Jump to content

ГМО (спојене теме)

Препоручена порука

Генетски модификовани организми

Средином деведесетих година генетски модификовани организми ушли су у комерцијалну пољопривредну производњу. О томе шта су то генетски модификовани организми и како настају, разговарали смо са проф. др Миодрагом Димитријевићем са Катедре за генетику Пољопривредног факултета у Новом Саду...

• Какве последице могу бити по природу и људе, и да ли постоје истраживања у том правцу?

Истраживања су контроверзна и зависе од тога ко их финансира. Ако та истраживања потичу од лобија који се залаже за генетски модификоване организме, онда она иду у прилог томе. Према њима, ради се о продуженој еволуцији, и све би се то, мање-више, и иначе десило, па зашто да наука мало не убрза тај процес у лабораторији! Међутим, то је лаж, то се никада не би десило, јер не постоји теоретска шанса да се риба заљуби у парадајз и да добије потомка!

http://www.spc.rs/sr...ovani_organizmi

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Значи, ова прича је измишљена?

Ne znaci da je podatak izmisljen ali je  beznacajan. Jer se tacno zna kako se u nauci rade ispitivanja ukoliko zelimo da zakljucak tih ispitivanja ima bilo kakvog smisla. Prvo i osnovno je da se konceptalno postavi uzrocno posledicna veza problema koji se istrazuje ali tako da se izbegne greska besmislenih korelacija (Primer: u gradu ima 500 trafika u 480 rade palvusa egro plavuse su najbolje prodavacice). Sto ovde nije slujcaj jer nigde nikad niko nije naveo kako to po njima GMO dovodi do sterilitet. Dakle dok taj koncept nije postavljen svaka ispitivanja i prebrojavanja na tu temu daju besmislene rezultate za koje NE ZNAMO da li imaju bilo kakvog znacaja.

Kao dokaz zasto su takva istrazivanja lisena ama bas svakog smisla je i ovo takvo "kontra" istrazivanje koje je isto takvim zbrajanje utvrdilo strao korelaciju izmedju "organske" hrane u autizma.

http://boingboing.net/2013/01/01/correlation-between-autism-dia.html

Besmislica, i jedno i drugo.

Подели на овим сајтовима

mislim da najuverljiviji odgovor na pitanja: da li je gmo hrana štetna, da li ima bilo kakvih nuspojava, kolika je mogućnost opasne greške pri genetskoj ,,obradi", može dati samo ekspert za te stvari, ko je upućen u to i radi s tim

U nedostatku tog odgovora (ili nemogućnosti da se isti pronađe u moru drugih), mi možemo samo da nagađamo, i mislim da je sasvim razuman zaključak da se čovek drži onoga što je sigurno, a to je prirodna hrana

Подели на овим сајтовима

I??? Kako se tacno iz toga moze uzvuci, predviteti, naslutiti, gatati sta god da li ce novo sintetisati protein biti bolji ili losiji? Jesi i ti jedan od onih koji se vode onom zabludom da je molekul dobijen u laboratoriji losiji od onog nadjenogu prirodi?

Jesam pogledao. A ti?

http://www.sens.org/node/2135

Нисам рекао да су синтетички молекули (како се правилно каже? ваљда: ) гори него природни.

Али генетско (не знам дали је правилно рећи) модификовање (насупрот - мутирање) није нешто што је сасвим истражено.

Рецимо, генетичари су успели идентификовати ген који детерминише боја фацетираних очи код пчеле.

Кад су изменили боју, наравно, помоћу генетске интервенције, или, како се то политички коректно каже "генетским модификовањем", догодила се и једна неочекивана ствар: потпуно поремећено социјално понашање пчела...

Дакле, нису ствари тако једноставни. Гени, ваљда нису јединачне детерминанти... или можда један ген, или део гена, или нуклеотидни низ детерминише различите протеине.... морам признати да нисам даље ни размишљао, ни истраживао о томе.

Још нешто: лепо цитирана студија се односи на, ако сам добро прочитао, female rats, не на човека.

Генска терапија је следеће научно чудо и овог приступа приписују се (бар засад, само теоретски) magic bullet својства.

Али, бар за сада теоретски!

За утицаја генске терпије на човека упућујем на случаја Џесија Гелсингера (Jesse Gelsinger)...

Знам да нисам конкретан, али није ми лако излагати своје мишљење на језик који, ма колико близак са мојим матерњим, ипак је страни језик, чији правопис и граматику владам само мало.

Оно што сам хтео рећи јесте, да се не може са сигурност тврдити да ГМО поседују сасвим идентичних својстава као и укрштених биљака... чак што више, мислим да ефекти употребе ових организама (били то позитивни или негативни) ћемо видети тек након неколико узраштаја...

Поздрав. 

Подели на овим сајтовима

mislim da najuverljiviji odgovor na pitanja: da li je gmo hrana štetna, da li ima bilo kakvih nuspojava, kolika je mogućnost opasne greške pri genetskoj ,,obradi", može dati samo ekspert za te stvari, ko je upućen u to i radi s tim

U nedostatku tog odgovora (ili nemogućnosti da se isti pronađe u moru drugih), mi možemo samo da nagađamo, i mislim da je sasvim razuman zaključak da se čovek drži onoga što je sigurno, a to je prirodna hrana

прилично је проблематично то што је око ове теме доста тога недореченог, замагљеног... но и поред тога ГМО не треба пустити у Србију управо због... 

Наиме, проивођачи таквог ГМО семена често у њега убацују ген због кога семе нарасле биљке више не може поново да се сеје, јер је јалово и не може да проклија. Стручњаци упозоравају да би на тај начин пољопривредници постали потпуно зависни од страних добављача и сваке године би морали да купују ново семе.

погледајте документарац који сам горе поставио, у САД хапсе фармере који "илегално" користе сопствено семе које су сачували од прошле године.

Подели на овим сајтовима

Не постоји ни један разлог зашто би се "ефекти ... видели тек након неколико узраштаја". Ако поједеш ГМО парадајз твоји гени се не модификују. Значи, нема никакве логике да се последице виде у наредним генерацијама. Ако је ту нешто отровно видело би се одмах по томе како делује на тебе.

Кад би то тако могло, онда би било опасно јести и обичну храну... Фора је у томе да се гени хране коју једеш потпуно разлажу и остају само "градивни елементи" које наш организам после користи, а за то је потпуно небитно какви су били гени парадајза који си појео. Никада се гени хране коју једемо не "мешају" са нашим генима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ako je tako onda nam radi doslednosti kao sto rekoh ostaju samo livade i sume pa da pasemo tamo sta nadjemo. Jer ostalo sve spada u "neprirodnu" hranu.

Подели на овим сајтовима

Не постоји ни један разлог зашто би се "ефекти ... видели тек након неколико узраштаја". Ако поједеш ГМО парадајз твоји гени се не модификују. Значи, нема никакве логике да се последице виде у наредним генерацијама. Ако је ту нешто отровно видело би се одмах по томе како делује на тебе.

Кад би то тако могло, онда би било опасно јести и обичну храну... Фора је у томе да се гени хране коју једеш потпуно разлажу и остају само "градивни елементи" које наш организам после користи, а за то је потпуно небитно какви су били гени парадајза који си појео. Никада се гени хране коју једемо не "мешају" са нашим генима.

Па не знам дали се може баш тако категорично тврди баш то.

Ми, рецимо, не знамо дали су у тих "дизајнираних" гена уклопљена искључиво физиолошки нуклеотиди, или "због побољшавање својстава", и неки измењени нуклеотиди сличне хемијске структуре.

Ако је тако, ови молекули се могу понашати мало другачије у људском организму.

Рецимо, постоје тзв. антиметаболити или нуклеотидни аналози који се формулисају као антитуморски лекови. Да су се сви тек тако разграђивали, не би се испољавали њихови терапијски ефекти.

Подели на овим сајтовима

Никада се гени хране коју једемо не "мешају" са нашим генима.

To jeste. Svinjska mast postaje ljudska...... Ali sta cemo sa hranljivoscu hrane i sastavom. Sta ako ima malo korisnih sastojaka, minerala, vitamina.... To moze da utice na nas organizam.

Beli luk iz moje baste i onaj holandski hibrid se ne mogu uporediti. Onaj samo ima oblik belog luka i neki miris. Dzaba je krupan kad je vodnjav i gotovo bezukusan. GMO hvala Bogu nisam probao jos.

I zasto bismo ga uopste jeli i postajali zavisi od semena i hemikalija kada imamo svoje ? Mi Srbi imamo i kvalitetno zemljiste i vodu i djubrivo.... koji ce nam vrag GMO ? Nema ukusnije i sigurnije hrane od one prirodne. Neka prica ko sta hoce. Svako ko je probao zna to.

Подели на овим сајтовима

Нисам рекао да су синтетички молекули (како се правилно каже? ваљда: ) гори него природни.

Али генетско (не знам дали је правилно рећи) модификовање (насупрот - мутирање) није нешто што је сасвим истражено.

Рецимо, генетичари су успели идентификовати ген који детерминише боја фацетираних очи код пчеле.

Кад су изменили боју, наравно, помоћу генетске интервенције, или, како се то политички коректно каже "генетским модификовањем", догодила се и једна неочекивана ствар: потпуно поремећено социјално понашање пчела...

Дакле, нису ствари тако једноставни. Гени, ваљда нису јединачне детерминанти... или можда један ген, или део гена, или нуклеотидни низ детерминише различите протеине.... морам признати да нисам даље ни размишљао, ни истраживао о томе.

Још нешто: лепо цитирана студија се односи на, ако сам добро прочитао, female rats, не на човека.

Генска терапија је следеће научно чудо и овог приступа приписују се (бар засад, само теоретски) magic bullet својства.

Али, бар за сада теоретски!

За утицаја генске терпије на човека упућујем на случаја Џесија Гелсингера (Jesse Gelsinger)...

Знам да нисам конкретан, али није ми лако излагати своје мишљење на језик који, ма колико близак са мојим матерњим, ипак је страни језик, чији правопис и граматику владам само мало.

Оно што сам хтео рећи јесте, да се не може са сигурност тврдити да ГМО поседују сасвим идентичних својстава као и укрштених биљака... чак што више, мислим да ефекти употребе ових организама (били то позитивни или негативни) ћемо видети тек након неколико узраштаја...

Поздрав. 

Vidi, prijatelju. NISTA cime se kao ljudska civilizacija bavimo nije jos savim istrazeno i svaka delatnost ima nezeljenih nuspojava i losih predvidnja sa vise ili manje negativnim ishodoma. Tako da to spominjati kao razlog za neku skepsu prema GMO nije opravdano jer nema bas puno smisla. Ono sto ima smisla jer razmtrati STEPEN verovatnoce za losiju procenu a samim tim losiji ishod. I to je ono sto naglasavam od samog pocetka veca verovatnoca zo losije predvidjanje i losiji ishod je kod "obicne" hrane dobijene ukrstanjem nego kod GMO zato sto kod GMO imamo mnogo veci i precizniji uvid koja i kakva mutacija se odrigrala na nekom od kljucih gena dok kod ukstanja se to desava na slepo, mimo naseg znanja.

Primer sa pacovom sa postavio namerno jer si ti rekao da proverim slucajeve sa dobrovoljcima a nakon toga kazes da si pri tome svetan da  nije bas ok porediti coveka i zivotinju u takvom kontakstu. Pa sam pomsilio da mislis na eksperimente na zivotinjama.

Mozes ti slobodno da pises na tvom maternjem jeziku vecina nas ce te razumeti bez poteskoce i odgovarace ti isto kao i sada a ti ces pisati mnogo opustenije. Ovo je naravno moj stav a ako se ostatak forumasa buni  onda je druga stvar.

Haaaa, ali ja nikad, niti bilo ko ozbiljan to radi, nisam tvrdio da ima su rezultati ukstanja identicni sa GMO rezultati nego sam veoma jasno i precizno vise puta napisa da je SUSTIN ista a ne da je ceo proces identican. Tako da ovo ti je potpuno nepotreban strawman.

Подели на овим сајтовима

Па не знам дали се може баш тако категорично тврди баш то.

Ми, рецимо, не знамо дали су у тих "дизајнираних" гена уклопљена искључиво физиолошки нуклеотиди, или "због побољшавање својстава", и неки измењени нуклеотиди сличне хемијске структуре.

Ако је тако, ови молекули се могу понашати мало другачије у људском организму.

Рецимо, постоје тзв. антиметаболити или нуклеотидни аналози који се формулисају као антитуморски лекови. Да су се сви тек тако разграђивали, не би се испољавали њихови терапијски ефекти.

Da li si ti uopste razumeo sta ti Zvonko govori? Nisam bas siguran da jesi. Zvonko kaze da ako pojedes paradajz geni iz genoma paradajza ne postaju geni koji cine tvoj genom. Da je tako mi ljudi kao i vecina svastojeda bi veco odavno bili mutanti i "prelazna forma" izmedju dva taksonomisjak carstva, biljaka i zivotinja.

Подели на овим сајтовима

Ne, nego demonstriram besmisao populistickih kontstrukcija tipa "prirodna hrana".

to je normalan, svakodnevni govor, zna se šta se pod time podrazumeva, jednostavnije je napisati ,,prirodna" nego ,,koja nije izašla iz laboratorije ko zna kakva", nema tu politike

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...