Jump to content

Ukrotimo Zver u Sebi, Naučimo da vladamo svojom voljom

Оцени ову тему

Ralex

Препоручена порука

пре 22 часа, Ralex рече

Krv Hristovu treba da pije čovek sve dok se ne opije ljubavlju.

A šta ti misliš; koliko vina tog vašeg koje prodajete kao krv Hristovu treba da popije čovek da bi bio Bogu ugodan.

Nešto slabo vi to dajete, na kašičicu

Hulio si i ranije, nisam imala snage da komentarišem, ali sad ne mogu da prećutim. Zar na Evharistiju?

Po pisanju ne bih rekla da si pravoslavan, jer me po hulama na svetinje i opštem nerazumevanju naše vere puno podsećaš na Miroljuba Petrovića.

пре 22 часа, Ralex рече

Jer od zavisnosti koja osećanja vladju njime zavisi da li je u paklu ili je u raju. Pakao je mesto u našem umu gde žive misli koje donose loša osećanja a raj mesto gde žive misli koje donose nežna osećanja, i u zavisnosti gde se svojom pažnom nalazimo mi smo ili u raju ili u paklu. 

Po tebi, ja sam u paklu. Umorna sam, hronično mi je nizak pritisak, pored zdravih očiju jedva vidim pred sobom, misli mi nisu baš vedre, ali znam da je tu Hristos koji će me izvući iz ovog mraka, u koji sam sama zalutala.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Violetta Valery рече

Hulio si i ranije, nisam imala snage da komentarišem, ali sad ne mogu da prećutim. Zar na Evharistiju?

Po pisanju ne bih rekla da si pravoslavan, jer me po hulama na svetinje i opštem nerazumevanju naše vere puno podsećaš na Miroljuba Petrovića.

Po tebi, ja sam u paklu. Umorna sam, hronično mi je nizak pritisak, pored zdravih očiju jedva vidim pred sobom, misli mi nisu baš vedre, ali znam da je tu Hristos koji će me izvući iz ovog mraka, u koji sam sama zalutala.

A šta ako je se Bog sažalio na tvoje muke pa me poslao ovde da ti pruži još jednu šansu? A ti odbacuješ Boga i njegovu milost?

Ja verujem da Bog ovde ima nekoga zbog koga me drži ovde , da bi ga spasao. Ja stvarno ne vidim razlog za što bi ja bio ovde sem eventualno da naučim da pretrpim vaše napade a da se ipak ne uzbuđujem zbog toga. Da naučim da čuvam svoj mir. Da naučim da vas volim takve kakvi ste. a vas nije lako voleti

Подели на овим сајтовима

Usput da se zna, ja nisam hulio na evharistiju nego sam je objasnio , objasnio sam pravo pričešće kakvo je i šta donosi čoveku.

I sve što sam rekao je u smislu da vas potakne na razmišljanje, na rasuđivanje. kako ne biste stradali bezpotrebno.

A Bog koji zna motive naših srca zna s kakvom sam namerom napisao sve te stvari,  znam da me on neće osuditi radi toga.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ralex рече

Ti nikako da shvatiš da je Bog stvarajući svet postavio zakone po kojima se ponaša materija, energija i postavio zakone života po kojima će živa bića da funkcionišu. I on je u zakone života ugradio kako će naše misli i osećanja da utiču na život. Praktično kako seješ tako ćeš i da žanješ. 

I mi sad u naučnim otkrićima vidimo da ti zakoni su postavljeni tako da zavise od toga kako mi sudimo, kakav osećanja imamo i kakve misli imamo. i da materijalni svet samo oslikava ono pta se s nama dešava na duhovniom planu, 

Ti zakoni zivota nagrađuju životom ljude koji su spremni da žive za druge da pomažu, da su milostivi , zahvalni u ljubavi koji imaju poverenja u Bogapa su bezbrižni, ne plaše se ničega. I kad se osećamo tako naša DNK se razvije i ćelije funkcionišu besprekorno i održavaju imuni sistem u top formi tako da čovek puca od zdravlja. 

Onog trenutka kad počnemo da sudimo pogrešno dolaze loša osećanja i DNK se sklupča tako da ćelije ne mogu da funkcionišu normalno i čovek ide u bolest. To je zakon akcije i reaklcije, kako sudiš tako ti se sudi, kako seješ tako žanješ. 

Sve što je Hristos govorio vodi ka tome da čovek počne da sudi kako treba kako bi se uskladio sa zakonima života koje je Otac postavio. Kad neko živi u istini onda on sudi kako treba a kad živi u zabludi onda je njegov sud loš i on ide u bolest. 

Što samo govori da je Hristova nauka lek za psihičke Bolesti za bolesti duha i duše, 

A tebi je sve što pišem psihologizacija jer ne vidiš šta stoji iza Hristovog učenja da stoji duhovno, pa duševno, pa kao posledica duhovnog i duševnog i fizičko zdravlje. Tebi je hrišćanstvo u mlaćenju kandilom, paljenju sveća , i sličnim stvarima. Od Hristovog učenja ste napravili obrede, magiju. Niko ne zna zašto i kako sve su neke svete tajne pa ti veruj ako hoćeš. 

Po zakonima života sve će biti čoveku onako kako veruje, a vera je ono šta je istina koja je u čoveku. kakva je čija istina tako i veruje. Isus kad je isceljivao govorio je da je vera njihova pomogla isceljenu, neka ti bude kako si verovao,.. a u mestu gde je rođen nije mogao da isceljuje jer nisu verovali da on to može. pa se čudio njihovom neverju. 

Dakle on kao Bog nije mogao da isceli one koji nisu verovali da on to može. Eto kako je važno mesto vere i istine, i kako naš život u svemu zavisi od nje.

To je zakon života, 

Isus je govorio da tvorimo dobra dela, a zašto? Zato što tvoreći dobra dela iz ispravnih pobuda mi ćemo opravdavajući to u svom umu izgraditi Istinu i izaći iz zabluda, naša vera će biti usklađena sa zakonima života.  A on je zvao ljude u život govoreći im šta treba da rade.

Ali ljudi ne žele da vide to, jer to odgovornost za njihov život smešta u njihove ruke,  a oni vole da budu neodgovorni pa su stoga zavoleli zablude jer onda nema odgovornosti za život. Omilile su im sladosti svetskog življenja pa ne žele da čuju za istinu koja im govori da će ih stići smrt kad tako rade jer rade protiv zakona života. 

Ja kad sam poučen od Boga shvatio da sam ja odgovoran za svo zlo u svom životu bio sam presrećan jer onda ja mogu i da promenim to, nisam više žrtva okolnosti. odbacio sam sladosti svetskog življenja i sada moj život cveta.

Ali ljudima još nje toliko zlo koliko je meni bilo, pa im se po njihovoj računici ne isplati da pobegnu os sladosti svetskog življenja, a ni odgovornost im se ne sviđa, pa su odabralida veruju u prevaru. Sviđa vam se da verujete da će da vas isceli ono vino što dajete u crkvi za pričest. e pa neće sem ako čovek nema jaku veru. 

Ali to je retkost; Hiljade ljudi poseti Ostrog a samo par njih se isceli, svi ostali nisu imali vere da Vasilije to može. A oni koji su imali vere vera ih je iscelila a ne Vasilije. I sada je Ostrog sveto mesto ver ne znate moć vere. 

Tako je to kad čovek odabere da veruje u prevaru pa mu je posle Hristovo učenje psihologizacija.

Vec sam negde napiso 0703_read, sad sam siguran, idealizijes stvari, prvo idealizujes crkvu i crkveni zivot, sad idealizujes i duhovni zivot, na kraju idealizujes i sebe i svoj duhovni zivot sto je ocekivano :coolio: jer ti je osnovna pozicija idealisticka. 

I iz toga ide i ta psihologizacija, projavio si i ezoteriju i gnosticizam, sve su to elitisticka ucenja i pozicije i to se vidi u tvom pisaniju kroz neku ekstremnu duhovnu poziciju i ekstremne duhovne i crkvene poglede.

Ostrog, bio sam jedno desetak puta, velika blagodat i nadzemaljski osecaji, veliki svetitelj cudotvorac kome ljudi cak i iz raznih vera prilaze za pomoc u bolesti i patnji i nevolji i mnogi i dobijaju isceljenja blagodacu svetitelja i njegovih netruleznih mosti.

Moc vere je velika pa i gore moze da pomera i to malo vere kao gorusicino zrno, ali ne mogu svi da imaju takvu jaku veru, dovoljno je za mnoge ljude imati veru za spasenje duse, ostalo kako kome se dodaje vera i duhovnost i poboznost. Kod isceljenja i cudotvorstva Ostroskog svetitelja, ima tu mnoge razne stvari nije bas samo i do vere, verovatno je i presudno i do Bozijeg promisla o ljudima, jedino Bog zna sta je duhovno dobro za ljude, da li je dobro po promislu isceljenje ili da li je i dalje bolje da covek ostane u bolesti i patnji radi spasenja tela i duse ako se bolest i patnja podnose sa strpljenjem i bez roptanja na gorku sudbinu ili ne daj boze roptanje na Boga, takve ljude koji prolaze kroz velike patnje i bolesti svetitelji uporedjuju sa hriscanskim mucenicima prvih vekova, velike mucne bolesti i patnje i bolovi podnosenje sa verom u Boga i strpljenjem i pokajanjem, to je slika mucenistva i podnosenje mucenika za veru.

To ti je neko kratko pravo rasudjivanje o Ostrogu, ne ovo tvoje neko naivno i neozbiljno pisanje o Ostrogu i svetitelju.

Uzimas ekstremne primere za veru, jeste treba da tezimo ka jakoj veri, ali je realno da ne mogu svi da imaju i mozda i da teze ka takvoj dubokoj veri, neki imaju jedan talant, neki dva, neki pet talanta. Treba mnogo puta ljudima i da se snishodi i ikonomise,  ti kada bi bio recimo administrator ovog foruma ostao bi bez clanova za mesec dana. :)))

Ocu nesto da te pitam, nesto u vezi vere, da li verujes u sv.Trojicu, i da li verujes u Isusa Hrista kao predvecnog Boga i Sina Bozijeg ?

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Ralex рече

Usput da se zna, ja nisam hulio na evharistiju nego sam je objasnio , objasnio sam pravo pričešće kakvo je i šta donosi čoveku.

I sve što sam rekao je u smislu da vas potakne na razmišljanje, na rasuđivanje. kako ne biste stradali bezpotrebno.

A Bog koji zna motive naših srca zna s kakvom sam namerom napisao sve te stvari,  znam da me on neće osuditi radi toga.

Nebitno da li si imo dobre ili lose motive, bitnije je kakva je objektivna istina, znas da ima ona izreka da je put do pakla poplocan dobrim namerama.

I nisi uposte objasnio sta je pravo istinsko pricesce, odgovoreno ti je ukratko, kada bi se udubili u pravoslavnu tajnu misteriju pricesca tek bi onda ovo tvoje objasnjenje bilo kao decja igra,  pa jedan 'obican' vernik koji se pricescuje u pravoslavnoj crkvi verovatno bolje razume i veruje sta je pricesce od tvojih objasnjenja.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Bokisd рече

Ocu nesto da te pitam, nesto u vezi vere, da li verujes u sv.Trojicu, i da li verujes u Isusa Hrista kao predvecnog Boga i Sina Bozijeg ?

Evo kad već pitaš imam napisan jedan tekst da bih pokazao kako mi je Bog to otkrio

Tri lica božanskog bića

Po Bibliji mi smo stvoreni po Božijem Liku, Obrazu. I budući da nas je po svom liku stvorio to bi mi u svom biću morali da možemo da prepoznamo tri lica.

Počnimo od drugog lica , jer drugo Božije lice je Sin, Logos., a logos se prevodi kao Um i kao Reč i Smisao

Dakle sin je Um Božiji: i mi vidimo da smo mi takođe umovi.Znači mi kao um smo drugo lice našeg bića.

Bog je stvorio Adama od kala Zemaljskog i udahnuo mu duh životni. I posta čovek duša živa, Taj duh što je udahnut Adamu je treće lice našeg bića. Duh koji pokreće naše telo, koji reguliše sve vitalne funkcije tela od disanja, preko krvotoka do ponašanja.

Recimo čitamo knjigu, i zasvrbi nas glava, duh će pokrenuti desetak milijardi ćelija da počeša to mesto a da mi često toga i ne budemo svesni. U jednoj ćeliji se desi oko dve milijarde dodira između DNK i RNK u sekundi. I svaki taj dodir ima svoj redosled, sve to obavlja duh koji je u nama i deli ovo telo sa nama.

Prvo lice našeg Bića je teško shvatiti jer je nevidljivo za nas i o njemu saznajemo preko Sv duha ako ga ima u nama, a ogleda se u Razumu. Ali ne u ovom razumu koji su Intelektualci smislili; U pitanju je jedan drugi Razum: Razum koji dolazi od Boga. I Iskreni Hrišćani( ne formalni hrišćani) čuju njegov glas posredstvom Svetoga Duha.

Videći da tri lica dele telo u kome živimo, tako razumemo kako funkcioniše Božansko biće sa tri lica koja su kao tri osobe u jednom telu sa tačno određenom funkcijama. Ako pogledamo da svako od tri Božanska lica ima ima svoj delokrug u Božanskom biću, da čak imaju i različato mesto gde deluju: nameće se da su sva tri lica jednaka po važnosti.

Sin kroz poslušnost, hvalu i poniznost slavi Oca i Sv duha. Sin je Um Božiji, i u Njemu je sve postalo što je postalo, i bez njega ništa nije postalo: kaže Pismo.

Znači um služi za maštanje, smišljanje, vizuelizaciju, planiranje. U mašti je sve stvoreno još pre početka vremena.

Bog Otac koji je zakonodavac je sve to pretočio u zakone koji vladaju Svemirom kao i u zakone života.

Duh je sve to doveo u materiju u postojanje

U Jevanđeljima vidimo da je Bog proslavio Sina i u sinu je proslavio sebe.

Sv. Duh takođe proslavlja Sina delujući u njemu na slavu Božiju. Vidimo da Tri lica Božija međusobno slave jedni druge i ni jedno se ne gura da bude gospodar nego većma slave druga dva lica.

Zato nas i Hristos uči da slavimo Boga i da se ne uzdižemo a da će Bog nas proslaviti ako budemo poslušni njemu.

Mi svojom poslušnošću dolazimo u situaciju da Svo Božansko biće bude poslušno nama i da nas slavi.

Od Boga gospodara mi dobijemo Boga koji nam služi kao da je on nama sluga.

Ako tako gledamo na stvar vidimo da ni jedno lice nije važnije od druga dva, već da su sva tri podjednako neoprodna za sklad u Božanskom biću.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Ralex рече

Evo kad već pitaš imam napisan jedan tekst da bih pokazao kako mi je Bog to otkrio

Tri lica božanskog bića

Po Bibliji mi smo stvoreni po Božijem Liku, Obrazu. I budući da nas je po svom liku stvorio to bi mi u svom biću morali da možemo da prepoznamo tri lica.

Počnimo od drugog lica , jer drugo Božije lice je Sin, Logos., a logos se prevodi kao Um i kao Reč i Smisao

Dakle sin je Um Božiji: i mi vidimo da smo mi takođe umovi.Znači mi kao um smo drugo lice našeg bića.

Bog je stvorio Adama od kala Zemaljskog i udahnuo mu duh životni. I posta čovek duša živa, Taj duh što je udahnut Adamu je treće lice našeg bića. Duh koji pokreće naše telo, koji reguliše sve vitalne funkcije tela od disanja, preko krvotoka do ponašanja.

Recimo čitamo knjigu, i zasvrbi nas glava, duh će pokrenuti desetak milijardi ćelija da počeša to mesto a da mi često toga i ne budemo svesni. U jednoj ćeliji se desi oko dve milijarde dodira između DNK i RNK u sekundi. I svaki taj dodir ima svoj redosled, sve to obavlja duh koji je u nama i deli ovo telo sa nama.

Prvo lice našeg Bića je teško shvatiti jer je nevidljivo za nas i o njemu saznajemo preko Sv duha ako ga ima u nama, a ogleda se u Razumu. Ali ne u ovom razumu koji su Intelektualci smislili; U pitanju je jedan drugi Razum: Razum koji dolazi od Boga. I Iskreni Hrišćani( ne formalni hrišćani) čuju njegov glas posredstvom Svetoga Duha.

Videći da tri lica dele telo u kome živimo, tako razumemo kako funkcioniše Božansko biće sa tri lica koja su kao tri osobe u jednom telu sa tačno određenom funkcijama. Ako pogledamo da svako od tri Božanska lica ima ima svoj delokrug u Božanskom biću, da čak imaju i različato mesto gde deluju: nameće se da su sva tri lica jednaka po važnosti.

Sin kroz poslušnost, hvalu i poniznost slavi Oca i Sv duha. Sin je Um Božiji, i u Njemu je sve postalo što je postalo, i bez njega ništa nije postalo: kaže Pismo.

Znači um služi za maštanje, smišljanje, vizuelizaciju, planiranje. U mašti je sve stvoreno još pre početka vremena.

Bog Otac koji je zakonodavac je sve to pretočio u zakone koji vladaju Svemirom kao i u zakone života.

Duh je sve to doveo u materiju u postojanje

U Jevanđeljima vidimo da je Bog proslavio Sina i u sinu je proslavio sebe.

Sv. Duh takođe proslavlja Sina delujući u njemu na slavu Božiju. Vidimo da Tri lica Božija međusobno slave jedni druge i ni jedno se ne gura da bude gospodar nego većma slave druga dva lica.

Zato nas i Hristos uči da slavimo Boga i da se ne uzdižemo a da će Bog nas proslaviti ako budemo poslušni njemu.

Mi svojom poslušnošću dolazimo u situaciju da Svo Božansko biće bude poslušno nama i da nas slavi.

Od Boga gospodara mi dobijemo Boga koji nam služi kao da je on nama sluga.

Ako tako gledamo na stvar vidimo da ni jedno lice nije važnije od druga dva, već da su sva tri podjednako neoprodna za sklad u Božanskom biću.

Malo je ovo tvoje komplikovano i zamrseno za moj ukus, ne bih dublje da ulazim u analizu, ima tu svega i svacega nabacano na gomilu pa sta bude, slicno kao kad bi bacio nasumicno delove puzle slagalice i mislis da ce da se slozi, tako i ovde mi deluje da bacas nasumicno puzle vere u sv.Trojicu misleci da ces da slozis veru u sv.Trojicu, zato tu imas sve i svasta, i neke dobre delove slagalice, ali na kraju pitanje je da li si dobro slozio krajnju sliku slagalice vere u sv.Trojicu, meni deluje da nisi.

Mi smo stvoreni po ikoni, ali i po podobiju Bozijem, tako pise, imamo u sebi i ikonu i podobije Bozije.

Ne bih mnogo da ulazim u pricu (mozda ako bude potrebno), ikona Bozija u nama moze da bude mnogo toga jer je Bog beskrajan i beskonacan po svojoj prirodi i i odlikama Njegovog bica, recimo Bog je apsolutno neograniceno voljno slobodan po Svojoj prirodi i bicu, i mi smo po ikoni slicno slobodna voljna bica, Bog je nestvoreno bespocetno beskrajno bice, i mi imamo taj potencijal u svojoj prirodi i mozemo silom blagodati da postane u tome slicni Bogu, nasa dusa, u nasoj dusi po prirodi se verovatno najvise moze videti ikona Bozija jer je priroda nase duse toliko blagolepna i blagotvorna i prekrasna i nebeska da odrazava i slicna je Bogu koji sve ove nabrojene osobine duse poseduje beskrajno i nesagledivo i neicrpno i bezmerno i slicno.

Zato sto smo stvoreni po podobiju, mozemo da se duhovnom borbom upodobljavamo Bogu u beskraj i da se dusevno ⁹priblizavamo toj Bozijoj beskrajnosti i zato dusa moze da bude jos vise blagolepnija i blagotvornija i da se u vecnosti beskrajno priblizava Bogu i da opet jos vise bude blagolepnija i slicnija Bogu i tako dusa na kraju krajeva moze da postane i dobije sve te Bozije odlike i postane bog po blagodati.

To je prvo najbitnije kod price oko nase ikone i podobiju Bozijem, najbitnije ako gledamo iz nase perspektive.

Stvoreni smo i kroz Sina i Logosa Bozijeg, stvoreni smo i dejstvom sv.Duha, stvoreni smo i blagovoljenjem Boga Oca, cela sv.Trojica je ucestvovala u stvaranju coveka, i mozemo da vidimo i ikonu sv. Trojice u nama, recimo Bog Otac kao neko koji kao promislja umno o nama, i mi imamo um i razum kojim promisljamo o nama, recimo Sin koji je  Ovaplocenjem postao Bogocovek i telom i dusom, mi smo stvoreni po Njegovom liku i telom i dusom, recimo sv.Duh koji dejstvuje i sve stvara, mi kao i duhovna bica slicna smo sv.Duhu koji sve produhovljuje i prosvecuje i osvecuje.

I tako dalje, ima o tome puno tumacenja kod svetitelja.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Malo je ovo tvoje komplikovano i zamrseno za moj ukus, ne bih dublje da ulazim u analizu, ima tu svega i svacega nabacano na gomilu pa sta bude, slicno kao kad bi bacio nasumicno delove puzle slagalice i mislis da ce da se slozi, tako i ovde mi deluje da bacas nasumicno puzle vere u sv.Trojicu misleci da ces da slozis veru u sv.Trojicu, zato tu imas sve i svasta, i neke dobre delove slagalice, ali na kraju pitanje je da li si dobro slozio krajnju sliku slagalice vere u sv.Trojicu, meni deluje da nisi.

Mi smo stvoreni po ikoni, ali i po podobiju Bozijem, tako pise, imamo u sebi i ikonu i podobije Bozije.

Ne bih mnogo da ulazim u pricu (mozda ako bude potrebno), ikona Bozija u nama moze da bude mnogo toga jer je Bog beskrajan i beskonacan po svojoj prirodi i i odlikama Njegovog bica, recimo Bog je apsolutno neograniceno voljno slobodan po Svojoj prirodi i bicu, i mi smo po ikoni slicno slobodna voljna bica, Bog je nestvoreno bespocetno beskrajno bice, i mi imamo taj potencijal u svojoj prirodi i mozemo silom blagodati da postane u tome slicni Bogu, nasa dusa, u nasoj dusi po prirodi se verovatno najvise moze videti ikona Bozija jer je priroda nase duse toliko blagolepna i blagotvorna i prekrasna i nebeska da odrazava i slicna je Bogu koji sve ove nabrojene osobine duse poseduje beskrajno i nesagledivo i neicrpno i bezmerno i slicno.

Zato sto smo stvoreni po podobiju, mozemo da se duhovnom borbom upodobljavamo Bogu u beskraj i da se dusevno ⁹priblizavamo toj Bozijoj beskrajnosti i zato dusa moze da bude jos vise blagolepnija i blagotvornija i da se u vecnosti beskrajno priblizava Bogu i da opet jos vise bude blagolepnija i slicnija Bogu i tako dusa na kraju krajeva moze da postane i dobije sve te Bozije odlike i postane bog po blagodati.

To je prvo najbitnije kod price oko nase ikone i podobiju Bozijem, najbitnije ako gledamo iz nase perspektive.

Stvoreni smo i kroz Sina i Logosa Bozijeg, stvoreni smo i dejstvom sv.Duha, stvoreni smo i blagovoljenjem Boga Oca, cela sv.Trojica je ucestvovala u stvaranju coveka, i mozemo da vidimo i ikonu sv. Trojice u nama, recimo Bog Otac kao neko koji kao promislja umno o nama, i mi imamo um i razum kojim promisljamo o nama, recimo Sin koji je  Ovaplocenjem postao Bogocovek i telom i dusom, mi smo stvoreni po Njegovom liku i telom i dusom, recimo sv.Duh koji dejstvuje i sve stvara, mi kao i duhovna bica slicna smo sv.Duhu koji sve produhovljuje i prosvecuje i osvecuje.

I tako dalje, ima o tome puno tumacenja kod svetitelja.

Pusti svetitelje, oni su ti ko EGW začinila je svoje pisanje pohvalama i lepim rečima o bogu a uči prevaru, U laž je upakovala u istinu i vezala mašnicu odozgo i tako je prodala ljudima. Tako rade i svetitelji, evo pogledaj; 

Цитат

u nasoj dusi po prirodi se verovatno najvise moze videti ikona Bozija jer je priroda nase duse toliko blagolepna i blagotvorna i prekrasna i nebeska da odrazava i slicna je Bogu koji sve ove nabrojene osobine duse poseduje beskrajno i nesagledivo i neicrpno i bezmerno i slicno.

Jel može neko iz ovih prideva da razume šta je duša i kako izgleda? Nemože. To je strategija ljudi koji ne znaju šta je duša da se pokažu pametni i da daju neko objašnjenje iako u stvari ni sami ne znaju kako duša izgleda.

Pre dvadesetak godina vozio sam po Beogradu kao taksista; i povezem jednom tri klinca od kojih je jedam počeo da hvali generalku koju je na kolima uradio njegov otac. Pa na kraju kao šlag na tortu kaže da je čak i karike promenio. Drugari njegovi su progutali priču da ovaj nešto zna o generalci ali meni koji se razumem u te stvari je odma bilo jasno da ovaj nema pojma jer promena karika je obavezan deo kod generalke ako promeniš karike onda je to fušeraj i nije za hvalu.

E tako su i vas oduševili svetitelji lepim rečima u prodali vam svoje neznanje u koje sad vi slepo verujete.

A u nekim prevodima kaže da je čovek stvoren po obličju svojemu, pa su katolici dodali po liku božijem jer slave kipove, pravoslavci su dodali po ikoni jer slave ikone, slike, I tako svako je dopunio bibliju u skladu sa svojim zabludama.

Pa ste onda dodali i po podobilju Božijemu iako mnogi ne znaju šta to znači ali deluje jako pametno da zbuni neupućene.

Подели на овим сајтовима

@Ralex Твоје тумачење подобија, светитеља и икона као Јован Деретић забрањене историје Срба. И још на све то када човек прочита твоје писаније о утицају личног суда који се преноси на емоције па на ДНК, као да гледамо Ancient Aliens са History канала или читамо од Захарија Сичина Дванеста планета.

Оно није да добре емоције не утичу позитивно на наше здравље као у осталом и добре мисли али доведи такав "закон" у контекст дугог живота нациста, комуниста, фашиста, атеиста, антитеиста, ових и оних... или кога год ко се никако не уклапа у то што пишеш. Они који су свашта чинили прошлог века па доживели стоту, неки здрави као дрен. Није то од лепих мисли и вере у Бога.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, ИгорМ рече

@Ralex Твоје тумачење подобија, светитеља и икона као Јован Деретић забрањене историје Срба. И још на све то када човек прочита твоје писаније о утицају личног суда који се преноси на емоције па на ДНК, као да гледамо Ancient Aliens са History канала или читамо од Захарија Сичина Дванеста планета.

Оно није да добре емоције не утичу позитивно на наше здравље као у осталом и добре мисли али доведи такав "закон" у контекст дугог живота нациста, комуниста, фашиста, атеиста, антитеиста, ових и оних... или кога год ко се никако не уклапа у то што пишеш. Они који су свашта чинили прошлог века па доживели стоту, неки здрави као дрен. Није то од лепих мисли и вере у Бога.

Ti imaš stav da treba da dokažeš da nisam u pravu, pa nalaziš primere koji po tebi to potvrđuju. Neko ko ima veru da u mom pisanju ima nešto dobro bi našao primere koji to potvrđuju. Nema smisla da dokazujem ovo šta pišem nekome ko nema vere već gaji sumnju. 

Nacista ubije čoveka jer veruje da je to dobro za njegovu naciju, uradio je ono za šta ga je Bog podigao i više ne razmišlja o tome, ne osuđuje sebe i ne stiže ga brza kazna nego poživi dugo. Dok neko ko je izgubio dete od strane nacista osuđuje nacistu svaki dan, i svaki dan ubija nacistu; takvog brzo stižu njegove zle misi, brzo se razboljeva i umire. Stigloga je ono; ne sudi da ti se ne bi sudilo. Ti ne razumeš kako te stvari funkcionišu jer nemaš vere koja bi istraživala nego sumnjom odbacuješ i ne možeš da vidiš šta ti se priča. Za razumevanjem se traga, samo nerazumevanje dolazi instant.

I šta je za tebe dug život sto godina? To nije ništa naspram večnosti. Razmišljaš kao da si ti to telo u kojem živiš. Telesan si, a ovamo si kao neki hrišćanin.

Подели на овим сајтовима

Онога ко за себе мисли да је једини у праву треба подсетити да "ко сигурно стоји, нека пази да не падне".

Нама осталима преостаје:  "...не верујте сваком духу, него проверавајте духове - јесу ли од Бога, јер су многи лажни пророци изишли у свет."

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Ralex рече

Ti imaš stav da treba da dokažeš da nisam u pravu, pa nalaziš primere koji po tebi to potvrđuju.

Напротив, никаква потреба за тим. Па нећу ваљда за тобом ићи?! Ћаскам са тобом само о неким темама које су ми запале за око (не о свим, има их много а немам ни ја толико времена за писање). Ти си, како и сам признајеш, уз своје лично искуство покупио много тога и из више извора и од тога креираш микс објашњења, своју веру. Па не правимо чорбу од вере... У реду је изнети лично искуство али дохватити се неких тема скромним искуством и знањем и игнорисати (па још и нападати, критиковати) искуство Цркве ми је непојмљиво. Надобудно је. Сви ми имамо лично искуство уз које се градимо, сазревамо, падамо, устајемо. Многи су имали искуство слично твом али нису правили од тога нову цркву и "исправљали је" јер су, употребићу твоју аналогију можда ће ти бити јасније, само једна ћелија у телу. Једину искру коју видим у твом писању је да тражиш Бога, зато и комуницирамо овде.

пре 9 часа, Ralex рече

A u nekim prevodima kaže da je čovek stvoren po obličju svojemu, pa su katolici dodali po liku božijem jer slave kipove, pravoslavci su dodali po ikoni jer slave ikone, slike, I tako svako je dopunio bibliju u skladu sa svojim zabludama.

Буди Бог с нама :krstix:

пре 9 часа, Ralex рече

Pa ste onda dodali i po podobilju Božijemu iako mnogi ne znaju šta to znači ali deluje jako pametno da zbuni neupućene.

Шта ти мислиш, шта значи то "по подобију Нашем"?

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ralex рече

Pusti svetitelje, oni su ti ko EGW začinila je svoje pisanje pohvalama i lepim rečima o bogu a uči prevaru, U laž je upakovala u istinu i vezala mašnicu odozgo i tako je prodala ljudima. Tako rade i svetitelji, evo pogledaj; 

Ma jeste, bas je tako kako pises,:ok:, kad bi se salili, hipoteticki od hiljadu svetitelja bas nijedan nije pisao istinu i spoznao Boga, ali od hiljade i desetine hiljada vernika eto samo si to spoznao istinu i Boga.

Ne vidis ovde problem. confused1

Svetitelji, veliki podviznici i askete, mnogi cudotvorci i isceljitelji ljudi jos za zivota, mnogi ostavili svoje neteljne cudotvorne mosti, mnogi stradali za Boga, mnogi su bili veliki intelektualci, mnogi veliki propovednici hriscanstva koji su preobratili paganske drzave i narode u hriscanstvo, mnogi se druzili i ziveli i ucili se zajedno sa apostolima i pomagali im u propovedi i osnivanju crkava, i tebi je to sve nista.

Inace, po tebi ispada da u doba posle apostola nestaje crkve, u doba svetitelja po tebi nestaje crkva jer su svetitelji verovali lazno, crkva znaci prestaje da postoji, iako je Isus striktno i jasno rekao da ce sazidati Crkvu svoju i vrata paklena nece je nadvladati i poraziti, gde je onda po tebi crkva u doba posle apostola jer crkva od Isusa i apostola pa do danas mora da postoji i zivi ? 

пре 13 часа, Ralex рече

Jel može neko iz ovih prideva da razume šta je duša i kako izgleda? Nemože. To je strategija ljudi koji ne znaju šta je duša da se pokažu pametni i da daju neko objašnjenje iako u stvari ni sami ne znaju kako duša izgleda.

Pre dvadesetak godina vozio sam po Beogradu kao taksista; i povezem jednom tri klinca od kojih je jedam počeo da hvali generalku koju je na kolima uradio njegov otac. Pa na kraju kao šlag na tortu kaže da je čak i karike promenio. Drugari njegovi su progutali priču da ovaj nešto zna o generalci ali meni koji se razumem u te stvari je odma bilo jasno da ovaj nema pojma jer promena karika je obavezan deo kod generalke ako promeniš karike onda je to fušeraj i nije za hvalu.

E tako su i vas oduševili svetitelji lepim rečima u prodali vam svoje neznanje u koje sad vi slepo verujete.

Jel moze da se razume Bog i da se vidi Njegova sustina i priroda i bice, pa ne moze, ali na osnovu opisa Njegovih odlika i karaktera Njegovog bica i prirode mozemo razumeti i stvoriti u sebi sliku o Bogu, tako slicno i ovde sa opisima odlika duse mozemo stvoriti u sebi sliku o izgledu i  prirodi i postojanju duse.

Svetitelji su svojim asketskim podvigom i cistim srcem i cistim umom i mislima dostigli takva duhovna sagledavanja da su mogli duhovnim umnim okom da vide u sebi samima svoju dusu, i koliko je moguce ljudskim jezikom su opisali odlike tog vidjenja duse.

Tako nesto izgledaju te stvari, tesko je to sve opisati i preneti ljudskim jezikom i umnim razumevanjima, to je duhovna mistika i tajna duhovnog sveta koji je izvan ove nase prirode i ljudskog zivljenja i postojanja.

Nije, ikone su dosle zvanicno u 8, 9 veku, iako su bile i ranije, dok je po ikoni i podobiju bilo jos od 2,3,4 veka kada je pocelo da se tumaci Pismo.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Svetitelji su svojim asketskim podvigom i cistim srcem i cistim umom i mislima dostigli takva duhovna sagledavanja da su mogli duhovnim umnim okom da vide u sebi samima svoju dusu, i koliko je moguce ljudskim jezikom su opisali odlike tog vidjenja duse.

Tako nesto izgledaju te stvari, tesko je to sve opisati i preneti ljudskim jezikom i umnim razumevanjima, to je duhovna mistika i tajna duhovnog sveta koji je izvan ove nase prirode i ljudskog zivljenja i postojanja.

Nije, ikone su dosle zvanicno u 8, 9 veku, iako su bile i ranije, dok je po ikoni i podobiju bilo jos od 2,3,4 veka kada je pocelo da se tumaci Pismo.

Baš ste se raspisali a i gomilu pitanja postavili, tako da sam izabrao ovo da odgovorim eto bilo je zadnje.

Ti veruješ da su svetitelji stvarno bili toliko podvižnici i tako čista srca i uma da su njihova sagledavanja nepogrešiva. Pa Pavle je se žalio još u ono vreme da mnogi otpadaju od zdrave nauke, još dok su apostoli bili živi. Pravi hrišćanin rasuđuje o svemu i uzda se u Boga a ne u ljude, sve proverava jer i sotona se pretvara u anđela da zavara ljude. 

Oni koji ne rasuđuju i ne proveravaju svaku nauku se zovu slepi vernici. oni ne znaju zašto je nešto tako, ali slepo veruju nekom autoritetu da je to tako, E on je bio čistog srca i čistoga uma jel je bio veliki povižnik, iako Hristos jasno kaže da se čuvamo da svoju pravdu ne činimo pred ljudima.

To su pre bili političari koji daju milostinju da ih ljudi vide i da bi ih slavili kao velike. A unutra su vuci. 

Šta ćeš da kažeš na sudu kad te budu pitali zašto si radio naopako, Hoćeš li da kažeš prevario me Sveti Teofan Zatvornik ili Sveti Makarije...

A to ti neće pomoći jer si Boga od kojeg si trebao da učiš imao u sebi, ali si zatisnuo uši da ne čuješ njegov glas, više ti se svidela priča svetih otaca.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...