Jump to content

CERN: Poljuljani osnovni zakoni fizike?

Оцени ову тему

Juan Valdez

Препоручена порука

CERN: Poljuljani osnovni zakoni fizike

IZVOR: TANJUG

Međunarodni tim naučnika uspeo je da registruje neutrino čestice koje se kreću brže od svetlosti, izjavio je njihov portparol, navodeći da bi to moglo da poljulja jedan od fundamentalnih principa fizike.

Ukoliko se to ispostavi kao tačno, otkriće bi uništilo, u najmanju ruku ozbiljno preokrenulo osnovni temelj fizike. Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, ništa se ne kreće brže od svetlosti.

Antonio Ereditato iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) kazao je za Rojters da su trogodišnja merenja pokazala da se neutrini kreću 60 nanosekundi brže od svetlosti na razdaljini od 730 kilometara između Ženeve i italijanskog grada Gran Saso.

Fizičari kažu da su neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi.

"Naši rezultati su izuzetno pouzdani, nekoliko puta smo proverili sve dobijene rezultate i nismo pronašli greške i potpuno smo sigurni u naše otkriće, ali je ipak potrebno da i druge kolege obave testiranja kako bi ih potvrdili. Ipak, po novim otkrićima, nešto što putuje brzinom većom od svetlosti stiglo bi do svog odredišta pre nego što bi krenulo. Teorija koja je do sada objašnjavala sve, od crnih rupa do Velikog praska do sada se pokazala kao neprikosnovena, međutim, moguće je da je došlo vreme da to sve preispitamo", naveo je Ereditato.

Ukoliko dođe do potvrde, ovo otkriće će opovrgnuti ključni deo Ajnštajnove "specijalne teorije relativiteta" iz 1905. po kojoj se ništa u univerzumu ne kreće brže od svetlosti i koja praktično predstavlja temelj moderne fizike.

"Ova informacija ostavlja ljude u neverici, jednostavno misle da ovo otkriće nije isitnito. Pozvali smo brojne naučnike iz Amerike i Japana da dodatno potvrde naša otkrića kako bi smo bili sto odsto sigurni u rezultate", izjavio je Džejms Džajls, portparol CERN-a.

Slični rezultati dobijeni su u Čikagu 2007. godine, ali je istraživanje stavljeno pod znak pitanja zbog velikog prostora koji je ostavljen za moguću grešku naučnika, tako da ova vest nije dobila veliki odjek u naučnoj zajednici.

Sa druge strane, postoje naučnici koji sa skepsom prilaze ovom otkriću poput Dru Badena sa katedre za fiziku Univerziteta u Merilendu koji tvrdi da je u pitanu "magični tepih, otkriće koje je previše fascinantno da bi bilo istinito".

Međutim, ono u čemu se kompletna naučna zajednica slaže jeste činjenica da ako su ovi rezultati tačni, moraće da dođe do celokupne promene načina na koji je fizika do sada posmatrana, kao i naše posmatranje i razmevanje zakona prirode, ali i brojne druge teorije koje su to podržavale.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 110
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Значи прво сам помислио да Ивица ложи екипу са форума (у фазону да се јаве бар петорица са коментаром "ма знао сам"),

али сад видјех да су то заиста пренијеле многе агенције...

Но комент. Остадо' у шоку...идем до школе да тражим паре назад јер су ме учили наопако, као шатро немогуће је да постоји било шта брже од брзине свјетлости,

кад оно батице - цврц.

Искрено још мислим да се неко грубо нашалио, јер ако се ово покаже тачно то онда читаву модерну физику враћа на почетак,

а милиони одређених закључака, теорија и прорачуна мораће да се раде поново односно са новим претпоставкама.

Сјећам се да сам прије пар година поставио једну тему на верујем у којој сам (шпрдања ради) постављао све могућности

односно варијанте због којих је Теорија релативитета ипак теорија, те да је у то вријеме одбрањено десетак доктората

са теоријама које су долазиле у конфликт са Ајнштајновом, али да је ова ипак постала призната.

Ма лудило...стварно што каже чича из клипа: "Ово нас сад прекида"...

(гледати од 1:10 :) )

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

То је више проширивање знања него што је "обарање" закона физике. Неутрино је прилично "откачена" честица и нема ништа чудно да је чудна и по питању брзине... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да бато, али колико мене памћење служи Ајнштајн "одговорно тврди" да се чак у случају брзине приближне "c" почињу дешавати аномалије у континууму простор-време,

не заборави да гомила прорачуна који су рађени лежи на темељу аксиома да је "c" лимит.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

А шта је то толико чудно? Идентичну ствар су урадиле квантна и релативистичка физика са класичном. Ово не значи да Ајнштајнова теорија не важи и даље као апроксимација у свим случајевима где је до сада важила. Неће GPS-ови напрасно да престану да раде, неће злато да посиви. А нека нова и опширнија теорија ће се при граничним условима свести на Ајнштајнову. Наравно, под претпоставком да је све ово тачно и реално, да није нека скривена грешка у питању. Али и ако се не деси сад, десиће се некад сигурно, пре или касније. Можда се неће оборити предвиђање о брзини светлости, али неко друго хоће кад тад. Тако наука напредује и тако треба и мора да буде. И то није никакав неуспех за науку и никаква срамота, него њен највећи успех и највећа слава. Дајте ми још једну делатност људског духа која критикује и исправља саму себе до те мере да може да нападне и своје сопствене основе. А ако је тачно, биће то још један успех државног финансирања науке. greengrin

Подели на овим сајтовима

nešto što putuje brzinom većom od svetlosti stiglo bi do svog odredišta pre nego što bi krenulo.

Можда је то због тога што сам падао математику на поправни, а из физике имао једва двојку, али мени ово и није баш најјасније...

???

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ево Ниши да ти ову Ивицину причу објасним примјером из живота:

Негдје пред крај гимназије, моја стара мене пошаље по јаја и млеко у продавницу, и бато ја доживим флеш и стигнем кући пре него што сам кренуо,

тако да сам морао два (а у ствари три пута јер сам први пут заборавио да купим јаја и млеко) пута да идем по фасунг.

Ето, тако и неутрино по теорији релативитета у ствари не мора никуда ни да иде јер је већ стигао прије него што крене

(наравно, гледано кроз визуру теорије релативитета), забавне су то ствари, и што неко рече много логичније од могућности да неко устане из мртвих.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Можда је то због тога што сам падао математику на поправни, а из физике имао једва двојку, али мени ово и није баш најјасније...

???

Via faster-than-light (FTL) travel

If one were able to move information or matter from one point to another faster than light, then according to special relativity, there would be some inertial frame of reference in which the signal or object was moving backward in time. This is a consequence of the relativity of simultaneity in special relativity, which says that in some cases different reference frames will disagree on whether two events at different locations happened "at the same time" or not, and they can also disagree on the order of the two events (technically, these disagreements occur when the spacetime interval between the events is 'space-like', meaning that neither event lies in the future light cone of the other). If one of the two events represents the sending of a signal from one location and the second event represents the reception of the same signal at another location, then as long as the signal is moving at the speed of light or slower, the mathematics of simultaneity ensures that all reference frames agree that the transmission-event happened before the reception-event.

However, in the case of a hypothetical signal moving faster than light, there would always be some frames in which the signal was received before it was sent, so that the signal could be said to have moved backwards in time. And since one of the two fundamental postulates of special relativity says that the laws of physics should work the same way in every inertial frame, then if it is possible for signals to move backwards in time in any one frame, it must be possible in all frames. This means that if observer A sends a signal to observer B which moves FTL (faster than light) in A's frame but backwards in time in B's frame, and then B sends a reply which moves FTL in B's frame but backwards in time in A's frame, it could work out that A receives the reply before sending the original signal, a clear violation of causality in every frame. An illustration of such a scenario using spacetime diagrams can be found here.

Подели на овим сајтовима

Јесам ли ја утриповао, али такође по теорији релативитета - кретање тог неутрина бржег од свјетлости би требало да ремети просторновременски континуум?

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

''Тако наука напредује и тако треба и мора да буде. И то није никакав неуспех за науку и никаква срамота, него њен највећи успех и највећа слава''...

све тако док НАУКА не открије следеће: '' У ПОЧЕТКУ БЕШЕ ЛОГОС'' ...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...