Jump to content

Da li se Gospod Isus Hristos smejao?

Препоручена порука

Осмех је љубав и срце радосно.

Смех је, чини ми се, увек подсмех.

То су две потпуно различите ствари.

to nije tacno klapklap klapklap

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

ko je to zapisao da se nije smejao nikad?

Обратити пажњу на одговор под редним бројем 11.:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2115.0.html

На жалост, дело које је цитирао Карађорђе је апокриф...

Наводни аутор овога писма, Публије Лентул, никада није постојао, и не помиње се ни у једном римском архиву. Ово писмо је пронађено тек негде у XV веку, па није могуће утврдити када је анписано. У сваком случају, немогуће да га је написао неко ко је био Христов савременик, и то у време када је Христос живео, будући да самог Господа ословљава именом Исус Христос, које се појављује тек у јеванђељима, неких тридесетак година касније - неко ко је био Христов савременик би га звао Јешуа Ханоцери...

Већ смо на претходним страницама поменули да је реч о апокрифу. DYNABLASTER је питао за извор и ја сам му само указао. Тог одломка се сећам још из богословије; не могу само тачно да се сетим да ли смо то читали код Малицког у Историји хришћанске цркве или у Мирковићевој Литургици. Пре ће бити ово друго.

У сваком случају на постављено питање је немогуће одговорити до краја. То сам већ изнео. Додао бих само да ми хришћани немамо за циљ да копирамо Христа, већ да употребљавајући позитивно своју слободу у сопственој аутентичности уградимо себе у Тело Христово. Чак и да се Господ није смејао, како пише у апокрифу, не подразумева да је само то мерило спасења. Требало би да је ово прихватљиво гледиште?

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

ko je to zapisao da se nije smejao nikad?

Обратити пажњу на одговор под редним бројем 11.:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2115.0.html

На жалост, дело које је цитирао Карађорђе је апокриф...

Наводни аутор овога писма, Публије Лентул, никада није постојао, и не помиње се ни у једном римском архиву. Ово писмо је пронађено тек негде у XV веку, па није могуће утврдити када је анписано. У сваком случају, немогуће да га је написао неко ко је био Христов савременик, и то у време када је Христос живео, будући да самог Господа ословљава именом Исус Христос, које се појављује тек у јеванђељима, неких тридесетак година касније - неко ко је био Христов савременик би га звао Јешуа Ханоцери...

Већ смо на претходним страницама поменули да је реч о апокрифу. DYNABLASTER је питао за извор и ја сам му само указао. Тог одломка се сећам још из богословије; не могу само тачно да се сетим да ли смо то читали код Малицког у Историји хришћанске цркве или у Мирковићевој Литургици. Пре ће бити ово друго.

У сваком случају на постављено питање је немогуће одговорити до краја. То сам већ изнео. Додао бих само да ми хришћани немамо за циљ да копирамо Христа, већ да употребљавајући позитивно своју слободу у сопственој аутентичности уградимо себе у Тело Христово. Чак и да се Господ није смејао, како пише у апокрифу, не подразумева да је само то мерило спасења. Требало би да је ово прихватљиво гледиште?

Признајем, нисам ишчитао целу дискусију...  bliss jeeee

Иначе - слажем се са тобом у потпуности. bliss jeeee

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ниси једини bliss jeeee  Многи не читају ни страницу на којој су, па се охрабре да ће својим коментаром да нас фасцинирају. Изгледа да много више волимо да учимо друге, него да се учимо од других.

Разумем да је сад ту 20-30 страница... Али 3-4... Не замерам никоме ништа, само констатујем. bliss jeeee

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Осмех је љубав и срце радосно.

Смех је, чини ми се, увек подсмех.

То су две потпуно различите ствари.

to nije tacno bliss jeeee bliss jeeee

Слобода мишљења је загарантована.

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

ma nema tu slobode misljenja .please.

kad se smejes onda ne mislis .please. .please. .please. bliss jeeee confused dizzy999 bliss jeeee

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

hvala, nesto pametno i ja da kazem bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

Ниси једини 0442_feel  Многи не читају ни страницу на којој су, па се охрабре да ће својим коментаром да нас фасцинирају. Изгледа да много више волимо да учимо друге, него да се учимо од других.

Разумем да је сад ту 20-30 страница... Али 3-4... Не замерам никоме ништа, само констатујем. 0442_feel

Их бре, на ништа ме направи (што би реко Радован)...  0442_feel

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

link=topic=2115.msg407683#msg407683 date=1302332849]

i osmeh kao mač razdvoji verne od nevernih, ovce od jaraca....  dobar decko zru :)

Не морам да будем савршен да бих био веран, а не морам ни своје слабости да проглашавам за нешто добро. Важно је да се трудим у добру онолико колико могу и умем. Ни мање ни више од тога. Удаљисмо се од теме...

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

da,tačno je...

mene fascinira da se ovde vodi polemika oko nečega što je po sebi jasno... a smeh se cepa na osmeh-koji je pobožan jer nije cerekanje (cerekanje je valjda demonsko ili šta već i izraz je samo sopstvenog ja) i bogougodnoh osmeha...... koji čak ne mora ni da se vidi na licu već zrači iz očiju... drugim rečima,Gospod-ako se i smejao-smejao se zbog saosećanja...

svaki drugi smeh je proglašen lošim... nije ni čudo šta nam se dešava u Crkvi... danas sam nekoliko sati tražio po internetu sliku na kojoj se neko na liturgiji osmehuje... posle višečasovnog gulglanja(bukvalnog,ne preterujem) jedva sam našao ovo

http://img858.imageshack.us/img858/6131/777m.jpg

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Uopšte ne smatram da je smejanje loše i demonsko,iskreno smejanje, nečemu što nam je smešno( a ne smejanje nekome,podsmehivanje) ,smejanje kada smo radosni.Smeh je neophodan po meni,neophodan svakom čoveku.I samo nasmejano lice čoveka je mnogo lepše od ozbiljnog ili namrštenog.Smatram recimo,samo da se Gospod nije možda smejao na način kako se ja smejem,a umem da se smejem i glasno i jako često i dugo,već da je njegov smeh bio kao osmeh,radostan,blag,ohrabrujući,pa i saosećajan,zavisnosti od situacije.I nikad,nikad mi neće biti jasno,zašto neki ljudi,crkveni ljudi,smeh smatraju za "demonsku rabotu",zašto smatraju da čovek ne treba da se smeje,a nailazila sam i na osude zbog toga što se često smejem.Pa deca se tako često smeju,i smehom izražavaju radost i sreću.A znamo šta je Gospod rekao o deci.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

link=topic=2115.msg408121#msg408121 date=1302387875]

da,tačno je...

mene fascinira da se ovde vodi polemika oko nečega što je po sebi jasno... a smeh se cepa na osmeh-koji je pobožan jer nije cerekanje (cerekanje je valjda demonsko ili šta već i izraz je samo sopstvenog ja) i bogougodnoh osmeha...... koji čak ne mora ni da se vidi na licu već zrači iz očiju... drugim rečima,Gospod-ako se i smejao-smejao se zbog saosećanja...

svaki drugi smeh je proglašen lošim... nije ni čudo šta nam se dešava u Crkvi... danas sam nekoliko sati tražio po internetu sliku na kojoj se neko na liturgiji osmehuje... posle višečasovnog gulglanja(bukvalnog,ne preterujem) jedva sam našao ovo

http://img858.imageshack.us/img858/6131/777m.jpg

girl_jumping

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...