Ромејац Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 Занимљив је назив треће епизоде (Oathbreaker)... "Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death. I shall take no wife, hold no lands, father no children. I shall wear no crowns and win no glory. I shall live and die at my post. I am the sword in the darkness. I am the watcher on the walls. I am the shield that guards the realms of men. I pledge my life and honor to the Night's Watch, for this night and all the nights to come". ―The Night's Watch oath Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 3, 2016 Пријави Подели Написано Мај 3, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 On 26.4.2016. at 12:44, RYLAH рече Али серија има нешто друго што ме одушевљава: зли, ма колико да су моћни, никад не могу да буду и срећни, никад нису остављени на миру. Ево ти га Ремзи у задњој епизоди кад се видело да му је убијена једина другарица коју је имао целог живота као правог пријатеља; Џејми и Серсеи имају само једно преживело дете, оба друга детета су им отрована; Серсеино зло се окренуло протв ње саме, кад се осрамотила пред свима; Тиријели јесу ставили круну на главу својој ћерки, али сад им труну у затвору и ћерка и син, и не зна се шта ће да буде са њима, итд. Са те стране, серија је такође поприлично реална, али поред тога, одушевљава ме како то умесју баш да истакну, да се види како ти зли и моћни људи, који покоравају народе, заиста пролазе и пате се. Malo se me bacio u razmišljanje o tome da li Martin piše tako da zla dela vuku neku kaznu... ali čini mi se da nisi u pravu. Lako je naći primere da su zli tu svašta pretrpeli jer su skoro svi svašta pretrpeli... Od bitnih zlibera za sada nedostaju kazne za Maloprstića i Freja. Oni nisu pretrpeli ništa (smrt Valde Frej neće matorog da potrese mnogo, ima preko 100 potomaka i ne zna im ni imenasvima i baš je naglašeno kako ga maltene boli uvo za sve njih). Bacio sam pogled i na istoriju targarijenskih kraljeva i zaista niko od zlibera i ludaka nije umro od starosti, međutim, samo su dvojica kraljeva i umrla od starosti - Egon I Osvajač i Džeheris I, ostali (i dobri i loši) su loše završili. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 5 hours ago, Avocado рече Malo se me bacio u razmišljanje o tome da li Martin piše tako da zla dela vuku neku kaznu... ali čini mi se da nisi u pravu. Lako je naći primere da su zli tu svašta pretrpeli jer su skoro svi svašta pretrpeli... Od bitnih zlibera za sada nedostaju kazne za Maloprstića i Freja. Oni nisu pretrpeli ništa (smrt Valde Frej neće matorog da potrese mnogo, ima preko 100 potomaka i ne zna im ni imenasvima i baš je naglašeno kako ga maltene boli uvo za sve njih). Bacio sam pogled i na istoriju targarijenskih kraljeva i zaista niko od zlibera i ludaka nije umro od starosti, međutim, samo su dvojica kraljeva i umrla od starosti - Egon I Osvajač i Džeheris I, ostali (i dobri i loši) su loše završili. Поново ових дана премотавам серију, и још више сам убеђен у ово. Истина је да и добри пате, али добри пате да би се прочистили (ако издрже то чишћење, ако у том чишћењу не умру), или зато што нису довољно способни за терет који су предузели. Гледај рецимо Старкову децу: на почетку су и Санса и Арја и сви остали били права деца великих ноблеса: нису имали појма о било чему, а били су максимално надрндани (Санса посебно). У међувремену, Санса прошла цео круг пакла, који се завршио ритуалним прочишћењем у реци, након чега је изашла чиста и спремна за заиста велике ствари (за које верујем да је очекују можда већ на крају ове сезоне). Ајра исто тако, сад ће да постане велики мајстор који и слеп убија противнике, скоро ко Жан Клод Ван Дам у Крвавом спорту :). Тако рецимо и мала Таргеријанка, за коју верујем да генерално није лош лик, ал мора да прође још понижавања и прочишћења да би могла да одигра своју улогу, јер је била негде на пола пута између доброг и способног владара и неспособних владара попут Старкових (Неда и Роба). Са друге стране, Нед и Роб су били веома часни људи, али на погрешним местима. Били су једноставно глупи и нису капирали игру, зато нису могли да опстану. А имали су милијарду прилика да ствари поставе на место, али су свако пропустили. Једноставно, хтели су да буду на месту где се подразумева да мораш да радиш нечасне ствари, али они сами нису хтели да раде такве ствари, хтели су да буду изнад свега, можда им је чак и сујета (част) сметала да раде оно што мора да се уради. Са друге стране, некако је смрт ових "злих" (условно, пошто овде сви раде и добре и лоше свтари) некако увек симболична, тако да их највише заболи: Тајвин Ланистер је кроз целу серију причао о породици, и пред крај живота сазна са су му унуци плод инцеста између његових близанаца, а убије га његов рођени син (ако се испостави да није његов син, што није немогуће, иронија је још већа). Руз Болтон, који је издао Роба, доживео је још гору издају: убио га је рођени син. Џофри је полудео од моћи (још више него раније, јер је био психо и пре), и у тренутку кад је мислио да је најмоћнији и кад се иживљавао над Тирионом, убио га је отров, и умро је такође у страшним мукама (а поред тога је у задњим, тренуцима видео да уопште није непобедив). Серсеи и Џејми за сад нису мртви, ал су им животи прави пакао: двоје деце им побијено и то отровима обоје, Џејмију је рука за мачевање одсечена и тиме му добар део живота упропашћен, Серсеи је јавно понижена иако је краљица, и тако даље. С тим што типујем да ће Џејми да преживи јер се и изменио у свој тој патњи, а Серсеи је постала још гора. Ако се сетиш и оног споредног лика који је Ајри узео Иглу - кад га је убила, убила га је на потпуно исти начин као он оног њеног друга. Они који су још живи (Бејлиш, Ремзи, Фреј) и даље имају некакве улоге да одиграју док се ствари не поставе на своје место, али верујем да ће и њих да стигну неке симболичне смрти (рецимо, Ремзија да убије Тион Грејџој а Бејлиша да убије Санса). Пошто сам видео да се Фреј опет појављује у овој сезони, врло је вероватно и да ће њега да стигне нека казна. Удавих ја сад, о овоме бих могао још десет дана, велика и комплексна тема као и много других тема у Мартиновом универзуму, ал стварно мислим да ништа није случајно, а по свему што сам видео, а и из још неких прича успутних, баш сам стекао утисак да Мартин много пази на смрти злих, да преко тих смрти покаже да нико не може некажњено да малтретира све око себе. Посебно зато што је измислио и целу религију, са све магијама и митским бићима, и све је повезао у једну целину, заједно са свим живим бићима, направио цео један микрокосмос, а смрт је врло важан део свуда где постоји веровање у натприродно. ivanaika, Goku and Adelaida је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 4 hours ago, RYLAH рече Удавих ја сад, о овоме бих могао још десет дана, велика и комплексна тема као и много других тема у Мартиновом универзуму, ал стварно мислим да ништа није случајно, а по свему што сам видео, а и из још неких прича успутних, баш сам стекао утисак да Мартин много пази на смрти злих, да преко тих смрти покаже да нико не може некажњено да малтретира све око себе. Посебно зато што је измислио и целу религију, са све магијама и митским бићима, и све је повезао у једну целину, заједно са свим живим бићима, направио цео један микрокосмос, а смрт је врло важан део свуда где постоји веровање у натприродно. Ја не видим да Мартин шаље било какву поруку о томе да зло не пролази. До сад авидјео сам само један хаос у којем свако покушава да преживи и да се успење што више може, газећи или не газећи друге ( углавном газећи ). И сада, неко успије, неко се прије попне, нек окасније, неко прије падне ,неко послије, а мислим да је реално да неки неће никад ни пасти. Мартин је, по мени, савршено приказао једну историјску динамику и дијалектику која претходи великим сукобима ( попут Рата пет краљева ) и тешким временима. Показао је како свако прије свега гледа свој интерес ( тако је Руз Болтон издао Роба јер је угледао прилику да присвоји Сјевер на тај начин, а онда је оженио Ремзија са Сансом како би задржао Сјевер, али тиме је издао Ланистере ), и да постоји период када су ти интереси зауздани и када се тешко могу и увидјети ( за вријеме владавине Таргаријена, па касније и Роберта Баратеона ), али чим ослаби или нестане тај центар моћи који зауздава те ситничаве интересе настаје хаос који се ионако припремао већ дуже вријеме ( као Први свјетски рат ). Ето ту баш да повучем паралелу и покажем шта мислим. Прије Првог свјетског рата, Велике силе су стално биле у међусобним сукобима али постојао је баланс снага који није дозвољавао агресивније супротстављање. Но, ипак, антагонизми су расли. Њемачка је жељела да прошири своје колоније, а као шлаг на торту би било да постану и доминантна европска континентална сила. Италија је жељела да се прошири. Аустро-Угарска је гелдала на Балкан. Русија је гледала на Балкан и Босфор. Француска и УК су жељели да сачувају своје супериорне позиције. И ти антагонизми су дуго времена постојали, и онда је био потребан само један окидач да се добије изговор да све то пукне. Тако и у Вестеросу, Ланистери су одувијек тежили да одрже своју позицију у власти ( Тајвин је био Рука Лудог краља, па касније таст Роберту, и на крају поново Рука ). Браћа Баратеон су исто то жељели након Робертове смрти. Тајрели су до тада увијек били на узлазној путањи и процијенили су да за сљедећи ниво њихове снаге је потребно да се некако дохвате Жељезног трона. Старкови и Тулији су имали интерес да подрже "законитог краља" ( а ту сигурно је улогу играла и антипатија према Ланистерима, а симпатије за кућу Баратеона, због Неда и Роберта ). И ти антагонизми су расли док Роберт није умро и тиме нестао ентар моћи који их еј зауздавао. Онда је настао хаос гдје је свако скочио на свакога, покушавајући да се попење што више на љествици прије него се стање стабилизује поново. Ланистери и Старкови заратише, Болтони издаше Старкове, Тајрели стадоше уз Ланистере, Баратеони су ишли против свих који су били против њиховог захтјева. Оно што је Мартин генијално одрадио је управо овај баланс политичких снага. У серији се савршено примјети како мало ко ствари гледа црно-бијело, "мој лорд и његов лорд", него је све један шаховска игра дугих позиционирања након којих дође до великих и одлучних сукоба ( што су Варис и Малопрстић докторирали ). Свако увијек гледа своју тренутну позицију у свијету и прилагођава се ситуацији. Они који се не прилагоде, умиру. Е сад, мене занима шта ће Дорна урадити конкретно? Хоће ли избити рат? Ко ће стати на страну Ланистера? Тајрели? Владар Олујних земаља? Оно што предвиђам на Сјеверу је да ће доћи до битке на зиду гдје ће Ремзи нападати са једне, а мртваци са друге стране, како је кренуло ivanaika, Deja Vu, Avocado and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 49 minutes ago, Ћириличар рече Оно што је Мартин генијално одрадио је управо овај баланс политичких снага. Стоји све што си написао, да не цитирам цео пост, само што смо овде причали и о индивидуалним судбинама учесника, и о томе како свако ко уђе у то коло на крају прође, без обзира на политичку моћ коју је у појединим тренуцима играо. Ја ту нит видим, посебно сад кад премотавам опет цео серијал. И мислим само да у овој анализи не смеш никако да запустиш метафизички аспект, који нема никакве везе са сукобима унутар Вестероса. Стоји да се прати радња у превирањима, али како се све више пажње посвећује Белим Одачима, контам да ће Денерис вероватно бити та сила која ће их све ујединити, јер уједињени Вестерос има смисла само као противтежа Белим Одачима. Зато су се они појавили када су се појавиле пукотине у јединству Вестероса, односно деценију и кусур након што је збачен Луди Краљ, са њим Таргеријени, и кад је било јасно да Роберт везе нема ни о чему другом сем о ратовању. Тако на то гледају и Мелисандра и цела Ноћна стража, једина два стуба те неке метафизике у целом Вестеросу (заправо, не једина два, али свакако два најистакнутија у самом заплету). Давос је поштеђен због своје "будуће улоге" у том сукобу, Дивљаци су пребачени јужно од Зида, Денерис има змајеве, саће да добије и Дотракије вероватно, а армије људи ће се до краја свакако ујединити против Белих Одача, на овај или онај начин. Зато мислим и да Ремзи неће да буде победник, јер се не уклапа у ту неку општу шему сукоба између Ватре и Леда (књиге и серија свакако фаворизују Ватру). И не само да се не уклапа, него ће да крене у директан сукоб са Ноћном Стражом, која је један од метафизичких стубова тог главног сукоба, према коме су партикуларни интереси небитни. Али је Ремзи био веома погодан да убије Руза и Рузовог наследника и ослободи место за Сансу, која ће бити наследик свог оца у Зимоврелу. Да је остала ранија ситуација, Санса је морала да убије не само Ремзија, него и Руза и његовог сина, што би значило ново вишегодишње малтретирање и слабљење људске позиције, а сад је довољно да победи Ремзија, што ће највероватније успети уз помоћ Џона, Ноћне Страже, оданих кућа са Севера и Дивљака. Зашто је битна лоза Таргеријена, и зашто ће вероватно да се испостави да су, поред Денерис и Џон, а могуће и Тирион, Таргеријени? Зато што су Таргеријени симболисали ту Ватру, јашући змајеве и све остало, и зато што су вероватно једини који заиста могу да се супротставе Белима. Ако си обратио пажњу када је Мелисандра једном причала колико је јака краљевска крв (кад је хтела да спали Џендрија), конташ онда да је битно и која лоза води тај главни сукоб. Тај главни сукоб је отприлике ко кад би дошли ванземаљци, толико су сви ови остали сукоби небитни у тој ситуацији Одужих ја вазда, иако сам само цртице неке избацивао па можда и делује мало хаотично и неповезано, јер сам се још и трудио да будем сажет Боље би ова прича била уз неко пиво, јер ме стварно фасцинира какав је универзум човек створио, колико је све слојевито, и на колико нивоа је писао ту причу. Ако овако наставим, постаћу ко они Змајеви и Тамнице фрикови, нико неће хтети са мном да се дружи ivanaika, Deja Vu, Avocado and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 1 hour ago, RYLAH рече Ја ту нит видим, посебно сад кад премотавам опет цео серијал. Појединачне судбине ликова исто само показују колики је тај општи хаос који не штеди никога. Тај хаос је прво прогутао Неда, који је био један заиста частан човјек, али је исто тако Прогутао и Руза Болтона, Тајвина Ланистера, па ево сада и владара Дорне ( не знам како се зове, заборавих ). Поштен човјек, издајник, тиранин и слаб владар - сви су прогутани. Стоји ипак што си рекао, да је Малопрстић овдје занимљив случај. Он има капацитета да се прилагоди и преживи, али највјероватније ће прецијенити своју моћ и то ће му се једном обити о главу ( претпостављам када Денерис дође ). Ако ћемо ићи на метафизику, онда погледајмо пар ствари. Таргаријени су пали јер је Ерис био лош, чак грозан краљ, тиранин, што је резултат вишевјековне дегенерације Таргаријена ( што се можда и осликава са њиховим змајевима, који су временом све мањи, да би на крају изумрли ). Након њега, на власт је дошао нови грозан краљ, па након њега још један. Лордови Вестероса су покренули своје земље у сукобе након вијекова мира. На Седам краљевстава је бачен хаос пун смрти и крви, и то од стране старих лоза које су се почеле више интересовати за високу политику и политичарење, него за праве државничке послове. Читав горњи слој друштва је толико дуго на власти да је "кородирао" и постао неспособан одржати мир и ред, а са друге стране се нове и младе снаге покушавају дићи, само продубљујући кризу. Изгледа да је све ишло ка овоме од када су се Таргаријени одомаћили у Вестеросу и почели живјети лагодан живот. Све је труло до сржи ( од нижих до виших слојева - чак и дубоки вјерници су заправо заинтересовани за власт и тиме противрјече сами себи и испадају такође лицимјери ). Све је труло и све се мора очистити, очистити ватром и ледом и мора се поново успоставити ред "како Бог заповједа". И тако, док се остаци старог поретка ( којег је Денерис обећала уништити ) убијају међусобно и слабе, спрема се повратак реда какав је и требао бити. Чак мислим да ће вјеру у Седмеро и у Старе богове потиснути вјера у Р'лора, која кроз читаву серију не крије да жели да се прошири на Вестерос. Мало подсјећа и на Римско царство, пред његово преузимање од стране хришћанства. Avocado and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 55 minutes ago, RYLAH рече Одужих ја вазда, иако сам само цртице неке избацивао па можда и делује мало хаотично и неповезано, јер сам се још и трудио да будем сажет Боље би ова прича била уз неко пиво, јер ме стварно фасцинира какав је универзум човек створио, колико је све слојевито, и на колико нивоа је писао ту причу. Ако овако наставим, постаћу ко они Змајеви и Тамнице фрикови, нико неће хтети са мном да се дружи Već dva puta pominješ nešto ovako... opusti se bre... ne smaraš... ćaskamo... kao uz pivo... meni su interesantna tvoja razmišljanja o ovome... a to što si frik, to ćemo da ti oprostimo... :P Goku and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
toso Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 Gledao sam tu seriju . I moram da priznam da serija zna da privuce paznju . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 Tirion ukratko xD Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 7 hours ago, Ћириличар рече У серији се савршено примјети како мало ко ствари гледа црно-бијело Pa to kod Martina nikako ni nema, nego je svi nekako sivo. Ok, Beli hodaci su to crno, no kad pogledamo ljude niko od njih nije bas dobar osim Snow-a. Deneris deluje sujetno, Tirionova slabost su zene i vino koje mogu da dovedu do pogresnih poteza (za mene je ubistvo Tivina greska, jer koliko god on bio gadan covek, najmocniji je Lanister i moze da smiri onu situaciju sa fundamentalistima koji prete da osvoje grad i mozda dignu nekakvu ''protestantsku revoluciju'' i uspostave teokratiju), Sansa je u pocetku bila nafurana sada je malo ok, Arya je zedna osvete mada ce ta zedj verovatno nestati kada konacno postane faceless man (po RYLH-ovoj logici ovo joj je kazna za onaj feminizam ). Kad pogledas sile vatre videces da nisu bas zlatne. Zmajevi nisu bas dobrocudni nego idu okolo haraju pale i jedu stoku i ljude, ne deluje kao sila dobra. Zato je Borealis skocio sa tim da su oni sile zla, jer imaju taj sivi aspekt. Martin veoma dobro prikazuje samog coveka, doduse u mnogo pesimisticnom obliku izrazenom u svim onim gadostima i ubijanjima gde su najveci majstori te gadosti Dzofri i Remzi. Taj covek je izmedju leda i vatre, i da bi pobedio led on mora da ukrati divlju vatru. Ali to ne moze da uradi ako ne izadje iz tog gadnog oklopa i pocne da misli siri, da ne misli o tome kako ce da zauzme tron nego kako da spase covecanstvo od nadolazece katastrofe. To je moja ideja, dakle da jeste vatra dobro ali ako se ukroti i usmeri u pravu svrhu. 6 hours ago, RYLAH рече И мислим само да у овој анализи не смеш никако да запустиш метафизички аспект, који нема никакве везе са сукобима унутар Вестероса. Moze imati, jer led i vatra mogu imati drugaciju dimenziju ne samo metafizicku. Led mogu biti kuce Severa na celu sa Starkom, a Vatra kuce Juga u vidu Targerijana i Lanistera. Ova dimenzija je politicka i nema zaista veze sa metafizikom, jer u toj politickoj dimenziji nemamo bas dobre i lose momke, nego Sever pored dobrih Starkova ima i lose Boltonove. Ali je svakako najvaznija ova metafizicka podela led i vatra. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 6 hours ago, Ћириличар рече Чак мислим да ће вјеру у Седмеро и у Старе богове потиснути вјера у Р'лора Meni se pak cini da su Bog sa Sedam lica i Stari bogovi samo jos jedna u nizu manifestacija Rlora. Doduse Stranac u Sedmoro bi mogao biti manifestacija onog boga leda nasuprot Rlor-u. Na taj nacin bismo jasno imali dve metafizicke sile koje se sukobljavaju tako sto ulaze u ovaj svet preko ljudi i komunicirajuci sa njima povlace poteze. Na taj nacin bi se recimo Rlor javio Andalima i rekao idite na Westeros kako bi oni tamo osvojili zemlju kako bi se pojavili Targerijani sa zmajevima i kako bi taj potez presudio njegovom suparniku. Imam ja tacno teoriju ko bi zapravo bili Sedmoro, ali ne znam da li da iznosim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 1 hour ago, Deja Vu рече Meni se pak cini da su Bog sa Sedam lica i Stari bogovi samo jos jedna u nizu manifestacija Rlora Као што је свети Василије заштитник сточара а Илија баца громове. Тај фазон Е сад, не бих се сложио да скоро сви су "сиви ликови". Имаш солидан број добрих ликова, попут Подрика, Бријене он Тарта, ( бившег ) владара Дорне и сл. У суштини, гледам на све ликове онако како гледам и на људе - имаш велику већину "сивих људи" који имају своје врлине и мане, своје снаге и слабости и боре се са тиме. Онда, имаш оне који се боре са својим слабостима гурајући напријед унапрјеђујући себе, не газећи друге ( попут Бријене ) у тој борби, јер се боре против својих слабости. Са друге стране имаш све оне Тајвине и Ремзије који своје слабости сакривају или лијече гажењем других. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Мај 4, 2016 Пријави Подели Написано Мај 4, 2016 22 minutes ago, Deja Vu рече Pa toga kod Martina nikako ni nema, nego je sve nekako sivo. Ok, Beli hodaci su to crno, no kad pogledamo ljude niko od njih nije bas dobar osim Snow-a. Deneris deluje sujetno, Tirionova slabost su zene i vino koje mogu da dovedu do pogresnih poteza (za mene je ubistvo Tivina greska, jer koliko god on bio gadan covek, najmocniji je Lanister i moze da smiri onu situaciju sa fundamentalistima koji prete da osvoje grad i mozda dignu nekakvu ''protestantsku revoluciju'' i uspostave teokratiju), Sansa je u pocetku bila nafurana sada je malo ok, Arya je zedna osvete mada ce ta zedj verovatno nestati kada konacno postane faceless man (po RYLH-ovoj logici ovo joj je kazna za onaj feminizam ). Kad pogledas sile vatre videces da nisu bas zlatne. Zmajevi nisu bas dobrocudni nego idu okolo haraju pale i jedu stoku i ljude, ne deluju kao sila dobra. Zato je Borealis skocio sa tim da su oni sile zla, jer imaju taj sivi aspekt. Martin veoma dobro prikazuje samog coveka, doduse u mnogo pesimisticnom obliku izrazenom u svim onim gadostima i ubijanjima gde su najveci majstori te gadosti Dzofri i Remzi. Taj covek je izmedju leda i vatre, i da bi pobedio led on mora da ukroti divlju vatru. Ali to ne moze da uradi ako ne izadje iz tog gadnog oklopa i pocne da misli šire, da ne misli o tome kako ce da zauzme tron nego kako da spase covecanstvo od nadolazece katastrofe. To je moja ideja, dakle da, jeste vatra dobro ali ako se ukroti i usmeri u pravu svrhu. Moze imati, jer led i vatra mogu imati drugaciju dimenziju ne samo metafizicku. Led mogu biti kuce Severa na celu sa Starkom, a Vatra kuce Juga u vidu Targerijana i Lanistera. Ova dimenzija je politicka i nema zaista veze sa metafizikom, jer u toj politickoj dimenziji nemamo bas dobre i lose momke, nego Sever pored dobrih Starkova ima i lose Boltonove. Ali je svakako najvaznija ova metafizicka podela led i vatra. Kad brzo iskucas tekst pa tek posle vidis da si napravio hiljade pravopisnih gresaka a nisi stigao da editujes. Dakle ovu su ispravke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука