Andre Williams Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Руска православна црква тражи од верника да не гледају "глупе серије" јер оне "убијају време" као ни отупљујуће шоу-програме и филмове јер се без њих "може живети лепше" МОСКВА - Представник Московске патријаршије затражио је од верника да у време управо отпочетог Ускршњег поста избегавају да гледају телевизију, посебно "глупе серије" јер оне "убијају време". Црква не препоручује ни гледање отупљујућих шоу-програма, филмове, јер се без њих "може живети лепше". Не препоручује се ни коришћење интернета јер, кажу, да време у посту треба користити на оно што је добро и корисно, пренела је Верска информативна агенција (ВИА). Према тумачењу Цркве Информативни програми може се, пак, гледати "спокојно", као и образовни програм и концерти класичне музике. Поједини руски медији су, како се наводи, ову препоруку Цркве иронично прокоментарисали: "Гледајте државни контролисани програм вести - живећете боље". Црква препоручује да православни родитељи треба да траже да у школама ужина за ученике буде посна, јер на то они "имају право". Није страшно да деца имају скромнију храну. Напомиње се да деца у посту не морају да се придржавају "манастирског устава". Што се исхране одраслих без меса тиче, додаје се, да не треба угађати стомаку и пасти у грех "цревоугодија". Црква је критиковала руске медије који, како се наводи, обично сугеришу једење рибе у посту. Из Патријаршије, међутим, поручују да је риба допуштена само два пута, на дан празника Цвети и на Благовести, уколико овај други празник, како се додаје, не падне током Велике недеље. Рибу, међутим, смеју да једу "радни људи" међу које Црква убраја и своју администрацију и студенте теологије, али не и свештенство и монаштво. Спор око рибе у посту у Русији се води у време сваког Ускршњег поста. И сада неки указују на то да у грчка правила садржана у монашком Типику рестриктивна и забрањују рибу у посту, док староруска правила допуштају рибу сваке недеље у посту. Дилему око тога да ли се током поста смеју имати "брачни односи", Црква је преломила и одговорила са "не". Ипак, како се наводи, познати јеромонах Димитрије Першин, усудио се и дао "разрешење" на ту забрану. У прошлогодишњој репрезентативној анкети у време поста, установљено је да 49 одсто Руса не види смисао у посту. Међу верницима тај постотак износи 44 одсто, док млади од 18 до 24 године у 63 одсто случајева не видео смисао у посту. Од оних који посте 24 одсто их сматра да пост "прочишћује и избавља од грешних помисли", код пет одсто он значи покајање, а два одсто се инспирише за добра дела. Осам одсто налази медицинско објашњење прочишћавања организма, док три посто верника се придржава правила иако у томе не види никакав смисао. рирку lezaics је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Dovoljno je reci: KURIR! RYLAH and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Не могу Руси без диктатуре, па то ти је... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 van posta je zaglupljivanje dozvoljeno Sherlock H., laetitia and Biky83 је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Заиста бих много тога могао написати о "препорукама" наведеним у овом тексту, али обзиром да пише да се ради о "представнику" - особи "н", Московске патријаршије, као и да не видим нигде сагласност Московске патријаршије са текстом и "аутором", стекао сам утисак једнак као кад прочитам умовања "силних" верских аналитичара код нас, које већину не познаје ни њихов парохијски свештеник.... Моја препорука о овим "препорукама" је, прочитај и заборави . školarac, obi-wan, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 1, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Медији су нам постали баш готивни...а овај ја посебно ценим Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Вероватно је чланак објављен негде поред Карлеушиних Твитер порука о вери. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Па није ваљда Курир скуцао овај текст? Покушао сам да нађем извор. Они се позивају на vijesti.rs а они на trojka.rs и даље сам стао Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 Медији су нам постали баш готивни...а овај ја посебно ценим Ma ovaj je sampion, tak`og nema u tri sela... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Март 1, 2012 Пријави Подели Написано Март 1, 2012 auuu nemote sa salama,sta ce "ova" braca na to pomisliti, a tek sto izbacujete zabavnu muziku u sred strogog posta,kukuj lele Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Мај 15, 2014 Пријави Подели Написано Мај 15, 2014 van posta je zaglupljivanje dozvoljeno hahahahaha, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Мај 15, 2014 Пријави Подели Написано Мај 15, 2014 Ovo je preterivanje sto kaze RPC. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Мај 15, 2014 Пријави Подели Написано Мај 15, 2014 Наш ум се храни пажњом а после у доколици прежвакавамо у мислима оно чиме смо се пажњом нахранили. ко учествује у свађи неминовно ће после размишљати о томе. Ако погледамо неку серију и о томе ће размишљату наш ум, Када ми кроз пажњу натрпамо свашта у наш ум, он тада сигурно неће размишљати о богоугодним стварима. И после се чудимо, како су то Св. Оци имали Откровења. Није немогуће и да ми имамо откровења, верујте ми на реч. али се мора пазити каква се храна уноси у ум. Откровења су за дух као витамини за тело. Ако уносимо лошу храну сигурно да ће нам фалити витамини. Свако ко ради на себи би морао макар за време поста да поведе рачуна каквом храном храни свој ум. Радосна, Deja Vu, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 15, 2014 Пријави Подели Написано Мај 15, 2014 Men se čini da ovaj kurir ima jako razvejane žile. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 15, 2014 Пријави Подели Написано Мај 15, 2014 Јест мало диктаторски, али има истине. Ако је пост, онда би се требало окренути Богу и раду на себи, а не гледању ТВ-а где могу избити садржаји који ће изазвати грех. Нешто тако код себе примењујем. Пошто волим да слушам музику, поготово рок, онда за време поста потпуно престанем са слушањем. Trifke and Гром је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука