Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 16 часа, Ralex рече @Bokisd U pravu si donekle ja skupljam informacije na sve strane a onda čekam da vidim kako će Gospod da mi ih protumači u odnosu na Bibliju i na Njegov karakter. Tvorenje Božije volje je obavezno jer je Gospod rekao da je to jedini način na koji se može razumeti šta je od Boga a šta od ljudi. A kako znas da to Bozija volja, jel znas koje su najvece zapovesti, i znas da ima zapovest o Crkvi i krstenju i pricescu, i to je sve Bozija volja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 46 минута, Bokisd рече Jednostavno je, bez blagodati ne moze se nista, ali je i onako treba dosta truda da se zadobije, i to pravilnog truda. Bas da treba biti ocajan, ima tu razna dusevna stanja kada ljudi rese da poveruju, prvo i osnovno je da Bog poziva na mnogo razlicite nacine, i onda je na coveku da odgovori. Ovde dole sv.Teofan Zatvornik opisuje svu tu duhovnu borbu, procitaj pazljivo, mnogi odgovori se mogu tu pronaci : Put ka spasenju I ovde dole nesto o blagodati : Blagodat Evo u uvodu nađoh ovo šta se slaže sa onim šta ja govorim Такво је стање хришћанског живота у нама. Тај живот познаје три степена, који се према њиховим својствима могу означити на следећи начин: први степен – обраћење ка Богу; други степен – очишћење или самоисправљање, и трећи – освештање. На првом степену човек се обраћа од таме ка светлости, из окриља сатанског креће ка наручју Господњем; на другом он чисти храм свога срца од сваке нечистоте, како би у њему угостио Христа Господа Који му иде у сретање; на трећем Господ долази, настањује се у срцу и вечерава са њиме. То је стање блаженог богоопштења (богозаједничења), то је циљ свих трудова и подвига! Srce je sam centar našega uma, i Hristos se nastanjuje u delu našega uma koji se zove istina, I kad čovek Bogoopšti sa Hristom koji živi u njemu naslađuje se Božanskim otkrovenjima kojima mu Gospod otkriva Boga i duhovni svet. U Dobrotoljublju sam našao mnogo dobrih saveta ali ljudi ih pogrešno tumače tako da danas duhovnici kad pričaju o srcu pokazuju na grudi otkrivajući da nemaju pojma o duhovnim stvarima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 11 минута, Bokisd рече A kako znas da to Bozija volja, jel znas koje su najvece zapovesti, i znas da ima zapovest o Crkvi i krstenju i pricescu, i to je sve Bozija volja. Kad se Gospod nastani u čoveku onda mu on objašnjava kroz otkrovenja šta je crkva, i krštenje i pričešće. To oni koji nemaju Gospoda u sebi ne mogu da razumeju jer im se čini kao ludost Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 Evo još jedan zanimljiv citat koji se slaže s onim šta ja govorim "Чињеница да се неко назива Хришћанином и да је члан Цркве Христове још није поуздан знак истинског живљења у Христу: „Неће сваки који Ми говори: Господе, Господе, ући у Царство Небеско“ (Мт. 7, 21), и: „Нису сви Израиљци који су од Израиља“ (Римљ. 9, 6). Може се човек убрајати у Хришћане, а не бити Хришћанин. То је свакоме познато." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 "Ако се сложимо са овом поставком, лако ћемо закључити да пуко поштовање црквених правила, каогод и исправност у различитим делима и поступцима као плод разумског расуђивања, доличност, честитост, ваљаност у понашању још увек нису поуздани показатељи постојања истински хришћанског живљења у нама. Све је то добро и ваљано, али уколико не носи у себи дух живљења по Христу Исусу, нема никакве вредности пред Богом. Оваква дела упоредићемо са киповима у којима нема живота. Исто тако, исправан часовник ради добро, али зар ћемо казати да у њему има живота?! Тако је и овде: често људи „имају име да су живи, а мртви су“ (Откр. 3,1) у суштини ствари. Исправност у понашању најчешће је у стању да доведе до самопрелашћивања. Истинска вредност наших поступака зависи заправо од нашег унутарњег настројења, где су могућна велика одступања од правде и истине, без обзира на – споља посматрано – ваљано поступање. Исто као што, и поред спољашњег уздржавања од дела греховних, можемо да осетимо пристрашће (острашћену везаност) према њима или да се њима наслађујемо у срцу, тако, и поред спољашње ваљаности у поступцима, можемо да немамо срдачног расположења и унутарње наклоности према њој." Ako ovako nastavi ovaj Zatvornik će da potvrdi sve ono šta sam pisao ovde. Evo tu pominje i samoprelašćivanje gde ljudi imaju isprvnost u ponašanju i to ih zavodi da misle da su pravedni a da istinska vrednost leži u unutrašnjem nastrojenju našega srca. drugim rečima s kakvim motivima i kakvim osećanjima i mislima radimo to što izgleda ispravno. Ja sam o tome pisao na temi o Rasuđivanju govoreći o tome kako ubeliti svoje haljine Hristovom krvlju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 Буди се најпре жеља и слободно трагање (дејством извана), затим низлази благодат (преко Светих Тајни), која, садејствујући са слободом, рађа огњену ревност. @Bokisd Zanima me ovo šta je u zagradama, deluje mi kao da je komentar prevodioca, nekog intelektualca koji je po svojoj pameti pojašnjavao šta to Zatvornik hoće da kaže. verujem da u originalu toga nema jer to bitno menja poruku rečenog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 Sve u svemu kad je došao do krštenja tu se zapleo ko pile u kučine. Pa se krštenje dece svodi na ispravno vaspitavanje dece, Što znači da ako je roditelj samo formalni hrišćanin ni krštenje deteta neće biti uspešnojer će dobiti pogrešno vaspitanje. Što samo potvrđuje da se pravo krštenje ogleda u promeni karaktera kroz pokajanje, jer novo ime koje dobijamo od Boga je naš novi karakter. Krštenje je pranje, a duhovna voda koja nas pere je vera, bivamo oprani verom tvoreći dobra dela i dobijamo novi karakter novo ime. Šteta baš je lepo počeo ali se spotakao na kamen spoticanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 3 часа, Ralex рече Evo u uvodu nađoh ovo šta se slaže sa onim šta ja govorim Такво је стање хришћанског живота у нама. Тај живот познаје три степена, који се према њиховим својствима могу означити на следећи начин: први степен – обраћење ка Богу; други степен – очишћење или самоисправљање, и трећи – освештање. На првом степену човек се обраћа од таме ка светлости, из окриља сатанског креће ка наручју Господњем; на другом он чисти храм свога срца од сваке нечистоте, како би у њему угостио Христа Господа Који му иде у сретање; на трећем Господ долази, настањује се у срцу и вечерава са њиме. То је стање блаженог богоопштења (богозаједничења), то је циљ свих трудова и подвига! Srce je sam centar našega uma, i Hristos se nastanjuje u delu našega uma koji se zove istina, I kad čovek Bogoopšti sa Hristom koji živi u njemu naslađuje se Božanskim otkrovenjima kojima mu Gospod otkriva Boga i duhovni svet. U Dobrotoljublju sam našao mnogo dobrih saveta ali ljudi ih pogrešno tumače tako da danas duhovnici kad pričaju o srcu pokazuju na grudi otkrivajući da nemaju pojma o duhovnim stvarima. Ok, moze da i ima nesto slicno. Ali, neke napomene, kada bi to bilo tako lako doci do bogozajednicarenja, vidis da je to cilj i kraj borbe, ali prvo ima stepen naravno obracenje Bogu, da kazemo da smo to ispunili, onda ide ociscenje srca od svake necistote, to u duhovnoj podviznickoj literaturi ne znaci ociscenje samo od velikih grehova jer pise da je ociscenje, od svake, necistote, to je ociscenje i od unutrasnjih mislenih grehova srca, i tek onda se Bog nastanjuje u takvom cistom srcu. I ono sto je mozda i najbitnije, to ociscenje srca od svake necistote nije moguce bez pomoci blagodati Bozije, cisto nasim telesnin i umnim i voljnim silama to ne mozemo da ucinimo. I naravno, opet, to je moguce samo u crkvi gde mozemo pronaci blagodat. To su eto neke napomene, ali vrlo bitne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 3 часа, Ralex рече Kad se Gospod nastani u čoveku onda mu on objašnjava kroz otkrovenja šta je crkva, i krštenje i pričešće. To oni koji nemaju Gospoda u sebi ne mogu da razumeju jer im se čini kao ludost Da, Bog objasnjava sta je crkva, krstenje, i pricesce, ali valjda nije tako da sad svako to shvata na neki svoj nacin, pa onda imamo stotine nekih raznih crkava i objasnjenja. Nego, zar nije ipak crkva tamo gde je ona i od svojih pocetaka, Isus kao osnivac, apostoli kao utemeljivaci, i apostolski naslednici kao nastavljaci, i danas bilo koja crkva koja pretenduje da bude prava crkva, mora da bude nastavljac ovog crkvenog nasledstva od Isusa preko apostola i njihovih naslednika sve do danas. Kako drugacije, trebas Rale da budes nakalemljen na tu lozu apostolskih ucenika i naslednika, sam tesko mozes da ustanovljavas crkvu, nemas tu moc i legimitet po Pismu i po apostolskom predanju i veri. Jer u Pismu pise o toj Crkvi i krstenju i pricescu koje je nasledjeno u apostolskim crkvama i njihovim naslednicama crkvama. To je tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 4 часа, Ralex рече Evo još jedan zanimljiv citat koji se slaže s onim šta ja govorim "Чињеница да се неко назива Хришћанином и да је члан Цркве Христове још није поуздан знак истинског живљења у Христу: „Неће сваки који Ми говори: Господе, Господе, ући у Царство Небеско“ (Мт. 7, 21), и: „Нису сви Израиљци који су од Израиља“ (Римљ. 9, 6). Може се човек убрајати у Хришћане, а не бити Хришћанин. То је свакоме познато." Mislim da si ovo pogresno shvatio. Ovde sv.Teofan pise da treba da budemo clanovi prave crkve, i to je po Teofanu samo Pravoslavna, i hriscanin kao clan crkve to ne znaci automatski da on zivi istinski u Hristu, sta pod tim Teofan podrazumeva, pa sam pise, istinsko, sta, zivljenje, znaci da istinski zivi pravim duhovnim zivotom u crkvi, da zivi u pokajanju i trudi se na ociscenju srca, djabe je takav hriscani clan crkve ako ne zivi istinskim duhovnim zivotom u crkvi, jeste on u pravoj istinitoj crkvi ali svojim pogresnim zivotom ispada kao i da nije u crkvi, pogresan los duhovni zivot takav hriscanin prakticno i nije u crkvi, iako je po spoljasnjosti hriscanin i clan crkve. O tome ovde pise sv.Teofan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 4 часа, Ralex рече "Ако се сложимо са овом поставком, лако ћемо закључити да пуко поштовање црквених правила, каогод и исправност у различитим делима и поступцима као плод разумског расуђивања, доличност, честитост, ваљаност у понашању још увек нису поуздани показатељи постојања истински хришћанског живљења у нама. Све је то добро и ваљано, али уколико не носи у себи дух живљења по Христу Исусу, нема никакве вредности пред Богом. Оваква дела упоредићемо са киповима у којима нема живота. Исто тако, исправан часовник ради добро, али зар ћемо казати да у њему има живота?! Тако је и овде: често људи „имају име да су живи, а мртви су“ (Откр. 3,1) у суштини ствари. Исправност у понашању најчешће је у стању да доведе до самопрелашћивања. Истинска вредност наших поступака зависи заправо од нашег унутарњег настројења, где су могућна велика одступања од правде и истине, без обзира на – споља посматрано – ваљано поступање. Исто као што, и поред спољашњег уздржавања од дела греховних, можемо да осетимо пристрашће (острашћену везаност) према њима или да се њима наслађујемо у срцу, тако, и поред спољашње ваљаности у поступцима, можемо да немамо срдачног расположења и унутарње наклоности према њој." Ako ovako nastavi ovaj Zatvornik će da potvrdi sve ono šta sam pisao ovde. Evo tu pominje i samoprelašćivanje gde ljudi imaju isprvnost u ponašanju i to ih zavodi da misle da su pravedni a da istinska vrednost leži u unutrašnjem nastrojenju našega srca. drugim rečima s kakvim motivima i kakvim osećanjima i mislima radimo to što izgleda ispravno. Ja sam o tome pisao na temi o Rasuđivanju govoreći o tome kako ubeliti svoje haljine Hristovom krvlju. Pa, ok, dobro, to je opsta univerzalna stvar, poznato je to i u mnogim drugim verama, i u psihologiji, u filozofiji, sve zavisi od unutrasnjeg nastrojenja coveka, od motiva i slicno. Recimo, primer posta, post nije samo u telesnom vidu, to je spoljasnji vid, cilj posta nije samo telesno nejedenje, nego je cilj i duhovno, da postimo telom i duhom postanemo recimo milostiviji, da se ne gnevimo, gordimo, ne mrzimo, i slicno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 3 часа, Ralex рече Буди се најпре жеља и слободно трагање (дејством извана), затим низлази благодат (преко Светих Тајни), која, садејствујући са слободом, рађа огњену ревност. @Bokisd Zanima me ovo šta je u zagradama, deluje mi kao da je komentar prevodioca, nekog intelektualca koji je po svojoj pameti pojašnjavao šta to Zatvornik hoće da kaže. verujem da u originalu toga nema jer to bitno menja poruku rečenog. Mislim da jeste dodatni komentar, sad da li je prevodioc ili mozda i urednik, prevodioci su crkveni ljudi i teoloski potkovani, urednik je protojerej koji je vrhunski teolog, mislim da poznaju dobro sta je sv.Teofan hteo da kaze. Dosta sam i ja cito od sv.Teofana i on je bio 100% privrzen Pravoslavlju i da je blagodat samo u pravoslavlju.itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ralex Написано Септембар 15, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 53 минута, Bokisd рече Da, Bog objasnjava sta je crkva, krstenje, i pricesce, ali valjda nije tako da sad svako to shvata na neki svoj nacin, pa onda imamo stotine nekih raznih crkava i objasnjenja. Nego, zar nije ipak crkva tamo gde je ona i od svojih pocetaka, Isus kao osnivac, apostoli kao utemeljivaci, i apostolski naslednici kao nastavljaci, i danas bilo koja crkva koja pretenduje da bude prava crkva, mora da bude nastavljac ovog crkvenog nasledstva od Isusa preko apostola i njihovih naslednika sve do danas. Kako drugacije, trebas Rale da budes nakalemljen na tu lozu apostolskih ucenika i naslednika, sam tesko mozes da ustanovljavas crkvu, nemas tu moc i legimitet po Pismu i po apostolskom predanju i veri. Jer u Pismu pise o toj Crkvi i krstenju i pricescu koje je nasledjeno u apostolskim crkvama i njihovim naslednicama crkvama. To je tako. Kad već pomenu lozu i čokot; kakva je to loza apostolskih učenika? Zar Hristos nije čokot na koji treba da rastemo? A ti si izmislio i neku lozu apostolskih učenika. Цитат Ја сам прави чокот, и отац је мој виноградар; Сваку лозу на мени која не рађа рода отсјећи ће је; и сваку која рађа род очистиће је да више рода роди. Ви сте већ очишћени ријечју коју вам говорих. Будите у мени и ја ћу у вама. Као што лоза не може рода родити сама од себе ако не буде на чокоту, тако и ви ако на мени не будете. Ја сам чокот а ви лозе: и који буде у мени и ја у њему он ће родити многи род; јер без мене не можете чинити ништа. Ко у мени не остане избациће се напоље као лоза, и осушиће се, и скупиће је, и у огањ бацити, и спалити. Ако останете у мени и ријечи моје у вама остану, шта год хоћете иштите, и биће вам. Тијем ће се отац мој прославити, да род многи родите; и бићете моји ученици. Као што отац има љубав к мени, и ја имам љубав к вама; будите у љубави мојој. Ако заповијести моје уздижете остаћете у љубави мојој, као што ја одржах заповијести оца својега и остајем у љубави његовој. Jovan 15,1-11 A kakav je to rod koji mi treba da imamo, nije li to vino o kojem priča Hristos da će ga piti novoga sa nama u carstvu nebeskom? Kakvo je to vino koje ćemo roditi ako budemo tvorili ono šta je Hristos govorio? To vino je radost ljubavi koju imamo dok činimo dobra dela, ljubav prema bližnjima, To je vino koje je Krv Hristova. Dakle jasno je ko dan da mi ne možemo dati ono vino koje vi dajete u crkvi kao krv Hristovu, Naš rod dok činimo dela ljubavi može da bude samo osećanje ljubavi prema bližnjima. I tu nam opet Hristos pokazuje da je Ljubav krv i vino novoga zaveta. Tu nam opet pokazuje da je krv pričesta ljubav prema bližnjima a ne ono vino koje vi dajete Ali vi i ne slušate šta Hristos kaže nego šta svetootačko predanje kaže. oslanjate se na ljude umesto na Boga koji živi u vama i može vas mnogo bolje od ljudi poučiti. A ko je vinogradar? Hristos kaže da je njegov Otac vinogradar koji če svaku lozu koja je na njemu očistiti da više roda rodi. A vi ste uzeli ljude da budu vaši vinogradari i pogaziste Reč Božiju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 6 часа, Ralex рече Sve u svemu kad je došao do krštenja tu se zapleo ko pile u kučine. Pa se krštenje dece svodi na ispravno vaspitavanje dece, Što znači da ako je roditelj samo formalni hrišćanin ni krštenje deteta neće biti uspešnojer će dobiti pogrešno vaspitanje. Što samo potvrđuje da se pravo krštenje ogleda u promeni karaktera kroz pokajanje, jer novo ime koje dobijamo od Boga je naš novi karakter. Krštenje je pranje, a duhovna voda koja nas pere je vera, bivamo oprani verom tvoreći dobra dela i dobijamo novi karakter novo ime. Šteta baš je lepo počeo ali se spotakao na kamen spoticanja. Trebo si da postavis taj deo, mislim da si to sigurno pogresno protumacio. Verovatno i tu oko samog krstenja nesto se ne razumemo, krstenje je delotvorno i voda i duhovno, ali bez vere u sv.Trojicu i pokajanja krstenje nije delotvorno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Септембар 15, 2024 Пријави Подели Написано Септембар 15, 2024 пре 2 часа, Ralex рече Kad već pomenu lozu i čokot; kakva je to loza apostolskih učenika? Zar Hristos nije čokot na koji treba da rastemo? A ti si izmislio i neku lozu apostolskih učenika. Pa, cekaj, prva crkva apostola i post - apostolska crkva - zar ne treba tu neko da bude ko ce da bude loza i da raste na cokot, i ko je to podesniji za to nego od ljudi koji su ziveli i radili zajedno sa apostolima, apostolski ucenici i naslednici, recimo da si ti ziveo u to vreme u stvari ti bi bio ta loza koja ce da raste na cokot, ovi apostolski ucenici, ma to su neki paceri nema veze sto su ziveli i radili sa apostolima. Tako ispada po tebi. пре 3 часа, Ralex рече A kakav je to rod koji mi treba da imamo, nije li to vino o kojem priča Hristos da će ga piti novoga sa nama u carstvu nebeskom? Kakvo je to vino koje ćemo roditi ako budemo tvorili ono šta je Hristos govorio? To vino je radost ljubavi koju imamo dok činimo dobra dela, ljubav prema bližnjima, To je vino koje je Krv Hristova. Dakle jasno je ko dan da mi ne možemo dati ono vino koje vi dajete u crkvi kao krv Hristovu, Naš rod dok činimo dela ljubavi može da bude samo osećanje ljubavi prema bližnjima. I tu nam opet Hristos pokazuje da je Ljubav krv i vino novoga zaveta. Tu nam opet pokazuje da je krv pričesta ljubav prema bližnjima a ne ono vino koje vi dajete Ali vi i ne slušate šta Hristos kaže nego šta svetootačko predanje kaže. oslanjate se na ljude umesto na Boga koji živi u vama i može vas mnogo bolje od ljudi poučiti. A ko je vinogradar? Hristos kaže da je njegov Otac vinogradar koji če svaku lozu koja je na njemu očistiti da više roda rodi. A vi ste uzeli ljude da budu vaši vinogradari i pogaziste Reč Božiju. To vino, moze da bude vino vaskrsenja i buduci duhovni zivot u carstvu. Vec sa piso, kazem ti, ako je to sve ljubav i dobra dela, onda i pravoslavci sve to imaju i onda smo crkva i djabe se onda trudis da nesto dokazes protiv pravoslavlja, bezveze onda pises. Pa to bi shvatio i neko dete osnovac, tako si postavio sled stvari. I, recimo, opet, ko onda meri ko koliko ima ljubavi i koliko dobra dela, tj. koliko je onda potrebno da imamo ljubavi i dobra dela da bi bili ispravni, malo ljubavi, malo vise ljubavi, mnogo ljubavi, koji stepen ljubavi je dovoljan za ispravnost. Odmah predpostavljam, da ti opet i tu odredjujes koliko je ljubavi dovoljno, ti si u stvari Rale merilo za sve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука