Jump to content

Проблем атеисте са једним текстом из црквеног часописа

Оцени ову тему

Препоручена порука

О чему се ради

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/911/tekst/teorija-evolucije/print/lat

Да ли ово издаје спц и зашто сте дозволили да људи из ваших редова отворено лажу народ?

Конан је на форуму атеиста написао следећи пост

Dobio sam argumente da je kreacionizam svojstven uglavnom za "primitivnu" zapadnu teologiju ali ne i za pravoslavlje ili preciznije za srpsku verziju pravoslavlja.

Citiracu samo teze da ne bih zatrpavao forum ogromnim citatima ali cu ostaviti svakako vezu(link) ka tekstu.

Casopis "Pravoslavlje" izdaje informativno-izdavacka ustanova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Ponavljam.

Casopis "Pravoslavlje" izdaje informativno-izdavacka ustanova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve

„Evoluciju ne bi nikad mogli da izmisle ljudi koji veruju u Boga kojeg slave i kojem služe pravoslavni hrišćani.“ o. Serafim (Rouz)

Teze.

- Učenje crkvenih Otaca suprotno je učenju darvinista

- Evolucija je naučna teorija, ne naučna činjenica

- Teorija evolucije je neusaglasiva sa Predanjem Pravoslavne Crkve

- Fariseji naseg doba

Veza(link): Pravoslavlje, broj 911, Teorija evolucije

Toliko o metodoloskom naturalizmu.

Napomena: Naveo sam samo jedan tekst ali ovo nikako nije usamljen slucaj vec bas naprotiv ovakve i slicne tekstove redovno mozete citati u casopisu "Pravoslavlje" koje izdaje informativno-izdavacka ustanova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 221
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Не слажем се са ставовима у тексту. Ипак, мораш да схватиш да људи имају право да размишљају и да износе своје мишљење (мислим да је то у листу негде и наглашено, да текстови представљају ставове аутора). Текст је потпуно једностран, неаргументован и не говори готово ништа. Тачније, само збуњује. Потпуно се анахроно тумаче Свети Оци и њихов односа према науци.

- Učenje crkvenih Otaca suprotno je učenju darvinista

- Evolucija je naučna teorija, ne naučna činjenica

- Teorija evolucije je neusaglasiva sa Predanjem Pravoslavne Crkve

- Fariseji naseg doba

Само је ово довољно... Анахронизам, а и незнање. Ово ми је посебно симпатично:

Evolucija je naučna teorija, ne naučna činjenica
:rolleyes: Умемо да будемо неозбиљни, нема шта.

А и ово:

Učenje crkvenih Otaca suprotno je učenju darvinista

Требало је онда даље разрадити тему, па испитати да ли је Свети Сава дао благослов за мобилну телефонију у Србији.

Ипак, има и Светих Отаца који говоре да је Бог свет створио у "семену" у "потенцији". Мени ово итекако личи на логику еволуције.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Не слажем се са ставовима у тексту. Ипак, мораш да схватиш да људи имају право да размишљају и да износе своје мишљење (мислим да је то у листу негде и наглашено, да текстови представљају ставове аутора). Текст је потпуно једностран, неаргументован и не говори готово ништа. Тачније, само збуњује. Потпуно се анахроно тумаче Свети Оци и њихов односа према науци.

Aleksndre ja znam da ima vas vernika koji niste ignorantni. Ali ne znam kako vam ne smetaju ovakvi tekstovi posle se mnogi koji su vernici bar se tako izjasnjavaju pozivaju na ovakve stvari kao stav crkve? (iako su lichna misljenja pojedinih ljudi )

Zasto vi i vasa crkva ne izadjete ispred svega toga i sve te price demantujete, meni to nije jasno?

Evo sada sam opet imao diskusiju o gej paradi ovaj put na fejs buku jedan mladic iz nisa kaze da su pederi gresnici koji 2001 nisu dovoljno tuceni i da treba josh da se biju jer su neljudi i izrodi i on je ubedjen da crkva i hriscanstvo stoje iza njegovog misljenja i njegovog ponasanja.

ovo ti kazem u najboljoj meri. Vi se ovde ogradite i ja znam da vi niste nasilni, ni ti niti bilo ko drugi ko je ucestvovao samnom u organizaciji, ali takodje vam u najboljoj nameri savetujem da imate mnogo onih koji ovo misle i koji misle da Srpska Pravoslavna crkva i njihova vera stoje iza njihovih nacina sprovodjenja ( sile ) njihovog govora i njihovih emocija mrznje.

Подели на овим сајтовима

I da problem mi je sto imam dosta drugara koji su vernici i smatraju da je greh verovati u evoluciji i da to crkva izjavljuje. Conan ti je primer post je od conana na forumu Ateisti srbije, kada su mu ateisti rekli da pravoslavci ne sumnjaju u teoriju evolucije on je dao ovaj tekst da opravda da crkva to zapravo misli.

Подели на овим сајтовима

I da problem mi je sto imam dosta drugara koji su vernici i smatraju da je greh verovati u evoluciji i da to crkva izjavljuje. Conan ti je primer post je od conana na forumu Ateisti srbije, kada su mu ateisti rekli da pravoslavci ne sumnjaju u teoriju evolucije on je dao ovaj tekst da opravda da crkva to zapravo misli.

Јурис, увек ће бити тога. Не можеш људе униформисати у мишљењу. То је једноставно тако. Све што треба радити јесте - развијати једну квалитетну диалектику. На мисао одговарати мишљу, аргументовати, критички посматрати, нудити другачије погледе на проблеме.

Подели на овим сајтовима

Бесплатне савете не примамо.

Super je to sto te ne brine sto neko misli da tvoja religija ima nasilni karakter, sto misli da nekog treba biti ne zbog toga sto je on ludak vec zato sto ga ludakom prave oni koji izlaze ispred tih ideja i pravdaju ih tvojom religijom. Bas si hrabar zvonko i bas ti je stal odo mladih ljudi u srbiji. Nek im ispiraju mozga pa posle kada postanu ludaci ti kazi pif ludaci sta mene briga ja sam u USA ladim noge u micigenskom jezeru...i kritikuj vlast u srbiji kako nije dovoljno libelijanska.

Mi prvenstveno imamo problem sa duboko bolesnim drustvom koje misli da je nasilje resenje za probleme. Vlast je najmanji problem.

Подели на овим сајтовима

Јурис, увек ће бити тога. Не можеш људе униформисати у мишљењу. То је једноставно тако. Све што треба радити јесте - развијати једну квалитетну диалектику. На мисао одговарати мишљу, аргументовати, критички посматрати, нудити другачије погледе на проблеме.

Veruj mi kada bi crkva naprimer na sajtu SPC ako postavila stavila manifest od cega se ogradjuje i sta po njoj nije u duhu hriscanstva dakle prebijanje bilo koga, da se sumnja u teoriju evolucije kosi sa hriscanstvom i slichno, auotmatski bi smanjila dobar deo tih pojava u drustvu. Ja sam u to siguran. Kao što je to uradila Katolička crkva. Dakle priznala naučna dostignuća i osudila svaki vid nasilja. Zato u katoličkim zemljama tih problema malte ne i nema.

Sve zavisi od toga koliko vam je stalo do rešenja i suzbijanja takvih problema.

Подели на овим сајтовима

Super je to sto te ne brine sto neko misli da tvoja religija ima nasilni karakter, sto misli da nekog treba biti ne zbog toga sto je on ludak vec zato sto ga ludakom prave oni koji izlaze ispred tih ideja i pravdaju ih tvojom religijom. Bas si hrabar zvonko i bas ti je stal odo mladih ljudi u srbiji. Nek im ispiraju mozga pa posle kada postanu ludaci ti kazi pif ludaci sta mene briga ja sam u USA ladim noge u micigenskom jezeru...i kritikuj vlast u srbiji kako nije dovoljno libelijanska.

Mi prvenstveno imamo problem sa duboko bolesnim drustvom koje misli da je nasilje resenje za probleme. Vlast je najmanji problem.

Каже се "либерална" или "либертаријанска", а не "либелијанска".

Баш ме заболе шта неко мисли о мојој вери право да ти кажем. Одговоран сам само за своје поступке.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Veruj mi kada bi crkva naprimer na sajtu SPC ako postavila stavila manifest od cega se ogradjuje i sta po njoj nije u duhu hriscanstva dakle prebijanje bilo koga, da se sumnja u teoriju evolucije kosi sa hriscanstvom i slichno, auotmatski bi smanjila dobar deo tih pojava u drustvu. Ja sam u to siguran. Kao što je to uradila Katolička crkva. Dakle priznala naučna dostignuća i osudila svaki vid nasilja. Zato u katoličkim zemljama tih problema malte ne i nema.

Sve zavisi od toga koliko vam je stalo do rešenja i suzbijanja takvih problema.

Ваш главни проблем је што трипујете да се саопштењима и изјавама било шта решава. Код нас се те појаве не би смањиле, јер је такав менталитет, а очигледно ниси био на Западу, јер у римокатоличким земљама, шта год та црква радила, је опште расуло у мишљењима по тим питањима.

Такође, трипујете да то удружење има било какав утицај у земљи, а вероватно је за њега чуло више верника, него атеиста.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Баш ме заболе шта неко мисли о мојој вери право да ти кажем. Одговоран сам само за своје поступке.

Pa normalno da te zabole kad si zabio guzicu u inostranstvo i sudbina ti ne zavisi puno od stvari koje se dešavaju ovde. Očigledno.

Подели на овим сајтовима

Veruj mi kada bi crkva naprimer na sajtu SPC ako postavila stavila manifest od cega se ogradjuje i sta po njoj nije u duhu hriscanstva dakle prebijanje bilo koga, da se sumnja u teoriju evolucije kosi sa hriscanstvom i slichno, auotmatski bi smanjila dobar deo tih pojava u drustvu. Ja sam u to siguran.

Jer bi onda svako mogao da kaže naša crkva to ne uči.

Ovako pojedini sveštenici izjavljuju svašta crkva to ne sakcioniše neko čuje na jugtujubu Oca Joilija i onda misli da je to neki zvanični stav crkve i zvanična istina hrišćanstva.

Црква је и прошле године апеловала против насиља. Питање еј колико људи слушају Цркву, а колико је узимају у уста само онда када има треба алиби.

Што се тиче еволуције и "оглашавања Цркве", то тако не иде. Црква се "оглашава" онда када је угрожено њено јединство. Све док то јединство није угрожено, људи су слободни да износе своје мишљење. Ако би неко "мишљење" разарало Цркву, правило раскол и јерес, онда би Црква саборно реаговала. Све дотле, актуелна научна и философска питања, су у ингеренцији људи који желе њима да се баве.Теолози су позвани да о тим актуелним питањима промишљају у контексту своје вере. Међутим, ту не можеш очекивати круту униформност. Диалектика мишљења је и неопходна како бисмо имали нешто што се зове квалитетно мишљење и респектибилан став. Униформност у мишљењу, када су овакве ствари у питању, значило би јалово тапкање у месту. Јер, ко од нас може тврдити да је апсолутно у праву, да има монопол над истином? Трагамо и у том трагању мора постојати диалектика, иначе ћемо стати (неко нас је критиковао да не размишљамо и да смо некритични? :) ). Људи су слободни да мисле и да буду креативни у томе. Граница је - када њихова креативност постане деструкција Цркве. Онда Црква реагује (прочитај мало историју Васељенских сабора).

Подели на овим сајтовима

Ваш главни проблем је што трипујете да се саопштењима и изјавама било шта решава. Код нас се те појаве не би смањиле, јер је такав менталитет, а очигледно ниси био на Западу, јер у римокатоличким земљама, шта год та црква радила, је опште расуло у мишљењима по тим питањима.

Kreacinizam i sumnja u evoluciju je znatno manja u KATOLIČKIM ZEMLJAMA. Malte ne tamo sumnje u evoluciju i nema jer ni jednom katoliko ne pada na pamet da je evolucija u sukobu sa njegovom religijom. To je jasno kao dan.

Педерски...

pa sta oces da ti kazem? Ja ti lepo ukazem na problem gde neko hoce da veruje u iste stvari kao i ti u istu knjigu u isto ucenje u istu crkvu i ti mirne glave gledas kako mu drugi USMERAVAJU veru ka drugom smeru i ne zelis da uradis nista po tom pitanju? Jos mi se izolujes? Kao neka tetkica. Kao fora moja je religija moja stvar, a deci nek pune glavu raznorazne organizacije? Sigurno ces ti kao HRISCANIN da imas vise imapkta na njega nego ja Kao ATEISTA.

I sigurno ce Aleksandar kao teolog da ima vise impakta na njega nego ja kao kao ateista ili ti kao suvi vernik.

I jos se na to sprdas na moj racun "Besplatne savete ne primamo" Ne znam stvarno kakvo ponasanje ocekujes. Meni si jako gotivan lik al ove fore ti nisu trebale.

Подели на овим сајтовима

Уосталом, да нисте толико оптерећени нама ви бисте се бавили промоцијом науке, а не нападањем текстова по "Православљу".

Ако се залажете за научни поглед на свет, позабавите се стањем у нашим школама, опремом, лабараторијама, јер ћете показати да заступате оно што причате. И верујте ми, то има много више утицаја на народ од "Православља". Овако личите на оптерећене трачерке, које само забадају нос у оно што чак ни не признају да постоји.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...