Jump to content

Не, ово није хришћанство

Оцени ову тему

Препоручена порука

maglovite liturgijske pobožnosti

Магловита литургијска побожност???

Анализа:

Човек који је ово написао о литургији има појма онолико колико је о истој прочитао.

Јасно је да није литургијски хришћанин.

Највероватније протестант.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 130
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Никада литургија није магловита. Она је бистра као извор-вода.

Литургијска побожност није магловита него благодатна.

у контексту речи "магловито" може бити само нечије верско знање. А знање се пре свега стиче из књиге.

Дакле ствар је заправо сасвим обратна.

Подели на овим сајтовима

Моралисти су каменовали блудницу, логично моралан човек не значи аутоматски и добар човек.

Колико сам схватио из твог писања, морал има вредност само ако је неусиљена пројава нечије доброте?

Ако урадимо оно што је западна теологија урадила, веру свела на социологију а Цркву на моралну и хуманитарну установу, онда се спашавамо испуњавањем моралног закона, обзиром да је једна од заповести Христових, то јест закон, да будемо савршени као што је савршен Отац небески, нико од нас то не може да испуни, логично нико се неће ни спасити.Колико сам схватио, не спашава нас наш морал већ љубав Божија, зато се и молимо за опраштање свесних и несвесних грехова.Дакле , како год да окренеш, и свесно и несвесно смо неморални и само љубав Божија може да нас спаси али то не искључује нашу одговрност према себи и свету око себе и да свакако треба да дамо максималан труд у исправљању сопствених путева?

У чланку „Евхаристијско виђење света“ (на линку испод) имаш одговоре на твоја питања о моралу. Отприлике пише то што си рекао, са неким детаљнијим објашњењима о сврси морала у контексту литургијског живота.

http://www.verujem.org/teologija/zizijulas.html

Подели на овим сајтовима

Та ово је фантастично!!!! толико одговора на питања која су ме мучила мање због себе но више због других који су ме покушавали одвратити од побожности с обзиром да сам природом посла окружен таквима, но нисам имао аргумената да им оно што срцем разумем речима и објасним. Господину Александру желим да честитам на овако сјајном излагању! као и свим учесницима дискусије ово је СЈАЈНО!!!!!! не могу се начитати!!! Већ 3 сата покушавам да одем на спавање али безуспешно  :D​ жељан сам оваквог знања што је и разлог због којег даље студирање желим наставити у смеру теологије.  

срдачан поздрав свима на форуму од мене као новог члана!

Подели на овим сајтовима

Колико сам схватио из твог писања, морал има вредност само ако је неусиљена пројава нечије доброте?

Уколико је једини узрок и мотив љубав и слобода а не принципи као принципи. 

Подели на овим сајтовима

Да све створено постане Тело Сина Божијег - и као такво да буде и само названо Сином Божијим. То је Тајна обожења (=тхеосис), како свети Оци кажу. Е ту су Тајну први људи одбили и зато је све створено остало у границама своје створене природе - у границама почетка и краја, у границама смрти. Наставак следи.

Да ли то значи да је први човек требао да учествује у Тајни обожења тако што би учествовао у оваплоћењу Сина Божјег, слично слободном Богородичином пристанку да роди Христа, и онда то одбио? Првородни грех разумем као слободно одбијање заједнице са Богом, али не видим да су имали прилике да одбију ову Тајну.

Подели на овим сајтовима

• 6 years later...
пре 7 часа, banex85 рече

Има ли ова драма наставак?

Ovo je tema od pre 10 godina :D :D :D

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...