Гости Guest regazza Написано Октобар 13, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 13, 2009 Episkop Irinej: Zatvoriti "kvazi ustanovu" Crnu reku 26. maj 2009. | 19:23 Čitaj mi! Test verzija. U saradnji FTN i firmom AlfaNum. BEOGRAD - Episkop Irinej apelovao je večeras na episkopa raško prizrenskog Artemija da po hitnom postupku zatvori "kvazi ustanovu" duhovno rahabilitacioni centar u blizini manastira Crna reka i da ne čeka da to urade državne službe, a ako to ne učini, apelovao je na državne organe da ispitaju sve činjenice i preduzmu neophodne mere. Čovek je kvarljiva roba "Nasilje je na nepremostivoj razdaljini od hrišćanstva i suproptno prirodi i poruci hrišćanstva", rekao je večeras izražavajući zabrinutost za dešavanja u Crnoj reci vladika Irinej u Vestima Foks televizije. On je rekao da je duboka zabluda da se nasiljem može lečiti neko zlo i da su oni koji su tome pribegli bolesniji od bolesnika koje pokušavaju da izleče. Vladika Irinej je rekao da je naročito sablažnjiva scena da je batinaš, u isto vreme sveštenik. "Sveštenik, po prirodi službe, ako nije i na delu i na rečima sluga ljubavi Božje, on je promašen čovek" , rekao je vladika. Episkop bački Irinej je dodao da ne osuđuje roditelje čija deca su štićenici centra Crna Reka, ali da oni nisu u pravu. On je ponovio reči episkopa Jegarskog Porfirija koji rukovodi centrom za odvikavanje od droge "Zemlja živih" u Čeneju, u blizini Novog Sada, da je nasilje suprotno hrišćanstvu i da nipošto batinama ne treba lečiti narkomane, već ljubavlju. Vladika se složio da je očigledno da u okviru Crkve postoji nasilje i da je to saznanje povod da slične ustanove, bez obzira da li su pod okriljem Crkve, treba pažljivo nadgledati, jer je "čovek vrlo kvarljiva roba". http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2009_05_26/vest_133214.jsp Intervju – Episkop jegarski Porfirije: Što vam se šapne na uho, propovedajte sa krovova zoran majdin "Moram da kažem da postojanje Duhovno-rehabilitacionog centra u Crnoj Reci nije bilo nepoznato, kako crkvenoj tako i široj društvenoj javnosti. Neretko, govorilo se o brojnim mladim ljudima koji su imali problem sa drogama a, prošavši kroz ovaj centar, izlečili se. Takođe, nije bilo tajna da se tamo, pored ostalog, kao metod lečenja primenjuju batine. Niko, međutim, nije mogao ni zamisliti do kojih razmera brutalnosti to ide. Na primer, lično sam bio u prilici da od nekih mladića koji su napustili centar pre isteka 'terapije' čujem kroz kakve su torture prolazili. Ali, budući da je reč o narkomanima, mislio sam da izmišljaju, odnosno da u najmanju ruku preuveličavaju. Posle objavljivanja snimka stravične 'fizioterapije' koji sam video na televiziji, bio sam ne iznenađen, već najdublje užasnut" http://www.vreme.com/cms/view.php?id=866460 Nemam sta dodati komentarima ep Irineja i Porfirija. Cavez dzaba ti i 0212_rolleyes meni saljete reci podrske i dzaba mi svi citiramo vladike kada imamo likove koje bas briga sta oni govore jer bitnije je npr sta kaze Masa, ili Zora ili.....pa to je visa matematika. Ovaj tekst JESTE protiv vl Irineja i to vesto i pokvareno smisljen a poslao ga je onaj ko bi trebao da odgovara sta se to desavalo kod njega. Samo dzaba im sve....istina je uvek na strani Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Октобар 13, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2009 Мени личи на тугу рођака, а не на некакав напад на Владику Иринеја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest regazza Написано Октобар 13, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 13, 2009 Kako da ne....samo sto je tekst pun kontradiktornosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 13, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2009 ИСПОВЕСТИ ШТИЋЕНИКА ЦЕНТРА “ЦРНА РЕКА“ (1) Као што смо обећали у претходном броју часопису од овога броја објављиваћемо сведочења садашњих и бивших штићеника Духовно-рехабилитационог центра „Црна Река“ у којима ће бити описани њихови проблеми са највећом пошасти нашега друштва наркоманијом, борбом са њом и животу у овом центру. „Глас са Цера“ +++ М. О. (34 године), Ваљево Моји проблеми са дрогом су почели са шеснаест година. Након две године активног бављења спортом, после једне мало теже повреде престајем са тренинзима и убрзо после тога, како сам имао доста слободног времена све чешће остајем на улици. Ту наравно нисам могао научити ништа паметно. Никакву контролу нисам имао јер сам живео са бабом и дедом. Тада креће алкохол и марихуана. Често са старијим момцима одлазим на утакмице и убрзо је почело дрогирање херионом и то први пут са мојих осамнаест година. То су биле године рата, таблета и хероина је било на сваком кораку а није требало нешто пуно новца да се наркотици купе. Нешто касније почињем да узимам ексере (екстази) и спид (таблетице). Те дроге ми нису одговарале па сам се вратио хероину. Наравно увек је у глави била помисао да је доста и да ускоро треба престати са тим. Са двадесет и шест година се женим и добијам ћерку и то постаје озбиљан разлог због ког треба све то престати. Али, нема шансе. Нисам успео да се одупрем. Свакакве сам глупости правио, крао, варао и отимао само да га узмем дрогу. Уништио сам све око себе. Све људе који су ми хтели помоћи терао сам од себе и видео у њима непријатеље. Један једини покушај скидања са дроге је трајао два дана. Није било шансе да то урадим сам кући. Тада се предајем. Разводим се после четири године брака, моја осећања према детету су бледела. Мајку и брата који је исто тако полако за мном пропадао нисам ни виђао. Нисам ни покушавао да се лечим. За болнице сам слушао од других да је тамо мало боље него на улици. Добијеш милион лекова и психолог ти испира мозак правећи од тебе зомбија. Ту сам причу често слушао од људи који су тамо одлазили. Наредне две године су биле прави пакао. Више у кризи него „нормалан“, без игде икога било је питање дана када ће се мој живот неславно завршити у неком подруму, каналу или затвору. Једне вечери сам био у кући, није ми било добро и случајно на неком телевизијском програму видео прилог о Црној Реци. Видео сам неке људе из града мени познате. Убрзо после тога налазим контакт телефон и већ после два, три дана одлазим у једно од њихових одељења. Почетак је био веома тежак, криза и болови у глави. Све те вуче ка још једном поразу, тј. да одустанеш. Али овде није као код куће, људи са којима сада живиш добро знају како да ти помогну, шта ти се врзма по глави, већина је исто то прошла. Постепеним увођењем у суштину нашег проблема, разговорима за свештеницима и сарадницима схватио сам да је моје схватање живота било тотално погрешно. Овде сам две године. Узајамно поверење је стечено и помажем сарадницима у раду са новим штићеницима. И не само то, моји односи са породицом и ћерком која има осам година су никада бољи. Верујем искрено у то да ће тако и наставити. А када ћу кући, питање је које ми често постављају. Одговор је једноставан, ово је моја кућа. „Глас са Цера“, број 11., септембар лета Господњег 2009. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 13, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2009 добро дошао кући МО, међу живе клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 14, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 ?? ??? ?? ???? ????????? ???? ????? ?????? ?? ????? ???? ?? ????? ??? ?? ???????? ?????? ???? ?????? ???? ?? ??????. ????? ?? ????? ?? ?? ??? ? ????? ???????? ?????? ????????. :smiley:Slazem se da to nema veze, ali on se prihvatio da im pomogne i radio je kako je znao i umeo. I sasvim je normalno da je gresio.Da li iko od vas zna koliko je on lekara raznih profila molio za pomoc i bio odbijen, koliko mu je svestenika reklo da je lud sto se bavi time? Sta je trebao da uradi? Da sve te napacene dusom i telom otera? Pa i roditelji grese u vaspitanju dece, lekari ubijaju svoje pacijente, politicari svoji odlukama salju smrt milione ljudi... I? Da li njima skidaju glavu uvek? Ne bih rekla. Ali sad je situacija takva kakva jeste, otac ce odgovarati pred sudom i ljudskom i Bozijim pa cemo videti. Ja roditelje narkomana potpuno razumem zato sto sam i ja imala u porodici narkomana i kako mojoj porodici i meni bilo. Sva vrata i srca su bila zatvorene osim vrata centra i oca Branislava i oca Dejana. Stoga suzdrzite se ako mozete sa optuzbama i jos ruznijim postupcima. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предање Написано Октобар 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Kako da ne....samo sto je tekst pun kontradiktornosti. ?? ????????????????? ?? ??????? ??????? ? ??????? ????? ???? ? ?????? ??????????? ? ????????? ????? (??? ??????). ?? ?????? ?????? ??????? ????? ????? ????????? (? ?? ?????????) ??? ?? ????? ????. ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ивањушка Написано Октобар 14, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Може човек да одлепи од ових преподобних што не бију лопатом него језичином. Ја бих ипак стала под лопату него под такву " љубав". "Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Октобар 14, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Добро, владике Иринеј и Порфирије и остали су осудили примењивање батина и успели да малтене затворе центар. Ето, спасили су многе од батина. А шта су предузели да спасу многе од повратка у стара окружења? Кад сам ја питала да ли мој брат може да дође у Ковиљ, одговорено ми је да нема места. И тачка. И, шта је требало да урадим? Да пустим брата да умре? Или да га водим у бесмислену Драјзлерову у којој ни мој отац, који је такође био наркоман, није успео да се излечи, из простог разлога што лекар не може да лечи душу, а наркоманија је духовна болест. Ајде, где су ти спаситељи људских тела, шта чине да спасу и душе? Ове које су животе завршиле предозирањем, јер им се помакло тло под ногама, које је, какво-такво, ипак ПОСТОЈАЛО и о.Бранислав је за њих ипак био ауторитет, чега сада нема ... Е то лицемерје је за сваку осуду! http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/U-Crnoj-Reci-ostalo-samo-15-shticenika.sr.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Октобар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Ali jedno mi nije jasno 'zasto ti smeta da se neko nazove zurlot'? Не смета то мени толико, него није баш много бистар одабир тог израза, да не кажем потпуно је бесмислен и глуп. Него, да се не задржавамо сад на томе као што нећемо, наставићемо дискусију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 14, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 ?????, ??????? ?????? ? ????????? ? ?????? ?? ??????? ??????????? ?????? ? ?????? ?? ??????? ??????? ??????. ???, ??????? ?? ????? ?? ??????. ? ??? ?? ????????? ?? ????? ????? ?? ???????? ? ????? ????????? ??? ??? ?? ?????? ?? ?? ??? ???? ???? ?? ???? ? ?????, ?????????? ?? ?? ?? ???? ?????. ? ?????. ?, ??? ?? ??????? ?? ??????? ?? ?????? ????? ?? ????? ??? ?? ?? ????? ? ?????????? ??????????? ? ????? ?? ??? ????, ???? ?? ?????? ??? ????????, ???? ????? ?? ?? ??????, ?? ??????? ??????? ??? ????? ?? ???? ?? ???? ????, ? ??????????? ?? ??????? ??????. ????, ??? ?? ?? ????????? ??????? ????, ??? ???? ?? ????? ? ????? ??? ???? ?? ?????? ???????? ????????????, ??? ?? ?? ??????? ??? ??? ??????, ???? ??, ?????-?????, ???? ????????? ? ?.????????? ?? ?? ??? ???? ??? ?????????, ???? ???? ???? ... ? ?? ????????? ?? ?? ????? ?????! http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/U-Crnoj-Reci-ostalo-samo-15-shticenika.sr.html Dzabe Maso pricas, imaju oci i usi a ne vide i ne cuju. Svi su pohrlili da pljunu, bace kamen a niko nije rekao cekaj, covek je pogresio daj da mu ukazemo na gresku i da mu svi pomognemo. Jedna glava nema resenja za sve. A ni snage. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Октобар 14, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Ово је једини текст о наркоманији који сам прочитала а да је писао неки свештеник: Samo na visim stepenima satanizma covek moze da vidi i neposredno da opsti sa satanom. To su satanisti 6-og stepena, takozvani adepti: oni su sposobni da vide satanu, da opste sa njim, a takodje imaju i vlast nad nizim zlim duhovima. Treba primetiti, da se i na stepenu narkomanije zli dusi mogu javiti narkomanima ili u svom groznom obliku, ili u vidu “andjela svetlosti”, izazivajuci u oba slucaja smucenje i strah, skoro do uzasa. Vise puta sam na ispovesti slusao od narkomana o tim pojavama. Bile su veoma upecatljive price tri narkomana o tome da su posle molitve ili dolaska u Crkvu i sto je vazno bez “lomljave”, mnogo povracali. Pritom je sa tim sto su povratili izlazila i neko smrdljiva crevna “materija” u vidu oblaka. Izbacivanje te “materije” je bilo toliko mucno, ali je uvek posle toga nastupalo ogromno olaksanje, i covek bi prestajao da upotrebljava narkotike. Ponekad se ta “materija” nije izbacivala odmah, vec u toku nekoliko dana, donoseci mladom coveku neopisive muke. To naravno nisu bile gliste, vec smrdljiva materija u obliku pare, dovoljno gusta, mrke ili tamno-mrke boje, koja se po izbacivanju iz grla sporo rastvarala u vazduhu, ispustajuci tezak smrad. Slicni slucajevi nisu retki. Evo sta su objavile novine “Moskovske vesti” 6 marta 2000 godine: “Strasan dogadjaj koji se naucno ne moze objasniti se desio stanovniku podmoskovskog mesta Stupino, Vjaceslavu Ostahovu. Teski pijanica je procitavsi molitvu ispred ikone “Casa koja se ne ispija” povratio neku odvratnu materiju – mrkog “crvica” dugog 1.5 do 2cm sa dva “roscica” na maloj glavi (na kojoj je pored roscica bilo moguce razlikovati ustasca i sitne oci). Supruzi su tog “crvica” stavili u flasicu sa vinom i on ne samo da nije uginuo, vec je pocela i da raste zadivljujucom brzinom: za nedelju dana je vec bio dug 10cm. Kada u flasici nije bilo vise vina, resili su da doliju votku. Od tog momenta je poceo da raste jos brze. Supruzi su “crvica” odneli u flasici u Visocki manastir u Serpuhovu. “Ja sam sa bratijom dugo razmatrao tu materiju, - prica otac Nikon, - i na kraju smo zakljucili da to nije nista drugo nego mali zli duh, koga je Bozija Majka isterala iz okorelog pijanice. Samo sto su otvorili zapusac – iz boce je izasao takav smrdljiv zapah, da je svima prisutnima postalo lose. Flasica sa tom materijom je ostala u manastiru: mi prosto nismo znali sta s njom da radimo. I tada su kod nas pocele da se desavaju strasne stvari: mnogi su poceli da oboljvaju, svi su na dusi osecali neopisivu tezinu…” Monasi su odneli tu materiju u alkoholu u Moskvu i pokazali je docentu katedre za beskicmenjake, bioloskog fakulteta MDU Vasiliju Ivanovicu Vasiljevu. On je pazljivu proucio “nepoznatu zverku”, posle cega je izjavio da u svojoj praksi nije sreo nista slicno. Materija je takodje pokazana naucnicima koji se bave mutacijama. Oni su takodje rekli da nista slicno nikada nisu videli. Docent Vasiljev je odlucio da samostalno ispita materiju, ali se kroz nekoliko dana tesko razboleo i dospeo u bolnicu. On je predao svoje istrazivacke radove zoologu Kirilu Voskresenjskom, ali je i on ubrzo umro. Otac Nikon je stavio tacku na tu stvar, saznavsi sta se desava ljudima koji su na ovaj ili onaj nacin dolazili u kontakt sa malim zlim duhom. On je zamolio naucnike da ga spale sto je i bilo uradjeno. Medjutim ostala je dokumentaciona potvrda toga da to nije sveopsta besmislica, vec realna cinjenica: saradnici bioloskog fakulteta MDU su uspeli da snime “stranca” na videotraku. Sto se tice Vjaceslava Ostahova, njegov ceo zivot se posle ovog slucaja kompletno promenio: ostavio je pice, pusenje, poceo je da ide u Crkvu, nasao dobar posao”. Eto kakva se cuda desavaju kada se ljudi u iskrenoj molitvi i sa verom obracaju Majci Bozijoj. Na osnovu ovoga se moze zakljuciti da je narkomanija stanje posednutosti zlim duhovima, projava satanizma, i nije vazno da li je sam narkoman svestan toga ili ne, jer satana ne ostavlja vizit-kartu. Osnova narkomanije je duhovna, pa se ona zbog toga i ne moze leciti medicinskim putem, ali dovoljno brzo nestaje pri obracenju narkomana Bogu i pokajanju. Primer za to je gore navedeni slucaj sa pijanicom i malim zlim duhom koga je on povratio posle molitve. Jeromonah Anatolij Brestiv http://www.ihtus.ru/22003/tr17.shtm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Октобар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Episkop ba?ki Irinej je dodao da ne osu?uje roditelje ?ija deca su šti?enici centra Crna Reka, ali da oni nisu u pravu. ??????? ?? ????? ????? ?? ??????? ??????? ??? ????? ???? ?? ??? ?? ?? ???? ????? ????. ?? ?? ??? ?? ????? ? ??? ??????, ? ?? ? ????? ???. ???? ?? ?? ???????? ??????? ?? ???? ???? ???? ?? ??????? ?? ??????. ???? ?? ?? ???? ?? ?? ?? ???????? ???? ?? ???? ??? ? ????? ?? ?? ???? ???? ???????? ???? ? ???? ?? ? ????? ??? ???? ?? ????. ??? ???? ?? ??? ?????? ?? ?? ??????? ???????? ????????? ???????? ??? ??????. ? ????, ??? ???? ????????? ? ?? ????? ???????? ???? ?? ?? ??????. ????, ????????? ??? ?? ?????? ?? ??? ?? ?????????? ?? ???? ?? ???? ?????? ?? ?????????? ??? ?????????? ???????? ??.??????? ??? ?? ???????? ????( ???? ?? ??????? ????) ???? ?? ?? ???? ??????! ?????? ?? ? ???????? ???????? ?????? ?????? ? ???? ?????? ?? ? ???? ????? ???????. ?????????, ???????, ??? ?? ? ???? ??????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Октобар 14, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 У питању је дебела замена теза. Најпре, сви су тамо пунолетни људи и могу да оду чим им се прохте. Друго, њихови родитељи су добро знали за методе и потписали су да се слажу са свиме. Треће, родитељи чак и моле владику да се не затвара центар. Четврто, колико чудно изгледало, али ја сматрам да је много,много боље шљапати ове људе по задњици и на тај начин их исцрпети и изморити потребу за дрогом него ли узети и 1 мг хероина ! Подсећам, ови што су умрли, умрли су ван центра, ни један случај није се десио да је неко умро у центру, зато што су уплашени којекаквим "хуманим" медијима помислили ко зна шта....Најзад, познајем једног бившег питомца центра који се скинуо и који је више у шали спомињао то батињање...Ево га човек, скроз ок,ради, гледа да се ожени и добар је верник....раније сам био упознао људе у ман. Ковиљу који су исто били задовољни третманом...ма колико то нама звучло чудно. Иначе, оваквим терапијама се баве и католици и протестанти. Имају своје кампове у Војводини.Нисам сигуран да и код њих постостоје ове "грубе" методе.....али један штићеник из ман.Ковиља који је био и у њиховим центрима ми је пре 4 год. рекао да је много боље у православним... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Октобар 14, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 Мој брат је хвала Богу схватио шта се од њега очекује, значи да не прави проблеме центру, да не уноси дрогу и слично и никада није добио ни ружну реч а камоли батине. Он је тамо отишао са намером да се излечи. А оца Бранислава сматра за човека који му је спасио живот од сигурне смрти. Па замислите само како је било мени, без игде икога, немам никаквог ослонца у животу у то време ... тек кренула у Цркву, мама убијена, његов отац није бринуо о њему, па мени је о.Бранислав био такође све! Он је на један мој позив и питање да ли могу да доведем брата рекао да дођемо сутра. Еј, људи, не знате какво је то олакшање. И зато, нека га Бог благослови и сачува и њега и његову породицу! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука