Miroslav Đorđević Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Tipično sektaško zanovijetanje i prenemaganje, koje se može vidjeti kod reformiranih sektaša. Kad im kažeš da se moliš bogorodici, Gospi ili svetitelju nekom oni odmah dodaju, zar ne bo trebalo da se molite Bogu, kad kažeš da čitaš neku duhovnu knjigu od nekog profesora teologije, oni na to odmah dodaju kako bi trebalo čitati bibliju i Jevanšelje a ne tamo nekakve ljudske izmišljotine i domišljotine, kad im kažeš da si bio na proslavi nekog velikog crkvenog praznika, svetitelja i slično oni na to odmah spremno dodaju kako je njima svaka nedelja i svaki dan u sedmici dan Gospodnji kad je treba moliti se.Uopšte nije, samo je glupo naglašavati nešto što se podrazumeva. Post je post, a ostalo je ostalo. Ako treba činiti milostinju to nema veze s postom. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Март 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Postom čovjek želi dospjeti do ovladavanja vlastitim nagonima, navikama ili zlim sklonostima. No, temeljno usmjerenje posta nije borba protiv nekoga, nego trud oko odnosa s Bogom. Jedino će iz tog vida biti razumljivo zašto je Isus postio četrdeset dana. On nije držao dijetu, nije se liječio, nije činio pokoru za svoje grijehe, nije se borio protiv svojih strasti i nije štrajkao. No, post mu je bio iznimno važan. U postu se susreo s protubožjim silama i s napastima koje ne će prestati vrebati na njega tražeći mu bolnu točku, hvatajući ga u riječi i čekajući povoljan trenutak da ga unište. U postu je dospio do kristalne jasnoće o svome poslanju i čvrstine volje da ga ispuni. http://www.hilp.hr/zivo-vrelo/nasa-tema/u-potrazi-za-postom-227.html Sinergija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Pa, iako se slažem sa vama u mnogim stvarima, ne bih se složila da je post kod ,,nas'' (malo mi glupo to nas,vas, ali to je već za drugu temu) samo u hrani. Mnogi sveštenici trube o tome kako nije najbitnije šta pojesti i popiti, već šta misliti, raditi. Sad ja da pala***** o postu ne mogu, ne znam se lepo izraziti, ali hrana nije najbitnija. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Pa, iako se slažem sa vama u mnogim stvarima, ne bih se složila da je post kod ,,nas'' (malo mi glupo to nas,vas, ali to je već za drugu temu) samo u hrani. Mnogi sveštenici trube o tome kako nije najbitnije šta pojesti i popiti, već šta misliti, raditi. Sad ja da pala***** o postu ne mogu, ne znam se lepo izraziti, ali hrana nije najbitnija.Post i jeste samo i isključivo u hrani. Jer šta je to što bi čovek trebalo da radi u postu, a ne bi trebalo inače? In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Март 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Uopšte nije, samo je glupo naglašavati nešto što se podrazumeva. Post je post, a ostalo je ostalo. Ako treba činiti milostinju to nema veze s postom. Ne mogu se sloziti s ovim..Prihvacam to jer tako te uci pravoslavlje,ali ne slazem se tim. Razlika jeste u postu...To svatko gledamo ,kako je svoje ispravno.Nas uci KC ,da jeste..i ima veze. Kod nas grijeh ne ide u usta-nego izlazi iz usta...pa iz tih razloga mozemo na sve gledati relativno.. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Uopšte nije, samo je glupo naglašavati nešto što se podrazumeva. Post je post, a ostalo je ostalo. Ako treba činiti milostinju to nema veze s postom. U redu, shvatio sam kakvu vrstu ti hrišćanstva praktikuješ, takvu valjda u kojim je normalno da su svetitelji kao vladika Nikolaj ignoranti i neznalice i u kojoj je glupo spominjati štošta jer se to valjda podrazumijeva. Hvala ti na takvom hrišćanstvu, moje hrišćanstvo meni a tvoje tebi, tvoje meni ne treba niti će mi ikada zatrebati. Takvo to prema kojem su i svetitelji kao otac Nikolaj ignoranti i neznalice jer i kad su se tako mnogo postili, umrli su i postali svetiteljima a da prema tebi nisu imali dovoljno razuma niti stigli da shvate šta je to post iako su se čitav život postili. Vladika Nikolaj ima ispošćeno sigurno više dana nego koliko ti živiš na ovoj zemlji. I na kraju on nema pojma šta je post a postao svetiteteljem. Lelelele, koja besmislica. Stvarno na momente pomislim da se sprdaš i sa hrišćanstvom i s pravoslavljem, valjda ne misliš to sve ozbiljno? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Razlika jeste u postu...To svatko gledamo ,kako je svoje ispravno.Nas uci KC ,da jeste..i ima veze.Opet dolazimo do mog pitanja. Da li to znači da van posta ne treba činiti milostinju? A ako milostinju treba činiti, onda je treba činiti uvek, a ne samo tokom posta.Kod nas grijeh ne ide u usta-nego izlazi iz usta...pa iz tih razloga mozemo na sve gledati relativno..Ne razumem, to je valjda kod svih koji sebe zovu hrišćanima tako.U redu, shvatio sam kakvu vrstu ti hrišćanstva praktikuješ, takvu valjda u kojim je normalno da su svetitelji kao vladika Nikolaj ignoranti i neznalice i u kojoj je glupo spominjati štošta jer se to valjda podrazumijeva. Hvala ti na takvom hrišćanstvu, moje hrišćanstvo meni a tvoje tebi, tvoje meni ne treba niti će mi ikada zatrebati. Takvo to prema kojem su i svetitelji kao otac Nikolaj ignoranti i neznalice jer i kad su se tako mnogo postili, umrli su i postali svetiteljima a da prema tebi nisu imali dovoljno razuma niti stigli da shvate šta je to post iako su se čitav život postili. Vladika Nikolaj ima ispošćeno sigurno više dana nego koliko ti živiš na ovoj zemlji. I na kraju on nema pokma šta je post a postao svetiteteljem. Stvarno na moment pomislim da se sprdaš i sa hrišćanstvom i s pravoslavljem, valjda ne misliš to sve ozbiljno?Sada spemuješ i demagogišeš. Ako nemaš šta pametno za reći, onda ćuti. Evo sada ću da te sablaznim još malo. Znaš li ti da je sveti vladika Nikolaj pušio duvan? In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Opet dolazimo do mog pitanja. Da li to znači da van posta ne treba činiti milostinju? A ako milostinju treba činiti, onda je treba činiti uvek, a ne samo tokom posta. Ne razumem, to je valjda kod svih koji sebe zovu hrišćanima tako. Sada spemuješ i demagogišeš. Ako nemaš šta pametno za reći, onda ćuti. ja sam svoje rekao, nadam se da će i administrracija ako nastaviš sa ovakvim divljanjem. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 ja sam svoje rekao, nadam se da će i administrracija ako nastaviš sa ovakvim divljanjem.Koje i kakvo divljanje? Ti si meni spočitavao da ja nazivam svetog vladiku Nikolaja neznalicom, i da ga tobože nepoštujem i vređam? To je, pored toga što nije tačno, demagogija jer pokušavaš da navučeš gnev demosa na mene takvim populističkim izjavama. Rekao sam lepo da je doktorirao, ali je doktorirao tridentintsku teologiju. Kasnije je doktorirao i filosofiju. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Март 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Opet dolazimo do mog pitanja. Da li to znači da van posta ne treba činiti milostinju? A ako milostinju treba činiti, onda je treba činiti uvek, a ne samo tokom posta. Braco,nema smisla da trosimo vrijeme na ovo,jer je jako dobro vidljivo u prijasnjim postovima.. Shvati kako god hoces..ne zelim se ponavljati sto puta.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Post i jeste samo i isključivo u hrani. Jer šta je to što bi čovek trebalo da radi u postu, a ne bi trebalo inače? Не волим да се гађам цитатима, али да не буде да ја измишљам - Не ограничавај, међутим врлину поста само на исхрану. Истински пост није само одрицање од различите хране, него одрицање од страсти и грехова: Да никоме не учиниш неправду. Да опростиш ближњему своме за увреду коју ти је нанео, за зло што ти је учинио, за дуг што ти је дужан. Иначе, не једеш месо, али једеш самога брата свога. Не пијеш пиће, али унижаваш другога човека. Свето Писмо наводи: "Тешко онима који се опијају без вина". Такво пијанство је, примера ради, гњев, који наводи душу да презире. И страх такође, који паралише разум. Уопште, свака страст која помрачује ум, јесте пијанство. Гневљив човек се опија својом страшћу. Не мисли кога има испред себе. Као да се бори у ноћи, граби шта стигне, спотиче се о свакога. Не зна шта говори, псује, удара, прети, проклиње, виче... Анастасија and Sinergija је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Не волим да се гађам цитатима, али да не буде да ја измишљам - Све ово што је наведено важи и ван поста. ...одрицање од страсти и грехова: Да никоме не учиниш неправду. Да опростиш ближњему своме за увреду коју ти је нанео... laetitia је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 То стоји, не ограничавати врлину поста само на исхрану, али тако треба да се понашамо и у посту и ван поста. Не једи месо, али не једи ни брата свога. Кад је мрс, једи месо, али опет не једи брата свога. Ни мени није баш сасвим јасно шта то осим хране разликује мрс од поста. Молитва? Одлазак у Цркву? Читање духовне литературе? Све то треба и ван поста, можда мало појачати, ако ко има вишка слободног времена. Али и даље не видим суштинску разлику. Не кажем да је нема, кажем да је ја не видим. Zayron је реаговао/ла на ово 1 You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Ja inače sam pogrešna osoba što se tiče objašnjavanja na praktičnom osobnom primjeru kako se posti zato što ja: već godinama jedem najčešće samo jednom dnevno, dva-tri dana u sedmici dva puta dnevno godinama već također ne jedem meso, nisam apsolutni vegetarijan, kad sam u gostima onda jedem sve što mi se iznese ali kod kuće ne kupujem nikakvo meso za gulaš, nikakva pečenja, nikakve šnicle, nikakvo sirovo a ni faširano meso, ni goveđe, ni pileće ni svinjetinu a ni ribu. paštete, salame, kobasice i slaninu kupujem ali ih ne jedem mnogo ni često. mlijeko slatko ne pijem uopšte, ne pamtim kad sam ga kupio, jaja također jedem samo par puta godišnje, najčešće za Uskrs ta kuvana sir i kiselo mlijeko, kefir itd. kupujem zbog zdravlja i mikroflore, to se mora tako se kod mene pravo ni ne zna kad je post a kad nije, jer kod mene svaki dan izgleda to kao kod nekog što posti, pa tako ja da to poznam moram dobro "pritvrdit" i "prioštrit" a zato taj post na hljebu i vodi, tako je onda poznat da je post jedina stvar koje sam se jedva riješio su cigare, a i sad bi si najrađe zapalio, prije nego bi šta pojeo. inače kao mladić sam mnogo bio fasciniran asketikom i pročitao mnogo knjiga o tome a mnogo toga sam i praktikovao, duga klečanja, tuširanja hladnom vodom, i sl. tomu se kaže "umrtvovanje tijela i tjelesnih požuda" jedino još nisam probao te oštrije tehnike, flagelantske itd. od alkohola kupujem samo vino, najčešće crno, nekad i bijelo, Otprilike to je to, bez licemerstva i nekekvih formalnih odredbi o postu; ne bih mao nista protiv da ovakav nacin posta bude i kod nas! Sinergija је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miroslav Đorđević Написано Март 4, 2012 Пријави Подели Написано Март 4, 2012 Не волим да се гађам цитатима, али да не буде да ја измишљамAli zar ne treba sve to raditi i inače? Ne bi li trebalo takvo ponašanje da bude normalno i normativno za hrišćane? Mislim da sveti Vasilije Veliki tu tipuje na ono da je džaba postiti ako smo neke 'rđe od ljudi', jer što kažu đavo ne jede ništa, ali je ipak đavo. In communio sanctorum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука