Zeebedee Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 ОК, занимљива тема... У САД је све другачије него у Европи и код нас, па је тешко објаснити неке ствари ван контекста. Али ево пар ситница које одмах упадну у око... Treba istaci da je USA jako sirtok pojam i opisujuci Chicago ti samo opisujes Midwest. Na istoku svakako ima zidanih kuca od kojih su neke stare po 150 godina. Soccer liga je po zvanicnoj statistici 4 puta vise gledana od srpske lige a broj dece koja trenutno treniraju soccer je prerasla tradicionalno americke sportove hokej i bejzbol. Na recimo zapadnoj obali moze se peske ici, brdovito je i nije ravno i ruznoi kao ploca tj kao Chicago. Милан Ракић and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Рекох на почетку како су проблеми који се по дифолту традиционалну везују за Колумбију - герила и огромни нарко кланови који владају читавим градовима, данас сведени на минималну меру. Не знам колико су нарко босови можда само ушли у политичке партије, обукли одела и наставили да раде исто на ”фињака”. Можда, можда и не, углавном, дефинитивно нема обрачуна по улицама и дефинитивно не држе велике градове као некада. Герила је сведена на неколико црвених зона. Киднаповања су ретка (још увек, нажалсот, држе известан број давно киднапованих људи као таоце), а њихови напади се углавном своде на полицијске станице у местима где су опстали. Личи на последње трзаје и дај Боже да сам у праву. Постоје, међутим, два преовлађујућа социјална проблема. Иако је економски развој видљив на сваком кораку, још увек је незапосленост висока и стопа сиромаштва висока. Други велики проблем је висока стопа уличног криминала (што није караткеристично само за Колумбију, већ целу јужну Америку). То не значи да се напади на улици дешавају сваки час. Ја доста шетам и прилично одударам од околине по изгледу, са женом причам углавном енглески и нисам приметио ништа чудно. Једноставно, треба да се користи, пто Амери кажу, комон сенс, и вероватно ће све бити у реду. Али дефинитивно нема оне опуштености на коју смо ми навикли. Што значи, отприлике, не треба шетати много касно, никако не треба залазити у поједине делове града (мада ово двоје може да се примени на један подобар део САД), фотопарат, мобилни телефон, мп3 плејер и слично на јавним местима треба користити веома обазриво... Оно што је нама потпуно неразумљиво, практично свака кућа има решетке на свим вратима и прозорима. Те решетке су често урађење естетски лепо. Дворишта нису ”предворје” кућа, већ ако постоје, налазе се у у нутрашњости (то је чини ми се ствар архитектуре, не безбедности). Све модерне зграде су ограђене капијама, обезбеђене електрицитетом и имају наоружане портире. Мени је та ствар убедљиво најгора страна Колумбије данас и дефинитивно не бих могао да живим дуже овде (осим ако не бих морао) док се то не сведе на неку разумну меру. Просечна плата је 200$, што је катастрофа, али зато са факултетском дипломом се у приватним компанијама опуштено заради 1700$ или више. Ако бих са мојим образовањем нашао посао овде, могао бих да зарађујем много више (и живим материјално боље, јер су цене упоредиве) него у Србији. Те економске супротности се баш виде. Рецимо, север Боготе се уопште не разликује од пословног дела било ког европског града. Све је модерно, лепо, чисто, можете наћи продавнице са светским брендовима... Југ града је екстремно сиромашан и личи на ромска насеља код нас. Наравно, вечина града је између два екстрема, видно сиромашније од севера, али скроз пристојно. Један од главних разлога за сиромашан југ је и то што су ту масовно насељаване избеглице од гериле из унутрашњости током деценија практично грађанског рата. Иначе, кад смо код економије, изненадио сам се чега се све људи неће досетити да би преживели и зарадили. Рецимо, јавне говорнице су ретке, али на сваком кораку ћете срести људе који нуде разговор мобилним телефоном и наплаћују по минути. Имају неколико мобилних телефона за сваког оператера, привежу их ланцима да их не би крали и раде бизнис. Ово је скоро по правилу додатни извор прихода. Ако неко продаје одећу на тезги, додаће и телфоне. Кажу да могу да зараде око 300 долара од тога месечно. Али најјаче ми је било кад сам ишао да вадим личну карту за странце (није обавезно, али онда не морам да носим пасош на локалним летовима и слично). Наравно, фотографија није била добра, већ су тражили плаву позадину. Питаму неку тету из обезбеђења где могу да се сликам и она руком покаже десно. Ми одемо у улицу десно и наравно, тражимо фото радњу. Питамо неког лика и он нам каже да се вратимо назад и питамо оног што продаје воће на улици. Кад оно, каква црна фото радња. Лик од опреме има мали фотоапарат, неко плаво ћебе и канонов малени штампач за фотографије. Окачи ћебе на рекламу на аутобуској станици, слика вас и одштампа вам слику за два минута. Чини ми се да су јако предузимљиви и сналажљиви (иако генерално не претерано вредни) и да би економија те земље доста процветала када би се смањила бирократија, отворило тржиште и слично. Један од великих проблема је и то да образовање углавном није бесплатно, универзитети су махом приватни и скупи, тако да они који нису рођени у макар мало богатијим породицама, немају много чему да се надају. Влада хоће да приватизује и оно мало државних универзитета што је остало, па су сада актуелни протести против ”неолибералне реформе образовања”. angst, florenntina, Милан М. and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Мислим да се православни Американци не разликују од неправославних у тим стварима. Треба им једино отвореност, да схвате да нису једини на свету и да њихов начин није недини исправан. То је мање или више све што њима треба, остало имају. ocvo si potpuno u pravu, pravoslavni amerikanci ne promene nista u mentalitetu; i dalje imaju ista osecanja za ostatak sveta, bolesnu ljubav prema oruzanim snagama svoje zemlje, pogled na stvari sve... Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 ocvo si potpuno u pravu, pravoslavni amerikanci ne promene nista u mentalitetu; i dalje imaju ista osecanja za ostatak sveta, bolesnu ljubav prema oruzanim snagama svoje zemlje, pogled na stvari sve...Америкофилетизам gringrin "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 А можете ли ми рећи колико популарна психологија утиче на њихов начин размишљања и васпитавања деце? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boba Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Moj suprug je 2010 godine bio u Norveskoj i vratio se totalno zaljubljen u tu zamlju. Inace meni svekrva odlazi da tamo radi kao medicinska sestra u starackim domovima.Navescu par stvari par stvari zbog kojih mu je ostala u lepim utiscima. Pri setnji kroz Sandens ( grad pored Stavangera ) nije znao da se orijentise kako da pronadje odredjenu ulicu.U tom trenutku prilazio mu je momak koji je izgledao kao odrpanac i dosta fizicki zapusten.Suprug ga je sa zebnjom upitao za smer na engleskom.Covek nije znao gde je to ali je uzeo telefon i zvao prvo svoju mamu,pa svoju devojku da bi mu pomogao.I da,svi znaju engleski fantasticno.Posto moj suprug ne govori norveski a svekrva nije uvek bila sa njim svuda je uspeo da se snadje na engleskom.Posetio je par gradica po Norveskoj i naravno Oslo.Oslo je prelep grad sa fantasticnom arhitekturom.Sa zgradama koje su svaka jedno umetnicko delo.U Oslu je zapazio da su apsolutno svi zgodni.Nije video ni jednog debelog coveka.Posto je bio u vreme takozvanih belih noci cesto je gubio pojam o vremenu. Da napisem i sta se mojoj svekrvi desilo pre neki dan.Ona je trenutno u seocetu pored Kristijansanda. Otisla je tamo krajem januara i upoznala se tada sa svojim komsijama,norvezanima.Pre neki dan oni dolaze kod nje i kazu joj da su prodali svoju kucu i da joj poklanjaju sporet,vez masinu,zamrzivac.... Da njima to ne treba i da nece da se cimaju i nose.Kada sam sad pitala supruga koji mi je najveci utisak o Norveskoj rekao je:" Prelepa priroda i izrazitio srdacni ljudi.Za prirodu sam ocekivao a o ljudima i nisam." Jedina stvar koja je njemu tamo bila cudna ,da tako kazem ,je to da su oni svi vrlo slobodni.Svi vecinom imaju po vise brakova i sve se oni druze sa svojim bivsim zenama . Срђан Шијакињић and Andre Williams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ја сам слично прошао у Холандији. Тражим једну продавницу гитара и никако да нађем, онда на крају уђем у неку радњу са CD-овима и питам ону женску што је радила, а она мртва ладна изађе из радње и одведе ме неколико улица одатле... Баш сам стекао утисак да су доброћудан и гостољубив народ, али сам био кратко. Ако има некога из Недерланда да напише праве утиске... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 21, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2012 Ех, кад човек помисли да су чукун-чукундеде истих тих питомих и доброћудних Норвежана пре само пар стотина година пљачкали, палили и силовали све на шта су наишли... obi-wan, коЖељ њацИ , Raskoljnikov and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ateist Написано Фебруар 22, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2012 Да ли бисте ми могли рећи какав је однос Норвежана према странцима код њих, и уопштено према другим народима? После оне трагедија са Брејвиком, у медијима се обратила пажња на Норвешку, па сам налетео на коментаре да у Норвешкој, испод опште пропагиране једнакости и отворености друштва, лежи доста укорењени расизам и осећај надмоћи у односу на све "гостојуће"... Је л и Норвежанима фудбал спорт број 1 или се занимају и за неке друге спортове? Хвала. Većina Norvežana nema neke predrasude prema strancima. Naravno, iznimke postoje, ali Brejvik je bio ekstremna iznimka. U suštini su "ljubazni". Tu riječ stavih pod navodnike jer ljubaznost je kod njih površna i dio je novije kulture. (Slično amerikancima kojima je sve, uz stalni smješak, "Awesome!" (u značenju: divno, strava). Naravno, i tu iznimke potvrđuju pravilo. Da, fudbal je sprot broj jedan. Pogotovo ovdje u Bergenu. Sjećam se Janeza Zavrl (slovenca, koji je došo u klub "Brann" da igra), bio im je takoreći Bog, iako nije baš naročito uspješan igrač bio. Ne mislim da je bio loš igrač, već nesretan. Skoro svaku utakmicu je prijevremeno završio zbog povrede. šalio sam se s njim, kazavši da je Bosanac, tih problema ne bi imao... (povrede su mu bile većinom na glavi). Ostao je nešto više od godinu dana u klubu i onda otišao u španiju. Zanimljiva stvar je, da prije njega je takođe jedan Slovenac bio u istom klubu, i koji je odigrao sam jedan meč: slomili su mu (nezgoda, nije namjerno) nogu. Za njega je karijera bila završena. U Norveškoj, koja broji 5 mio. stanovnika, nešto više od pola miliona stanovnika su stranog porijekla. Bivših Jugoslovena je samo oko 15-tak hiljada. Najviše ih je iz Poljske, švedske i Pakistana, kao i iz Irana. Norveška je takođe zemlja koja je prva u svijetu uvela zakonsku odredbu o kvoti (procentu) žena u nekom poduzeću. Ta kvota iznosi 40%, i za sada se je pokazala pozitivnom, stoga i ispravnom. Uopšteno, kod njih žene uživaju u ravnopravnom odnosu s muškarcima. Osobno smatram da bi takvu kvotu trebalo uvesti u svim zemljama. što je tiče prirode, mogu reći slijedeće: Tko voli mnogo planina i brda, njemu Norveška ima predivnu prirodu, jer je skoro netaknuta. Ja ne volim... zima... . Mada, a to se mora priznati imaju skoro bezbroj prelijepih jezera. Dok nisam došao ovdje, ja nisam znao da Norveška ima preko 150.000 ostrva! Gustina naseljenosti je vrlo slaba po kvadratnom kilometru, s obzirom da ima samo 5 mio. stanovnika na površini koja je veća od (ujedinjene) Njemačke. P.S: Ne znam kojim putevima se je kretao tvoj muž, jer Norveška ima naravno i "debele" ljude, mada ne kao USA. Срђан Шијакињић, obi-wan and Boba је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miki Написано Фебруар 22, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2012 Ја сам слично прошао у Холандији. Тражим једну продавницу гитара и никако да нађем, онда на крају уђем у неку радњу са CD-овима и питам ону женску што је радила, а она мртва ладна изађе из радње и одведе ме неколико улица одатле... Баш сам стекао утисак да су доброћудан и гостољубив народ, али сам био кратко. Ако има некога из Недерланда да напише праве утиске... Ја сам био у Холандији само на неколико дана, и баш сам стекао такав утисак да су јако позитивни и гостољубив народ. Имају и одличан смисао за хумор! Ту разлику најбоље видите у Белгији - између комплексаша Француза и отворених Холанђана. Не знам колико ће још да издрже да живе "заједно". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Март 3, 2012 Пријави Подели Написано Март 3, 2012 има ли неко искуства из Аустралије? obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Март 3, 2012 Пријави Подели Написано Март 3, 2012 @Ilic nemam, ali bih volela da ih imam stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Март 3, 2012 Пријави Подели Написано Март 3, 2012 Nemacka,dosadna i ocajna zemlja...sivilo,ljudi neki sacuvaj Boze....ovde sam se nasao zbog svega sto se desavalo '90.-tih....Inace,mastam da zivim negde gde je more,palme,sunce,gde su ljdi nasmejani... А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Март 3, 2012 Пријави Подели Написано Март 3, 2012 Где си у Немачкој? Зашто је досадна? Ја сам била тамо неколико пута и стекла баш супротан утисак. Људи су били ведри и насмејани, пријатељски расположени иако сам била упозорена да ћу наићи на хладне и незаинтересоване особе. Наравно, не може се поредити живот на једном месту и одлазак на 10-ак дана. You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Март 3, 2012 Пријави Подели Написано Март 3, 2012 Где си у Немачкој? Зашто је досадна? Ја сам била тамо неколико пута и стекла баш супротан утисак. Људи су били ведри и насмејани, пријатељски расположени иако сам била упозорена да ћу наићи на хладне и незаинтересоване особе. Наравно, не може се поредити живот на једном месту и одлазак на 10-ак дана. Nalazim se u Wuppertalu od skoro,inace ranioje sam ziveo u Berlinu i Kelnu...pa lepo si sebi odgovorila,ne mozes da porediti zivot kada si 16 godina i kada si kao turista 10 dana...ne mopzes sagledati ni porediti nikako А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука