Jump to content

Велики прасак?

Препоручена порука

• Одговори 799
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ali da je ono sto je bilo na pocetku nastalo slucajno,e to ne mogu da razumem.

Zaprvo big bang i ne uci da je to bilo "nista", jerbo nista ne postoji. Do sad nismo sreli nista. Kada uzmes prazan prostor i izvadis sve atome iz njega napraivs potpuni vakuum to opet nije NISTA vec je nesto.

Prostor i vreme nisu samo apstraktne kagegoriej vec je prostor NESTO prosto ima formu, mozes da se obrce, okrece, uvrce. To ti je ajstanova teorija.

Dakle to nije nista bukvalno receno vec je to kreacija prostora i vremena.

Naravno pre toga nije bilo NISTA samo mi bas nemamo reci to da opisemo.

da kazemo da je bila gomila kompresovane energije.........

e sad tu je nauci kraj, za sada dalje moze samo da sepkulisemo i stvaramo hipoteze. Opet to nema veze sa ateistima ima veze sa naucnicima. Ako bi nauka sada rekla TO JE STVORIO BOG a za to nema dokaza sem eto tako mozemo da kazmeo odustala bi od daljeg traganja, nauka to ne sme da uradi.

Mozda jedan dan i dodje do Boga, ali jednostavno nuak ne sme tek tako kada naudje na prepreku da to prepise Bogu t.j Bozjoj kreaciji.

Sto bi ti uradio i ja te poptpuno razumem nisi skolovani naucnik, niti pratis to niti se interesujes preterano za to.

I meni iskreno nije jasno ni kako misle to da urade nit sta.. ali znash sta evo tu je moja vera, da ce neko kreativan i pametan jedan dan da prokljuvi i tu misteriju - nauka voli misterije. :)

E,pa religija je zaista logicnija od takvog slucajnog nacina razmisljanja

Zapravo odgovoriti Bog je to stvorio je najlaksi moguci izbor i potpuno beskoristan.

Ostaje nam da verujemo da je Bog to stvorio.

Nauka dalje kaze " ok znam oza big bang ali ne znamo dalje, ali ce da radimo da saznamo, istrazujemo, razmisljamo, izvodimo, proucavamo i saznacemo " i to ti je nauka.... i njena razlika sa religijom.

Najlakse je reci "Bog je tu i tup i kraj"

sta je prouzrokovalo materiju i energiju to je pitanje a ne kad je nastala, vec kako.

NE ZNAMO JOSH UVEK ALI TO NE ZNACI DA JE TO BOG ILI NESTO TRECE, VEC DA CE DA ISTRAZUJEMO PA CE DA SAZNAMO?

Sta ti tu nije jasno?

Nauka proucava stvari i odgovara na pitanja - sto bi neki tvoji kreacionisti tu odma da smeste boga kao jedino resenje nije nauka vec opstrikcija nauke zarad dokazivanja sopstvene religije.

Naucnici rade na tome istrazuju i jednog dana saznacemo i to verovatno. Nauka voli misterije i pruza kvalitetne odgovore ne spekulativne. Dok se ne pojavi kvalitetna teorija koja ce biti podvrgnuta naucnom metodu sa predikcijama i pomsatranjima necemo znati nista o tome. Kod big banga nam je sa nekim kvalitetnim teorijama sada kraj.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Zaprvo big bang i ne uci da je to bilo "nista", jerbo nista ne postoji. Do sad nismo sreli nista. Kada uzmes prazan prostor i izvadis sve atome iz njega napraivs potpuni vakuum to opet nije NISTA vec je nesto.

Prostor i vreme nisu samo apstraktne kagegoriej vec je prostor NESTO prosto ima formu, mozes da se obrce, okrece, uvrce. To ti je ajstanova teorija.

Dakle to nije nista bukvalno receno vec je to kreacija prostora i vremena.

Naravno pre toga nije bilo NISTA samo mi bas nemamo reci to da opisemo.

da kazemo da je bila gomila kompresovane energije.........

e sad tu je nauci kraj, za sada dalje moze samo da sepkulisemo i stvaramo hipoteze. Opet to nema veze sa ateistima ima veze sa naucnicima. Ako bi nauka sada rekla TO JE STVORIO BOG a za to nema dokaza sem eto tako mozemo da kazmeo odustala bi od daljeg traganja, nauka to ne sme da uradi.

Mozda jedan dan i dodje do Boga, ali jednostavno nuak ne sme tek tako kada naudje na prepreku da to prepise Bogu t.j Bozjoj kreaciji.

Sto bi ti uradio i ja te poptpuno razumem nisi skolovani naucnik, niti pratis to niti se interesujes preterano za to.

I meni iskreno nije jasno ni kako misle to da urade nit sta.. ali znash sta evo tu je moja vera, da ce neko kreativan i pametan jedan dan da prokljuvi i tu misteriju - nauka voli misterije. :)

Zapravo odgovoriti Bog je to stvorio je najlaksi moguci izbor i potpuno beskoristan.

Ostaje nam da verujemo da je Bog to stvorio.

Nauka dalje kaze " ok znam oza big bang ali ne znamo dalje, ali ce da radimo da saznamo, istrazujemo, razmisljamo, izvodimo, proucavamo i saznacemo " i to ti je nauka.... i njena razlika sa religijom.

Najlakse je reci "Bog je tu i tup i kraj"

NE ZNAMO JOSH UVEK ALI TO NE ZNACI DA JE TO BOG ILI NESTO TRECE, VEC DA CE DA ISTRAZUJEMO PA CE DA SAZNAMO?

Sta ti tu nije jasno?

Nauka proucava stvari i odgovara na pitanja - sto bi neki tvoji kreacionisti tu odma da smeste boga kao jedino resenje nije nauka vec opstrikcija nauke zarad dokazivanja sopstvene religije.

Naucnici rade na tome istrazuju i jednog dana saznacemo i to verovatno. Nauka voli misterije i pruza kvalitetne odgovore ne spekulativne. Dok se ne pojavi kvalitetna teorija koja ce biti podvrgnuta naucnom metodu sa predikcijama i pomsatranjima necemo znati nista o tome. Kod big banga nam je sa nekim kvalitetnim teorijama sada kraj.

Ja nisam rekao da je taj uzrok bog iz biblije, mozda jeste mozda nije, mozda je stvarao kroz evoluciju mozda ne. to nije bitno, razumes

Nauka ne zna kako je nastalo mozda ce jednom saznati, pa ako ne zna kako, kako onda sto posto zna da nije bog taj uzrok?

to mu dodje na isto,

ja ne znam ko je ukrao slatkise al sto posto znam da to nije moj drug.

Подели на овим сајтовима

Ja nisam rekao da je taj uzrok bog iz biblije, mozda jeste mozda nije, mozda je stvarao kroz evoluciju mozda ne. to nije bitno, razumes

Razumem ali ne verujem. Tebi su biblijski uzroci svud po celu ispisani.

Tvoj specijalni kreacionizam, nojeva poplava i slichno. I sada ti od jednom uzrok big banga nije iz biblije.

Nauka ne zna kako je nastalo mozda ce jednom saznati, pa ako ne zna kako, kako onda sto posto zna da nije bog taj uzrok?

Nigde nisam rekao da zna 100 % da bog nije taj uzrok.

Rrkao sam da ne zna sta je uzrok.

To da ne zna 100 % da bog nije uzrok - to si ti sam dodao.

ja ne znam ko je ukrao slatkise al sto posto znam da to nije moj drug.

Dakle na ovo nemam sta da ti argumentujme za stvari koje sam dodajes mojim tvrdnjama.

Подели на овим сајтовима

Razumem ali ne verujem. Tebi su biblijski uzroci svud po celu ispisani.

Tvoj specijalni kreacionizam, nojeva poplava i slichno. I sada ti od jednom uzrok big banga nije iz biblije.

Nigde nisam rekao da zna 100 % da bog nije taj uzrok.

Rrkao sam da ne zna sta je uzrok.

To da ne zna 100 % da bog nije uzrok - to si ti sam dodao.

Dakle na ovo nemam sta da ti argumentujme za stvari koje sam dodajes mojim tvrdnjama.

Za mene bi bio problem ako to ne bi bio biblijski bog, a za tebe ako se ispostavi da je bilo koji bog jer si ateista.

Подели на овим сајтовима

Za mene bi bio problem ako to ne bi bio biblijski bog, a za tebe ako se ispostavi da je bilo koji bog jer si ateista.

Sto bi bio problem?

Jednostavno promenim misljenje - bog postoji i kraj price.

Zasto bi i za jednog ateistu bio problem da Bog postoji?

Подели на овим сајтовима

Sto bi bio problem?

Jednostavno promenim misljenje - bog postoji i kraj price.

Zasto bi i za jednog ateistu bio problem da Bog postoji?

Touchdown!!!

A онда се осврнеш око себе на форуму атеиста и разних атеистичких група...

И схватиш да, као што многи православни слабо познају православље, тако и многи који себе сматрају атеистима то заправо нису...Управо ову чињеницу све време једни другима покушавамо да разјаснимо...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ni meni to nije problem. Ako bi mi neko pruzio makar jedan jedini dokaz da postoji Bog postao bih vernik bez problema...

Ali cak ni tada ne bih isao ni u jednu crkvu. Ako bi bog zaista postojao ne bi mu bilo bitno da li masem kandilom ili diram zemlju čelom.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ni meni to nije problem. Ako bi mi neko pruzio makar jedan jedini dokaz da postoji Bog postao bih vernik bez problema...

Ali cak ni tada ne bih isao ni u jednu crkvu. Ako bi bog zaista postojao ne bi mu bilo bitno da li masem kandilom ili diram zemlju čelom.

Мрачни, поента за православног је у Причешћу, тј сједињењу са Христом које се добија само на Литургији. А ово долази као врхунац остварења заједнице кроз разговор (молитву), преиспитивање себе, покајање (за оно што смо лоше урадили) и признање грешке (исповест), преумљење и Причешће.

Сад пробај да све то да сагледаш кроз паралелу са браком:

ако кажеш да би се оженио (постао вер(е)ник :)) али никад не би спавао са својом женом (црква), зар није логично да круна међусобног дружења, приче, преиспитивања сопствених поступака, признавање грешака које чинимо и поновног остварења присног односа буде-сједињење!?!

Упореди...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Neuporedivo je jer ti personifikujes taj odnos na nacin koji je jedino tebi odgovarajuci.

Pazi sad. Ako mene pitas, za ovakav vid odnosa sa bogom (koji se vidi u pravoslavlju) tebi licnosni bog uopste nije neophodan. Njegovo postojanje ili nepostojanje ne menja nista u nacinu tvog misljenja i delanja kao i u tvojim obredima i liturgijskim sajdinjavanjima.

Tebi u ovom trenutku svi ti obredi jesu veoma bitni, neophodni za tebe i tvoju licnost. I niko ne bi mogao da te ubedi u suprotno kada si sam sve to "osetio" i osecas stalno.

Ali ajde da predpostavimo nemoguce. Da na primer stvarno neko uspe da nedvosmisleno pobije postojanje boga. Da li to znaci da si ti uzalud sve to radio? Naravno da ne. Religijska predanost i verska posvecenost su bile tebi znacajne i nema razloga da to ne budu i nakon tvog saznanja da npr. boga nema.

E ali ako ga ima... tek onda ti ne bili neophodni obredi, smesna odeca, rekvizita, smesne kape i sl. Jer ako ga ima onda je on samo jedan. I nema nikakve potrebe da posredno ostvarujes odnos sa njim. jer takva posrednost dovodi do diverziteta medju religijama sto dovodi do toga da danas imas smesan broj takodje smesnih religija i svaka ima svoju smesnu odecu rekvizitu i simbole...

...i svaka misli da je jedina... :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...