obi-wan Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Hvala svima na odgovorima, nazalost ne mogu sad odmah svima da odgovorim. Mozda posle ili sutra. Oglo, popicu jedno za tebe. A ako su nekoga sablaznila moja pitanja il nesto slicno, prastajte. NIje mi bila namera. Umem ja tako da lupam ponekad. :lol: Sad, vidi, nije drugo, nego pitanje jeste neosnovano, ili kako neki rekose - besmisleno. U pitanju je misaoni sport, silogizam, ili kako bi rekli, sta-bi-bilo-kad-bi-bilo. Ali to opet ne znaci da coveka treba ostaviti bez odgovora, tj. treba mu barem ukazati na to zasto je pitanje samo po sebi neosnovano i pogresno postavljeno. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 da ali treba objasniti zašto je to tako a većina ovde samo gundja... dobro,ne većina ali neki Bog je nosilac celokupnog svog postojanja, i evo,rado ću ti prekucati deo iz članka mitropolita Zizjulasa - Doprinos Kapadokije hrišćanskoj misli (deo koji sledi se nalazi na 11. strani zbornika koji je priredio R.Bigović a zove se Pravoslavna teologija)Radjanjem se ljudska priroda izdelila i ni za jednu se ljudsku ličnost nemože reći da je nosilac celoukupne ljudske prirode. To je razlog zbog kojeg smrt jedne ličnosti ne izaziva automatski smrt ostalih. Zbog ovoga se svaka ljudska ličnost može shvatiti kao pojedinac (individua) tj. kao ono (biće) što je ontološki nezavisno do drugih ljudskih bića. Jedinstvo izmedju ljudskih ličnosti nije ontološki identično sa njihovom raznolikošću ili mnoštvenošću. Jedno i mnoštvo se ne poklapaju. Ova egzistencijalna poteškoća je ono što dovodi do logičke poteškoće da se jedno i mnoštvo izgovore istovremeno. Ako ovo stavimo nasuprot Božijem postojanju , odmah vidimo da,s obzirom na Boga, ne postoji egzistencijalna a otuda takodje ni logička poteškoća. Pošto Bog po definiciji nije imao početka i pošto prostor i vreme ne ulaze u njegovo postojanje, tri ličnosti Trojice nemaju udela u pretpostojećoj ili logički prethodećoj Božanskoj prirodi, nego se poklapaju sa njom. Mnoštvenost u Bogu ne sadrži deljenje Njegove prirode, kao što se to dešava sa čovekom. Prema tome nemoguće je reći da u Bogu, kao što je to sa ljudskim bićima, priroda prethodi ličnosti. Jednako i iz istog razloga, nemoguće je reći da u Bogu bilo koja od tri ličnosti postoji ili da može postojati odvojeno od ostalih ličnosti. Njih trojica sačinjavaju tako nerazorivo jedinstvo da je u njihovom slučaju individualizam apsolutno nezamisliv. Tako su tri ličnosti Trojice jedan Bog zato što su tako sjedinjene u nerezorivu zajednicu da nijedan od Njih nije zamisliv bez ostalih. Tajna jednog Boga u tri ličnosti ukazuje na način postojanja koji isključuje individualizam i odvojenost kao uslov mnoštvenosti. Jedno ne samo što ne isključuje mnoštvo nego,naprotiv, zahteva to mnoštvo od samog početka da bi moglo postojati. Ovo je u filosofskoj misli najveća novina koja sa sobom odlučno donosi i nov način shvatanja ljudskog postojanja. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Свака личност Свете Тројице има потпуну слободу да чини шта жели,али је не могуће да дође до раздвајања јер у Тројици влада вечна перихореза која не може престати деловати јер је исто покреће та слободна воља сваке од три личности. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Када би се Тројица разделила, претворила би се у ништавило. Прво би био покушај постојања три суштине. Међутим, личности би се разобличиле и све би престало да постоји. То би се десило зато што личност постоји захваљујући заједничарењу са другим двеју личностима. Тачније, личност са својим (личним) енергијама може постојати једино кроз однос са другим личностима. А тај однос је двојак: један је на нивоу ,,личносног односа'' - који је први у дејству енергија -, док је други однос унутар-(трију)личности, тј. суштински, који омогућује вечно (тј. неисцрпно) - и стваралачко - дејствовање енергија. Зато су енергије у свом ,,резултату'' једна енергија; на пример, створења ,,опште'' са Богом кроз ,,једну'' енергију Божију, јер створења су дело заједничког дејствовања (стварања) Тројице. И замислимо сада последицу раскидања Тројице, на нивоу нествореног и на нивоу створеног. Прво би створења нестала јер би воља Божија о створењима нестала, тј. изгубила би свако дејство, а потом би и Тројица нестала без свог (двојаког) једносушног и надсуштинског односа. Претпостављам да већина не разуме ове речи. Међутим, потребно је да то некако представимо себи, а вероватно би са сликовницама било најбоље. Divad је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Када би се Тројица разделила, претворила би се у ништавило. Прво би био покушај постојања три суштине. Међутим, личности би се разобличиле и све би престало да постоји. То би се десило зато што личност постоји захваљујући заједничарењу са другим двеју личностима. Тачније, личност са својим (личним) енергијама може постојати једино кроз однос са другим личностима. А тај однос је двојак: један је на нивоу ,,личносног односа'' - који је први у дејству енергија -, док је други однос унутар-(трију)личности, тј. суштински, који омогућује вечно (тј. неисцрпно) - и стваралачко - дејствовање енергија. Зато су енергије у свом ,,резултату'' једна енергија; на пример, створења ,,опште'' са Богом кроз ,,једну'' енергију Божију, јер створења су дело заједничког дејствовања (стварања) Тројице. И замислимо сада последицу раскидања Тројице, на нивоу нествореног и на нивоу створеног. Прво би створења нестала јер би воља Божија о створењима нестала, тј. изгубила би свако дејство, а потом би и Тројица нестала без свог (двојаког) једносушног и надсуштинског односа. Претпостављам да већина не разуме ове речи. Међутим, потребно је да то некако представимо себи, а вероватно би са сликовницама било најбоље. :cheesy2: У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Tako ti to izgleda kad Bogu uvodis ljudske kategorije razmisljanja kao sto je svemogucstvo. Cak ni svemogucstvo ne mozemo da pripisemo Bogu, jer je On daleko iznad toga. Naravno da su svojstva koja pripisujemo Bogu poput dobar uzeta samo uslovno (jer ih mi primenjujemo i na ljude), ali ne vidim sta sam ovde tacno pogresio. Ili mozes sve ili ne mozes, i ne vidim cemu dodatno komplikovanje kad je stvar vrlo jasna. Ili, kako to lepo rece vl. NIkolaj onomad, Bog je toliko svemocan da je savrseno nemocan da ucini bilo kakvo zlo. Moram priznati da, ma koliko puta citao ove reci vl. Nikolaja, nisam ni malo blize razumevanju toga sta je pisac hteo reci. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 По мом мишљењу не постоји могућност да Света Тројица у било ком случају имају несагласје, јер иако су три личности, исте су суштине -Јединосуштни. Ovo mi je malo nejasno, da ne kazem kontradiktorno u odnosu na ostatak posta, tacnije sa jednom recenicom. Prema pravoslavnom ucenju, licnost ima primat nad sustinom, tj. licnost je ta koja uzrokuje postojanje sustine. Bog nije ogranicen svojom sustinom vec je ona, kao sto i sami rekoste, "rezultat" trojicnih odnosa. U skladu sa time, obrazlozenje kako Bog ne moze da raskine zajednicu zbog jedne sustine, za mene nije zadovoljavajuce. Ukoliko licnost ima primat prirodom, onda je ta licnost savrseno sposobna i da izadje iz okvira svoje sustine, sto je npr. manifestovano ovaplocenjem. Drugim recima, rekao bih da upravo ucenje o licnosti kao uzroku u Bogu ide u prilog stavu da je takva promena moguca. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Свака личност Свете Тројице има потпуну слободу да чини шта жели,али је не могуће да дође до раздвајања јер у Тројици влада вечна перихореза која не може престати деловати јер је исто покреће та слободна воља сваке од три личности. Izvini, ali ovo ti je malo kontradiktorno. Najpre kazes kako svaka licnost moze da cini sta zeli, a zatim odmah kako nesto ne moze? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 I moze ali ako bi Sin odlucio <odjednom> da se odvoji od OCa istog trenutka bi prekinuo da postoji kao i ostatak Trojice ali Bozija sloboda se projavljuje kao vecno DA i ne postoji u drugom obliku.Najbitnije za ovu temu jeste da U TRIJADOLOGIJI NEMA PSIHOLOGIJE mislis da je svaka dalja prica besmislena. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 @Mozart Hvala ti na trudu. Citao sam taj tekst i ranije, a evo citam ga i ponovo i stvarno ne vidim kako on rasvetljava ovu problematiku. Ne ynam jel sma ja glup il sta pa da je svima jasno osim meni. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 I moze ali ako bi Sin odlucio <odjednom> da se odvoji od OCa istog trenutka bi prekinuo da postoji kao i ostatak Trojice ali Bozija sloboda se projavljuje kao vecno DA i ne postoji u drugom obliku.Najbitnije za ovu temu jeste da U TRIJADOLOGIJI NEMA PSIHOLOGIJE mislis da je svaka dalja prica besmislena. Pa cekaj ti malopre rece: "...али је не могуће да дође до раздвајања јер у Тројици влада вечна перихореза која не може престати деловати јер је исто покреће та слободна воља сваке од три личности." a sad kazes suprotno("I moze"). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Pa cekaj ti malopre rece: "...али је не могуће да дође до раздвајања јер у Тројици влада вечна перихореза која не може престати деловати јер је исто покреће та слободна воља сваке од три личности." a sad kazes suprotno("I moze"). I tim postupkom sam odgovorio na tvoje pitanje Sin kao ucesnik vecne zajednice ljubavi ne moze da kaze ne Ocu a sa druge strane apsolutno je slobodan da cini sta hoce,a on bira da svoju slobodu projavi kao jedno vecno da. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Када би се то десило, тј. раскидање Тројице, значило би смрт за сваку Ипостас Тројице. Zbog cega? Zasto Hristos ne moze svoj identitet da gradi na nekom drugom odnosu koji nije odnos sa Ocem? Петар је још питао да ли би у том случају (раскидања) постајала Индивидуа неког од Тројице. Одговор је да не би постојала јер би се изгубило свако обличје, тј. појам бића би у сваком облику нестао. Mozes li malo da pojasnis ovo? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 @Mozart Hvala ti na trudu. Citao sam taj tekst i ranije, a evo citam ga i ponovo i stvarno ne vidim kako on rasvetljava ovu problematiku. Ne ynam jel sma ja glup il sta pa da je svima jasno osim meni. ja mislim da se ti malkice zezaš Oglo and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 25, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2012 I tim postupkom sam odgovorio na tvoje pitanje Sin kao ucesnik vecne zajednice ljubavi ne moze da kaze ne Ocu a sa druge strane apsolutno je slobodan da cini sta hoce,a on bira da svoju slobodu projavi kao jedno vecno da. ja bi reko da si ovde ponovio ono od malopre samo na malo drugaciji nacin, al' ok nek ti bude... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука