antics Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Raskidanje Trojicne zajednice? То је питање, је ли де? Енивејз - бесмислено је. Да би се овакво питање поставило, мора да се разјасни Ко су Тројица. Кад се то разјасни, онда је ово питање апсурдно. Тројица су Отац, Син и Дух Свети. Отац је Отац јер жели и има Сина. Није га добио, него га има, рађа Га. Син јесте Син јер има Оца. Отац исходи Духа (овде је презент у питању, јер је презент једино и могуће). Дакле, ово питање је бесмислено због два разлога: 1) Идентитет Тројице заснива се на њиховом међусобном односу. Нема двојице + један - има само Тројице. Промена идентитета је поништење Тројице. Кад се ти посвађаш са својим пријатељем ви један за другог не постојите. Нема вас више. Крај. 2) Било каква промена (сад се враћамо на онај презент) уводи појам времена у ванвременог Бога. То је био проблем са латинским filoque. Ако се на Бога време односи, онда је Он део створеног света, ergo није Бог, него твар.ж Све у свему - горње питање (јер, кад се иза реченице - макар и без предикта - метне знак питања, онда је то упитна реченица, чини ми се) је бесмислено. Требало би да буде логичка доскочица и теолошка егзебиција, али је уствари само трошење ресурса, односно струје у мозгу. Без увреде. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 "Ne moze" Bog protiv samog sebe. Mogu da se pobune stvorenja protiv Boga- Lucifer i njegovi andjeli i covek,a ne Bog protiv sebe. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dimitrije Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Видим тек сте дошли, па као прво, добродошли. Стварно се извињавам ако сам Вас узнемирио својим одговором, али свеједно, не постоји ниједно питање које не заслужује размишљање, јер се иза сваког питања, можда... можда крије и животно важна недоумица. Hvala na dobrodoslici. Ne znam kakvog značaja ima ovo pitanje? "Blaženi čisti srcem, jer će Boga videti" . Mislim da je to rešenje svakog problema i da samo kroz očišćenja od strasti mozemo kol'ko tol'ko da spoznamo milost Bozju. A da li Sveta Trojica moze da se razdvoji ,ili ne ,mislim da mi o tome (ili o tom stvarima) ne mozemo da rasudjujemo. antics, kirios1, Благовесник and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Raskidanje Trojicne zajednice? То је питање, је ли де? Енивејз - бесмислено је. Да би се овакво питање поставило, мора да се разјасни Ко су Тројица. Кад се то разјасни, онда је ово питање апсурдно. Тројица су Отац, Син и Дух Свети. Отац је Отац јер жели и има Сина. Није га добио, него га има, рађа Га. Син јесте Син јер има Оца. Отац исходи Духа (овде је презент у питању, јер је презент једино и могуће). Дакле, ово питање је бесмислено због два разлога: 1) Идентитет Тројице заснива се на њиховом међусобном односу. Нема двојице + један - има само Тројице. Промена идентитета је поништење Тројице. Кад се ти посвађаш са својим пријатељем ви један за другог не постојите. Нема вас више. Крај. 2) Било каква промена (сад се враћамо на онај презент) уводи појам времена у ванвременог Бога. То је био проблем са латинским filoque. Ако се на Бога време односи, онда је Он део створеног света, ergo није Бог, него твар.ж Све у свему - горње питање (јер, кад се иза реченице - макар и без предикта - метне знак питања, онда је то упитна реченица, чини ми се) је бесмислено. Требало би да буде логичка доскочица и теолошка егзебиција, али је уствари само трошење ресурса, односно струје у мозгу. Без увреде. Без увреде наравно, већ позив на комплексније и дубље размишљање, а поента је прочитати све оно што питање чини... Твој одговор, ево мене лично не задовољава, пре свега водећи се компарацијом као врстом аргументованог објашњења, а што то у бити није. "Кад се ти посвађаш са својим пријатељем ви један за другог не постојите. Нема вас више.Крај." Зашто сам узео баш овај цитат? Па баш зато што једино он "зрачи" као Твој одговор на питање које заиста није у наслову већ у једном од следећих постова, а све остало што си Ти одговарао није садржано у питању, а колико сам успео да спознам није ни доведено у сумњу постављеним питањем. Питање у наслову је евентуална последица потврдног одговора на питање у посту. Самим тим уопште није бесмислено никоме од оних људи који Свету Тројицу разумеју искуством и знањем човека. Да је врло тешко разумети немогућност несагласја међу Светом Тројицом и поред потпуне слободе Три личности, показује и део Твог одговора који сам цитирао. Верујем да си ту компарацију поставио као сликовиту ситуацију, али сиже хришћанског начина живљења, константно Богууподобљавање, израз који сам волим да користим као једном речју целовиту описаност, је супротан Твом другом делу одговора..."ви један за другог не постојите". Наиме користећи често и потпуно беспотребно, појам љубав, чини ми се да смо је поставили у некакав мање важан план, потпуно заборавивши да је баш љубав основ свега, међусобног односа Свете Тројице, разлога Стварања и свега одувек и заувек....Та Љубав је човеку непојмљива, безусловна и вечна. Тако потпуно се слажем са Тобом само у једном делу, а то је да је питање у наслову теме непрецизно и провокативно, али узрочно питање је то, које сам већ неколико пута навео, касније у посту... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Hvala na dobrodoslici. Ne znam kakvog značaja ima ovo pitanje? "Blaženi čisti srcem, jer će Boga videti" . Mislim da je to rešenje svakog problema i da samo kroz očišćenja od strasti mozemo kol'ko tol'ko da spoznamo milost Bozju. A da li Sveta Trojica moze da se razdvoji ,ili ne ,mislim da mi o tome (ili o tom stvarima) ne mozemo da rasudjujemo. Ако за Вас нема значаја, онда немојте ни размишљати о њему, питању. Међутим, прихватате ли могућност да је постављачу питања од значаја? И, да, ме бих ни реаговао да сте у свом првом посту писали тоном којим пишете сад... Свако добро... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 ton je odlican! :lol: nasznak12 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Pitaš zašto Bog koji je ljubav ne može da raskine vezu ljubavi? Zato što onda ne bi bio više ljubav. I šta je tu nejasno? Nista, jer to nisam ni pitao. Ja ne sporim da, kad bi raskinuo zajednicu vise ne bi bio ljubav, vec pitam jel moze da se dogodi da vise ne bude ljubav. Valjda sam sad jasniji. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 ton je odlican! :lol: nasznak12 Е ако Ти кажеш.... :drugarstvo: "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Nista, jer to nisam ni pitao. Ja ne sporim da, kad bi raskinuo zajednicu vise ne bi bio ljubav, vec pitam jel moze da se dogodi da vise ne bude ljubav. Valjda sam sad jasniji. Može, kada mu se potroše baterije "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Može, kada mu se potroše baterije 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 1) Идентитет Тројице заснива се на њиховом међусобном односу. Нема двојице + један - има само Тројице. Промена идентитета је поништење Тројице. Кад се ти посвађаш са својим пријатељем ви један за другог не постојите. Нема вас више. Крај. Apsolutno tacno sem sto ja ovom prilikom ne govorim o ontoligiji licnosti. Dakle, tacno je da jedan za drugog ne postoje(u licnosnom smislu), ali oni itekako postoje kao dve osobe, nezavisno jedna od druge(licnost u psiholoskom smislu). To je ono sto mene zanima kada je u pitanju Trojica. 2) Било каква промена (сад се враћамо на онај презент) уводи појам времена у ванвременог Бога. То је био проблем са латинским filoque. Ако се на Бога време односи, онда је Он део створеног света, ergo није Бог, него твар. Sto nema veze s mojim pitanjem, posto ja ne tvrdim da, nakon te deobe u Trojici, Bog postoji. Samo pitam da li Trojica mogu da egzistiraju u nekom drugom obliku(kao stvorenja itd.) a da to nije trojicna zajednica. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Iscezle bi sve tri licnosti, o tome se radi. Ne bi postojali kao licnosti, to je jasno, ali sto ne mogu da postoje kao individue? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Ne bi postojali kao licnosti, to je jasno, ali sto ne mogu da postoje kao individue? Bog individua??! Na čemu god da si petre,ne prija ti antics је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Петре зар не мислиш да је мало гордо покушавати да спознаш вољу Божију? Ne, ne mislim. Oci su se bavili pitanjima vezanim za ipostasno sjedinjenje dveju priroda, zivot Svete Trojice i jos mnogim drugim "skakljivim" pitanjima. Pretpostavljam da bi i njima rekao da su gordi zbog toga? A ti ako neces da se bavis ovim, slobodan si da preskocis temu. kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Bog individua??!Na čemu god da si petre,ne prija ti Veruj mi, nisam ni pivo popio a kamoli nesto drugo. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука