављам да је реч јеврејска. Наишао сам на реч epigonation - шта то значи? Псалми се у многим књигама наводе на овај начин - обично стоји псалам први број/други број (нпр. псалам 123/124). Зашто је то тако? Шта значи реч литија? Да ли су панихида и парастос исто што и опело или не? Речи имају различито дословно значење, али ме интересује да ли се обе односе на опело. Шта значи реч антифон? Ако на пријемном буде било питање када је и где основана Црква, да ли је тачан одговор у Јерусалиму, на дан Педесетнице? Да ли је Јаков, брат Господњи, био први епископ на свету? Да ли православни хришћанин може да ступи у брак са неким ко није крштен и колико бракова је дозвољено православним хришћанима? Да ли су све књиге Старог завета написане на јеврејском? Којим се речима открио Господ Мојсеју на гори Хориву? Ово питање је било на пријемном испиту 2010. године. Не разумем шта се овде тражи као одговор. Да ли да укратко напишем оно што је Бог рекао Мојсију или нешто друго? Ово којим речима ме мало буни. Веза до поменутог дела Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 28, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Кад вам пријемни испит? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Кад вам пријемни испит? У понедељак у 10:00. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Има неколико питања на која нисам нашао одговор или ми нису јасна у потпуности, ако је неко вољан да помогне. Шта значи реч нефеш? Претпостављам да је реч јеврејска. Наишао сам на реч epigonation - шта то значи? Псалми се у многим књигама наводе на овај начин - обично стоји псалам први број/други број (нпр. псалам 123/124). Зашто је то тако? Шта значи реч литија? Да ли су панихида и парастос исто што и опело или не? Речи имају различито дословно значење, али ме интересује да ли се обе односе на опело. Шта значи реч антифон? Ако на пријемном буде било питање када је и где основана Црква, да ли је тачан одговор у Јерусалиму, на дан Педесетнице? Да ли је Јаков, брат Господњи, био први епископ на свету? Да ли православни хришћанин може да ступи у брак са неким ко није крштен и колико бракова је дозвољено православним хришћанима? Да ли су све књиге Старог завета написане на јеврејском? Којим се речима открио Господ Мојсеју на гори Хориву? Ово питање је било на пријемном испиту 2010. године. Не разумем шта се овде тражи као одговор. Да ли да укратко напишем оно што је Бог рекао Мојсију или нешто друго? Ово којим речима ме мало буни. Веза до поменутог дела Хвала. 1. "Нефеш" је јеврејска реч за душу, мада има мало другачије значење, али то ћете учити код Кубата. За сада, нефеш је душа. 2. не си знајем. 3. то је због различите нумерације псалама у старојеврејском и старогрчком тексту Старог завета 4. Литија је свечани молитвени троструки обилазак око цркве на празнике. Порекло саме речи не знам. 5. Јесу, исто су, колико се ја сећам. 6. Антифоно певање је "надпевавање" - две певнице, лева и десна, певају наизменично. Када се говори о антифонима у литургији, мисли се на три певана дела литургије речи. 7. Може 8. Да 9. Може са хришћанима других конфесија, под одређеним условима. Са Нехришћанима мислим да не. 10. Не. Неке су на грчком, а има и неких одломака изворно насталих на арамејском. (Арамејски и јеврејски дођу као српски и словеначки, рецимо). 11. То је епизода о несагоривом жбуну или неопалимој купини. Прелистај Бре, бре, бре, позаборављало се... Добро, нисам ја џабе дефинисао себе као "теолога у покушају" Плутон је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 Epigonation je nadbedrenik, mislim.. Jakov Edeski and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Јун 28, 2013 Пријави Подели Написано Јун 28, 2013 1. "Нефеш" је јеврејска реч за душу, мада има мало другачије значење, али то ћете учити код Кубата. За сада, нефеш је душа. 2. не си знајем. 3. то је због различите нумерације псалама у старојеврејском и старогрчком тексту Старог завета 4. Литија је свечани молитвени троструки обилазак око цркве на празнике. Порекло саме речи не знам. 5. Јесу, исто су, колико се ја сећам. 6. Антифоно певање је "надпевавање" - две певнице, лева и десна, певају наизменично. Када се говори о антифонима у литургији, мисли се на три певана дела литургије речи. 7. Може 8. Да 9. Може са хришћанима других конфесија, под одређеним условима. Са Нехришћанима мислим да не. 10. Не. Неке су на грчком, а има и неких одломака изворно насталих на арамејском. (Арамејски и јеврејски дођу као српски и словеначки, рецимо). 11. То је епизода о несагоривом жбуну или неопалимој купини. Прелистај Бре, бре, бре, позаборављало се... Добро, нисам ја џабе дефинисао себе као "теолога у покушају" Хвала. Недостају ми још само одговори на ова питања: Колико бракова је дозвољено православним хришћанима? Шта дословно значи антифон, као реч? Код једанаестог, знам о чему се ради, али нисам баш разумео шта треба да напишем. Вероватно се мисли на то да се укратко преприча. Имаш ли можда линк до неке странице на којој могу да погледам која књига је на ком језику написана? Нашао сам за Нови завет, али за Стари не могу. Узгред, што си наопак? Свим осталим члановима име видим нормално, само твоје стоји наопако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Epigonation je nadbedrenik, mislim.. i bre,evo sa kojim se znanjem ide u kafanu.... gringrin What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 1. "Нефеш" је јеврејска реч за душу, мада има мало другачије значење, али то ћете учити код Кубата. За сада, нефеш је душа. 2. не си знајем. 3. то је због различите нумерације псалама у старојеврејском и старогрчком тексту Старог завета 4. Литија је свечани молитвени троструки обилазак око цркве на празнике. Порекло саме речи не знам. 5. Јесу, исто су, колико се ја сећам. 6. Антифоно певање је "надпевавање" - две певнице, лева и десна, певају наизменично. Када се говори о антифонима у литургији, мисли се на три певана дела литургије речи. 7. Може 8. Да 9. Може са хришћанима других конфесија, под одређеним условима. Са Нехришћанима мислим да не. 10. Не. Неке су на грчком, а има и неких одломака изворно насталих на арамејском. (Арамејски и јеврејски дођу као српски и словеначки, рецимо). 11. То је епизода о несагоривом жбуну или неопалимој купини. Прелистај Бре, бре, бре, позаборављало се... Добро, нисам ја џабе дефинисао себе као "теолога у покушају" 5.Ima razlike.Neka oci pojasne. 8.i ja mislim da je Jakov oficijalno prvi,a sta je sa Lazara brata Marte i Marije? 9.Ne.Mislim da su u pitanju dva braka,treci sa razresenjem ep. 10.bice da su sve knjige Starog Zavjeta napisane na jevrejskom u originalu,a ovaj gore pomenuti opis vazi za knjige Novog Zavjeta...valjda.... Плутон је реаговао/ла на ово 1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Парастос и опело су два слична, а ли посебна обреда и тако и стоје у Требнику. Разлика је што опело има неке стихире, читања из Апостола и Јеванђеља, а на парастосу нема. св.ап.Јаков је први, а с њим и остали апостоли, а св. Лазар је био епископ на Кипру. Црквени брак може склопити православни само са крштеном особом, да ли православном, да ли рмк или еванг. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Хвала за исправке. Међутим: 10.bice da su sve knjige Starog Zavjeta napisane na jevrejskom u originalu,a ovaj gore pomenuti opis vazi za knjige Novog Zavjeta...valjda.... Не! Већина старозаветних књига је настала на старојеврејском, а мањи број на старогрчком ("дефтероканонске"), и за неке одломке се претпоставља да су настали на арамејском. Нови завет супротно - већина на старогрчком, мањи број на арамејском, ништа на старојеврејском. Плутон је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Још једно: шта је пневматологија? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Користи мало гугл, помоћи ће ти доста, а и научићеш нешто. Једино ако нема нешто да се нађе у литератури коју сте добили да научите или на нету, онда је логично да се поставе питања. Овако добијеш све на готово и ништа онда нећеш научити. А за пријемни и спремање пријемног само опуштено. Не пишете тамо докторат, него основе, тако да нису превише захтевни, предпостављам да је као и на сваком другом факултету. Хвала на помоћи. Користим Гугл, али за нека питања нисам могао да нађем одговор или сам наилазио на различите одговоре по разним страницама па сам решио да проверим овде јер на форуму има доста студената ПБФ-а као и свештеника и образованих чланова. Имам још једно: да ли су Руси први примили хришћанство као државну веру и ако јесу, да ли је то било за време кнеза Владимира? Ако нису они, ко је? Хвала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Колико бракова је дозвољено православним хришћанима? Шта дословно значи антифон, као реч? 1. Три 2. супротан звук, контра звук (односи се на певање две певнице, које стоје једна наспрам друге) Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јун 29, 2013 Пријави Подели Написано Јун 29, 2013 Још једно: шта је пневматологија? JE li ovo kako da kažem nauka o Svetom Duhu, dobro ne nauka već izučavanje istog? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука