Jump to content

Препоручена порука

Razumljivo Ignjate što ti je krivo,

ali kao što Vladimir reče,nije nepravda samo kad je meni čine.

Kad se malo osamostališ malo ćeš promijeniti vizuru,čak će ti takvi metodi izgledati pedagoški.

Sa druge strane,upravo ovakve stvari ljude kolebaju u vjeri,tj čine da čine ekstremne pokušaje i korake vezano za problem.

Mada je to ponekad i dobro,jer idemo preko svojih mogućnosti.

Samo ne smetni s uma: Živ je Gospod,i u slabosti Njegova se moć pokazuje silnom

Mene licno takve nepravde ne mogu poljuljati u veri (barem ne jos uvek) nego me jos vise zblizavaju sa Bogom i navode na samopreslisavanje.

Pitam zato sto to ne razumem.Znam da je dobro i da ima smisla,znam,ali ne razumem.

Pitam i zbog toga sto ne znam da odgovorim na takva pitanja drugima koji znaju da sam vernik.Cesto me provociraju sa takvim pitanjima,a ja ne umem da odgovorim ni sebi ni njima.

Odgovori kao sto su "Cudni su putevi Gospodnji" "Zna Bog zasto je to dobro" , ne zadovoljavaju ni mene ni druge.

Подели на овим сајтовима

Da li to znaci da je bogougodno da ispastamo kao pojedinci radi buduceg dobra za neke druge ljude bez nase slobodne volje i saglasnosti ?

Da li ce nam se to "uracunati" prilokom sudjenja na Strasnom Sudu kao neko dobro delo ili umanjati grehe ?

Znam da mozda zvuci glupo,ali mnoge ta pitanja muce.

Има људи који се свјесно дају на муку, како би те муке спасили друге. То тежи као оној: "Нема веће љубави, него положити живот за пријатеља".

Али то не треба доводити у везу са страшним судом. Страшни суд је испитивање човјека огњем, није класично адвокатско суђење. Страшни суд суди човјеку, а не његовим дјелима. Дјела су та која човјека чине или богоподобним, или богоодступним. Страшни суд је суд према стеченој богоподобности, или богоотпадности.

Неко ће из чистог срца себе намучити да другоме допринесе добром, и то ће га позитивно изградити у личности, као и онога кога је помогао, и тог ће огањ озарити. Неко ће можда покушати то, па ће трпјети извјесно вријеме док му не пукне филм и не заропће, и то че онда деградирати његову личност, те ће га огањ онда опржити. то је страшни суд.

Али не треба се превише напрезати разумјети неке догађаје. Ко би разумио зашто је жена усмрћења леденицом тешком 4 киле која је пала на њу скоро? Добро можа није била опрезна и гледала куда иде, знамо да гравитација одваја леденицу која онда бива повучена ка земљи, и то је то...али неки дубљи метафизички смисао није могуће наћи.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Da li to znaci da je bogougodno da ispastamo kao pojedinci radi buduceg dobra za neke druge ljude bez nase slobodne volje i saglasnosti ?

Da li ce nam se to "uracunati" prilokom sudjenja na Strasnom Sudu kao neko dobro delo ili umanjati grehe ?

Naš Gospod je pravedni sudija stoga što je uradio sve potrebno za naše spasenje,

i kao što reče u oproštajnoj besjedi sada je sud ovome svijetu što ne povjerovaše u Sina Čovječijega

Dakle ostavi se ti nagrade i kazne i veličine grijeha.

Ovaj svijet je dat nama na korištenje i u ovaj svijet je Gospod došao i živio.

Kao što reče Zvonko gledaj rješavaj taj problem oko zaposlenja tako ćeš i roditelje obradovati i sebi učiniti

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ко би разумио зашто је жена усмрћења леденицом тешком 4 киле која је пала на њу скоро? Добро можа није била опрезна и гледала куда иде, знамо да гравитација одваја леденицу која онда бива повучена ка земљи, и то је то...али неки дубљи метафизички смисао није могуће наћи.

Ne kazem da svaka nesreca mora imati smisla,ali sve se dogadja po dopustenju Bozijem.

Подели на овим сајтовима

Ma znam sta mislis.Radim ja privatno preko leta ali sada nema nista.Sta da radim kada ne zivim u Beogradu i Vojvodini nego na Jugoistoku :)

Nisam postavio temu samo zbog takvih situacija,nego uopste.Cesto patimo od ljudi koji imaju silu a koji su nepravedni.Sama nasa drzava i ceo nas narod pati zbog takvih.

Veruj mi, ne bi se ni ovde bolje proveo :(.

Подели на овим сајтовима

"Sila Boga ne moli,ali Bog silu ne voli".To je cela rečenica,a ovaj svet nije ni malo pravedan svet,jer smo ga mi takvim napravili.Pravda jeste jača od sile,ali ne uvek na ovom svetu.Naše poimanje pravde je sasvim drugačije od Božijeg.Jedino na šta možemo da utičemo smo mi sami,i da sami sebe menjamo,a sile će biti uvek dok je sveta.Poenta je samo kako se mi sami prema njoj postavljamo.

Vrlo korisno znati celu izreku, prvi put cujem ostatak recenice:D.

Подели на овим сајтовима

Naš Gospod je pravedni sudija stoga što je uradio sve potrebno za naše spasenje,

i kao što reče u oproštajnoj besjedi sada je sud ovome svijetu što ne povjerovaše u Sina Čovječijega

Dakle ostavi se ti nagrade i kazne i veličine grijeha.

Ovaj svijet je dat nama na korištenje i u ovaj svijet je Gospod došao i živio.

Kao što reče Zvonko gledaj rješavaj taj problem oko zaposlenja tako ćeš i roditelje obradovati i sebi učiniti

Znam ja sve to.Samo ne znam kako neke velike patnje objasniti.

Znas te probleme kad si vernik.Desi se neko zlo cudo pa svi navale na tebe da te sa pitanjima a ti se scuculjis i onako pokisao samo cutis i klimas glavom uz neke slabe argumente.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ne kazem da svaka nesreca mora imati smisla,ali sve se dogadja po dopustenju Bozijem.

По знању или допуштењу Бога. Али не треба се заваравти па убјеђивати себе, е ако је нешто од Бога допуштено, то мора да је на моје спасење и томе се препустити.

Тешке животне ситуације треба настојати превазићи, и почети најприје од себе. Себе испитати зашто смо у некој ситуацији, постоје ли неки узроци које смо сами скривили, како се то може исправити и онда кренути напријед.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Znam ja sve to.Samo ne znam kako neke velike patnje objasniti.

Znas te probleme kad si vernik.Desi se neko zlo cudo pa svi navale na tebe da te sa pitanjima a ti se scuculjis i onako pokisao samo cutis i klimas glavom uz neke slabe argumente.

Gledaj ti sebe pa pusti odgovaranje na pitanja ;)

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Не , испаштамо због људске покварености а твоја слободна воља је како ћеш да одговориш на неправду, мржњом или праштањем ,и то ти нико не може одузети. А пример сам навео као илустрацију како је тешко схватити Божије путеве.

Подели на овим сајтовима

Ne,nego, bolje ti da postavljaš pitanja

Ovo je forum.Bolje da se konsultujem.

Naravno da sam znao za bacanje bisera.Ipak je bolje "baciti" argument pred coveka nega ga ignorisati.

Ovu su veoma duboka pitanja koja ljudi postavljaju od pocetka Veka i zahtevaju dublje poznavanje teologije i filozofije.

Vise glava bolje misli od jedne :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...