mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Ne možeš Boga poimati kao Onoga da bi bila njegova punoća , on mora imati nekoga da bi ga ljubio.Bog nikoga nije potreban.On da bi njegovo veličanstvo se potvrdilo ne može biti uslovljavan .On je oduvjek!Samo a koga je on to ljubio po vama prije stvaranja svijeta! Видиш, Бог није само проста виша сила, већ логосно и личносно биће. Боге је нераздељово јединство три Личности: Оца и Сина и Светога Духа. Отац је љубио Сина и исходио Духа Светога. Тројица су Један Бог. a,koga je ljubio pre stvaranja Sina? Син и Дух Свети нису створени већ су савечни Оцу. Отац их вечно узрокује: Сина рађа (али не као што се људи рађају, сигурно) а Духа исходи. Покушак овако да схватиш како је то Троје Једно: Ум-Реч-Дах. Ум рађа Реч која када се изгвара бива праћена Дахом. То Троје је Једно. Покушај и овако: Извор-Поток-Корито. То троје је једно. Покушај и обвако: Сунце (као круг, маса)-Светлост-Топлота. То троје је једно. jok...ne ide,brate.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 znaci.Bog je celina iz tri dela.jedan deo te celine je i Sin...koji je poslat kroz Mariju....ovaplocenje,jel? Не. Личности нису делови једне целине. У њима се потуно, у свакој, налази божанска природа, божанска воља и божанска енергија. Једноставно, Личности се разликују али се не могу раздвојити. Син, као друга Личност Свете Тројице, се оваплотио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 ok...ne ide,brate.... Форум и није неко место где би ти то постало јасније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Ne možeš Boga poimati kao Onoga da bi bila njegova punoća , on mora imati nekoga da bi ga ljubio.Bog nikoga nije potreban.On da bi njegovo veličanstvo se potvrdilo ne može biti uslovljavan .On je oduvjek!Samo a koga je on to ljubio po vama prije stvaranja svijeta! Видиш, Бог није само проста виша сила, већ логосно и личносно биће. Боге је нераздељово јединство три Личности: Оца и Сина и Светога Духа. Отац је љубио Сина и исходио Духа Светога. Тројица су Један Бог. a,koga je ljubio pre stvaranja Sina? Син и Дух Свети нису створени већ су савечни Оцу. Отац их вечно узрокује: Сина рађа (али не као што се људи рађају, сигурно) а Духа исходи. Покушак овако да схватиш како је то Троје Једно: Ум-Реч-Дах. Ум рађа Реч која када се изгвара бива праћена Дахом. То Троје је Једно. Покушај и овако: Извор-Поток-Корито. То троје је једно. Покушај и обвако: Сунце (као круг, маса)-Светлост-Топлота. То троје је једно. jok...ne ide,brate....a,zasto Isaa onda otvoreno ne rece DEO SAM JEDNE CELINE...NEMOJTE DA DRVITE VISE O TOME KO SAM,JER KADA SE VRATIM,NADRLJALI STE...muke bi nam barem skratio...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 ok...ne ide,brate.... Форум и није неко место где би ти то постало јасније. zato je Bog dao instituciju ispijanja kahve......a i setnje sa Proticem... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 a,zasto Isaa onda otvoreno ne rece DEO SAM JEDNE CELINE...NEMOJTE DA DRVITE VISE O TOME KO SAM,JER KADA SE VRATIM,NADRLJALI STE...muke bi nam barem skratio...? Па и није део целине. Али, рекао је: Ја и Отац једно смо. Ко виде Мене виде Оца, итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 ok...ne ide,brate.... Форум и није неко место где би ти то постало јасније. zato je Bog dao instituciju ispijanja kahve......a i setnje sa Proticem... Наравно. Волео бих да ти неке ствари објасним у вези Тријадологије. Чисто да знаш ушта хришћани верују. Причаћемо, даће Бог. Ти мени о исламу ја теби о хришћанству и опет - остаћемо у миру. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Ne možeš Boga poimati kao Onoga da bi bila njegova punoća , on mora imati nekoga da bi ga ljubio.Bog nikoga nije potreban.On da bi njegovo veličanstvo se potvrdilo ne može biti uslovljavan .On je oduvjek!Samo a koga je on to ljubio po vama prije stvaranja svijeta! Видиш, Бог није само проста виша сила, већ логосно и личносно биће. Боге је нераздељово јединство три Личности: Оца и Сина и Светога Духа. Отац је љубио Сина и исходио Духа Светога. Тројица су Један Бог. a,koga je ljubio pre stvaranja Sina? Син и Дух Свети нису створени већ су савечни Оцу. Отац их вечно узрокује: Сина рађа (али не као што се људи рађају, сигурно) а Духа исходи. Покушак овако да схватиш како је то Троје Једно: Ум-Реч-Дах. Ум рађа Реч која када се изгвара бива праћена Дахом. То Троје је Једно. Покушај и овако: Извор-Поток-Корито. То троје је једно. Покушај и обвако: Сунце (као круг, маса)-Светлост-Топлота. То троје је једно. jok...ne ide,brate....a,zasto Isaa onda otvoreno ne rece DEO SAM JEDNE CELINE...NEMOJTE DA DRVITE VISE O TOME KO SAM,JER KADA SE VRATIM,NADRLJALI STE...muke bi nam barem skratio...?Јел...а где то рече? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 .Tevrat (Tora, Stari zavjet) takođe oglašava, na mnogim mjestima, da je Allah dželle-šanuhu jedan. Trideset deveti stih četvrtog poglavlja Ponovljenog zakona kaže, “Danas, dakle, spoznaj i zasadi u svoje srce: GOSPOD JE BOG gore na nebu i dole na zemlji i nema drugog.” (Ponovljeni zakon 4, 39) Četvrti i peti stih šestog poglavlja Ponovljenog zakona kaže, “Čuj, Izrailu! Gospod je BOG NAŠ JEDINI GOSPOD! Zato ljubi Gospoda Boga svog iz svega srca svog, i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje!” (Ponovljeni zakon 6, 4-5) Trideset deveti stih trideset drugog poglavlja Ponovljenog zakona kaže, “Vidite sada da sam ja, ja sam, i da nema Boga osim Mene! Ja ubijam i oživljujem ...” (Ponovljeni zakon 32, 39) Dvadeset peti stih četrdesetog poglavlja Izaije kaže, “Sveti [Allah] kaže: ‘S kime ćete mene povezat, ko mi je ravan?’ Podignite oči i pogledajte: ko je to stvorio?” (Izaija 40, 25) Deseti i kasniji stihovi četrdeset trećeg poglavlja Izaije kažu, “GOSPOD reče: Vi ste mi svjedoci, i moje sluge koje sam izabrao, da biste znali i vjerovali i uvidjeli da sam to ja. Prije mene nijedan Bog nije postojao i neće poslije mene biti. Ja, ja sam Gospod, osim mene nema spasitelja ...” “... GOSPOD reče, JA SAM BOG.” (Izaija 43, 10-12) Peti stih četrdeset petog poglavlja Izaije kaže, “Ja sam GOSPOD i nema drugoga; osim mene Boga nema.” (Izaija 45, 5) Deseti stih drugog poglavlja Malahije kaže, “Nemamo li svi jednog oca? Nije li nas jedan Bog stvorio?” (Malahija 2, 10) I opet, u Izaiji, osamnaesti stih četrdeset petog poglavlja kaže, “Jer, ovako veli GOSPOD, koji je stvorio nebo, Bog, koji je oblikovao zemlju i napravio je i utvrdio, i nije je stvorio uzalud, već ju je učinio pogodnom za život: ‘Ja sam GOSPOD, i nema drugoga.’” (Izaija 45, 18) Dvadeset prvi i dvadeset drugi stih kaže, “Nisam li ja GOSPOD? Nema osim mene drugog Boga; Nema osim mene drugog Boga, pravednog i Spasitelja drugog osim mene nema. Pogledajte u mene, i spasićete se svi krajevi zemaljski; jer sam ja Bog, i nema drugog!” (ibid. 45, 21-22) Deveti stih četrdeset šestog poglavlja kaže, “Ja sam Bog, i nema drugog Boga, i niko mi nije sličan!” (ibid. 46, 9) Pošto je Stari zavjet dio Biblije, i pošto je uključen u hrišćansko vjerovanje, bilo bi interesantno znati šta hrišćani kažu o ovim stihovima. Jer, ovi stihovi odbacuju vjerovanje u bilo kog drugog boga osim ALLAHA DŽELLE-ŠANUHU bez obzira kako se on zvao, sin, ili Sveti duh, ili bilo šta drugo. Ovi stihovi definitivno kažu da je Allah dželle-šanuhu jedan, da On nema druga, i da mu niko nije sličan. Kada hrišćani vjeruju u trojstvo oni poriču ove stihove.] Isa alejhisselam kaže u trideset drugom stihu trinaestog poglavlja Jevanđelja po Marku, “A o danu tome ili o času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni sin, do Otac.” (Marko 13, 32) Ovaj stih kaže da samo Otac zna. U dvadesetom i narednim stihovima dvadesetog poglavlja Jevanđelja po Mateju piše sljedeće, “Isa alejhisselamu je došla jedna žena i rekla, ‘Zapovjedi da sjedu ova moja dva sina, jedan s desne strane tebi, a jedan s lijeve strane tebi.’ Isa alejhisselam je odgovorio, ‘ali da sjedite s desne strane meni i s lijeve, ne mogu ja dati, nego kome je odredio moj Otac.’” (Matej 20, 20-23) [Kako je izraženo u Jevanđelju po Marku, Isa alejhisselam je izjavio da ne zna kada će biti smak svijeta (kijamet) i da njegovo vrijeme samo zna Allah dželle-šanuhu. On se nije ustručavao da to javno kaže. Zar to ne bi znao onaj za koga se vjeruje da je Allah, ili Allahov sin? Neki hrišćani su probali da na razne načine odgonetnu ovu kontradikciju ali njihova objašnjenja nisu ni njih same uvjerila.] Stihovi koje smo citirali iz postojećih Jevanđelja i Starog zavjeta nam urlanjem i vriskom govore da je trojstvo jedna izmišljena laž. Oni (stihovi) oduzimaju znanje i moć od Isa alejhisselama i pripisuju ga Allahu dželle-šanuhu. Šesnaesti i sedamnaesti stih devetnaestog poglavlja Jevanđelja po Mateju kaže, “Neko je prišao Isau i rekao, ‘O dobri (kerim) učitelju! Kako dobro treba da učinim da dobijem vječni život? A on mu reče: Što mene zoveš kerim? Niko drugi nije dobar osim jednoga Boga.” Ovaj stih potpuno iskorjenjuje trojstvo. (Matej 19, 16-17) [Ove izjave Isa, alejhisselama, su napisane onako kako su napisane u Bibliji koju je 1886/1303. g.n.e. izdala u Istanbulu kompanija koja se zove British American Corporation. [The Holy Bible, 1978, National Publishing Comp., U.S.A.] S druge strane, u Bibliji koju je 1982. godine izdala kompanija koja se zove United Bible Societies [Turkish Bible, UBS-EPF-1982-7 M-53, N.T., 21. str.], sedamnaesti stih ovako glasi, “Isa je rekao: Zašto me pitaš o dobročinstvu? Jedan je samo dobar.” Kako vidimo, stih, “Niko drugi nije dobar osim jednoga Boga,” je izbačen. Riječi koje govore da je Allah dželle-šanuhu jedan su zaobiđene. Ovako je, promjenama, koje su u Bibliji vršene tokom stoljeća, dodata još jedna nova unakaženost.] U četrdeset šestom stihu dvadeset sedmog poglavlja Jevanđelja po Mateju Isa alejhisselam jauče na krstu i kaže, “Eli, Eli, lima sebakteni”, to jest, “Bože moj! Bože moj! Što si me ostavio?” (Matej 27, 46) S druge strane on u Jevanđelju po Luci, kako piše u četrdeset šestom stihu u dvadeset trećem poglavlju, ovako jauče, “Oče! u ruke tvoje predajem duh svoj.” (Luka 23, 46) Ovaj stih nas, bez ikakve sumnje, izvještava da Isa alejhisselam nije božanstvo (da on nema uluhijjet). [Da je Isa alejhisselam isto što i Gospod (Rabb) on ne bi tražio ni od koga pomoć. On ne bi rekao, “Ja predajem moju dušu u ruke tvoje.” Da li bog (ilah) ikada umire? Da li bog ikad traži pomoć i od kog? Je li on tužan i žalostan? Allah mora da bude vječan (ebedi), stalan, živ, besmrtan. Njemu ne smije nikad, ništa, ni od kog, trebati. U Starom zavjetu jasno piše da je to tako. U Izaiji, dvadeset osmom stihu četrdesetog poglavlja, piše, “O Izrailu! Ne znaš li? Nisi li čuo da Bog, vječni Gospod, koji je stvorio krajeve zemaljske [zemlju, nebo] ne sustaje niti slabi? Razumu njegovom nema mjere (tj. dubina Njegove beskranične mudrosti, hikmeta, se ne može dokučiti).” (Izaija 40, 28) U šestom stihu četrdeset četvrtog poglavlja se kaže, “Ovako govori Gospod Car Izrailov i Izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: Ja sam prvi i ja sam poslednji, i osim mene nema Boga.” (Izaija 44, 6) Deseti, jedanaesti i dvanaesti stih desetog poglavlja Jeremije kaže, “A Gospod je pravi Bog, živi i vječni Vladar [on ne umire]. Od njegova gnjeva zemlja se trese. Narodi ne mogu podnijeti srdžbe njegove.” “Bogovi koji nisu stvorili neba ni zemlje moraju nestati s lica zemlje i ispod neba. On stvori zemlju snagom svojom, mudrošću svojom uspostavi krug zemaljski i znanjem svojim razape nebesa.” (Jeremija 10, 10-12) Kako se razumije iz ovih stihova Staroga zavjeta, Allah dželle-šanuhu je jedan i ima neograničenu moć. On je Allah, kom se Isa alejhisselam predao, i čiju je pomoć tražio, kada je, prema hrišćanskom vjerovanju bio [haša] razapet. [Riječ haša znači: Ne! Nipošto! Nikad! Ne dao Allah!] I dok hrišćani vjeruju da je Isa alejhisselam bog, oni istovremeno ne samo da vjeruju da je on umro, već i to da je on nakon svoje smrti otišao u pakao da ispašta za ljudske grijehe. Oni iznose kao dokaz za to - tj. da je Isa alejhisselam otišao u pakao - osamnaesti i devetnaesti stih trećeg poglavlja Prve Petrove poslanice. Rahmetullah efendija, rahmetullahi alejh, u svojoj knjizi Izhar-ul-hak ovako objašnjava i odgovara na ovo hrišćansko vjerovanje i sveštenička pisanja po tom pitanju: Čuveni pop Martiros je rekao na jednom sastanku, “Isa je bez sumnje odabrao da bude čovjek kao i mi. On je radi toga trebao da iskusi sve muke i patnje koje snalaze, i koje će snaći, ljude. U stvari on ih je sve pretrpio. Prema tome, on je ušao u pakao i bio je tamo mučen. On je, kada je izlazio iz pakla, izveo sa sobom sve one koji su prije njega ušli u pakao.” Po ovom pitanju razne hrišćanske sekte različito vjeruju. Osoba u koju oni ovako vjeruju je, istovremeno, opet po njihovom vjerovanju, sveprisutni Allah, vladar i posjednik svega.] U četrnaestom i kasnijim stihovima dvadesetog poglavlja Jevanđelja po Ivanu piše, “Isus se pokazao Mariji Magdaleni. On joj je rekao, ‘Ne dohvataj se do mene, jer se još ne uzdigoh k Ocu svojemu. Nego, idi k braći [apostolima] mojoj, i kaži im: Vraćam se k Ocu svojemu i Ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu.’” (Parafrazirano iz Ivana 20, 14-17) Iz ovih stihova se vidi da Isa alejhisselam ne upotrebljava riječi “otac” i “sin” samo kada je on u pitanju. Ove riječi su metafore koje se upotrebljavaju u specifičnim izrazima dijalekta, ili jezika, kojim je on govorio. Prema doslovnom značenju ovih riječi Isa alejhisselam je Allahov sin ali kada kaže u istom stihu, “Bogu svojemu i Bogu vašemu” on priznaje da je Allah dželle-šanuhu bog (ilah) i ma’bud (onaj koji se mora obožavati). Šta više, on smatra da su i apostoli na istom nivou. On ih uzima ih kao svoje partnere. [Nakon što je rekao, “Ocu Svojemu i Ocu vašemu”, on dodaje riječi, “Bogu svojemu i Bogu vašemu”, sa ciljem da objasni prethodne riječi i istakne da su oni svi robovi jednoga Boga, Allaha. Na ovaj način, i Isaovi alejhisselam apostoli postaju partneri u svom statusu (Allahovog dželle-šanuhu) roba. Kada bi prihvatili Isa alejhisselama kao boga, na osnovu njegovih riječi “Ocu svojemu” - koje se odnose na Allaha džellešanuhu - onda bi trebali prihvatiti i svakog apostola, njegovog partnera, kao boga jer on kaže “Ocu vašemu”. Isaa alejhisselam, za vrijeme njegovog života, nije nikad nijedan apostol smatrao bogom. Oni ga nisu zvali božijim sinom. Ovaj epitet mu je kasnije dat, dugo vremena nakon njegovog uzlaska na nebesa, prema hrišćanskom vjerovanju, nakon njegove smrti. Ovo nam pokazuje da Isa alejhisselam nije Bog, Allah. On isto tako nije ni Ibnullah tj. Božiji sin. On je samo Abdullah što samo znači Allahov rob.] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Ne možeš Boga poimati kao Onoga da bi bila njegova punoća , on mora imati nekoga da bi ga ljubio.Bog nikoga nije potreban.On da bi njegovo veličanstvo se potvrdilo ne može biti uslovljavan .On je oduvjek!Samo a koga je on to ljubio po vama prije stvaranja svijeta! Видиш, Бог није само проста виша сила, већ логосно и личносно биће. Боге је нераздељово јединство три Личности: Оца и Сина и Светога Духа. Отац је љубио Сина и исходио Духа Светога. Тројица су Један Бог. a,koga je ljubio pre stvaranja Sina? Син и Дух Свети нису створени већ су савечни Оцу. Отац их вечно узрокује: Сина рађа (али не као што се људи рађају, сигурно) а Духа исходи. Покушак овако да схватиш како је то Троје Једно: Ум-Реч-Дах. Ум рађа Реч која када се изгвара бива праћена Дахом. То Троје је Једно. Покушај и овако: Извор-Поток-Корито. То троје је једно. Покушај и обвако: Сунце (као круг, маса)-Светлост-Топлота. То троје је једно. jok...ne ide,brate....a,zasto Isaa onda otvoreno ne rece DEO SAM JEDNE CELINE...NEMOJTE DA DRVITE VISE O TOME KO SAM,JER KADA SE VRATIM,NADRLJALI STE...muke bi nam barem skratio...?Јел...а где то рече? nisam ni rekao da je to rekao.vec se pitam-zasto nije? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 rimokatolici da.pravoslavci ne.zasto nema kipova Iliju koji predstavljaju,ili Enoha? zasto se njima za nesto ne moli? Имамо овде римокатолика и чим ово виде, демантоваће те. Постоје иконе старозаветних пророка Илије и Еноха. Разликују се милитве Богу и молитве светима. Бог једини услишава молитве а свети се као и ми моле Богу. Када се ја обраћам светима, па и Богородици, ја се молим за њихове молитве а не дами они услише молитву. Нико осим Бога нема власт да услиши молитву. Богородици се, међу светима, највише обраћамо јер верујемо да су њене молитве пред Богом највеће. ja sam onda shvatio drugacije...ok.ne prihvata se za bozanstvo...ali kako smrtnik radja Boga? Није она родила Бога у смислу да му је подарила биће Бога. Она Га је родила као човека. Кроз њену утробу Бог је узео људско обличје и ушао у историју. Зато се за Христа каже да је и Бог и човек или Богочовек. Обзиром да је Богу подарила своју утробу и људску природу, те се тако Бог јавио у обличју човека, Марија се назива Богородицом - јер Онај који је од ње рођен јесте Бог (у људском телу). Izvini Aleksandre ti vjeruješ u Boga koji je na ovaj svijet došao iz donjeg djela stomaka žene!ali to je stvar vjere zar ne! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Стари Завет није потпуно откривање Бога, зато је и уследио Нови. Међутим, и у Старом Завету постоје већ назанке откривања Бога као Тројице. Један од примера ти је чин самог стварања: Да начинимо човека, као што смо Ми... Са ким се то Бог саветује? Јевреји кажу са анђелима. Али, анђели су исто створења, они не суделују у Божијем акту стварања. Даље, прочитај причу о Аврамовом гостољубљу, када му се Бог јавио у виду три путника. У свом обраћању тој тројици путника Аврам на чудесан начин укршта једнину и множин: час име се обраћа као тројици, час као једном Господу. Затим, у Псалмима постоји и овакав стих: Рече Господ Господу мојему...итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Izvini Aleksandre ti vjeruješ u Boga koji je na ovaj svijet došao iz donjeg djela stomaka žene! ali to je stvar vjere zar ne! Да, то је ствар вере. Шта има гадног у доњем стомаку жене? Зар и то није Бог створио? Зашто ти је то гадно? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Riječ sin se takođe nalazi i u dijelu Biblije koji se zove Stari zavjet. Na primjer, u Knjizi Izlaska, u dvadeset drugom stihu četvrtog poglavlja piše, “Ovako kaže Gospod: Izrael [Ja’kub, alejhisselam] je sin moj prvenac moj.” (Izlazak 4, 22) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Citajuci Mateju, glava 4, stihovi sa pocetka glave, vidimo da je Sotona: *vidio Isusa; *kazivao Isusu *cuo Isusa *uzeo Isusa *pokazivao Isusu *govorio sa Isusom Medjutim, u Bibliji se kaze: *Da je Bog Onaj "kog niko nije vidio, niti ko moze vidjeti." (Prva Timotiju 6:16) *"Ni glas Njegov kad custe ni lice Njegovo vidjeste" (Jovan 5:37) *"A Caru Vjecnom, Neraspadljivom, Koji se ne vidi, jedinom premudrom Bogu cast i slava za vijek vijekova. Amin." (Prva Timotiju 1:17) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука