T'pol Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 On 23. 1. 2014. at 6:06, kamila рече @Daniela Dance Eto vidis sta pise neki samozvani teolog bogoslov sta ja znam ko je, zena si "drugorazredna" kao "podrska" glavnoj zvezdi muskarcu. Mudri teolog (a po govoru se odaje jedan obican gresnik) hoce reci da je muskarac vazniji od zene. Nema jednakosti gde je jedan glavna zvezda a drugi mu pridrzava kisobran. Mani se feminizma, on u stvari izopacava I unazadjuje polozaj zene. Zeni je potreban muz I obrnuto, ako je on mudar volece I postovace je. Mi zene jesmo gde smo zbog brzopletosti; ogovaranja, zavisti, lakoumnosti I ne mogucnosti da stvari sagledaju Malo dublje. Na zenskom Rodu je da se izbori sa plitkoumnoscu. Povrh toga, zenski rod zbog svoje osecajnosti, da se lako zavesti I manipulisati. Uz to retko koja zena ima strpljenje, logiku I dubinu ima da se nosi sa zivotom. Koliko Sam puta videla zene koje nasedaju na price a ako su iste uticajni politicari onda takve donose glupe odluke koje nekoga kostaju zivota. Zeni je data Sansa da bude ravopravni Bracni drug, sam cin na crkvenom vencanju je svedok toga. Zena je sama koja sebi umanjuje polozaj u porodici I drustvu. Ne krivi sveto pismo, I ne procenjuj sve bukvalno, razmislaj o stvarima malo dublje I sa vise perpektiva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 On 22. 1. 2014. at 12:35, Даниела Данче рече Жена-друг својим живим учешћем у његовом блаженству, била је дужна да својом љубављу учини ово блаженство потпуним, јер је њено призвање - љубав. Овом призвању и одговара оно место, које је жени наменио Сам Бог. Жена није ниже од мушкарца, она је помоћница, слична њемy, јер само у условима једнакости она може да укаже помоћ, која је њему потребна. Али ово место је другостепено, зависно: жена је створена после мужа, саздана за мужа, узета од њега,"кост, од кости његове, тело од тела његовог" (Постање 2,21).Грехопад је до основе изопачио однос мушкарца и жене. Ђаво је завео жену и потом је употребио као оруђе да се заведе муж. Ђаво је знао, да му је најсигурније да делује на жену, јер је она слабија од мужа, и лакше ће му бити да је наговори.Због таквог заборављања љубави Бог је кажњава суровим болестима, због заборава да је зависна, Он понижава њен положај, потчињава је мужу." И воља ће твоја стајати под влашћу мужа твојега" (Постање 3,16) Сваљујући све бриге и послове на жену, муж, авај, оставља себи само једно право: да наређује и влада. Жена као последица овога, у почетку постаје од другарице -радница, а затим роб. Она се труди не само да се ослободи од ропства, него и да задобије власт над мужем, а немајући снаге за то прибегава лукавству и пакостима.Почела је борба деспота с робом.Али милосрдни Бог је одмах по грехопаду понудио средство, које може да обнови изгубљену равнотежу међу половима:од Дјеве се мора родити обећани Помиритељ, који је уништио дела ђавола (1. Јн. 3,8). "Семе женино мора да порази главу змије" (Постање 3,15). И ево га назначени час је дошао. Пресвета Дјева, по снази љубави и смирења, примила је у Себе Бога и оваплотила Га. Жена је вратила мужу оно што је од њега одузела; вратила је неизмерно више него што је он изгубио преко ње, а тиме је ослободила себе од ропства. Притом Богоматер није ослободила жену од ропства устајањем против мужа, већ напротив - смирењем. И после Свога великог дела Она остаје у Свом скромном положају. Узнесена више Херувима и Серафима, Она се скрива иза Сина Свога за време Његовог земног живота, не види се ни испред ученика Његових, иако је они дубоко поштују. Није ли то идеал жене - хришћанке? На љубав и скроман положај указује жени и хришћански брак: жена је призвана да воли мужа, као што Црква воли Христа (ван љубави нема друге везе између Христа и Цркве), и према снази ове љубави подчињава се мужу, као Црква Христу, јер је царство благодати царство љубави, а не ропског страха. Богородица је својом послушношћу Богу исправила Евин грех непослушности.Ева је употребила своју слободу на зло и на радост ђавола, а Богородица је употребила своју слободу на свету службу Богу и смирено ускликнула: "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по твојој речи! " Женама Мироносицама се Христос јавио.Затим је и Марија Магдалина видела Васкрслог Господа. Данче* је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bnenad92 Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 У причи како је жена створена од Адамовог ребра, треба знати коју је имао намеру библијски писац. Писац у контексту ове приче више говори шта је жена, а не како је настала. Жена је човек, створена од њега самога и она је човечица, друга страна људског бића. У доба када је писац писао овај извештај, жена је на истоку сматрана као својина. Извештај о стварању, пак говори да су човек и жена једно. Она није и не може бити ствар или посед као животиња. Писац говори о значају и достојанству жене као бића, противречећи тадашњим схватањима на старом истоку (мада ни данас није пуно другачије). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Да би човек био комплетан - зато је створена жена. feeble, Kaludjerovic Sreten, T'pol and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite i što između vas uspostavlja ljubav i samilost. - Kuran Nešto o stvaranju žene iz Kurana: Kada je Allah, s.v.t., stvorio Adema, a.s., on je predstavljao prvog čovjeka u postojanju i Allah ga je nastanio u Džennetu. Međutim, uprkos svemu što je postojalo u Džennetu, osjetio je samoću. Dok je Adem spavao, Allah, subhanehu ve te'ala, stvorio je od njegovog rebra Havu. Šta mislite koji je razlog toga? Zašto je Hava stvorena od Adema dok je on spavao? Zašto nju Allah nije stvorio dok je... ... Adem bio budan? Znate li koji je razlog? Kaže se da kada muškarac osjeća bol, istovremeno osjeća i mržnju, za razliku od žene koja kada osjeća bol njeno emotivno stanje i ljubav jačaju. Da je Hava stvorena od Adema, a.s., u trenutku dok je bio budan, osjetio bi bol dok je izlazila iz njegovog rebra te bi je zamrzio. Međutim, stvorena je dok je spavao kako ne bi osjetio bol i kako mu ne bi omrzla. Ali kada žena rađa, ona biva budna, smrt gleda u oči, ali njena ljubav i emocije se rađaju zajedno sa djetetom koje joj je uzrokovalo taj bol. Štoviše, ona za svoje dijete žrtvuje svoj život. Da se vratimo Ademu i Havi. Hava je stvorena od krivoga rebra. To je rebro koje se nalazi ispred srca. Znate li za razlog? Zato što ga je Allah stvorio da čuva srce od vanjskih udaraca. To je uloga Have – da čuva srce, zbog čega je stvorena, od dijela sa kojim će sarađivati i imati međusobni bliski odnos. Adem je stvoren od ilovače, zemlje, prašine, zbog toga on obrađuje i radi sa zemljom. On je zemljoradnik, građevinar, kovač, tesar itd. Međutim, žena ima odnos emotivne saradnje sa srcem. Zbog toga ona je blaga mati, milostiva sestra, osjetljiva kćerka, čedna supruga itd. I opet, da ne bude da smo odstupili od teme, da se vratimo Ademu i Havi i rebru od kojeg je stvorena. Savremena medicina potvrđuje da kada ne bi postojalo ovog rebra, da bi i najmanji vanjski udarac u grudni koš u predjelu srca uzrokovao krvarenje. Tako da je Allah stvaranjem ovog krivog rebra ispred srca zaštitio srce upravo time što ga je stvorio krivim. Također, da ovo rebro nije krivo, bilo bi slabo da štiti srce i od najmanjih udaraca koji bi mogli uzrokovati krvarenje srca, a istovremeno i smrt. Stoga se Hava može ponositi time što je stvorena od krivog rebra, a na Ademu je da ne pokušava ispraviti ovo krivo rebro, jer je ono, kao što Allahov Poslanik, sallallahu te'ala alejhi ve sellem, kaže: ''...ako ga pokušaš ispraviti, slomit će se.'' Pod iskrivljenošću ovog rebra misli se na žensko emotivno stanje koje sigurno prevladava ljubav muškarca. Ona je stvorena ovakvom, ona je ovakva lijepa, a ti imaš potrebu za njom. Njena ljepota je u njenim emocijama, i nemoj se izigravati sa njenim osjećajima. A ti Hava, nemoj se osjećati nelagodno zbog toga što si opisana sa nedostatkom razuma, taj nedostatak je u tvojim emocijama koje su potrebne cijelom svijetu. Nemoj tugovati, jer ti si vrijedna i dostojna. Ti predstavljaš cijelo društvo, jer si pola zajednice koja gradi drugu polovicu. prof. Harmin Suljic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Dečak upita svoju majku: "Zašto plačeš?" “Zato što sam žena” – odgovorila mu je.“Ne razumem” – rekao je dečak.Mama ga je samo zagrlila i rekla: “Nikada i nećeš.” Kasnije je upitao oca: “Zašto mama plače bez ikakvog razloga?” “Sve žene plaču bez ikakvog razloga” – bilo je jedino što mu je otac znao reći. Dečak je odrastao i postao muškarac, i još uvek se pitao zašto žene plaču. Na kraju je nazvao Boga. Kad ga je dobio, upitao ga je: “Bože, zašto se žene tako lako rasplaču?” Bog odgovori:“Kad sam stvarao ženu morala je biti posebna.Dao sam joj ramena dovoljno jaka da nose svu težinu ovog sveta, a opet dovoljno nežna da mogu pružati utehu.Dao sam joj unutrašnju snagu da podnese porođaj i odbijanje koje joj toliko puta stiže od njene dece.Dao sam joj čvrstinu koja joj omogućuje da ide dalje kada svi drugi odustanu, i da se brine za svoju porodicu u doba bolesti i nevolje bez prigovora.Dao sam joj osećajnost da voli svoju decu bez obzira na sve, čak i ako ju je njeno dete veoma povredilo.Dao sam joj snagu da nosi svoga muža kroz njegove greške i načinio je od njegovog rebra da bi štitila njegovo srce.Dao sam joj mudrost da zna da dobar muž nikada ne bi povredio svoju ženu, ali povremeno testira njenu snagu i odlučnost da stalno bude uz njega.I napokon, dao sam joj suzu da je isplače. To je samo njeno na korišćenje kad god joj zatreba.Vidiš, sine moj, lepota nije u odeći koju nosi, u njenom telu, ili u načinu na koji se češlja.Lepota žene mora se videti u njenim očima, jer to je ulaz u njeno srce – mesto gde stanuje ljubav.” Kaludjerovic Sreten and T'pol је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladimir Vlada Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Da bi bila voljena.. T'pol and Зорица Бубало је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 On 23. 1. 2014. at 9:44, Vladimir Vlada рече Da bi bila voljena.. I da voli. Зорица Бубало and T'pol је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Истинско је богатство и велика срећа када мушкарац и жена живе у слози,сједињени једно са другим као једно тело... Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 Ceo ovaj svet je iz milosti stvoren i milošću se drži (reče neki svetitelj nešto slično, ne mogu da se setim koji), milosti koja proizilazi od bezgranične ljubavi Božije. U Novom Zavetu je (barem po meni) odlično i upotpunjeno prikazana svrha i odnos muškarca i žene i kako treba da se ophode jedno prema drugome u braku. Što kaže pismo: "Žena da sluša muža, muž da poštuje ženu." i ono "Čovek je gospodar ženinog tela, a žena čovekovog." Iako u potpunosti ne razumem, verujem da se iza ovih reči krije istina i prava dubina i smislenost kakav odnos treba da bude, a daće Bog da i sam to uvidim. "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 On 23. 1. 2014. at 7:54, T рече ... Mi zene jesmo gde smo zbog brzopletosti; ogovaranja, zavisti, lakoumnosti I ne mogucnosti da stvari sagledaju Malo dublje. Na zenskom Rodu je da se izbori sa plitkoumnoscu. Povrh toga, zenski rod zbog svoje osecajnosti, da se lako zavesti I manipulisati. Uz to retko koja zena ima strpljenje, logiku I dubinu ima da se nosi sa zivotom. Koliko Sam puta videla zene koje nasedaju na price a ako su iste uticajni politicari onda takve donose glupe odluke koje nekoga kostaju zivota. Zeni je data Sansa da bude ravopravni Bracni drug, sam cin na crkvenom vencanju je svedok toga. Zena je sama koja sebi umanjuje polozaj u porodici I drustvu. Ne krivi sveto pismo, I ne procenjuj sve bukvalno, razmislaj o stvarima malo dublje I sa vise perpektiva. Drago mi je da nisi uticajna...polaziš li ovdje od sebe? Pretjera ga i ti i ode u drugu krajnost Mnogo toga me je, od uvodnog posta, odbijalo od ove teme i suzdržavala sam se da išta prokomentarišem. Toliko bespotrebnih riječi, osuda... Čemu težnja za superiornošću, dominacijom...pa zna se šta je kome dato. Neka drži to i neka ne traži više. @kamila, mani se težnji i objašnjenja, traženja razloga i osuda...imaš li kakvog korisnijeg posla? Зорица Бубало, Лидија Миленковић and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 3 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
T'pol Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 On 23. 1. 2014. at 11:28, Ayla рече Drago mi je da nisi uticajna...polaziš li ovdje od sebe? Pretjera ga i ti i ode u drugu krajnost Mnogo toga me je, od uvodnog posta, odbijalo od ove teme i suzdržavala sam se da išta prokomentarišem. Toliko bespotrebnih riječi, osuda... Čemu težnja za superiornošću, dominacijom...pa zna se šta je kome dato. Neka drži to i neka ne traži više. @kamila, mani se težnji i objašnjenja, traženja razloga i osuda...imaš li kakvog korisnijeg posla? Tacno, nisam uticajna Ali to nije sustina mog posta. Nisam otisla u drugu krajnost, vec sagledavam feminisam kriticki, tj.pokusavam da objasnim tu teznju da se prevladava jedan preko drugog. Istina je da je vecina zena takva kakva jeste, Mozda po prirodi, nekom uzoru iLi sopstvenom izboru. A ako ti se ne svidjaju postovi drugih, imas druge teme pa izvoli. Ne moras da omalozavas druge iLi to radis da bi se uzdigla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
T'pol Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 On 23. 1. 2014. at 13:16, T рече Tacno, nisam uticajna Ali to nije sustina mog posta. Nisam otisla u drugu krajnost, vec sagledavam feminisam kriticki, tj.pokusavam da objasnim tu teznju da se prevladava jedan preko drugog. Istina je da je vecina zena takva kakva jeste, Mozda po prirodi, nekom uzoru iLi sopstvenom izboru. A ako ti se ne svidjaju postovi drugih, imas druge teme pa izvoli. Ne moras da omalozavas druge iLi to radis da bi se uzdigla. Ah zaboravih, pa kad ti pises postove usred Dana sta ti onda radis? Kao sto rekoh, ne vredjaj ljude sto izrazavaju svoje misljenje. To sto vredjas znaci da nemas protiv- argument, pa ti razmisli o ovome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 ima mnogo razloga Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 23, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2014 @T'pol , ...dobro ti nama došla Ne uzbuđuj se...kad nas upoznaš biće lakše.Prijatan dan ti želim T'pol and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука