Jump to content

Добри сејачи на овој њиви

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Читате ли дугачке постове и текстове на форуму?  

26 члановâ је гласало

1. 1. Читате ли дугачке постове и текстове на форуму?

• Углавном читам
    • Углавном не читам
    • Прелетим очима, не читам детаљно
    • Никада не читам
    • Само одређених чланова
    • Читам само ако нису прекопирани са других сајтова

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Углавном моје мишљење о овом форуму је позитивно.

Можеш ли ми рећи Дражо , то ме инересује посебно од тебе , зашто ти оставља позитиван утисак наш форум

? Зато што није толико "строг" и што слободније можеш да пишеш у односу на друге форуме, зато што је окружење добро (људи) или због нечег трећег?

Хвала. :)

Подели на овим сајтовима

Мислим да може, али под једним условом, да свако ко овде дође буде спреман да учи. Јер ако неко дође и тврдоглаво мисли за себе да све зна... томе тешко да неко помогне.

:)  8086.gif klapklap

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Мислим да је највећи допринос форума жру, ширење здраве литургијске свести међу члановима форума и уклањање многих литургијских предрасуда. Какви год да су ставови форумаша, после активног учешћа на литургијским темама верујем да већина чланова барем мало рашири поглед и види да није све црно бело. То није мала ствар пошто смо сведоци да су управо литургијска питања повод за многе поделе и неслагања у нашој Цркви. Кажем повод јер верујем да је узрок свих проблема површност и гордост из којих настају предрасуде и тврдоглавост у њима. Многе табу теме су такође начете и мислим да се веома здраву приступа њима. Мало више је у нашем народу помућено схватање индентитета наше вере. Много је паганизма, ритуализма, формализма, протестантизма и римокатолицизма, у нашем народу. Много је нездраве духовности, повишене духовне температуре услед читања разне древне монашке литературе, без литургијске утемељености. Људи читају добротољубље, лествицу итд. а годинама се нису причестили, и они који и иду редовно у Цркву, не знају тачно шта раде у њој, зашто је та литургија толико важна и која је наша улога у њој и како учествовати у њој тј. како живети литургију. Много је тражења за духовницима, чудима, много мистицизма, много галаме, а мало труда у смирењу. Данас би сви инстант решења и инстант духовнике који би нас у наручју ношени крилима узнели у рај. А нисмо ни свесни колико је теже следити светог човека, а колико су насупрот наши "несавршени свештеници" савршени за нас млаке. Много галаме данашњи православни верници, све им нешто смета све им нешто фали, све је неко други крив, а кад би били добро уцрвљени свака недеља би била извор наше радости, а овако ми делује да себе нисмо довољно пронашли у вери, и да нам вера не даје пуноту јер не учествујемо довољно у литургији, и онда из досаде исправљамо криве дрине уместо да се спремамо за следећу литургију и радујемо следећој литургији.

Укратко овај форум често има улогу позивнице и добре рекламе, на коме се промовише православље и литургија као индетитет православља.

Такође имам утисак да су се теме мало истрошиле, да је главно речено на овом форуму, да су дати одговори и мишљења на многа питања и недоумице и да форум све више постаје једна разбибрига. Појединци као да чекају неку нову вест о владики Артемију да би имали о чему да пишу.

Такође је за похвалу видео-аудио колекција и колекција поучних текстова и књига и теме где одговарају свештеници и теолози где се могу наћи одговори на нека мање општа питања а која "муче" чланове.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

..........

Укратко овај форум често има улогу позивнице и добре рекламе, на коме се промовише православље и литургија као индетитет православља.

..........

Трапо, цео пост је диван и свак реченица има своју тежину. Мени су некако ове речи јако важне што си написао. То нам је и циљ.

Хвала ти.    4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Да ли може (овај) форум да позитивно утиче на промену ставова - црквених ?

Од нас зависи какви јесмо као људи...

Моје субјективно мишљење јесте потврдног карактера али видим и да то долази од неке наше унутрашње топлине једних за других, извесног либерализма да тако кажем. На овом форуму нема (или барем не би требало да буде) тврдокорне задртости по питању нечијих ставова. Можда је то оно што нас издваја од других православних форума јер умемо и да говоримо и да се опустимо у једном здравом смислу речи. Свакако, Трапа је довољно рекао...

Подели на овим сајтовима

..........

..........

Трапо, цео пост је диван и свак реченица има своју тежину. Мени су некако ове речи јако важне што си написао. То нам је и циљ.

Хвала ти.    4chsmu1

Не треба заборавити да сам ја одавно на форуму и да сам стога прилично пристрасан, тако да сам сумљам у сопствено расуђивање и не бих се ослонио на њега као неко мерило. Свак свог коња хвали :)
Подели на овим сајтовима

Па могу да кажем да је на мене утицао позитивно, разбио је многе предрасуде и унио неке нове погледе на Хришћанство уопште. Истина некада сам се чудила неким ставовима, али временом сам увидјела да су ти ставови исправни. Мислим да је заиста била Божија промисао да сасвим случајно налетим на овај форум и оволико се задржим, мени изгледа да је заиста оставио позитиван траг у мом животу.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Углавном моје мишљење о овом форуму је позитивно.

Можеш ли ми рећи Дражо , то ме инересује посебно од тебе , зашто ти оставља позитиван утисак наш форум

? Зато што није толико "строг" и што слободније можеш да пишеш у односу на друге форуме, зато што је окружење добро (људи) или због нечег трећег?

Хвала. 319.gif

Зашто ЖРУ?   0104_cheesy

Првенствено због добре и христољубиве браће и свештеника који на њему пишу. Пошто свако од нас много штошта има да исправи код себе (процес који траје целог живота) кроз искуствено написане постове друге браће често дођемо до душекорисних закључака и решења за личне недоумице за којим дуго трагамо. Форумска атмосфера је најчешће у духу наше вере. Технички је форум савршено одрађен. Све у свему - оцена 5.

П.С. Колико год се размимоилазили у мишљењима (некад користећи и "тврд" речник) своју љубав и поштовање према браћи и сестрама у Христу никада не доводим у питање. Једнако волим и поштујем све иако то често тако не изгледа. Опростите због тога.

prstgore klapklap :cheesy2: 0502_music

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Баш тако Дражо. Различита мишљења су чак и потребна, не би ли се дошло до истине. Мислим да смо у великој мери постигли да форум ЖРУ буде заиста место где свако може да изнесе своје мишљење и да буде његово мишљење цењено и потшовано, наравно све докле и он сам поштује саговорнике.

Подели на овим сајтовима

Мислим да може позитивно да утиче на промену ставова(знам по себи),само ако је тај жељан знања и ако не мисли да је попио сву памет овога света.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Често спомињем да ми ко људи би требали доста да променимо културу опхођења и некако цела овај немилосрдни прогрес и капиталистички дух много утиче на нас. Олако дајемо критите и увреде другима . Похвала такорећи не постоји или се чак сматра непожељном у дијалогу који је на жалост из интереса а не ради пријатељства, мира, слоге, љубави и истине.

Стога, мислим да ми као хришћани би требало више друге хвалити, не увек - јер би било лицемерно, него када заиста видимо да је неко у праву. То некао ретко чинимо.

Ево док брат Дража није написао ово ја сам мислио да човек има сасвим другачије мишљење о нама. Бар се тако очитовало. Сада видим да и он види нас као браћу и пријатеље, иако не размишљамо исто, и хвала Богу што је тако јер би се претворили у неку комитерну.

Поздрав за њега!    iron2ljuba

Подели на овим сајтовима

Не може да утиче. Уствари може мало.

Овај форум може да утиче да неко заволи екуменизам, или да почне католике и муслимане да назива браћом, или да помисли да су католици Црква Христова и да имају благодат вршења св.тајни, или да мисли да је могуће ићи у дискотетку и проповедати Јеванђеље, или бити православан и слушати рокенерол, или мислити да Масерати није толико скуп ауто....Једино позитивно међу мноштвом негативног, и то стварно мислим да је тако, тј да може променити нечији став у позитивном смислу је то што се овде проповеда светоотачко предање о Шестоденву.

Зато ако мене неко пита, да мислим да је овај форум позитиван...али ХИВ-позитиван, даклем негативан.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Брате, не треба да будемо маловерни  dada

Где је и каква је наша вера, ако може и најмањи ветрић да је пољуља  0110_hahaha

Хвала Богу да је тако!!

Но мислим да то што говориш нема никакве везе са мојом оценом о форуму. Иначе није ваљда да је овај форум једина нада да се изгради позитивино мишљење, па онда онај ко о њему нема добро мишљење, тај је онда маловеран.  0110_hahaha

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не може да утиче. Уствари може мало.

Овај форум може да утиче да неко заволи екуменизам, или да почне католике и муслимане да назива браћом, или да помисли да су католици Црква Христова и да имају благодат вршења св.тајни, или да мисли да је могуће ићи у дискотетку и проповедати Јеванђеље, или бити православан и слушати рокенерол, или мислити да Масерати није толико скуп ауто....Једино позитивно међу мноштвом негативног, и то стварно мислим да је тако, тј да може променити нечији став у позитивном смислу је то што се овде проповеда светоотачко предање о Шестоденву.

Зато ако мене неко пита, да мислим да је овај форум позитиван...али ХИВ-позитиван, даклем негативан.

Их...

Па ево ја нити сам неки "екумениста", нити идем у дискотеку и проповедам Јеванђеље, нити слушам рокенрол, мислим да је Масерати скуп ауто, не мислим да су римокатолици Црква Христова, већ црква која верује у Христа, и називам муслимане и римокатолике браћом, јер они то и јесу нама, браћа по АДАМУ И ЕВИ, не браћа У Христу, већ браћа по Прародитељима. Друга је ствар ако си Ти рођен од неких других прародитеља, па си изузетак.

ХИВ-позитиван,  Христос Истина Вечност - позитиван...

лепо...

:drugarstvo:

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...