Jump to content

Како трпите усамљеност, самоћу?

Препоручена порука

најзад питање које ме мучи скоро цео живот,слажем се са текстом али авај...обзиром на слабу,млаку веру овај проблем постаје доминантан...кад ме неко пита како живим,одговарам-скоро као пустињак...радим,идем у цркву и то је то,друштва немам,девојку немам...волео би да ступим у брак (пошто за монаштво нисам способан) али како наћи девојку којој неће сметати говорна мана,која ће волети прво Бога па мене,којој би даровао неограничену љубав...године лете,а одговора нема...и јел могуће живети читав живот овако,ни у манастиру нити у браку

Подели на овим сајтовима

• Одговори 213
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

најзад питање које ме мучи скоро цео живот,слажем се са текстом али авај...обзиром на слабу,млаку веру овај проблем постаје доминантан...кад ме неко пита како живим,одговарам-скоро као пустињак...радим,идем у цркву и то је то,друштва немам,девојку немам...волео би да ступим у брак (пошто за монаштво нисам способан) али како наћи девојку којој неће сметати говорна мана,која ће волети прво Бога па мене,којој би даровао неограничену љубав...године лете,а одговора нема...и јел могуће живети читав живот овако,ни у манастиру нити у браку

Da, to je najtezi krst, i monasi uvijek kazu '(vi mirjani) treba da budete u braku'.

Kako da nadjes... ima divnih, milosrdnih dusa, ali kako da je nadjes... npr. studenti i volonteri humanistickih profesija, to su divni ljudi... pa onda neka omladinska organizacija svetosavska, pravoslavna omladina, kakogod... neka vrsta agape posle liturgije, predlozi svesteniku... osvrni se oko sebe otvorenog srca i uputi iskrenu molitvu Bogu, uslisice te. Malovjerje jeste problem. Ako ne vjerujes, ne ostavljas prostora Bozijoj milosti da djeluje. "neka bude milost Tvoja na nama, kao sto se uzdasmo u Tebe'. 'Nasladi se Gospodom, i dace ti molbe srca tvoga". To su psalmi, citaj po jednu katizmu svaki dan, ako mozes, ukrijepice te... svako dobro.

Ово је корисна тема!! НО...

Лепо звучи 4869.gif ... Ипак, КАДА и КАКО ваља прекинути самоћу, не усамљеност... Усамљеност је, чини ми се, тема Владикиног текста. Шта ћемо са питањем "два пута" као питањем и провером зрелости?? ...

kada, kako, s kim???... da, usamljenost kao stanje duha, egocentricna zatvorenost u sebe i odvojenost od Drugog, od Zajednice...

Mislite, drugi brak? To je veliko pitanje. U sustini samo jedan je dozvoljen, drugi se tolerise, 'da vas djavo ne bi kusao vasim neuzdrzanjem'.

Teska je ta samoca, teska. Ko nije za monastvo ili je sputan nekim obavezama i sponama u svijetu. U svakom slucaju, u tekstu je dat i odgovor. Ko je vjeran, predan volji Bozjoj, i tu samocu dozivljava drugacije, tj. oko sebe siri i prima ljubav pa je i ne osjeca kao nevolju...

Подели на овим сајтовима

kada, kako, s kim???... da, usamljenost kao stanje duha, egocentricna zatvorenost u sebe i odvojenost od Drugog, od Zajednice...

Mislite, drugi brak? To je veliko pitanje. U sustini samo jedan je dozvoljen, drugi se tolerise, 'da vas djavo ne bi kusao vasim neuzdrzanjem'.

Teska je ta samoca, teska. Ko nije za monastvo ili je sputan nekim obavezama i sponama u svijetu. U svakom slucaju, u tekstu je dat i odgovor. Ko je vjeran, predan volji Bozjoj, i tu samocu dozivljava drugacije, tj. oko sebe siri i prima ljubav pa je i ne osjeca kao nevolju...

jel se samo racuna crkveni brak ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

jel se samo racuna crkveni brak ?

zanimljivo pitanje; da li crkva priznaje kao brak - brak koji je samo gradjanski, pretpostavljam da ne, znaci, takav brak za crkvu je samo bludna veza, ne znam, pitaj teologe; ali u svakom slucaju, Crkva nam snishodi dajuci priliku za cak do tri (crkvena) braka. E prvi je blagosloven, radosno vezivanje, Crkva slavi, a drugi (ili treci) strogo pokajni cin, Crkva snishodi... (pricam sto cuh, tj.saznah na forumu)

dva puta, brak i monastvo... sad skontah. Da, kao da su to dva jedina priznata i blagoslovena puta. Prvi monasi kazu mirjanima 'treba da se ozenis/udas'.

Ali u danasnjem drustvu sve je vise ovog treceg puta, samaca u svijetu... vise protiv svoje volje nego svojom voljom (ako su vjerujuci, i ako to nije iz egoizma i straha).

Подели на овим сајтовима

Da, to je najtezi krst, i monasi uvijek kazu '(vi mirjani) treba da budete u braku'.

Kako da nadjes... ima divnih, milosrdnih dusa, ali kako da je nadjes... npr. studenti i volonteri humanistickih profesija, to su divni ljudi... pa onda neka omladinska organizacija svetosavska, pravoslavna omladina, kakogod... neka vrsta agape posle liturgije, predlozi svesteniku... osvrni se oko sebe otvorenog srca i uputi iskrenu molitvu Bogu, uslisice te. Malovjerje jeste problem. Ako ne vjerujes, ne ostavljas prostora Bozijoj milosti da djeluje. "neka bude milost Tvoja na nama, kao sto se uzdasmo u Tebe'. 'Nasladi se Gospodom, i dace ti molbe srca tvoga". To su psalmi, citaj po jednu katizmu svaki dan, ako mozes, ukrijepice te... svako dobro.

хвала на саветима,ето понекад ме ухвати чамотиња па мало ропћем,но онда одем у цркву,мало прионем на молитву,читам нешто и хвала Богу устанем,укрепим се,само ме мало нервира што нисам константан,него стално успони и падови...највише би волео кад се уопште не би бринуо око избора животног пута,да прихватим свој крст и са вером радосно кренем у нове животне битке...слава Богу

Подели на овим сајтовима

@matore

Poslusaj Grisin savet. :)

Uvek mozes naci neku osobu sa kojom se uklapas. Ne mora cak ni da bude neka velika vernica,niti uopste vernik. Bitno je da se vas dvoje slazete... tako da ne gubi nadu. :)

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Dijana je lepo nabrojala sve aktivnosti kojima mozes da pocnesh da se bavish u crkvi.

Sigurno postoji crkveni Odbor i mnogo ljudi kojima treba nekakva pomoc, pa i najmanja, govorna mana nije nikakva prepreka da se nekom dopadnesh a radeci aktivno upoznaces ljude koje znas povrsno sada i posle se taj krug obaveza i ljudi shiri dotle da ces iskljucivati mobilni biggrin.png

E, onda se sasvim spontano nemeste prilike i za upoznavanje...zelim ti:)

Ako je crkva aktivna, tu je pomoc u sasluzivanju, raznim proslavama, pomoc starim, nemocnim, jednokratne pomoci, mozda skola za decu, ma ima puno toga.

Ja sam spontano pomogla jednom parohijanu da nadje stan kao podstanar, jer nije govorio jezik, nema papire , pa sam zamolila jos par njih da pomognu, uselismo coveka, upoznasmo se -tak'a bila prilika i nema sile da bar jednom nedeljno ne izadjemo svi na kafu, kucna druzenja i slicno. Iz svega toga mozda jednog dana upoznam i nekog ko ce biti vise od prijatelja, Bozija volja ali i ovako je prelepo:)

Dok si sposoban i spreman da pomognesh bliznjem u bilo cemu, ne mozes biti ni sam ni usamljen:)

Подели на овим сајтовима

Dok si sposoban i spreman da pomognesh bliznjem u bilo cemu, ne mozes biti ni sam ni usamljen:)

'ko ima, dace mu se' azn.gif

хвала на саветима,ето понекад ме ухвати чамотиња па мало ропћем,но онда одем у цркву,мало прионем на молитву,читам нешто и хвала Богу устанем,укрепим се,само ме мало нервира што нисам константан,него стално успони и падови...највише би волео кад се уопште не би бринуо око избора животног пута,да прихватим свој крст и са вером радосно кренем у нове животне битке...слава Богу

sve znas, sto se tice introvertovanog pristupa - unutra okrenutog; a sad pokusaj malo ekstraverziju - izlazak u svijet... i vidi sta ti kazu ovi mladi ljudi ovde- van, medju ljude biggrin.png Potrebna je aktivnost, trud s nase strane, uz molitvu... 'kucajte, i otvorice vam se'. Ako trazimo posao nije dovoljno da sjedimo i da se molimo, nego moramo da kucamo naokolo, uz molitvu necije srce ce omeksati... tako i to smiley.gif

Подели на овим сајтовима

pa da:D

Moze da prosiri svoju delatnost cak...ja sam ovde u tri parohije, izmedju ostalog meni drage ruske crkve (ima ih nekoliko). Tu su braca Rusi, Ukrajinci (ne sme se slucajno pomesati to dvoje da se zna:) Poljaci, Rumuni, Srbi, niko ne zna jezik onog drugog, sluzimo se zvanicnim koji nikom nije maternji, neki su na pocetku vere (jedan tip katolik presao u pravoslavlje,

posti ovih dana, kaze-jedem mnogo MANJE mesa:))))

Neki su monasi u mirjanskoj odeci, od njih mozes nauciti mnogo, jedan opsti cirkus razlicitosti, a opet prelepe zajednice gde ucimo jedni od drugih, pomazemo se (posla kol'ko hoces) , druzimo i samoca je manja...smiley.gif

Vecina su padobranci bez papira, regulisanog statusa, treba im pomoc oko dokumenata, administracije, neko ne moze da nadje stan, neko je kuci sam bolestan,nekad meni treba pomoc, a nekad se jednostavno druzimo.....

Подели на овим сајтовима

Emilija, kako to divno zvuci... :-X bas ti zavidim... ja nisam imala drustvo za crkvu dok moja cera nije pocela ici... u velikom gradu zivim, imam puno prijatelja i poznanika... tuzno je to... ja hocu svoju djecu u svetosavsku omladinu da ubacim, ali prvo mora ocrkovljenje... cera je krenula tim putem, a i klinca budemo srediti sFun_bat ...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

dva puta, brak i monastvo... sad skontah. Da, kao da su to dva jedina priznata i blagoslovena puta. Prvi monasi kazu mirjanima 'treba da se ozenis/udas'.

Ali u danasnjem drustvu sve je vise ovog treceg puta, samaca u svijetu... vise protiv svoje volje nego svojom voljom (ako su vjerujuci, i ako to nije iz egoizma i straha).

Управо сам и мислила на проблем самаца, не на други брак. Мислим да је доста људи у ситуацији да остану сами, а да немају прилике ни адекватног критеријума да ли је то егоизам или, пак, су они способни да донесу такву одлуку одговорно. :huh: :rolleyes:

Подели на овим сајтовима

Hej, nisam ni ja imala...pa uprtim ovo troje na drugi kraj grada, sasluzivali su u Oltaru...posle Liturgije posedi se na kafi, ima svud nasih ljudi. Posle sam otkrila ove ruske crkve, raspitivala se, kako je lepo kad odesh negde gde vec znash drage face! Dugo nisam poznavala nikog ali kod vernika poznanstva se lako sklapaju jer zna se sta nam je zajednicko. Osecala sam se nekako...bezbedno, osecala sam toplinu svih tih ljudi mnogo jacih u veri..

primetila sam da velike grupe jednih istih ljudi posecuju razne crkve, tako sam i ja upoznala. U centru grada, npr u neuglednoj zgradi obicnoj unutra predivna crkva sv. Nikole i cudotvorne mosti sv. Serafima Sarovskog...malo dalje, opet nikad ne bih primetila Bogorodicina , pa ima grckih, rumunskih, sad vidim da nemam vremena sve da ih obidjem.

Za taj pocetak nije mi trebao niko. Udjes i molish se. Postanes starosedelac. Upoznash drage ljude. Kad sam pocela da idem kod Rusa, nisam se libila da pitam da mi se objasni sve sto mi nije jasno. I gle cuda, stariji covek na blagajni mi odgovori na cistom srpskom...bio kod nas 40 godina. Za vreme Tite:)

I tako...krenesh i nisi sam. I dok nikog nisam poznavala u Crkvi se ne mozes osecati samim, na Liturgiji si.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...