RYLAH Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Svaki kupac stiče tačno onoliko prava koliko prodavac prenese na njega. Ni manje ni više. Ako mu je neko prodao seme pod određenim uslovima, ne može da raspolaže semenom po svom nahođenju, već u skladu sa tim uslovima. Интересантно је овде питање, макар мени, има ли продавац право да покуша да купцу забрани да се користи одређеним својствима робе, уколико су та својства оно што спада у редовно коришћење те робе. Дакле, има ли корпорација право да каже овом шта ће даље радити када купи семе, и шта ће радити са биљкама које би се евентуално осемениле, да ли су и те биљке предмет тог уговора, и ако јесу, да ли је и семе тих биљака предмет овог уговора, то јест, да ли може бити предмет уговора? У уговор може свашта да се стави, али овде се не ради о, рецимо, нечему чије је претежно својство интелектуална својина, па да ти ограничи копирање те интелектуалне својине, ради се о роби која је прављена управо у сврхе даљег реплицирања, коју ј овај поштено платио. Да ли би Монстанто стварно имао права да му ограничи да се користи семеном добијеним од биљака које су никле од семена које је купио од њих, сем забране стављања у даљи промет тог истог семена? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Интересантно је овде питање, макар мени, има ли продавац право да покуша да купцу забрани да се користи одређеним својствима робе, уколико су та својства оно што спада у редовно коришћење те робе. Дакле, има ли корпорација право да каже овом шта ће даље радити када купи семе, и шта ће радити са биљкама које би се евентуално осемениле, да ли су и те биљке предмет тог уговора, и ако јесу, да ли је и семе тих биљака предмет овог уговора, то јест, да ли може бити предмет уговора? У уговор може свашта да се стави, али овде се не ради о, рецимо, нечему чије је претежно својство интелектуална својина, па да ти ограничи копирање те интелектуалне својине, ради се о роби која је прављена управо у сврхе даљег реплицирања, коју ј овај поштено платио. Да ли би Монстанто стварно имао права да му ограничи да се користи семеном добијеним од биљака које су никле од семена које је купио од њих, сем забране стављања у даљи промет тог истог семена? Monsanto to rutinski radi... i dobija sporove. Fora je u tome što ovde intelektualna svojina jeste pretežno svojstvo... upravo je patentirani genetski kod ono što razlikuje ovo seme od nekog drugog... i u skladu sa tim, nosilac prava na patentu može da proda seme pod takvim uslovima. Ili ako hoćeš da uklopiš sa klasičnim institutima, nema prodaje tj. ne vrši se prenos punog prava svojine na tom semenu, već se ustupaju tačno određena prava uža od prava svojine. Ono što farmer "pošteno plati" nije pravo da sa semenom radi šta hoće, već pravo da ga jednom zaseje i da sa dobijenim proizvodima radi šta hoće, osim da iz njih koristi seme za ponovno sađenje... Ako bi im to i zabranio... samo bi ostao bez GMO jer se istraživanje ne bi isplatilo... ili bi napravili biljku tako da ne daje seme... Ono što je interesantno sa ovim slučajem (proguglah u međuvremenu) je što ovaj farmer pokušava da ospori da Monsanto ima prava na seme druge (treće, itd.) generacije, jer se genetski kod izmenio... takođe, on tvrdi da je za prvo seme imao ugovor sa Monsantom ali da kod kupovine semena druge generacije nije potpisao nikakav ugovor koji zabranjuje da ga zasadi... tako da možda i jeste pronašao "rupu u sistemu"... koju će doduše ovi verovatno veoma brzo zakrpiti bez obzira da li dobiju ili izgube spor... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 upravo je patentirani genetski kod ono što razlikuje ovo seme od nekog drugog... i u skladu sa tim, nosilac prava na patentu može da proda seme pod takvim uslovima. Да, и он је купио семе и искористио га на начин на који су се договорили. Семе је онда "умрло" да би се родила нова биљка. Одакле они деривирају право да му кажу шта ће да ради са материјалом који он извади из те нове биљке? Капирам да су велики и моћни и да добијају спорове, али на основу чега они то своје право протежу на нов производ, па макар тај производ настао из њиховог? Да бих појаснио, ја то контам као да сад узмем да програмирам у Ц++, а да они задрже право да ми забране да издам неки програм који сам направио њиховим језиком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ono što je interesantno sa ovim slučajem (proguglah u međuvremenu) je što ovaj farmer pokušava da ospori da Monsanto ima prava na seme druge (treće, itd.) generacije, jer se genetski kod izmenio... takođe, on tvrdi da je za prvo seme imao ugovor sa Monsantom ali da kod kupovine semena druge generacije nije potpisao nikakav ugovor koji zabranjuje da ga zasadi... tako da možda i jeste pronašao "rupu u sistemu"... koju će doduše ovi verovatno veoma brzo zakrpiti bez obzira da li dobiju ili izgube spor... За ово друго око уговора не знам, али не видим како би ово прво могли да закрпе, а да се поново не поцепа врло брзо. Семе сигурно јесте мутирало и то се не може спречити, а тешко да можеш да патентираш природне мутације. Увек можеш да покушаш да предупредиш то неким додатним словом у закону/уговору, aли си ту на врло шкакљивом терену трке са биологијом. Ту просто не постоји начин да истовремено укључиш све могуће и немогуће исходе. И шта ћемо са cross-pollination (не знам како се каже на српском)? Мени је овде (што се тиче ове наше теме) занимљив још један ситан детаљчић. Зашто противници ГМО, који верују да Монсантно трује људе својим производима, подржавају фармера који сади Монсантово семе и продаје плодове? Чак би се могло рећи да је Монсантов приступ мање зло са аспекта анти ГМО приче. Они себи максимизирају профит, али број ГМ засада расте доста спорије, него што би када би дозволили поновно засађивање семена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Да бих појаснио, ја то контам као да сад узмем да програмирам у Ц++, а да они задрже право да ми забране да издам неки програм који сам направио њиховим језиком. Баш код лиценцирања софтвера имаш милион ствари које су сличне овоме што Монсанто ради са семеном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Да, и он је купио семе и искористио га на начин на који су се договорили. Семе је онда "умрло" да би се родила нова биљка. Одакле они деривирају право да му кажу шта ће да ради са материјалом који он извади из те нове биљке? Na osnovu ugovora koji mu zabranjuje da to radi... a čini mi se i da tvrde da bi time kršio prava intelektualne svojine Nađoh link ka žalbi farmera i odgovoru na žalbu Monsanta... preleteo sam, mrzi me sad da čitam, ali ako nekog interesuje... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Nađoh link ka žalbi farmera i odgovoru na žalbu Monsanta... preleteo sam, mrzi me sad da čitam, ali ako nekog interesuje... Ово прво ти је нешто о Тому Хенксу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Na osnovu ugovora koji mu zabranjuje da to radi... Свестан сам постојања уговорне обавезе, причао сам о томе да ли би она могла да се поништи на суду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 За ово друго око уговора не знам, али не видим како би ово прво могли да закрпе, а да се поново не поцепа врло брзо. Семе сигурно јесте мутирало и то се не може спречити, а тешко да можеш да патентираш природне мутације. Увек можеш да покушаш да предупредиш то неким додатним словом у закону/уговору, aли си ту на врло шкакљивом терену трке са биологијом. Ту просто не постоји начин да истовремено укључиш све могуће и немогуће исходе. И шта ћемо са cross-pollination (не знам како се каже на српском)? Moguće je da sudovi mutacije posmatraju kao što bi posmatrali da ti samo malo izmeniš neko autorsko delo... A ugovorni odnos se lako zakrpi... Мени је овде (што се тиче ове наше теме) занимљив још један ситан детаљчић. Зашто противници ГМО, који верују да Монсантно трује људе својим производима, подржавају фармера који сади Монсантово семе и продаје плодове? Чак би се могло рећи да је Монсантов приступ мање зло са аспекта анти ГМО приче. Makijavelizam... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ово прво ти је нешто о Тому Хенксу. Pogrešan copy... elem: ŽALBA ODGOVOR А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Свестан сам постојања уговорне обавезе, причао сам о томе да ли би она могла да се поништи на суду. Ne znam na osnovu čega... nema mana volje, nema nesrazmernog davanja, zelenašenja, kršenja javnog poretka, promenjenih okolnosti... na šta ciljaš? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Moguće je da sudovi mutacije posmatraju kao što bi posmatrali da ti samo malo izmeniš neko autorsko delo... То би могли кад бих ја додао неку малу мутацију генетским инжењерингом. Али то овде није случај. Штавише, не постоји начин којим бих могао да спречим мутације, чак и када бих хтео. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 promenjenih okolnosti Ово можеш у појединим државама САД да окачиш мачку о реп. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 То би могли кад бих ја додао неку малу мутацију генетским инжењерингом. Али то овде није случај. Штавише, не постоји начин којим бих могао да спречим мутације, чак и када бих хтео. Možeš da ne koristiš takvo seme... ekvivalentno bi bilo da ja na tvom kompu mimo tvoje volje instaliram krekovan Windows... nisi ga ti menjao, nisi mogao ni da me sprečiš, ali je u tvojoj moći da ga ne koristiš i obrišeš. A za polinaciju... izgleda da u takvom slučaju možeš da zoveš Monsanto da o svom trošku ukloni njihove "proizvode" iz tvoje njive... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ma treba da oderu tog seljaka .... em je seljak, em koristi Monsanto seme ... Dodao bih mu ja jos jedno 2 godine robije ... cisto da odmori malo od poljoprivrednih radova i stresa ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука