Zeebedee Написано Фебруар 26, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2012 Zeljko ne mogu da verujem da se ponasas kao malo dete. Da li ti stvarno verujes da postoji neki Coca Cola alhemicar koji se dnevno pojavi u svim fabrikama Coca Cole na svim kontinentima i tamo mesa neke velike kazane sa Coca Colom? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
isi Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Zeljko ne mogu da verujem da se ponasas kao malo dete. Da li ti stvarno verujes da postoji neki Coca Cola alhemicar koji se dnevno pojavi u svim fabrikama Coca Cole na svim kontinentima i tamo mesa neke velike kazane sa Coca Colom? koliko sam ja znam koncentrat se proizvodi samo na jednom mestu a zatim se on salje svim fabrikama koje ga onda rastvaraju, dodaju secer i vodu. Mada i ja mislim da ipak sastojci mogu koliko toliko da se saznaju, jer da ne mogu ne bi bilo toliko slicnih sokova koka koli, koji se prave svuda. Ne vidim zasto se ne bi mogla konzumirati za vreme posta, A sad da je stetna po zdravlje to je sigurno, a stetna je jednako kao i svi drugi vestacki proizvodi, tako da je treba izbegavati. Samo umereno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 A sad da je stetna po zdravlje to je sigurno, a stetna je jednako kao i svi drugi vestacki proizvodi, tako da je treba izbegavati. Ниједан производ није штетан по зфравље зато што је ”вештачки”, чак ”вештачки” производ може да буде здравији од ”природног”. Наш организам не зна шта је ”природно”, а шта ”вештачко”, већ и ”природни” и ”вештачки” молекули улазе у метаболичке процесе и од њиховог понашања зависи да ли су они здрави, неутрални или штетни и у којој мери. Дакле, ако је кока кола нездрава, она сигурно није нездрава зато што је ”вештачка”. Штавише, велики део њене нездравости потиче од велике количине шећера у истој, а шећер је сасвим природан молекул. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
isi Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Ne znam da li sam se dobro izrazila, Htela sam reci da smatram da je mnogo zdravije unositi one namernice koje su iz prirode i na njih covek nije imao mnogo uticaja, nego one koje su vise puta preradjene. Tako na primer bolje je pojesti neko voce ili uzeti kasiku meda nego beli secer i proizvode nastale od njega. Ne kazem ne treba uopste, samo sta je bolje. A sad sta je onda vestacko? Ako kazemo da nije vestacko ono sto smo uzeli iz prirode pa preradili onda vestacko ni ne postoji. Ne mogu tako reci da je papir nesto prirodno ili umetnicka slika na primer iako su napravljeni od materijala koje mozemo naci u prirodi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 A sad sta je onda vestacko? Ako kazemo da nije vestacko ono sto smo uzeli iz prirode pa preradili onda vestacko ni ne postoji. Ne mogu tako reci da je papir nesto prirodno ili umetnicka slika na primer iako su napravljeni od materijala koje mozemo naci u prirodi. Наравно да природно и вештачко у том смислу може да се дефинише (нетакнуто од стране човека и обрађено људским деловањем), али је то ирелевеантно у биохемији. Потпуно је свеједно да ли је молекул покупљен из природе или синтетисан у лабораторији, и један и други су природни (подлежу потпуно истим природним законитостима). Може да буде да је тај ”природни” молекул ”здравији”, а може да буде да, рецимо, ”природни” молекул има неки гадан нусефекат и онда му се у лабораторији накачи нека група да инхибира тај нусефекат, а да се при томе задрже све добре особине. У том случају је ”вештачки” молекул здравији. Узми пример кућне лабораторије - кухиње. Понекад је свежа намирница нездрава или чак отровна, а хемијски модификована (кувана, пржена, печена...) је добра за јело, дакле здравија. Кување се ни по чему суштински не разликује од прчкања у лабораторији и једно и друго је хемија. Једино што научници раде под неком теоријском парадигмом, а кувари су више занатлије и уметници. У лабораторији је углавном разум, а у кухињи углавном естетика. Али не видим зашто би молекул био мање здрав ако је синтеисан у епрувети, него неки други који је синтетисан у тигању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Uz to cak i ne postoji jedan recept za Coca Colu recimo u Meksickoj varijanti se koristi obican secer; a u americkoj high fructose cor syrup; i zato je meksicka trazenija. kako je u Evropi ne znam; i ko kolje i skuplja tu krv to bi vam onaj sto je predavao marksizam u crnoj gori mogao bolje objasniti. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 moze a sto ne bi mogla? Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Зашто би ико пожелео да пије кокаколу поред кваса? "Руски квас (из Москве) је на међународној смотри одржаној 1975. године у Југославији добио 18 поена, а познати напитак кока-кола -- свега 9,8 поена." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Може, ево баш сад ћу да је конзумирам. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Ne pijem Coca Colu ali tek kvas ne bih mogao piti; odvratan je i bljutav. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Зашто би ико пожелео да пије кокаколу поред кваса? Зашто би ико пожелео да пије квас поред пива? Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 27, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2012 Vrlo legitimno pitanje 4869 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Фебруар 28, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2012 Зашто би ико пожелео да пије квас поред пива? Због поста. Ваљда. Ван поста, пиво је такође легитимно. Али је вино лепше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Фебруар 28, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2012 Али поштовани R.Žiskar пиво је на води! .smil. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 28, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2012 Ја не подносим пиво, док сам на квас навикао. Уосталом, БИП-ов квас је нешто сасвим друкчије од аутентичног руског кваса, који више подсећа на пиво "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука