obi-wan Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Јефтина им је сва роба и то некад до смешног нивоа. Чак и сиромашнију могу да приуште ауто, технику и слично. Храна је иста или скупља (ако је иоле квалитетна) него у Србији. Али услуге... Ако хоћеш да ти деца имају иоле пристојно образовање, мораш много и премного да платиш, а не дај Боже да се разболиш... Или не дао Бог да одеш на суд, да ти треба адвокат и слично... Da, to sam i pre cuo, narocito oko lecenja. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 једна од најбољих тема у последње време! хвала свима који пишу. 138999 obi-wan, kirios1 and Boba је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Катастрофа, то је бар очигледно. Не знам које си годиште, ја сам 84 . У моје време се још и држало (некако), али сад је Богу плакати... Општа економска и морална криза је уништила основно и средње школство а та два у комбинацији са тотално идиотским спровођењем болоње (која сама по себи има проблема) уништили факултете. И још нешто, ја кад кажем образовање, мислим на опште, академско и научно. Уопште не знам ништа о стручном образовању и о томе не могу да судим ни у Србији, ни било где. Ја сам завршио рачунарске ,,науке" и могу ти рећи да сам изузетно задовољан својим образовањем. Мислим да у овоме имамо будућност. Моја фирма ради outsource-инг пуном паром (и то између осталог), а клијенти (познате стране компаније) су изузетно задовољни. А то са болоњом је мислим... То је оно како који факултет протумачи, па сваки има неки свој систем. Та болоња је само гњаважа и ништа друго, типа мораш да присуствујеш на xx% предавања, вежби, испит имаш право да полажеш три пута, након чега више не можеш да га полажеш па или бираш други предмет или га слушаш опет (!!??!?!!!?) и тако све бисер до бисера Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hellblazer Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 ^_^ Моју маму кад срце није пресјекло када је Американка бацалу у вис и окретала у зраку своју двогодишњу ћерку, на улици. Ни мени није било свеједно да то гледам. Али тај начин васпитања је одличан јер дијете неће имати страх од неуспјеха када посрасте. А код нас дијеца се тотално друкачије васпитавају. Kako nece imati strah od neuspeha?ZvonkoM je upravo rekao da im od malena govore samo pozitivne reci i da ni ucitelji ne smeju da ih kritikuju, cak i ako je vrlo jasno da su pogresili..To su meni savrseni uslovi za razvijanje gordosti a ne dobrog vaspitanja. “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” Yoda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 једна од најбољих тема у последње време! хвала свима који пишу. 138999 Хтедох и ја да прокоментаришем овако нешто још пре неколико страна, али не стигох... Само наставите... Boba је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Super tema! Hvala svima koji dijele svoja iskustva sa nama, običnim smrtnicima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Mozes javno da zapalis zastavu bez posledica. Osamdesetih godina Vrhovni sud je doneo presudu da se paljenjem zastave ne cini kazneno delo. Kod italijana nije tako. Imaju zakone koji stite drzavne simbole i drzavne sluzbenike. Ako se posvadjas i uvredis recimo policajca mozes da budes osudjen. A o paljenju zastave i da ne pricamo. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 U italiji je skolovanje organizoivano slicno kao kod nas,besplatno i obavezno.Mislim da se nesto placa fakultet ali nisam siguran kako to sve funkcionise i da li bas svi fakulteti se placaju. A osnovna skola, srednj i ostalo je besplatna. Skole su im ok , moja cerka ide u prvi osnovne ovde a skola je tek napravljena, mislim da je ovo prva generacija koja ide u nju, i skola je vrh, Spoljni zidovi ucionica su od stakla tako da vidis klince u ucionici, ma super. Do sada moram reci da nije bilo nikakvih problema, tipa stranci smo i slicno, za evo 4 godine, 3 u obdanistu i jednu u skoli. Imaju u skoli organizovano svasta jos, muzicke sekcije, pozorisne i slicno. Imaju nekoliko ucitelja a ne kao kod nas , jednog za 4 godine. vec , mislim da ih moja kci ima 5. Imaju naravno i veronauku koja se ovde prilikom upisa podrazumeva a ti mozes ako hoces eksplicitno da trazis i da potpises da ne zelis da ti dete ide na veronauku. Ucitelja ima nekoliko ali jedna je ipak glavna ... ona salje pisana obavestenja roditeljima po deci koja ti obicno trebas potpisati ako si saglasan. Ako treba negde klinci da idu i slicno. U skoli su od 8 do 13 a po nekada i do 16h. Subotom su slobodni mada ne svi. Na pocetku godine imas dve pcije ili da dete ide i subotom u skolu ili da ostaje 2 puta nedeljno duze u skoli. Ako ostaje duce tokom nedelje onda je subotom slobodno. A da, ovde ti drzava sve javi, tj pozove te. Nema ono zaboravio sam kada je upis u skolu ili obdaniste. Stigne ti pismo od komune obicno mesec dana ranije da te podseti za upis. Kada udjes jednom u "sistem" ne zaboravljaju te i redovno obavestavaju. obi-wan and Praha је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Nije ni kod nas jedan ucitelj sve cetiri godine. To nije bilo ni u vreme kad sam ja isla u skolu, a ne verujem ni da je sad drugacije. I mi smo imali jednu uciteljicu, tzv. razredna, i ona nam je predavala sve mozda I, II razred, a posle kako se uvode novi predmeti, imali smo posebne ucitelje za njih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Jos jedna sitnica koja me kod nas izludjuje. Bilo sta da treba covek da uradi u policiji, opstini i slicno, ako ti treba nekakva kopija , nekakva uplatnica ili slicno nasi te salju- idi kopiraj pa se vrati. Cisto maltretiranje. U italiji to ne postoji. Ako treba nesto kopirati to oni u birou kopiraju jer vecimaju fotokopir masine i ne maltretiraju ljude sa tim. A ako nesto ne moze da se kopira onda original koji zahtevaju imaju oni i nigde te ne salju. Na stranu sto su uveli pre neku godinu autocertificazione- sam dajes izjavu i potpisujes koja je nakon toga punovazna. Tipa gde sivis, koliko clanova domacinstva imas i slicno. A sa laganje predvidjena je kazna do 2 godine zatvora . Ili 3, nisam siguran. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miki Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Добродошлу у Грчку! Овде сам већ четири године што је значајан период да се упозна један народ и земљу јако добро. Земљу сунца, богате историје, забаве, најбоље музике и хране на свијету, земљу која има Свету Гору и, ја бих рекао, једну од најљепших природа на свијету. Ако сте Србин, у Грчкој ће те и даље бити прихваћени заиста отвореног срца па чак уз идеализацију нашег народа (они мисле да смо ми сви високи, лијепи да смо међусобно сложни и да смо снажни..). На стотине пута сам искористио ту погодност што сам Србин (у болници, стадиону, продавници...). Као што сам написао изнад, по мом мишљењу Грци имају најљепшу музику и храну на свијету. Храна представља савршену комбинацију меса, поврћа, рибе, сира, маслиновог уља, тијеста и воћа. Сигурно је то разлог што је овде јако лако постити, са аспекта намирница. Прије кризе, више од 10% популације Грчек су били запоселни у јавном сектору, што је подразумијевало много пара уз не претјерано много рада. А све то заједно је подразумјевало много забаве, таверни и добре хране. Овако изгледа "Жикина шареница" на грчки народ. Поред тога, Грци су народ који имају специфичан и врло истанчан осјећај за правду. Тако да ћете често видјети како истјеравају правду у супермаркету, општини..Мислим да је то и разлог што су овде тако популарне утопијстичке идеологије. Пошто Грци, Слава Господу на томе, нису никад осјетили примјењени комунизам они и даље мисле да је то систем који може свијету да донесе срећу, просперитет и мир. :mellow: Што се тиче генералног плана, социјализам је широко прихваћена идеологија (од десних до лијевих) тако да је у Грчкој најчешће неко други крив за нпр. економску кризу (нпр. Њемци који су их тјерали да узимају кредите како би Грци куповали њемачке мерцедесе). Највећа је јерес да неко предложи да би јавни сектор могао бити мањи, а још горе факултети приватни. Факултети су 100% бесплатни, укључујући нове књиге и храну. То је оно што се не дискутује, а ако се нешто покуша промјенити сигуран сам да би све студентске партије (укључујући и десну Неа Димократија) устала против тога. Основно и средње образовање је далеко растрећеније него код нас, али дјеца која желе да науче имају прилику да се лијепо образују. Али, поново колективна мода је да се дјеца шаљу на скупе приватне часове, јер наводно у државној школи дјете не може да научи довољно математику, физику, језике...Али помисао да те државне школе постану приватне, се аутоматски одбацује. Факултетско образовање је исто тако у потпуности бесплатно, и другачије је организовано него у Србији. Нема болоње, и испити се полажу три пута годишње, са тим да се за један испит постоји прилика да се положи из само два пута. У принципу, за оне који желе да уче могу јако доста ствари да науче, посебно ако узмемо у обзир квалитетну литературу и међународне програме ЕУ. Опет да се вратимо на Грке. Прије кризе, Грци су слали доста новца у виду хуманитарне помоћи по цијелом свијету (Босна, Србија, Палестина, православне мисије у Африци..). Једноставно, због огромног државног сектора и позајмљивања, било је јако много пара у систему и Грци их нису штедили. Знате да је нпр. 30.000 српске дјеце из Босне посјетило Грчку током рата, а и неки манастири и парохије су се посебно истакли у том раду (манастир Свете Лидије у Аспровалти, отац Паретнијус из Солуна).. Исто тако, и у другим ситуацијама Грци су гостољубив и добар народ. Какву год помоћ сам хтио добио сма је од мојих пријатеља за факултета. Нема честог одлажења у кућу, јер ће Грци најчешће платити скупи рачун у таверни неко позвати пријатеља кући. Наравно,криза мјења и ову навику. Омладина им је одрастала у константно наметање вјеронауке, тјерења одласка у цркву и Причешћивање, националних празника што доводи до засићена када оду на факултет тако да у црквама можете наћи највише оних старијих од 40 година (и дјецу до 10 година којег родитељи или баке и деке доводе на Причешће). Омладина им је генерално стидљива приликом упознавања са непознатом особом, било странцем или Грком. Поприлично на свијет гледају наивним очима и иако неискварени, попричично су дјетињасти до своје 25. године. Поред тога што су често врло површни и лијени, јако ми се свиђа што већина није ни најмање искварена и вољни су да помогну у свему што је потребно. Једноставно, садашње генерације младих Грка су расле у условима највеће хипер потрошње у новијој историји ове земље и нису имали потребе да се труде за скоро ништа. Исто, тако за разлику од других земаља овде ми се нико никада није насмијао када направим неку грешку у грчком. Сада што се кризе неколико реченица! Мислим да је узорк грчке економске кризе разумљив сваком човјеку који на економију гледа објективним очима. Иако Грчка има фантастичне услове за развој, прије свега туризма, поморског саобрћаја..огроман државни сектор је довео до презадужености земље. Једноставно, сви ти рачуну одличног провода, путовања, скупих аута, станова, Олимпијских игара ... су сада дошле на наплату и у мају 2010. године држава је дошла до момента када више није могла да исплаћује своје текуче обевезе по питању кредита и поново огромног државног сектора. Моје је мишљење да сада Грци имају прилику да уреде државу на знатно бољи начин, ако успију да издрже притиске комунистичких и анархистичких припадника друштва. И још нешто, многи ме пријатељи из иностранства питају да ли имамо шта да једемо у Грчкој јер медији приказују најгоре кадорве протеста и дивљања љевичара. Још једном да потврдим, да је све ок и да имамо шта да једемо и да факултет још увијек нормално ради. Још нешто јако занимљиво! Икао Грци имају преко 300 ненасељених острва, неописиве природне љепоте сама идеја да их продају богатим не-Грцима се ствара најгори удар на национални суверенитет и интегритет. Поред мојих покушаја да им објасним да ће та острва и да ље бити Грчка, након што их купе неки богати Британци, Арапи, Руси и да ће на њима вриједити грчки закони, они даље тврде како тако губе територију. Како год било, уз све проблеме које савремена држава има ја се надам да ће Господ помоћи овој земљи да се опорави. Много је великих личности, хероја, светаца изродила ова држава и народ и надам се да ће сви они помоћи грчком народу да схвати неке ствари. На крају, поред свих земаља на свијету, укључујући и земљу гдје сам рођен, Грчка је земља у којој сам се ојећао најбоље и гдје сам најдобродушније људе. Као што сам вам рекао, у Грчкој су природне љепоте, музика, храна, обичају толико богати да се то може писати у десетинама књига. Ово је само био мој кратки осврат на ствари које су ми се у овом моменту учиниле битне да их опишем. Нисам ту нпр. споменуо најљепше мјесто на свијету, Свету Гору...али ако имате питања слободно. Следећи пут ћу вам написати нешто о мојим утисцима о животу на Тајвану, гдје сам провео двије седемице живјећи са кинеском породицом. Agaton Vuzman, Grizzly Adams, Raskoljnikov and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 @Miki Gde si u Grckoj? Ja sam godinama dolazio na Peloponez u mesto Nafplio na berbu pomorandzi, mandarina maslina itd. ostajali bi tamo po par meseci naravno sve sto bi zaradili odmah bi i potrosili, lepo bejase. Efharisto para poli...Prin dekapende hronjas portokala, eljes dulevi stin Nafplios ,den ehi drahmes tora mono evros! Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miki Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 @Miki Gde si u Grckoj? Ja sam godinama dolazio na Peloponez u mesto Nafplio na berbu pomorandzi, mandarina maslina itd. ostajali bi tamo po par meseci naravno sve sto bi zaradili odmah bi i potrosili, lepo bejase. Efharisto para poli...Prin dekapende hronjas portokala, eljes dulevi stin Nafplios ,den ehi drahmes tora mono evros! Στην ΘεΣΣαλονίκη Σπουδάζω. Πολύ καλά μιλάς τα ελληνικά. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Στην ΘεΣΣαλονίκη Σπουδάζω. Πολύ καλά μιλάς τα ελληνικά. File, den gsero oti milai Elenika, ksehasa na miliso, tora mono ti Servika Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Еј, браћо Грци, шта значи ,,епистрофес катастрофес"? добра песма а ништа не разумем: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука